detector.media
05.08.2009 14:46
Кому потрібна гра у faіled state?
Кому потрібна гра у faіled state?

ТК публікує критичну репліку івано-франківського автора на статтю В'ячеслава Піховшека у тижневику «Главред», та запрошуємо всіх зацікавлених до дискусії.

 

Мені набридло чути й читати про оте занепадницьке faіled state, яке деякі українські журналісти навчилися тиражувати з неприховано злорадним коментарем російською: «несостоявшаяся страна». Це можна сприйняти як факт від негромадян України, яким не дуже-то й вигідна сильна Україна - у них власні пріоритети. В моєму уявленні український, не чужий, журналіст - це в першу чергу добре поінформований і розумний громадянин. А яка розумна людина скаже (не раз і не два) таке огидно-погане про свій дім чи родину? Faіled state - це не просто погане, нікудишнє, це щось, чому не варто було б і народжуватись на світ, держава-викидень, що не житиме. Нормальний громадянин так про свою державу точно не скаже, тим паче не напише. Україна є, і таки відбулась як держава. Багатьох із нас вона в теперішньому стані рішуче не влаштовує, але це не дає нам права опускатися до самоприниження. Це небезпечна гра на чужу публіку і, можливо, на чужих дядь, які придумали для України faіled state, щоб отак ненав'язливо дати українцям знак - Україні кінець.

 

Звідки в нас ця погана мода видавати себе за розумника чи благопристойного негідника, радо тиражувати чужі погані оцінки нашого дому? Може, вже досить солі на українську рану? Не це хочеться почути від освічених людей, які бачать і розуміють трохи більше, ніж проста людина в трудах. Нещодавно натрапив на інтернет-публікацію «Faіled state Украина и визит Патриарха Кирилла» В'ячеслава Піховшека і зрозумів - треба якось зупинити оту негідну громадянина гру словами faіled state. Стаття фактично ні про що - перелік приватних аргументів на користь поганої думки про державу. Цього й так забагато. А про московського патріарха чомусь не написано практично нічого. Пригадую телевізійні виступи пана Піховшека і впізнаю той самий стиль - розлога балаканина і завершальна фраза з наголосом. Тоді він був на боці президента Кучми, служив чинній владі. Тепер він проти націонал-демократів і чомусь незвично проти президента. Він сміливо пише таке: «Украина в своем нынешнем состоянии фактически является faіled state ("несостоявшееся государство"), т. е. несостоятельным, неудавшимся государством, не способным проводить эффективную внутреннюю и внешнюю суверенную политику в интересах своих граждан».

 

Далі пішли якісь сентенції про нелюбов народу до податківців та міліціонерів, армію, що «является перманентной угрозой и для своих, и для иностранных граждан», про нужденні профспілки і тричі мертве громадянське суспільство - і завершується все критикою президента, для годиться. Легкий жаль за режимом Кучми, захист совкового зросійщеного чиновництва - «золотого кадрового резерва» і, здається, більш нічого «нового»... Про газ - ненове. Проте Піховшек таки сказав це: «Украина платит за непродуманное и непросчитанное противостояние России». Порада одна - треба вирішувати проблеми. А що, коли більшість проблем України породжена тим, що вона має проголошену незалежність? Тоді всі українські проблеми незручно вирішувати на нашу користь і по правді. Порадити немає чого, крім як іти здаватися, тож навіщо повторювати оте faіled state, солоденько підтакуючи сильнішим українським «друзям»? Ну що скажеш на Піховшекове «Возвращаясь к визиту Патриарха Кирилла - разве не прав он, заявляя: "голод, усиленный еще и природными катаклизмами, привел к тому, что погибло огромное количество людей, - в Украине, Поволжье, Северном Кавказе, Южном Урале, Западной Сибири, Казахстане" (я не согласен со словами о "природных катаклизмах")? Нужно признать, что Голодомор был не геноцидом этнических украинцев, а средством уничтожения экономически самостоятельных собственников, - в том числе и в Украине, где от него погибли не только этнические украинцы»? Далі хвала патріаршій мудрій критиці західного споживацтва, мов би ніхто не бачив фото патріарха з дуже дорогим годинником на руці.

 

Втомивши читача нудним обґрунтуванням непотрібності Україні єдиної помісної церкви, пан Піховшек виголошує свою кінцеву сакраментальну фразу: «Церковь не может решить проблемы государства, но не может не реагировать на проблемы паствы. И пока Украина будет оставаться faіled state, всегда найдутся те, которые будут пенять на зеркало, откладывая визит к хирургу». А чому не до стоматолога чи кардіолога, адже український медіапростір у тандемі з політикою викликає зубний біль у простої людини? А тим, кому ще не набридло грати роль українського «кривого дзеркала», не варто вмирати від власного «чорного гумору», - можна обрати собі для хорошого життя хоча б Росію, яка точно є не faіled state. Саме так порадив шановному Піховшекові один із інтернет-користувачів. А інший розумно зауважив, що Україна не faіled state, бо Росія поки що не відрікається від вкраденої «позорної» історії Русі, без якої... Таки правда, Піховшек іноді підштовхує до цікавих висновків.

 

 

Фото - ТСН, УП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY