detector.media
22.06.2009 18:16
Мін’юст: зберігання порнографії у медичних цілях не є злочином

Закон «Про внесення зміни до статті 301 Кримінального кодексу України» (щодо кримінальної відповідальності за зберігання порнографії) забороняє зберігання порнографії лише з метою збуту чи розповсюдження, наголошують у Міністерстві юстиції України, коментуючи закон у зв'язку з резонансом і «численними некоректними трактуваннями норм цього законодавчого акта в засобах масової інформації».

 

Зберігання порнографії без наявності такої мети, тобто для власного використання або ж, наприклад, відповідними фахівцями у медичних цілях не становить складу злочину і не може бути підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. В іншому випадку переслідування за такі дії порушуватиме конституційну заборону втручатися в особисте і сімейне життя особи, встановлену статтею 32 Конституції України.

 

«На практиці це означає, що в кожному конкретному випадку відповідними правоохоронними органами має бути доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що особа, яка зберігає предмети порнографічного характеру мала на меті здійснити їх збут чи розповсюдження. Доказом такої мети може бути наявність великої кількості примірників одного і того ж твору або наявність відповідних цивільно-правових угод на продаж чи на переміщення цих творів», - пояснили в Мін'юсті.

 

Згідно з тлумаченням міністерства, внесення запропонованої зміни до Кримінального кодексу України забезпечує приведення національного законодавства у відповідність до міжнародно-правових зобов'язань України. Йдеться про статтю 1 Міжнародної Конвенції про запобігання обігу порнографічних видань та торгівлі ними, а також статтю 3 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії, положеннями яких встановлена заборона на зберігання з метою продажу або розповсюдження предметів порнографічного характеру, в тому числі створених з використанням образу дитини.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY