detector.media
Мирослава Чабаненко
, для «Детектор медіа»
18.02.2009 12:58
Чисто нашенський інтернет
Чисто нашенський інтернет
Інформаційний простір інтернету схожий на ліс – то в темні хащі потрапиш, то на світлу галявину. Щоправда, на відміну від лісу, передбачити, яким буде наступний твій крок, у Мережі складно. Лабіринти гіпертексту пропонують несподівані стежинки: інтернет – це різноманіття. Тим, хто не вилазить зі своїх блогів-барлогів (що по-кіберлюдському зрозуміло), корисно хоч би час від часу здійснювати екскурсії іншими територіями: Павутина глобальна й інтернаціональна, але неоднорідна…
 
Взагалі доступ до такої величезної кількості інформації з усього світу – розкіш, яку ми мало усвідомлюємо, бо дихаємо нею як повітрям. Якби у 70-х роках сказали про щось подібне… «Залізної завіси» давно немає, та, напевно, залишився якийсь невидимий її слід – хтозна в якому вимірі, але щось невблаганно поділяє інтернет на «наш» і «не наш». Причому це так помітно, і… складно сказати, який із них кращий, та одне абсолютно ясно: «буржуйський» – цивілізованіший, а наш… А наш «непереможний»! Як завжди в усьому.
 
Недавно довелося переглядати веб-сторінку під назвою Top Sites of America – «Топ-сайти Америки» (http://www.topsitesamerica.com/), на якій ведеться список найпопулярніших американських онлайн-ресурсів (востаннє оновлювався у вересні минулого року). Найпочесніше перше місце в ньому посідає сайт, присвячений автомобільній тематиці http://www.raceandstreet.com/, друге – послугам діджея http://www.sandiegosfavoritedj.com/, на третьому місці сайт із найстарішим списком інтернет-ресурсів (The Oldest Topsite List Ever) http://www.awardwinningwebdesign.com/, де дійсно можна знайти веб-сайти дуже раннього походження.
 
Далі йдуть туристичний путівник (http://www.chattanoogavacationsguide.com/), сайт, присвячений прогнозам погоди (http://www.westernncweather.com/), телефонному зв’язку (http://www.magic-jack.info/), сайт для веб-майстрів (http://webmaster.itopsites.com/), із графікою на тему американської державної символіки (http://www.state-flags-usa.com/) і т. д. Загалом – 190 назв. Серед них трапляються сайти, де розміщені аналогічні рейтинги, але в масштабах одного штату. Більшість сайтів мають скромний і приємний дизайн, як оцей: http://www.kygallery.com/, хоча трапляються і з претензією на ексклюзивність: http://www.waveswebdesign.com/ або http://www.thoroughbredlimo.com/.
 
Велика частина присвячена різним товарам і послугам, християнській релігії, дітям, тваринам, рослинам, різним захопленням, подорожам. Порівняно мало інтерактивних форм спілкування. (Вони, мабуть, переважають на сайтах дітей і підлітків, а такі до цього списку не приймаються.) Сайти на езотеричну тематику, еротика практично відсутні, взагалі немає сайтів із піратським софтом (безкоштовний легальний досить часто зустрічається). І ще зовсім немає зображень крові, трагедій, потвор і т. п.
 
До цього списку сайти потрапляють за бажанням їхніх власників, а місце в рейтингу вони отримують автоматично на основі статистичних показників відвідувань і добровільних голосувань відвідувачів. Серед указаних тут ресурсів чомусь зовсім немає інтернет-ЗМІ з новинами. Цікава деталь: при додаванні до списку нової URL-адреси звертається увага на те, що if based out of USA, your site will NOT be approved. Рішення про приналежність сайту до американського інтернету приймається не на основі домену, оскільки переважна частина сайтів – у домені com (і типовою є довга назва). Сайтів у домені us, здається, взагалі у списку немає.
 
Для користувачів українського й російського інтернету картина, зображена вище (прямо тобі суцільна Онляндія) дуже незвична. Щоби переконатися, що такий чистий інтернет – реальність, переглядаєш інші каталоги. Наприклад, цей: http://www.officialusa.com/. У розділах Media and broadcasting, News, Newspapers вже зустрічається дещо подібне до наших онлайнових видань. Медіа є медіа: динамічне інформаційне наповнення, відповідне графічне оформлення, тривожний дискурс. Однак, скільки не шукала, не знайшла жодного образливого для гідності людини матеріалу – жодних «шокових» і «ганебних» повідомлень про політиків чи відомих зірок, жодних спотворених і побитих у програмі Photoshop облич.
 
Принаймні при поверховому ознайомленні видно, що немає в американському інтернеті нічого подібного до наших інформерів новин із сайту http://www.marketgid.com/, де ніяк не можуть насолодитися «вбивством Андрєя Губіна», розкривають «усю правду» про «трусики-стринги», а заодно й таємницю про те, коли нинішній цивілізації настане повний гаплик у результаті череди «жахливих катастроф».
 
При переході в зону нашого рідного інтернету якось одразу стає веселіше. У ньому більше емоцій, а про вихованість тут можна забути. Одним словом, нормальна людина з переходом звідти сюди з полегшенням зітхає. (Правда, наступної ж миті подих їй може перехопити від вигляду якогось зеленого чоловічка або двоголового мутанта. Це нічого, просто треба знати один секрет: дивитися наші веб-ресурси на ніч не варто, а то присниться, а вранці нормально – якраз бадьорить.)
 
Сайти, подібні згаданому «Маркетгіду», ростуть, мов гриби, вносячи в наше життя додатковий смак. Російський «брат» «Маркетгіду» – ReadMe http://readme.ru/. Хто з них старший, не з’ясовувала. А ось іще один подібний веб-ресурс із романтичною назвою «Світ медіа»: http://smi.svitmedia.net/. Тут ми не тільки одразу прочитаємо свіжу новину про те, що «Оленька вертит попой», а й про те, що «американская порнозвезда идёт в политику. Непонятно только – зачем? Шлюх там и без неё хватает». Це вже чисто нашенський інтернет («чисто» не в смислі «чистий»), зовсім не такий прісний, як «буржуйський». Причому відразу видно, що про Америку ми знаємо все і навіть набагато більше самих американців, так що їм так само треба порадити звертати увагу в наш бік із метою підвищення рівня своєї ерудиції. (Але ж вони не захочуть вчити мову – ні «солов’їну», ні Достоєвського. От контра.)
 
А новини про українських політиків які в нас, особливо столичні! Пісня! Точніше сага про мера Черновецького. Бідних киян зациклило на космічності і вселенській глупоті. Хоча чому «бідних»? Як казала одна бабуся… О ні, тільки не про бабусь!
 
Для повноти вражень набираємо ще в Ґуґлі фразу «топ-сайти України». Одразу знаходимо «Каталог елітних сайтів України» (http://ctopinka.in.ua/top-votes.html), у якому на першому місці сайт «УкрБаш – український цитатник!». В поясненні сказано, що це ресурс «гумористичного спрямування, де публікуються цитати зі щоденних розмов, які переважно відбуваються в мережі», тобто, по суті, золота колекція коментарів і дописів на форумах. (Я ж казала, що в нас веселіше.) Треба визнати, що сайт дійсно елітний – так просто від нього не відірвешся. Настрій піднімає, а що ще треба? Неможливо втриматися, щоб не навести пару жартів звідти:
 
Заходить до бару дядько, підходить до барної стійки.
Бармен: Що будете замовляти?
Дядько: Гривня падає, треба терміново пропити...
 
Приїжджає жінка в аеропорт із повними торбами, її питають:
– Куди ви їдете?
– В Україну!
– А чому такі великі сумки? Що, газ везете?
 
От у чому сила! В різноманітті. А якби все було однакове? :)
 
Редакція «Детектор медіа» залишає за собою право не погоджуватися із думкою позаштатних авторів і готова надати можливість висловитись тим, хто має іншу точку зору.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY