detector.media
02.04.2009 16:24
23 квітня у Києві,14-го (або 21-го) травня у Львові - круглі столи на тему «Церква - мас-медіа - суспільство»

23 квітня у Києві в Інституті журналістики, 14-го (або 21-го) травня у Львові - плануються круглі столи на тему «Церква - мас-медіа - суспільство».

 

Учасники:

 

До участі в круглому столі запрошуються представники різних Церков і релігійних організацій, влади, журналісти, редактори ЗМІ, експерти у сфері релігієзнавства, медіа-освіти і правозахисту, громадські діячі.

 

Питання до обговорення:

 

- Динаміка висвітлення релігійної тематики в українських ЗМІ: зміни, тенденції, наголоси, підтексти.

- Як мають реагувати Церкви на неприємні публікації: анафема, критика чи вияв любові до ближнього і професіоналізм душпастиря.

- Медіаосвіта у сучасному служінні Церкви.

- Альтернативні медіапродукти та ідеї.

- Ініціативи об'єднання.

 

Українські експерти і працівники редакції РІСУ неодноразово констатували необ'єктивне, упереджене висвітлення в мас-медіа діяльності певних релігійних рухів та конфесій.

 

Журналісти, виконуючи чиєсь замовлення або діючи просто непрофесійно, виявляють елементарне незнання у галузі релігієзнавства. Тому свідомо чи несвідомо часто саме ЗМІ стають рушіями нетерпимості на релігійному ґрунті.

 

У той же час поза увагою ЗМІ часто залишається позитивна інформація про суспільнозначиму діяльність Церков і релігійних організацій, про сакральні перлини та історію нашої землі. Особливо в час політичних та економічних негараздів суспільство потребує позитивної інформації, яка зміцнює суспільні і громадянські авторитети, одним із яких є Церква.

 

З іншого боку, заради об'єктивності, необхідно констатувати, що і представники Церков та релігійних організацій не завжди вміють і мають бажання працювати з мас-медіа, чи навіть налаштовані щодо них негативно. Проте вміле використання мас-медіа для, з одного боку, донесення до широкого загалу свого вчення, а з іншого - для відстоювання та захисту своїх інтересів, мало би спонукати церковних діячів до активного освоєння мас-медійної сфери.

 

Круглий стіл мав би сприяти знайомствам та подальшій взаємовигідній співпраці представників Церков, релігійних організацій з працівниками ЗМІ і журналістами.

 

Додаткова інформація: Олена Кулигіна, kulygina.elena@gmail.com, http://www.risu.org.ua/ukr/

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY