detector.media
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
10.12.2008 10:46
Хто нам лікар
Хто нам лікар
Усі брешуть. Особливо українські комуністи, потрапивши у телевізор. + Неполітичний бонус про якісний телепродукт.
 «Усі брешуть». Так звучить один із головних «хаусизмів» - афористичних та часом парадоксальних висловів доктора медицини Грегорі Хауса, головного героя одного з найпопулярніших у світі телесеріалів, показ якого стартував минулої неділі на каналі СТБ.
 
В контексті української політики цей короткий вираз особливо доречний. Обман і нещирість – ключові характеристики взаємин українських політиків у взаєминах з громадянами своєї країни.
 
У часи всесвітньої і національної кризи вони день у день заповнюють ефір демагогічними закликами і обіцянкам, водночас демонструючи повну нездатність до компромісу і злагодженої роботи. Вони ж бо добре знають один про одного – всі брешуть.
 
Брешуть і компартійні функціонери, називаючи себе комуністами. Автора не запідозриш у симпатіях до лівих ідей, але навіть у кращі для світового капіталізму часи я був переконаний, що в нормальному демократичному суспільстві, хтось має час від часу остуджувати ліберальну ейфорію і змушувати багатіїв замислюватися над принципами соціальної гармонії. Тільки от носіям українських комуністичних ідей, а точніше - їх приватизаторам, повірити важко.
 
Майже два десятиріччя всі ці колишні заввідділами міськкомів та обкомів  узурпують контроль над протестним електоратом і з більшою чи меншою вигодою приторговують цим ресурсом, обмінюють його на посади, або просто на конкретні гроші. Торгівля архаїчним брендом і лобістськими послугами та участь у політичних авантюрах на зразок «морозівської» антикризової коаліції становлять основний зміст діяльності цієї структури. І все це – під прикриттям публічної демагогії, основний зміст якої – зневага до власної держави і одновекторний «інтернаціоналізм».
 
Бенефіс одного із лідерів бізнес-підприємства під назвою КПУ Леоніда Грача, влаштований із люб’язною підтримкою каналу «Інтер», спричинив чимало шуму. Хоча за великим рахунком всі висловлені ним тези пережовувалися тисячі раз – і не тільки українськими комуністичними функціонерами. Якщо бажаєте переконатися, звідки вони черпають свої публічні тези, досить ознайомитися з розшифровкою програми «Свобода на Інтері» і цілком рядовим сюжетом російської інформаційної програми російського «Первого канала» «Время»:
 
07.12.2008 Информационная программа „Время”
Украинские власти борются с кризисом и прощаются с идеей скорого вхождения в НАТО
 
На этой неделе опять много событий произошло на Украине и вокруг нее. Министры иностранных дел стран - членов НАТО отказали Грузии и Украине в предоставлении плана действий по вступлению в альянс, а украинские власти всю неделю спорили по поводу другого плана действий - о выводе Украины из экономического кризиса, и к согласию так и не пришли. Кроме того, Украина все никак не может погасить задолженность за газ, поставленный из России. Вся череда этих политических событий сильно напоминает бразильский сериал.
 
 
Репортаж Бориса Кольцова.
 
На лекциях в "голубых уголках" украинских школ Украина по-прежнему одной ногой в НАТО. И хотя после отказа блока принимать в свои ряды Украину и Грузию - тон лекций изменился, пронатовские политинформации пока не отменяют.
 
Андрей Ермолаев, директор центра социальных исследований "София": "Большая роскошь в том положении, в котором сейчас находится Украина, рассуждать о каких-то блоках. Мне иногда кажется, что часть сторонников НАТО в Украине, ну, просто не знает, чем заняться".
 
Аббревиатуру НАТО на Украине вытеснило другое интернациональное слово - кризис.
 
История об ограблении бензоколонки так бы и осталась в разделе "Криминальные новости", если бы грабителем не оказался добропорядочный отец семейства, взявший нож, чтобы заплатить проценты по кредиту. История, которая совсем скоро может стать типичной.
 
В Мариуполе рабочим на фоне растущей безработицы придумали старое забытое советское занятие - патрулирование улиц. Эти народные дружины уже называют антикризисными.
 
Приморский Мариуполь одним из первых ощутил кризис. Спрос на металл в мире очень низкий и местный порт почти не отгружает экспортные поставки, балансируя на грани закрытия.
 
В Одессе другая проблема - порт переполнен импортными товарами. Их не забирают. У бизнесменов просто нет денег, вот и приходится начальнику морского порта осваивать роль психоаналитика.
 
На тридцать с лишним тысяч полных контейнеров осталась всего тысяча пустых, когда они закончатся, придется остановить отгрузку.
 
Николай Павлюк, начальник Одесского морского порта: "Одесситы сегодня на грани банкротства, на грани того, что могут остаться без средств к существованию".
 
Контейнерную пробку в одесском порту вызвали не только подскочившие таможенные пошлины, но и дефицит на валютной бирже. Бизнесмены не могут купить доллары для оплаты контрактов. Но с нового года обменные пункты закроют вовсе. И на этом в обход государства наживаются менялы - еще один привет из советского прошлого.
 
О долларовом голоде заявляют даже сотрудники украинского "Нафтогаза" - нечем рассчитаться с Россией за газ. А нужно больше двух миллиардов - иначе еще один новый год страна встретит без голубого огонька в конфорке.
 
Олег Дубина, председатель правления НАК "Нафтогаз Украины: "Вчера сумму порядка 600 миллионов мы загнали на биржу и валюту не купили. Поэтому сегодня это тоже есть вопрос, который мы будем решать с Нацбанком, для того, чтобы покупать валюту и рассчитываться за газ".
 
По-своему решать вопрос с Национальным банком будут и депутаты Верховной Рады. Они создают комиссию по расследованию его деятельности. Однако не факт, что подобное следствие успеют завершить. Украинский парламент по-прежнему на грани роспуска. Реалити шоу "Остаться в живых" не утомляет ни зрителей, ни участников. Пусть и сценарий месяц от месяца остается прежним.
 
Нового спикера не могут избрать уже почти месяц, коалиции тоже нет. На этой неделе ждали объединения двух давних политических оппонентов партии Януковича и блока Тимошенко, что означало бы парламентский переворот в стране и полный проигрыш президента Ющенко. Однако два враждующих лагеря так и не договорились.
 
Вадим Карасев, директор института глобальных стратегий: "Пост премьера нельзя разделить между двумя дважды премьерами Украины - Януковичем и Тимошенко. Тем более, что эти два премьера Украины собираются быть кандидатами на президентских выборах 2009 года".
 
В конце недели источник в секретариате президента сообщил, что на столе у Виктора Ющенко уже лежит новый указ о досрочных выборах, в котором осталось только проставить даты. Разгоняя парламент, глава Украины страхует себя не только от нежелательной коалиции, способной максимально урезать его власть, но и от официального признания парламентом выводов депутатской следственной комиссии по поставкам украинского оружия в Грузию.
 
Расследование комиссии Коновалюка близится к завершению, и уже в ближайшее время он готовится выступить в зале заседаний с докладом о всех фактах, которые удалось собрать в ходе следствия. Среди них и снятие зенитно-ракетных комплексов с боевого дежурства ради продажи Грузии, и подтверждение участия украинских специалистов в конфликте на Кавказе.
 
Валерий Коновалюк: "Мы демонстрируем список украинских военных специалистов, которые принимали участие в боевых действиях и были эвакуированы самолетом МЧС 14 августа из Грузии. Мы показываем впервые список тех лиц, которые управляли ЗРК "Бук М-1", которые участвовали в боевых действиях на стороне грузинской армии. Мы вынуждены сегодня заявлять о тех нарушениях лишь для того, что бы показать не только степень злоупотреблений, но и истинное лицо действующей власти".
 
Накануне дня Украинской армии, который отмечали здесь в субботу, министр обороны Юрий Ехануров разжаловал подполковника запаса Коновалюка в старшие лейтенанты запаса. Еще одно задание военному руководству, в котором не обошлось без участия президента, это намеченная на будущий год переброска войск в сторону России для укрепления восточных и южных рубежей страны. На этом фоне решение Виктора Ющенко о создании новой межведомственной группы по украино-российским отношениям прозвучало как-то не убедительно. За газ Украину все же попросили заплатить.
 
Юбилейную арку, установленную в советское время на киевском берегу Днепра в честь воссоединения Украины с Россией, по вечерам подсвечивают разноцветными огнями, напоминающими радугу. Однако реальный спектр нынешних отношений между бывшими братскими республиками сейчас гораздо мрачнее, ведь даже реверанс в сторону России, Ющенко сделал на этой неделе, скорее, для стран НАТО, чем для Москвы, чтобы продемонстрировать Западу свое недовольство принятым в Брюсселе решением.
 
Впізнали?
 
Думаю, що нардепів з НУ-НС, які покинули студію і згодом зреагували на «перли» комуніста Грача у формі відкритого листа, більше вразив не зміст його промов, а його відверто нахабна поведінка. А як підказує історичний досвід, спадкоємці Ілліча відверто нахабніють у моменти, коли особливо гостро відчувають слабкість влади. Саме в ці моменти їх звична риторика різко радикалізується, надихаючись усвідомленням безкарності.
 
Безкарність і, як наслідок, безвідповідальність - ключові ознаки українського політикуму. Ні на мить не замислюючись про наслідки, партійні спікери вкидають в інформаційний простір розкольницькі і антидержавні по своїй суті ідеї, отримуючи для цього заняття кращий ефірний час на провідних телеканалах – і жоден державний орган, що мав би турбуватися про державну цілісність та національну безпеку, цим не переймається.
 
Паралельно розвивається анекдотична ситуація з нардепом Коновалюком, який вирішив на міжнародному (читай – російському) рівні розголосити явно конфіденційну державну інформацію, за що й потерпів - був розжалуваний міністром оборони аж на три військових звання. Такий собі «Гагарін навпаки».
 
Показова ситуація, в якій всі сторони показують себе з найгіршого боку: народний депутат, який заради досягнення сумнівних піарних та політичних дивідендів готовий з легкістю розголошувати державні таємниці, міністр оборони, який обирає недолуго-швейківський спосіб тиску на того ж таки депутата, нездатність силових структур забезпечувати конфіденційність власних дій...
 
День за днем ми отримуємо подібні докази слабкості влади і розуміємо, що довго так тривати не може. Запит на «сильну руку» є – це визнають експерти і журналісти і прості громадяни. Але є й острах – чия рука оголосить себе сильною і для чого ця сила буде використана. Жоден з відомих претендентів довіри не викликає. Ми ж давно переконалися – всі брешуть…
 
P.S.
Втім, не політикою єдиною… Ще кілька слів про доктора Хауса. Бо він таки того вартий. Першу серію культового серіалу «Хаус. Доктор медицини» на СТБ я пропустив. Підозрюю, що чималу частина тих глядачів, хто налаштовувався долучитися до одного з найпопулярніших у світі серіалів, «геніальний» маркетинговий хід каналу, що переніс старт показу з понеділка на неділю, також заскочив зненацька.
 
Але схоже, що цей заключний «фінт вухами» був лише логічним завершенням загальної «стратегії» СТБ з просування цього безперечного світового телехіта. Обраний для показу «Хауса» час – 18.12 з повтором опівночі, - очевидно, на думку менеджменту, надзвичайно вдало вписується в формат каналу, орієнтованого на платоспроможну аудиторію 14-49. Хоча неважко здогадатися, що для того, аби бути платоспроможними, більшості представників цієї аудиторії доводиться о 18-й у кращому випадку щойно закінчувати роботу, а опівночі надавати перевагу здоровому сну.
 
За бажання, звісно, в абсурдному за наслідками пошуку вигідного слоту для «Хауса» можна знайти свою логіку. Біда в тому, що в останні роки жоден з американських телевізійних блокбастерів, демонстрованих на українському телебаченні, не виправдав рейтингових надій. А більш-менш сталим інтересом користувалися хіба «Секс і місто», який виходив у пост-прайм, і перші сезони «Відчайдушних домогосподарок» (або, з нюансами перекладу – «Домогосподарок у відчаї»).
 
Всі вони стали жертвами мутного потоку російського нескінченного «мила» для олігофренів, яке заполонило прайм-тайм українських каналів – аж до того , що канали змушені були переривати або відсувати їх показ за північ або взагалі знімати з ефіру. Але щоб урівняти шанс якісного телекіно у змаганні з «Ранетками» всіх сортів, відвертою штамповкою надцятого сезону «Солдатів» чи сагою про родину Букіних з Єкатеринбурга, замало підшукати йому місця у програмній сітці.
 
Повернути широку аудиторію до якості, до змістовного кіно, яке, окрім заповнення пауз між рекламними блоками, має ще якісь культурні завдання, можна лише за умови серйозної роботи з глядачами, активного інформаційного супроводу. Який би включав у себе не тільки малозрозумілі для не втаємничених претензійні анонси, але і вводив би глядачів у широкий культурний контекст. Інакше годі сподіватися, що фільм на зразок «Хауса», де за непростим для сприйняття фоном професійної медичної лексики ховаються серйозні морально-етичні проблеми, зможе привернути увагу хоча б частини глядачів, розбещених телевізійною легкозасвоюваною «жвачкою». Насправді саме від цього залежить успіх української прем’єри House M.D.
 
Частка тих, хто вже давно став прихильником лікаря-мізантропа і стежить за новими серіями в Інтернеті (де вже з’явився десяток свіжих епізодів сезону п’ятого), на жаль, надто мала, для того, щоб забезпечити позитивні рейтингові показники для каналу, де тільки починають демонструвати епізоди сезону першого. А його неадекватне – на думку автора і багатьох учасників Інтернет-форуму каналу СТБ – програмне розташування, робить цю мету ще більш ефемерною.
 
От і виходить, що поява на екранах очевидно недешевого імпортного телепродукту виглядає як ритуальний жест, який має всі шанси завершитись черговими розмовами про некультурність і незрілість українського глядача.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY