detector.media
18.06.2009 10:53
Даєш Хартію журналістів!
Даєш Хартію журналістів!

Шановна «Детектор медіа»!

 

З великим розчаруванням, що переростає у тривогу, спостерігаю за дискусією «професійних» журналістів навколо технічного (технологічного) ляпу «Все пропало».

 

Найприкріше те, що більшість міркувань стосується наслідків оприлюднення матеріалу, а не самого факту такого оприлюднення.

 

Я наведу лише окрему цитату з «Хартии телерадиовещателей» Росії. 

" Действия, несовместимые с нормами цивилизованной журналистики 
 
Обнародование информации не должно ставиться в зависимость от политических интересов третьих лиц. 
 
Недопустима организация информационных кампаний по целенаправленной дискредитации граждан и организаций в конъюнктурных целях. 
 
Недопустимо получение информации обманным путем, а также путем запугивания или подкупа. 
 
Недопустимо злоупотребление доверием собеседника, а также его особо эмоциональным состоянием, не позволяющим адекватно оценивать последствия высказываний ". 

 

 Окремо хочу звернути увагу на наступні моменти, як «зловживання довірою співбесідника, а також його особливо емоційним станом», «залежність від інтересів третіх осіб», «дискредитація громадян та організацій з кон'юнктурною метою», «отримання інформації обманним шляхом» і т.д.

 

 В оприлюдненні згадуваного ролику не було жодної змістовної інформації, або критики. Була відверта спроба дискредитації та вульгарне зловживання довірою.

 

 Я гадаю, що було б дуже корисно, якби «Детектор медіа» напередодні виборчої компанії широко розповсюдила вже класичні зразки журналістської етики. До прикладу Етичні норми «Вашингтон пост», які були опубліковані в 1933 році. Принагідно надаю посилання, де можна знайти і інші зразки професійних вимог до журналістів. 

http://www.mediasprut.ru/info/pravo/moral.shtml 

    

 На їх основі можна було б запропонувати певний Меморандум журналіста.

 

     Бажаю успіхів. 

Валентин Ткач, Чернівці

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY