detector.media
26.05.2009 08:59
Помер Рафаїл Нахманович
Помер Рафаїл Нахманович

Не стало кінорежисера і кінооператора-документаліста Рафаїла Нахмановича. Він помер 16 травня на 83-му році життя, повідомляє «Газета по-українськи».

 

Рафаїл Нахманович народився у Києві, закінчив мистецтвознавчий факультет театрального інституту, після чого працював на студії документальних фільмів. Був одним із перших, хто за радянської влади, у 1960-1970-х, почав говорити про трагедію в Бабиному Яру під час Другої світової війни. В 1966 році знімав на кінокамеру перший стихійний і заборонений владою мітинг на місці поховань у Бабиному Яру. Тоді на ньому виступали письменники Іван Дзюба та Віктор Некрасов. Після цього Нахмановича часто викликали на допити,  а відзнята ним на мітингу плівка безслідно зникла. Наприкінці 80-х зняв документальні стрічки «Єврейське кладовище» (за нього в 1990 році отримав премію «Ніка»), «Віктор Некрасов. На "Свободі" й удома», «Сповідь Бориса Чичибабіна» тощо.

 

Рафаїла Нахмановича поховано на цвинтарі Берківці. «Детектор медіа» висловлює співчуття його рідним, близьким та колегам.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY