detector.media
30.04.2009 09:20
«Вороги української журналістики – 2008»: версія НСЖУ

У переддень Всесвітнього дня захисту свободи слова - 3 травня - Національна спілка журналістів України оприлюднила список посадовців, які, на її думку, чинили спротив суспільно значущій роботі ЗМІ. До списку увійшли дванадцятеро осіб.

 

Олена Кальченко - суддя Деснянського районного суду міста Києва. Задовільнила вимоги Юрія Сидоренка (голова консультаційної ради концерну «ЄДАПС») у справі про захист честі, гідності й ділової репутації, щодо стягнення з працівників ЗАТ «Бліц-Інформ» Сергія Комишева та Максима Біроваша по 5 000 грн. у відшкодування моральної шкоди та 22 000 000 гривень - з ЗАТ «Бліц-Інформ». Верховний суд України скасував всі рішення по цій справі і повернув її на новий розгляд до Деснянського суду міста Києва.

 

Ігор Калетник - народний депутат України (Комуністична партія), Голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; Григорій Калетник - колишній голова Вінницької обласної державної адміністрації. Подали 8 позовних заяв до вінницької газети «33 канал» за висловлені у газеті оціночні судження щодо попередньої та теперішньої діяльності цих політиків та листи трудового колективу газети до голови Верховної Ради та народних депутатів України з приводу тиску на видання. Загальна сума вимог щодо компенсації моральної шкоди за позовами становить 710 000 гривень.

 

Тетяна Ізмайлова - суддя, яка задовольнила позов Ігоря та Григорія Калетників із відшкодуванням моральних збитків у розмірі 270 тисяч гривень.

 

Наталія Горелкіна - суддя Апеляційного суду міста Києва, яка разом із суддями Ратниковою та Закропивним залишили у силі рішення щодо газети «33 канал», зменшивши суму стягнення до 150 тисяч гривень.

 

Михайло Бородін - голова Апеляційного суду Харківської області, який позивається до ТРК «Фора» через трансляцію прес-конференції народного депутата Юрія Кармазина. Справа розглядалась у суді Харківської області; відповідно до Закону України «Про судоустрій» голова апеляційного суду має контрольні повноваження по відношенню до всіх суддів загальної юрисдикції області. Рішенням суду першої інстанції з ТРК «Фора» стягнуто 74 985 гривень 33 копійки.

 

Олександр Шостак - суддя Дзержинського суду Харківської області, який прийняв до розгляду позов голови Апеляційного суду Харківської області та задовольнив його, стягнувши з ТРК «Фора» 74 985 гривень 33 копійки. Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Зважаючи на адміністративний вплив позивача на суддів області, рівність учасників судового процесу перед законом і судом не могло бути забезпечено.

 

Микола Верес - голова Охтирського районного суду Сумської області, який позивається до газети «Панорама», журналістів Литовченко та Весни, і вимагає відшкодувати 300 тисяч гривень за публікацію «По беспределу», що розповідає про конфлікт між головою суду та депутатом Сумської міської ради Байдаком. Інформація в газеті була викладена на підставі заяв депутата міської ради до правоохоронних органів. Позивач вимагає заборонити будь-яке поширення інформації про нього. Судом першої і апеляційної інстанцій у позові відмовлено, але Верховний Суд України скерував справу на новий розгляд.

 

Вікторія Шилова - генеральний директор Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії. Незаконно звільнила групу журналістів з грубим порушенням конституційних прав на працю. Після виявлення наглядовими органами фактів нецільового використання бюджетних коштів, наданих ОДТРК у рамках обласної програми підтримки ЗМІ, Шилова поширила заяви про утиски її журналістських прав.

 

Фелікс Сігал - виконувач обов'язків голови Роздільнянської райдержадміністрації (Одеська область). 9 березня цього року викликав до себе редактора районної газети «Вперед» Тамару Калашинську і, погрожуючи звільненням, зажадав, щоб вона у підготовленому до друку номері видання зняла матеріали першої полоси і натомість поставила його власний на підтримку одного з кандидатів на посаду міського голови.

 

Наталія Єфремова - начальник управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області та Оксана Москаленко-Федорова - начальник відділу прокуратури Миколаївської області. За інформацією НСЖУ,  неправильно нараховували пенсіж журналістам пенсію, внаслідок чого один із пенсіонерів втратив понад 80 тисяч гривень.

 

Любов Шамрай - голова Ізюмської районної держадміністрації (Харківська область). 2006 року вимагала від редакції «Обрії Ізюмщини» безкоштовно друкувати матеріали свої та установ і організацій району, 2007-го чинила опір фінансуванню газети з боку співзасновників, 2008-го - заборонила фінуправлінню перераховувати редакції кошти, виділені сесією районної ради.

 

Олександр Кравець, Григорій Шаркевич - депутати Синельниківської міської ради (Дніпропетровська область), Віктор Бутліменко - секретар цієї ж міськради всупереч Закону України, яким запроваджено мораторій на відчуження приміщень та майна державних і комунальних ЗМІ, прагнуть силами депутатів позбавити редакцію газети «Синельниківські вісті» приміщення¸ яким вона володіє десятки років. До того ж це питання вони прагнуть вирішити без згоди трудового колективу редакції та інших співзасновників - райради і райдержадміністрації, які минулого року надали газеті фінансову підтримку у шість разів більшу, ніж міськрада.

 

Рейтинг складається й оприлюднюється вже вдруге: торік до нього увійшли 15 «ворогів». «Як і в минулому році, цей список не зміг охопити всіх, хто перешкоджав роботі журналістів і ЗМІ. Головне його завдання - привернути увагу до високопосадовців держави, правоохоронних органів, кваліфікаційних комісій суддів на оприлюднені кричущі факти порушень Конституції і законів України, міжнародних зобов'язань, взятих Україною на себе.  Як і попередній, цей список ми оприлюднюємо не лише в Україні, а й передаємо до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту й інших структур.  По всіх вказаних фактах НСЖУ забезпечувала юридичну та інші види підтримки журналістів відповідно до Закону України "Про професійних творчих працівників та творчі спілки», - йдеться у повідомленні НСЖУ.  

 

30 квітня буде також оприлюднений інший антирейтинг - «Вороги преси-2008», який складають Інститут масової інформації та Київська незалежна медіа-профспілка.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY