detector.media
24.09.2009 10:20
«Один день» із життя журналістів
«Один день» із життя журналістів
Не будемо обговорювати сьогоднішнє рішення. Це вже нічого не змінить. Але хочеться сказати «дякую» всій команді «Одного дня»

ТК публікує лист заступника головного редактора з інформаційної політики ТОВ «Національні інформаційні системи» Сергія Мамаєва, який працював на інформаційному проекті К1 «Один день». Нагадаємо, що ТК уже повідомляла про закриття новин на телеканалі К1 та аналізувала передумови та наслідки цього рішення менеджменту медіагрупи «Інтер».

 

Лист Сергія Мамаєва друкуємо без змін. Але оскільки пан Мамаєв закидає, що ТК порушила журналістські стандарти, не звернувшись до керівників та журналістів каналу, то вважаємо за доречне зазначити, що ТК зверталася до Валерія Хорошковського, Сергія Созановського, Єгора Бенкендорфа, Лариси Горської, Іллі Канавіна. Єгор Бенкендорф та Ілля Канавін сказали, що це не їхня сфера відповідальності, Валерій Хорошковський переадресував ТК до Сергія Созановського, Сергій Созановський -  до прес-служби. Прес-служба за день до закриття новин дала отакий коментар: «Ідеологія каналу К1 - це розумні розваги. Наскільки новини К1 будуть відповідати цій концепції, настільки вони будуть залишатись на каналі». Лариса Горська ані підтвердила, ані спростувала інформацію про закриття новин на К1 і попросила подзвонити до неї через місяць. Увесь цей час ТК перебувала в контакті з журналістами НІСу, які погоджувалися коментувати ситуацію неофіційно.

.

«Детектор медіа» має погану звичку. Ставлячи за мету моніторинг дотримання журналістських стандартів на телебаченні, сама часто-густо їх порушує. Події навколо «Одного дня» яркий тому приклад. З моменту першої публікації про закриття інформаційної лінійки «Один день» і до сьогодні журналісти не змогли подзвонити керівнику каналу чи шеф-редактору програми. Отже, проявимо ініціативу.

 

 «Один день» за чотири з половиною роки ніколи не позиціонувався, як новини. Він був задуманий як тележурнал для людей, які не дивляться телевізор. Пригадайте, хто у щоденному режимі міг дозволити собі робити сюжети, фактично, формату тижневика?

 

Так, програма змінювалася. Додався інформаційний нічний випуск «Один день. Новини», потім - інформаційний вечірній. Після зимової Олімпіади-2006, яка пройшла спецпроектом в «Одному дні», додався спортивний розділ. Був ще великий перехід на «Інтер», створення НІС і перехід з 20:30 на 21:30, зміна цільової аудиторії на чоловічу 14-49, знову - зміна аудиторії у зв'язку зі «змінами логотипу». І остання зміна аудиторії, коли навесні цього року перед «Одним днем» поставили «Солдатів».

 

«Один день» став школою для цілої плеяди журналістів, редакторів та ведучих. Подивіться, на скількох каналах вони зараз працюють! Але «жахливий і прекрасний» формат інфотеймінг поки що виходив тільки у продуктів виробництва НІС.

 

Період НІСу для багатьох, хто працював і залишається там, був періодом здобуття унікального досвіду.

 

По-перше, це перший продакшн, який виробляв на одній базі в одній студії програми для двох зовсім різних каналів. Я не знаю, в кого яка «елементарна логіка», але що таке для глядача - телеканал? Це насамперед обличчя! Ведучі, які часто сприймаються, як члени родини. Журналісти -  як друзі. Зрозуміло, що журналіст не може з'являтися зі стенд-апом в один вечір на двох різних каналах! Тому «обличчя» для К1 і «Інтера» працювали різні. Все інше - було спільним.

 

По-друге, якщо уважно передивитись моніторинг, стає зрозумілим: «Один день» ніколи не був дзеркалом «Подробностей». На півгодини ефіру теми, які перетиналися, займали не більше третини. Це теми. Чи «Один день» мав доходити до маразму, не беручи у верстку навіть головні події, тільки тому, що вони були у «Подробностях»?

 

По-третє, відео у НІСі завжди було спільним. Але використовували його по-різному. Було таке, що матеріал, відзнятий для «Одного дня» першим з'являвся, наприклад, у «Подробицях тижня». Бо там це була лише частина сюжету, а на К1 ми, для повноцінного розслідування, ще чекали коментарів або відповідей на листи.

 

До речі, про розслідування. Ось кілька посилань на найгучніші за останній час:

Земля Бердянськ: http://k1.ua/uk/news/ukraine/2009/09/11/berdansk

Курс долара і заяви політиків: http://k1.ua/uk/news/ukraine/2009/09/04/dollar

Річка в оренду: http://k1.ua/uk/news/ukraine/2009/08/20/river

 

Ось кілька серіалів-розслідувань:

20-24 липня. «Реве та стогне»: http://k1.ua/uk/news/ukraine/2009/07/20

1-5 червня. «Чорні квадрати»: http://k1.ua/uk/news/ukraine/2009/06/01

 

Приводом для наших розслідувань були теми, які надсилали нам глядачі. Вже рік ми займаємося цим системно. Так, розслідування у кожному випуску «Одного дня» не було, але, в нашому форматі їх зробити і нереально. А дурити глядача, називаючи щось «розслідуванням», ми не будемо.

 

З весни ми почали робити «горизонтальні», тобто, щотижневі серіали. І кожного разу журналіст з режисером знімав новий промо-ролік про «тему тижня». З середини літа в «Одному дні» з'явилися «студії-коментарі», де ведучі обговорювали події. Так, вони ще не виходять такими, як задумані, про що у своєму моніторингу відзначив пан Куляс. Але напрямок розвитку був правильним.

 

Згаданий моніторинг поважного (без іронії!) медіа-експерта Ігоря Куляса ми сприйняли, саме як відзнаку наших дій. Помилки в роботі є, але не помиляється, хто нічого не робить. Та прочитайте уважно моніторинг ще раз. І порівняйте з іншими каналами. Це тільки нам здається, що ми найкращі?

 

Не будемо обговорювати сьогоднішнє рішення. Це нічого вже не змінить. Але хочеться сказати «дякую» всій команді «Одного дня». Всім, хто робив його 4,5 роки. На жаль, цього року рішенням керівництва програму не подавали на «Телетріумф». Я вважаю, що, як мінімум, ми були здатні поборотися за місце у шорт-листі. «Один день» мав своє обличчя. Я впевнений, що всі, хто створював програму, спираючись на досвід, зможуть і далі працювати на телебаченні. Заради головного - глядача.

 

Сергій Мамаєв, заступник головного редактора з інформаційної політики ТОВ «Національні інформаційні системи»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY