detector.media
25.12.2008 14:24
Листопадовий лідер Рівного за кількістю «джинси» - «Рівне вечірнє», найбільший замовник «джинси» – штаб кандидата в мери Юрія Собчука
Згідно із результатами моніторингу рівненської преси за листопад 2008 року, місцевий «джинсовий» лідер – «Рівне вечірнє», найбільший замовник «джинси» – штаб кандидата в мери Юрія Собчука, повідомляє Інститут масової інформації.
 
Найбільше матеріалів «джинсового» характеру опубліковано у газетах «Рівне вечірнє», «ОГО» та «Рівне ракурс». Загалом виявлено 173 таких матеріалів.
 
Висновки зроблено за результатами моніторингу публікацій у 8 друкованих виданнях Рівненщини, що його здійснила громадська організація «Інформаційне агентство Рівнеінформ» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.
 
Зі 173 матеріалів, де експерти зафіксували явні порушення стандартів актуальності, значущості та збалансованості, 27 стосувалися Юрія Собчука, 20 – його конкурента на виборах Володимира Хомка, 19 - ще одного кандидата в мери Рівного Миколи Сороки.
 
Серед політичних партій та блоків, які розглядаються як потенційні замовники сумнівних матеріалів, лідирує БЮТ (13 матеріалів). 7 замовних матеріалів замовлено банками («Надра» - 4, «Аваль» -1, Приватбанк -1, Промінвестбанк-1).
 
До комерційної «джинси» експерти віднесли 44 матеріали, до політичної – 129 матеріалів.
 
Володимир Торбіч, головний редактор ІА Рівненське агентство журналістських розслідувань, так коментує результати дослідження:
 
– Безумовно позитивні зрушення після моніторингу рівненських друкованих ЗМІ у жовтні відбулись у газетах ВД «ОГО». Так, у «Рівненській газеті» та тижневику «ОГО» вже із середини листопада позначки політичної реклами із умовних міліметрових квадратиків переросли в напис «політична реклама». В останньому перед виборами мера номері вся політична реклама маркувалась відповідним написом.
 
Найстаріша незалежна газета Рівного «Рівне вечірнє» й надалі продовжує зловживати довірою своїх читачів, публікуючи найбільше немаркованої реклами.
 
Попри те, що газета «ОГО» помітила свою політичну рекламу відповідним написом, комерційна джинса залишилась у цій газеті на тому ж рівні, що й минулого місяця.
 
Богдана Стельмах, заступник голови правління Волинського прес-клубу зазначає, що картина в результаті дослідження постала невтішна. Експерт припускає, що це повязано із низькими професійними стандартами регіорнальної журналістики.
 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY