detector.media
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
15.06.2009 12:32
Звільнення Павлюка: нетрадиційні традиційні цінності
Звільнення Павлюка: нетрадиційні традиційні цінності
Прикрість полягає ще й у тому, що наші журналісти так легко пишуть заяву про звільнення.

Тепер можна сказати, що Новий канал почав виробляти традиційні цінності. Звучить це словосполучення нібито красиво - асоціюється з сім'єю, дітьми, різноманітними народними обрядами. Але після звільнення шеф-редактора програми «Репортер» на Новому каналі Володимира Павлюка можна констатувати, що традиційні цінності тут якісь викривлені. Ба більше: такі нетрадиційні цінності, схоже, мають тут традицією.

 

Трохи менше ніж два роки тому з Нового «пішли» іншого шеф-редактора - жовтуватої програми «Ексклюзив» Карину Самохвалову. Вона мала сміливість (чи необережність?) розповісти у програмі про дочку Президента України Віталіну Ющенко, а саме про її начебто бурхливий роман із грузинським дизайнером Автанділом Цквітінідзе. Тодішня шеф-редакторка, як пояснювала прес-служба каналу, припустилася «грубого порушення журналістської етики» і в ефір пустили інформацію, не підтверджену з жодних джерел. Хоча насправді слова «бурхливий роман» фігурували лише в підводці, а в самому сюжеті розповідалося про ділові стосунки. Тим не менш, Карину Самохвалову запросили до начальства і врешті вона написала заяву про звільнення.

 

З Володимиром Павлюком, якщо судити з його слів, все повторилося за аналогічним сценарієм. Він показав ролик з інтернету з Юлією Тимошенко, яка готується до ефіру і каже: «Пропало всьо». Потім шеф-редактора «Репортера» викликали до начальства, і після нудної балачки він написав заяву про звільнення. Прес-служба каналу й цього разу не залишилася осторонь. Її керівниця Ольга Балабан повідомила, що Павлюка зрадило почуття міри, бо в серйозних аналітичних програмах, мовляв, не можна використовувати синхрони з інтернету.

 

Коли подібна сталося з пані Самохваловою, автор цих рядків зауважив, що з такими підходами рейтинг Віктора Ющенка довго не протримається. Автор навіть висловив думку, що Ющенкові варто грюкнути кулаком по столі і сказати, мовляв, що це ви там таке з нещасною журналісткою виробляєте? Він не лише зберіг би обличчя, але й рейтинг підвищив.

 

Тепер із аналогічною пропозицією до Юлії Тимошенко звернулася народна депутатка від регіонів Ганна Герман. На відміну від Віктора Ющенка Тимошенко дуже добре відчуває момент для піару і не пропускає такої можливості. Можливо, вона відреагує на заклики Герман. Хоч би скільки не казали, що прем'єрка не має до цього стосунку, та хто їй повірить? І якщо вона тепер не заступиться за журналіста, на її рейтингу це позначиться далеко не найкращим чином.

 

Прикрість полягає ще й у тому, що наші журналісти так легко пишуть заяву про звільнення. Звісно, дуже тяжко працювати з керівництвом, котре не хоче тебе бачити, котре може застосувати тисячу засобів для твого витіснення. Але принаймні варто було б спробувати боротися. Тим більше, що вже є кілька виграшних справ за сприяння Київської незалежної медіа-профспілки - зокрема, вигравали суд працівники каналу UBC та Національної телекомпанії України. Якщо кількість таких виграшів стане критичною, роботодавці добре подумають, перш ніж звільняти працівників під тиском або з порушенням закону.

 

Юрій Луканов, голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY