detector.media
23.09.2009 14:23
Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера»

Очільники обласних ДАІ й УМВСУ Тернополя подали в суд на газету «Нова Ера». Вони звинувачують видання в образі честі й гідності та наполягають на відшкодуванні моральної шкоди у розмірі по 100 тисяч грн. кожному.

 

Прецедент виник через публікацію в № 27 (22-28 липня 2009 року) матеріалу «Корупція в обласній ДАІ». Основою для статті слугує відкрите звернення співробітників УДАІ УМВС України в Тернопільській області до Міністра МВС України Юрія Луценка. У ньому, зокрема, йдеться про корумпованість керівництва автоінспекції.

 

З метою представити іншу точку зору редакція звернулася до представників УДАІ УМВС в Тернопільській області. Керівник ЦГЗ Лецкалюк М.В. розповів кореспонденту «Нової Ери» наступне: «Кожна інформація може заслуговувати на увагу лише тоді, коли буде авторизована, якщо хтось під нею підпишеться. Дана інформація має анонімний характер, тому апелювати немає до кого. І ми не будемо виправдовуватися. Не заперечую також, що цей матеріал може бути замовним. Але, є гарний вислів: собака гавкає, караван іде».

 

Після публікації цієї цитати в рамках матеріалу редакція отримала позовні заяви від керівників обласних управлінь ДАІ та УМВС. У них видання звинувачують у замовному характері статті, в анонімності та бездоказовості.

 

За інформацією «Нової ери», після публікації матеріалу до редакції газети зателефонував начальник ЦГЗ УМВС України в Тернопільській області Шворніков С.М. - з метою «уточнення інформації про видання». Наприкінці розмови він додав: «Нова Ера», ну ви й попали». «Дане висловлювання, яке, завдяки увімкненому гучномовцю, чули усі присутні в редакції, ми розцінюємо як погрозу», - зазначають працівники редакції.

 

Крім того, представники управління УМВС України в Тернопільській області наполягали на тому, що редакція має опублікувати спростування матеріалу «Корупція в обласній ДАІ». Журналісти намагалися з`ясувати, які саме факти підлягають спростуванню, і навіть зареєстрували відповідного листа, однак ані жодної відповіді, ані тексту спростування від працівників УМВС не надійшло. Натомість у позовних заявах представники міліції зазначили, що «жодної відповіді від редакції не отримали».

 

Після такого перебігу подій Колектив тернопільської газети «Нова Ера» висловив занепокоєння ситуацією зі свободою слова. Відповідного листа з проханням взяти ситуацію під контроль редакція направили Президенту Віктору Ющенку, Прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко, Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, Голові комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Ганні Герман, Міністру МВС України Юрію Луценку, Генеральному прокурору України Олександру Медведьку, Голові СБУ Валентину Наливайченку, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Ніні Карпачовій. Крім того, адресатами «Нової Ери» є представники органів місцевого самоуправління - Тернопільської облдержадміністрації та Тернопільської облради.

 

Зокрема, у листі йдеться:

 

«Парадоксально, що саме правоохоронні органи, які покликані захищати права і свободи громадян України та сприяти дотриманню свободи слова, здійснюють тиск на незалежне видання»

 

Співробітники редакції підкреслюють: «У випадку, якщо наступ на свободу слова триватиме і надалі, редакція газети «Нова Ера» залишає за собою право боротися за свої конституційні й професійні права, відстоювати свободу слова усіма доступними законом засобами, зокрема, голодуванням».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY