detector.media
14.05.2009 22:05
Журналісти «Українського тижня» заявили, що за ними стежать
Журналісти «Українського тижня» заявили, що за ними стежать

Співробітники журналу «Український тиждень» Анна Бабінець та Сергій Гузь заявляють про втручання в їхнє особисте та професійне життя. Результати проведеного ними «кібер-розслідування» були оприлюднені 14 травня на прес-конференції в інформагенції УНІАН. Участь у прес-конференції також узяли колишній редактор відділу політики «Українського тижня» Анатолій Бондаренко та голова Незалежної медіа-профспілки України Роман Скрипін.

 

Як розповів Роман Скрипін, підозри щодо тотального стеження за співробітниками виникли саме після початку трудового конфлікту між керівництвом та кореспондентом Сергієм Гузем.  «На ком'ютерах у редакції було інстальоване програмне забезпечення, яке дозволяло читати листування працівників», - сказав Роман Скрипін. Анна Бабінець, яка півтора роки працювала у відділі політики журналу «Український тиждень», розповіла: «Розмови про те, що хтось читає наше листування, спочатку розцінювалися як жарт. Але після того, коли почався конфлікт із Сергієм Гузем, мене повідомили, що приводом стали деякі факти саме з мого листування, причому називалися конкретні фрази. Тоді ми зрозуміли, що це не жарт, і вирішили зайнятися розслідуванням, яке тривало приблизно місяць». Анатолій Бондаренко представив результати розслідування на слайдах, зокрема схему дії програми-шпигуна. За його словами, це була проста технічна перевірка внутрішньої мережі «Українського тижня», проведена працівниками редакції.

 

Знайшли програму-шпигун випадково: один із працівників журналу знайшов на своєму комп'ютері файл servemp.exe у диспетчері програм Windows. Servemp.exe виявилася програмою, що дозволяє стежити в режимі реального часу одночасно за роботою до 250-ти комп'ютерів. Коштує така програма близько 12 тисяч гривень.  Така програма стояла на 24 редакційних комп'ютерах, а інформація накопичувалась на одному з серверів редакції «Українського тижня».

 

Учасники прес-конференції вимагають від керівництва тижневика провести внутрішнє розслідування й виявити того, хто займався стеженням. «Керівництво має публічно вибачитися перед усіма працівниками видання, які стали об'єктами стеження, а також перед усіма тими, з ким ми вели листування», - заявила Анна Бабінець. Журналістка також зазначила, що вважає свої права порушеними й має намір звільнитися з «Українського тижня».

 

На думку Сергія Гузя, стеження поставило під загрозу й збереження анонімності джерел інформації, які хотіли залишатися неназваними. «Насправді в журналі створили таку атмосферу, коли багато моїх колег вже бояться листуватися, навіть бояться, щоб їм дзвонили в робочий час», - сказав він. За словами Романа Скрипіна, прес-конференція повинна бути застереженням для співробітників інших ЗМІ. У презентації розслідування містяться рекомендації щодо пошуку подібних програм, що можуть стати в пригоді іншим колегам (скачати).

 

Генеральний директор журналу Микола Шейко відмовився коментувати заяву журналістів, обмежившись словом «смішно».

 

 «Поки до мене офіційно не надійдуть докази того, що в редакції велося стеження за листуванням працівників, я на такі заяви реагувати не буду, - сказав шеф-редактор тижневика Юрій Макаров. -  Особисто я припиняю навіть розмови моїх друзів, які працюють в редакції, якщо вони починають переказувати бесіду, учасником якої я не був. То ви думаєте, що я дозволив би стежити за журналістами? Останнім часом на журнал ведеться наступ із багатьох напрямків. У чому тільки не звинувачують. Так що мене вже нічим не здивуєш». Раніше у відкритому листі голові Незалежної медіа-профспілки України Романові Скрипіну Юрій Макаров уже заявляв, що «навколо «Українського тижня» розгорнулася кампанія дискредитації».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY