detector.media
18.02.2009 17:06
Василь Ілащук: Національний відбір «Євробачення-2009» був проведений у суворій відповідності до правових норм
Василь Ілащук: Національний відбір «Євробачення-2009» був проведений у суворій відповідності до правових норм
Жодних порушень під час проведення Національного відбору «Євробачення-2009» Національною телекомпанією України допущено не було. Про це 18 лютого на прес-конференції, присвяченій підбиттю підсумків півфіналу Національного відбору заявив Президент Національної телекомпанії України Василь Ілащук.
 
Учасники прес-конференції спростували усі пункти звинувачень на адресу НТКУ, озвучених раніше продюсерами Оленою Мозговою та Ігорем Гончаренком. Зокрема, коментуючи участь у журі Олександра Пономарьова, президент НТКУ представив журналістам документ, який засвідчує, що Пономарьов не є продюсером учасників Tori Joy та Іри Пойзон, як це стверджувала пані Мозгова. Співпродюсерами зазначених виконавців, згідно з документом, є Ігор Іващенко й Андрій Кисельов – співробітники продюсерського центру Олександра Пономарьова, що, на думку пана Ілащука, не є порушенням принципу неупередженості.
 
Коментуючи закиди щодо формальних порушень з боку учасників, пан Ілащук заявив: усі учасники півфіналу, які допустили такі порушення, до фіналу не пройшли. При цьому він зачитав список фіналістів, до якого увійшли, зокрема, Олександр Панайотов, Світлана Лобода та Ленара Османова. Цим виконавцям у листі-зверненні Олени Мозгової до Василя Ілащука також закидалися формальні порушення, а саме: запис бек-вокалу у фонограмі замість живого виконання (Олександр Панайотов), перевищення хронометражу на 12 секунд (Світлана Лобода) і попереднє перебування пісні в комерційній ротації (Ленара Османова).
 
Однак члени журі Національного відбору відкинули також і ці звинувачення. Так музичний продюсер Володимир Бебешко заперечив наявність будь-якого запису бек-вокалу в Олександра Панайотова. Віце-президент НТКУ Роман Недзельський повідомив, що тривалість пісні Світлани Лободи становить 2 хвилини 52 секунди, що цілком вписується в хронометраж. А неточності вимірювання зумовлені технічними затримками. Водночас пісня Ленари Османової, за інформацією журі, була записана й оформлена як твір у січні 2009 року. А відповідна перевірка юридичного управління НТКУ не виявила фактів перебування пісні в комерційній ротації.
 
Коментуючи ж закид пані Мозгової про те, що керівництво НТКУ перевірило пісні на відповідність формальним вимогам лише після півфіналу, пан Недзельський пояснив ситуацію технічними причинами. За його словами, на попередньому етапі така перевірка майже неможлива через великі обсяги наданих матеріалів – деякі з 64 учасників надавали по декілька пісень, а то й по цілому альбому. Навіть перевірка пісень і виступів 15 фіналістів тривала протягом 10 днів.
 
Нагадаємо: 18 лютого продюсери учасниці національного відбору «Євробачення-2009» Анастасії Приходько Олена Мозгова та Ігор Гончаренко звернулися з листом до президента НТКУ Василя Ілащука, в якому вимагають внесення змін до правил конкурсу та проведення повторного півфіналу, інакше – подаватимуть позов до суду. Анастасія Приходько до числа фіналістів національного відбору не потрапила.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY