detector.media
04.06.2009 10:47
Віктор Уколов пропонує законодавчо протидіяти проникненню в комп’ютери журналістів

3 червня 2009 року  у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про інформацію», №4594 (щодо протидії умисному проникненню в електронно-обчислювальні машини журналістів), ініціатором якого є член комітету з питань свободи слова та інформації народний депутат Віктор Уколов (Блок Юлії Тимошенко).

 

«Свого часу Україна приєдналася до міжнародної конвенції ООН стосовно права журналістів не розкривати свої джерела інформації. Відкривати джерела інформації можна тільки згідно з рішенням суду», – сказав Віктор Уколов. За його словами, таємне переглядання електронного листування журналістів у деяких редакціях суперечить цій конвенції. Через таке втручання журналісти не можуть тримати в таємниці свої джерела інформації.

 

Віктор Уколов зазначив, що цей законопроект викликаний загальними тенденціями і не пов'язаний із якимось одним конкретним виданням. «У вітчизняному законодавстві не існує відповідальності за вчинення таких дій. Це дірка в законодавстві, цей недолік треба виправити», – сказав пан Уколов.

 

Нагадаємо, 20 травня члени комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради розглянули питання стосовно ситуації, що склалася в журналі «Український тиждень» (щодо заяви журналістів видання про незаконне стеження за їхніми комп'ютерами), і вирішили звернутися до СБУ з проханням провести там перевірку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY