detector.media
18.06.2009 16:21
Кабмін знову спробує скасувати збір за право проведення кіно- і телезйомок та змінити рекламний збір

Кабінет Міністрів України знову ініціював законопроект, який передбачає зміни в системі місцевих податків і зборів. Проект закону «Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів» зареєстрований 29 травня під № 4561.

 

Це вже друга спроба Кабміну змінити систему місцевого оподаткування. Як повідомляла «Детектор медіа», 24 грудня 2008 року в першому читанні депутати схвалили законопроект № 3532. «Про місцеві податки та збори», котрий скасовував збір за право проведення кіно- і телезйомок та збільшував удесятеро ставки рекламного збору. Однак 19 травня голосування за закон провалилося (тільки 211 голосів «за»).

 

Новий законопроект пропонує з 1 липня 2009 року скасувати дев'ять місцевих зборів, у тому числі і збір за право проведення кіно- і телезйомок, а також деталізує базу оподаткування рекламним збором.

 

Так, передбачається, що об'єктом оподаткування є загальна площа рекламного носiя, а не  вартість послуг за встановлення та розміщення реклами, як це передбачено чинним Декретом Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори». Ставки рекламного збору розраховуються за кожний повний або неповний день рекламування, включаючи день розміщення та зняття реклами (крім соціальної реклами та інформації, що не вважається рекламою), в таких обсягах:

а) для зовнiшньої реклами, а також для реклами на транспортi або на/у метрополiтенi - вiд 0,05 до 0,2 гривні за кожний повний або неповний квадратний метр кожного рекламного носiя;

б) для внутрiшньої реклами - вiд 0,02 до 0,1 гривні за кожний повний або неповний квадратний метр кожного рекламного носiя;

в) у разі рекламування пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, знаків, товарів і послуг (товарних знаків), інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються зазначені товари, ставки оподаткування встановлюються в максимальному розмiрi та до них застосовується коефiцiєнт 2;

г) у разi розмiщення реклами на неосвiтленому рекламному носiї ставки оподаткування встановлюються в максимальному розмiрi та до них застосовується коефiцiєнт 2.

 

Відповідно до чинного Декрету Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори», податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень і повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою засобів масової інформації, преси, телебачення, афіш, плакатів, рекламних щитів, інших технічних засобів, майна та одягу: на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях. Граничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1% вартості одноразової реклами та 0,5% вартості за розміщення реклами на тривалий час.

 

17 червня законопроект був схвалений профільним Комітетом з питань податкової та митної політики, який рекомендує парламенту прийняти його за основу. Члени Комітету наголошують, що з прийняттям законопроекту сільські, селищні та міські бюджети отримають на власні повноваження близько 9 млрд гривень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY