detector.media
«Телекритика»
01.12.2008 09:48
Юрій Луценко vs «1+1»
Юрій Луценко vs «1+1»
Як уже повідомляла «Детектор медіа», 30 грудня Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко був гостем студії програми «ТСН. Тиждень» на телеканалі «1+1». Відео можна побачити тут. Наводимо розшифрування розмови у студії за участю Юрія Луценка, кореспондента «ТСН» Жана Новосельцева, головного редактора інтернет-видання «Трибуна» Євгена Лауера та ведучого Олексія Ліхмана, а також двох сюжетів, що безпосередньо стосувались теми розмови.
 
«Жесть мундира»
СТУДІЯ: Чергова серія «Жесті мундира». Сьогодні Жан Новосельцев розповідає про луганську справу. Там людей у погонах звинувачують у покриванні злочинного угруповання.
РЕПОРТАЖ: Автор: Жан НОВОСЕЛЬЦЕВ. Під конвоєм – міліціянти. Працівників УБОЗу на Луганщині спіймали на крадіжці палива. Двоє вже нині екс-борців з оргзлочинністю чекають на вирок суду за ґратами, один переховується, і ще один – на підписці. Запевняє, що не винний.
СИНХРОН: Володимир КОЗУБСЬКИЙ, колишній підполковник УБОЗ: «Надеюсь, что суд разберется. Я ж думаю… у нас же суд самый гуманный и самый справедливый».
РЕПОРТАЖ: Куди зникає бензин? На Лисичанському НПЗ шукали витік у трубопроводі – жодної дірки. СБУ відстежує: крадуть не зі складу, а з сусіднього підприємства. Труба зі складу на завод проходить поруч із закритим підприємством. Колись у цій конторі працювала служба нагляду за трубопровідною мережею, а тут раптом починають заїжджати вантажівки. Пізніше з`ясується: міліціянти з приватними охоронцями відкачують пальне, тягнуть шлангом до цистерн, просто з крана.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Ну, было такое, да. Ну, я всего лишь исполнитель».
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Расследование еще буде продолжаться, потому что не все фигуранты еще приведены к уголовной ответственности».
РЕПОРТАЖ: Він – нічний жах луганського УБОЗу. В`ячеслав Єрмаков знає, скільки ще чинних міліціянтів нагріли руки на краденому бензині. Слідчий прокуратури поки що не розголошують таємниці, лише цитує погрози на свою адресу.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Готовься, ты себе нажил проблемы. Те, которые уже арестованы. Тем более работа у меня связана с поездками по трассе. Так что чувствую, что где-то что-то, но должно быть».
РЕПОРТАЖ: З вигляду – герой детективного фільму, насправді – адвокат. Ігор Радченко захищає приватних охоронців. Обґрунтовує: ті крали паливо, бо їх залякали «убозівці».
СИНХРОН: Ігор РАДЧЕНКО, адвокат: «Это ведь не единичный случай, кода, например, хотят представить, что два сотрудника УБОПа, ну, да вот, получилось. Это не единичный случай, в Луганской области это система. Просто не каждый такой вопиющий случай доходит до суда».
РЕПОРТАЖ: Луганське управління боротьби з оргзлочинністю. Про цю структуру МВС ходять странші легенди. «ТСН» звертає увагу лише на останні скарги.
СИНХРОН: Євген, потерпілий: «Мне делали операцию, разрыв кишечника, удалили кишки полметра, кровотечение внутреннее было, более 2 литров крови пошло в брюшину».
РЕПОРТАЖ: З нічного клубу у Сєверодонецьку – до реанімації. Підприємець Євген вийшов надвір з`ясувати стосунки не з тими хлопцями. Серед трьох напідпитку він узнав місцевого бандита, а з ним – і працівника УБОЗу.
СИНХРОН: Євген, потерпілий: «С сотрудником УБОПа сталкивался в управлении, знаю в лицо его. Поэтому, всех опознал, всех знал в лицо».
РЕПОРТАЖ: Євгена спочатку б`ють біля клубу, а потім непритомним відтягують у провулок.
СИНХРОН: Євген, потерпілий: «Задрали свитер, цепочки уже не было, документы рядом валялись, денег тоже не было, и положили крест от цепки на пузо. Что они хотели этим показать…»
РЕПОРТАЖ: Запис камери відеоспостереження зникає з клубу, а справу дають розслідувати тим-таки міліціянтам. Рідні перевозять Євгена додому після того як у лікарні до нього підійшов незнайомець.
СИНХРОН: Євген, потерпілий: «Будешь дело это двигать – дальше пристрелим прямо в палате. Ну, и потом, уходя, возле двери уже повторил это вслух, что пристрелим прям тут, тебе…»
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Вот из-за людей я провел 4 и 8 незаконно в тюрьме».
РЕПОРТАЖ: Він хоче засадити міліціянтів, але йому моторошно говорити на тлі Сєвєродонецького УБОЗу.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Я боюсь сейчас, как бы, за свою жизнь переживаю, потому что не раз мне уже угрожали».
РЕПОРТАЖ: Відмовився доносити на знайомих – і опинився у буцегарні. Сєвєродонецький УБОЗ звинуватив Юрія у грабунках, а суд розбирався у справі 5 років. Висновок: відсутній склад злочину. Уже рік на волі, Юрій постійно озирається. Упевнений: за ним стежать
СИНХРОН: Юрій, житель Сєверодонецька: «Не дело в компенсации. Я хочу, да, чтобы меня оставили они все в покое».
РЕПОРТАЖ: Розплата за довгий язик – наступного ж ранку після інтерв`ю. Юрія затримує сєвєродонецький УБОЗ. За інформацією «ТСН», зараз цей хлопець сидить під замком. Тепер йому закидають побиття жінка.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Танечка, а наши будут снимать?»
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Да, я возьму камеру».
РЕПОРТАЖ: Візит «ТСНу» напружує головного «убозівця» Луганщини.
СИНХРОН: Геннадій ІВАНЕНКО, керівник УБОЗ Луганської області: «Сейчас, понимаете, негатив кинете – я ж знаю, как некоторые адвокаты… я с ними лет по 10 уже борюсь».
РЕПОРТАЖ: Геннадій Іваненко знає про скарги на управління, утім, не йме їм віри. Останні публікації у ЗМІ, що кидають тінь на честь мундира, – переконує, – це замовлення криміналітету.
СИНХРОН: Геннадій ІВАНЕНКО, керівник УБОЗ Луганської області: «Лідери цього угруповання виділили кошти з так званого общака, для того щоб в засобах масової інформації любим чином дискредитувати співробітників міліції. Может, вокруг вас кто-то где-то обходит, под это…»
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (журналіст – «УС»): «А ми не знаємо цього».
СИНХРОН: Геннадій ІВАНЕНКО, керівник УБОЗ Луганської області: «А вы даже и не знаете, может быть. Кто-то из ваших знайомих».
РЕПОРТАЖ: Хто саме підставляє луганський УБОЗ? Міліціянти обіцяють оприлюднити імена замовників. А поки що в усіх бідах звинувачують кримінальна угруповання з дивною назвою «Красняне». Головне – записують «ТСН» то злочинної змови.
Юрій Луценко незадовільно оцінив роботу журналістів «ТСН»
СТУДІЯ: Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко цього тижня побував на Луганщині. Там під час прес-конференції дав оцінку роботи місцевої міліції: тверда четвірка за 5-бальною шкалою. А от незадовільно від пана міністра отримали журналісти «ТСН».
СИНХРОН: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: «Я не знаю, у нас «1+1» присутствует сегодня канал? Ну, может, даже и хорошо. Приходят вчера авторы этой программы в охране четырех работников СБУ в наш УБОЗ по делу о злоупотреблениях в милиции в 2007 году, меня тогда не было в милиции. Начальник УБОЗа ему четко в глаза говорит, что это дело заказное, я знаю, кто и сколько тебе за это заплатил. Через час законно прослушиваемые нами подозреваемые в убийстве об этом уже разговаривают между собой. И дальше идет вал разговоров криминалитета: давай подбросим «плюсам» за любые деньги, хай менты занимаются своими проблемами, меньше будут заниматься нами».
 
Гості програми – Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України, Жан Новосельцев, кореспондент ТСН, та Євген Лауер, головний редактор сайту «Трибуна»
 
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Як ви розумієте, те, що прозвучало, дуже серйозна справа. Докази і пояснення ми просто зараз попросимо надати особисто керівника МВС. Юрій Луценко – гість «ТСН. Тижня». Поруч із ним ви бачите Жана Новосельцева – автора серіалу «Жесть мундира. Жане, пане міністре, я вас вітаю у цій студії.
СТУДІЯ: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: «Добрий вечір».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Юрій Віталійович, я правильно розумію те, що ми щойно почули? Ви звинувачуєте «ТСН» у зв`язках із криміналітетом і виконанні його замовлень?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Ні, ви неправильно розумієте. Я звинувачую криміналітет у спробах маніпулювання вашим журналістом, аби прикрити свої гріхи. З вашого дозволу, на весь серіал я хотів би взяти буквально три хвилини для двох пунктів моєї оцінки ситуації. Перше, я був перший міністром, який публічно і чесно визнав зловживання, в тому числі й катування в міліції. Саме при мені почали порушуватися кримінальні справи і по катуванню, і по перевищенню своїх службових обов`язків, тощо. Щоби не бути голослівним, скажу, що лише за цей неповний рік працівники внутрішньої безпеки звільнили з міліції за невеликі порушення 450 осіб, і ще 501 особа перебуває в ізоляторах, і прокуратура за ними матеріалами порушила проти них кримінальні справи. Отже, звинувачувати в тому, що в міліції є повна безвідповідальність, є неправильним. З моєї точки зору, саме на це і націлюють покази ваших матеріалів, адже…
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Хто націлює?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я, дозвольте, завершу. Очевидно, той, хто їх готує. Справа в тому, що перший матеріал про дійсно надзвичайну ситуацію, коли в ході затримання підозрюваного у важкому злочині він був фактично убитий працівниками міліції. Відомо, що саме внутрішня безпека приїхала туди, всіх затримала, відсторонила від займаної посади, передала прокуратурі, всі вони знаходяться в камерах. Про це в матеріалі ні слова».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (говорить одночасно гостем – «УС»). А давайте одразу ми будемо говорити по всіх моментах, які ви захочете обговорити. Але, вибачте, ви звинувачуєте нас у непрофесійності, і ми маємо відповісти одразу.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «З вашого дозволу… Ви два тижні показуєте матеріали без нашої точки зору. І, з вашого дозволу, за три хвилини я вам дам свою точку зору і готовий до дискусії. Адже два тижні ви мене до дискусії не до пускали. Прошу потерпіти дві хвилини».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ми допускали, запрошували ще минулого тижня, не потрібно перекручувати.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Останній виклад – Запоріжжя. Ще при Радянському Союзі заступник міністра внутрішніх справ СРСР дійсно керував операцією, при якій затримали не ту людину, і вона зараз виправдана, в справі так званого пологівського маніяка. Саме при мені тепер людина, яка займає посаду начальника обласного управління керувала операцією й затримала людину, на совісті якого 40 убивств, із них 27 – зі зґвалтуваннями. Тим не менше, це подається як безнаказаність міліції. Хоча ті, хто незаконно намагалися засудити людину, всі знаходяться і прокуратура нарощує їхню кількість».
СТУДІЯ: Жан НОВОСЕЛЬЦЕВ, кореспондент ТСН: «Кого затримала Генпрокуратура?»
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Генпрокуратура затримала слідчих МВС, і, очевидно, будуть дальше затримання тих, хто в прокуратурі, в судах виносили неправові…»
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Тобто є не всі. Юрій Віталійович, ми просто показали зламані долі».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Жане, я показую одну річ. Я визнаю, що в міліції, як, на жаль, по всій країні, є маса беззаконних дій. Але я категорично проти, коли журналісти показують ці матеріали, не даючи можливість прокоментувати…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Чому? Ми ж робимо одну справу, зрозумійте. Ви боретесь із перевертнями у погонах. Ми показуємо суспільству, наскільки це важливо.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Але жодного разу в цих сюжетах, які ви берете у нашої прес-служби, ви не показуєте, що міліція зробила проти цих перевертнів. Ви показуєте матеріал, нами виявлений, але не вказуєте на те, що міліціях їх затримала…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ну, дуже часто ви виявляєте ці проблеми і після журналістських розслідувань, погодьтеся.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я зараз дойду, але це другий пункт. Якби ви не перебивали, воно було б швидше. І коли наші дають матеріали суспільству про те, що ми покарали своїх, винних у незаконних або неправильних діях, і про це не показується, це називається маніпуляція».
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Та показується, показується».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Як, наприклад, ірпінська подія. Ірпінські «беркутівці» дійсно неправильно діяли під час затримання людини у одному із відпочивальних салонів. За це був знятий начальник ірпінської міліції, декілька чинів самого «Беркута» – за неправильно проведену операцію й відсутність контролю за її діями. Тим не менше, про це нічого не показується…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. А Беркут підпорядковується начальнику ірпінської міліції чи обласної міліції?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «В цьому випадку ірпінської міліції, бо він був… вірніше, обласної міліції, бо він був викликаний з обласного центру до Ірпеня…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Так хто покараний все ж таки?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Але покараний заступник обласної міліції по громадській безпеці, який мав контролювати цю річ, і начальник міської ірпінської, який, сидячи в автомобілі біля об`єкту, не проінструктував і дав неправильну вводну бійцям «Беркута».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (говорить одночасно гостем – «УС»). Добре, пане міністре, давайте дамо слово все ж таки автору цих проектів.
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Я місяць тому робив про цей сюжет. Ви мені це коментували. Зараз ми просто показали розвиток».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Але через місяць ви показали це без наших коментарів, для того щоб створити уяву, що в міліції безконтрольне порушення закону. Це не відповідає дійсності. Тепер пункт два, з вашого дозволу. Дійсно я вдячний журналістам всіх телеканалів, в тому числі і «1+1», коли показуються речі, що можуть призвести до виявлення перевертнів в мундирах. Я, наприклад, по луганській справі не є цілком спокійним. У мене враження, що там не просто билися між собою дві банди, і один з постраждалих, і ви щойно показали на ліжку, але й, можливо, там був причетний працівник УБОЗу. Але мене турбує… І ми за це вдячні, тут немає жодного питання, ми по кожному вашому сюжету проводимо перевірки. В двох третинах з них є або нами покарані відповідальні люди або злочинці, або прокуратура відмовила наявності кримінального злочину. Деякі справи в судах, і я б дуже не рекомендував чіпати ці справи, бо це може кваліфікуватися як тиск на суд».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Пане Юрію, але ви погодьтеся, що не всі справи доходять до суду, і про це є, зокрема, у сюжетах Жана Новосельцева.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Ми готові працювати по кожному сигналу, але просили би давати дві точки зору.
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Ми не перекручуємо, як ви наполягаєте. Ми перевіряємо, до чого ідуть ваші внутрішні розслідування. Інколи вони зводяться до нуля. Жане, в тебе є, здається такий доказ.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я можу сказати одну річ. Коли ви показуєте маму будь-якого злочинця, вона, як правило, ніколи не повірить, що її син винен».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. В жодному сюжеті ми не розставляли акцентів.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Можна ви не будете мене перебивати на кожному слові? Ви все-таки запросили міністра».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Я коментую, вибачте.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Так ось, коли ви показуєте маму людини, яка зараз суд виясняє, чи наркоман він чи ні, не варто показувати цього сюжету, тим більше, без коментаря іншої сторони. Це називається необ`єктивним і маніпулюванням інформації. А по-нашому, по-юридичному, це називається тиск на слідство, на суд, що являється кримінальним злочином. Там, де справа в суді, будь ласка, як мінімум спитайте в суда дозволу на таке висвітлення».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане міністре, ми не говорили, є він наркоманом чи не він наркоманом. Ми не тиснули на слідством.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Ви тільки показали маму, яка сказала, що його били й катували».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ми говорили про те, що навіть людину, яка, на жаль, є злочинцем, не можна катувати. Ми говорили про те, що у системі правоохоронній сьогодні…
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Запитання. При цьому ви задали запитання міліції, що вони думають про такий коментар? Прокуратурі. В цьому матеріалі».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Неодноразово. Жане.
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «В цьому матеріалі прокуратура сказала, що міліціянти повернули телефон, повернули гроші. І це тільки доводить, що вони скоїли злочин.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «В цьому випадку».
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «В цьому випадку».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «І це було показано».
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Було показано, звичайно».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «А коментар міліції був з цього приводу?»
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Ну, якщо є прокуратура. Міліціянти вже своє зробили».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Тому не треба показувати, що міліція насправді відсторонила їх від посади і вирішується питання про їх звільнення. Бо у вас важливо показати, що в міліції – безнаказанність».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане міністре, все ж таки я б хотів закцентувати. Тобто ви зараз, ну, то був натяк все ж таки на те, що ми закорумпувалися у «ТСН». Ви все ж таки знімаєте звинувачення з нашох команди.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Ні, я вам передаю…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Що ви передаєте.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «… телефонні розмови двох людей, які…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Кого з ким? Я так розумію, Жана Новосельцева.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Якщо ви не будете перебивати, я вам скажу, кого з ким. Двох людей. Не Жана Новосельцева. Ми абсолютно не ставимо за собою цілі слідкувати за журналістом, тим більше, він робить корисну справу. Але це дві особи, один з яких підозрюється у вбивствах і ховався на території України, і тому ми судом отримали дозвіл на прослуховування його телефонів, аби затримати. І він… довга розмова. Ви вивчите, як це робилося. Через того адвоката, який щойно розповідав нам казки з телебачення. Домовляються, скільки тисяч баксів передати на «1+1», щоб зняти начальника УБОП, як тут пишуть, нашего общего врага. В результаті є висновок: «Ну, в общем, общак выделил деньги из Москвы туда не это телевидение, чтобы под них копали». Я просив би врахувати обставини…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ну, це звучить як звинувачення.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Це не звинувачення – це попередження, що вас можуть використовувати в своїх справах…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Ви можете сказати, що вже використали?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я ще кажу. Цей сюжет. за розмовами цих фігурантів, направлений на те, щоб від них відстала міліція, а зайнялась своїми проблемами. І вони хочуть добитися, аби начальника УБОПа відсторонили від роботи, бо він веде слідство. Так ось, через день після цієї розмови один із фігурантів затриманий на території Криму з пістолетом, і зараз йому буде пред`явлене звинувачення у вбивстві. Вони хочуть вашими руками створити проблему УБОПу, аби проблем не було у злочинців. Треба враховувати при підготовці матеріалів цю обставину. Я не звинувачую Жана, бо тут написано, що давайте ще напишемо Луценку. Вони прекрасно знають, що Луценко відсторонить, як правило, після критичного матеріалу начальника УБОПу і так далі. На щастя, в мене є внутрішня безпека, і я знаю, що це замовлення. Про це вам казав начальник УБОЗу. Я не звинувачую вас в тому, що всі ваші матеріали є заангажованими. Багато з них для нас є корисними, і ми однозначно їх опрацьовуємо і будемо діяти згідно законодавства аж до порушення кримінальних справ. Але якщо і далі безконтрольно, без другої точки зору з міліції будете подавати ці матеріали, ви просто зруйнуєте слідство, яке залишить на волі особливо важких злочинців».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане Юрій, розумієте, от практика… Жане, одна ремарка. Ми вже чули просто звинувачення в нашій корумпованості від Міністерства охорони здоров`я, але вони були більш м`якими, коли ми робили серіал про «білу халатність».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «В мене є факти, і тому я говорю те, що знаю».
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Я вибачаюсь. Ви кажете, що ви не ставили за мету стежити за мною, прослуховувати телефон. Але ж коли, до речі, в Луганську ми побачили… я і мій оператор побачили кілька автівок, які постійно нас переслідували. Ну, я не можу стверджувати, що це були міліціянти, але до вас звертаюся відкрито…
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «А я можу стверджувати, що це були не міліціянти. До мене не звертайтесь – звертайтесь до СБУ, воно взяло вас під охорону».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ми просимо вашої допомоги, аби ви з`ясували…
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Або переходьте під нашу охорону, і я вам гарантую і безпеку, і перевірку всіх даних, або нехай СБУ робить свою справу. Стикати дві…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Невже це так принципово, хто буде займатися?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Це принципово. Стикати дві силові структури навколо одної особи є дуже небезпечно».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Це силові структури-вороги, я так розумію.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я цілком довіряю СБУ. Якщо вони встановлять, що міліціянти, не дай Бог, слідкують за журналістом, всі вони будуть звільнені і відповідати по статті Кримінального кодексу».
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Ви можете перевірити номери авто, просто перевірити?»
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Да, звичайно, можу перевірити».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Будь ласка, це офіційний запит від керівника нашого інформаційного департаменту.
СТУДІЯ: ЖАН НОВОСЕЛЬЦЕВ: «Це по-перше. По-друге, ви кажете, що…»
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Якщо можна, у мене до вас також зворотнє прохання».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Будь ласка.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Як ви розумієте, боротьба з корупцією є двостороннім рухом. Насправді корупція є в міліції, і 500 кримінальних справ, порушених за нашою ініціативою, є тому підтвердженням. Також корупція є і у всьому суспільстві».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. А яка статистика доведених до кінця ось цих справ?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я не можу сказати. Слідство веде прокуратура. Запросіть сюди генерального прокурора. Ви знаєте, що це відкрита і публічна людина, вона вам все розкаже. Я до вас звертаюся з іншим. Під час операції в Житомирі по знешкодженню конвертаційного центру, який отримує кошти за неіснуючі послуги і потім переводить їх в готівку, ми знайшли липневі платіжки каналу «1+1» на загальну суму 100 тисяч гривень, які потім були через «Приватбанк» переведені в готівку…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Чого стосуються ці платіжки?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Нібито фірма надавала послуги за обладнання. Ця фірма, у нас покази жінки, що вона за 200 доларів зробила «липову», у якої не було… була тільки печатка, ніякого обладнання, ніякого майна, ніякої оренди. Тому просив би керівництво публічної компанії доповісти і суспільству… Прошу не перебивати».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Знаєте, от зараз ви не сказали і нічого, і сказали дуже багато. І це скидається дуже на якийсь просто піар-хід, маніпулювання».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я сказав все. Написано: платіж. «1+1» платить в конвертаційний центр, переводить гроші в готівку. В мене питання: хто з керівництва каналу стоїть за цією корупційною схемою?»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Жане, ну, я можу лише попросити тебе зробити одну із сторінок свого розслідування. Глядачам хочу сказати, що сьогодні за тим, що відбувається у студії, у нашій VIP-студії на Хрещатику спостерігає правозахисник, керівник Інтернет-сайту «Україна кримінальна» Євген Лауер. Пане Євгене, я вас вітаю. Дякую, що ви погодилися стати нашим гостем та експертом. Ви особисто дивилися серіал «Жесть мундира»?
СТУДІЯ: «Я смотрел сериал «Жесть мундира», конечно. Прежде всего я хочу сказать…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Що ви можете сказати про його виконання, вибачте, тенденційність чи замовленість сюжетів побачили?
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Нет, я прежде всего хочу сказать, что я являюсь руководителем проекта «трибуна.ком.юэй», я никогда не был правозащитником и никогда не был в составе «Украины криминальной».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Вибачте.
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Это, так сказать, вводная. Что касается того, что я услышал сейчас от Юрия Витальевича и от Жана. Я не берусь сейчас утверждать, что люди, которые освещал Жан Новосельцев, являются святыми или не святыми. А что касается Юрия Витальевича, я занимался его деятельностью, так же как и мои коллеги. Ну, прежде всего, смешно слышать от Юрия Витальевича такие вещи как «по-нашему, по-юридическому», потому что юридическая безграмотность Юрия Витальевича – это, в общем-то, притча во языцех всего Министерства внутренних дел».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане Євгене, я попросив би вас більше до сюжету, а не особисто до персони Юрія Віталійовича.
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Относительно сюжета. Что касается вот этих всех обвинений и распечаток разговоров. Ну, вообще, я не знаю, насколько этично выкладывать разговоры, ну, наверно, это уже вопросы к милицейской якобы этике Юрия Витальевича Луценка, министра, который не является профессионалом в данном случае».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «То есть вы считаете, что этично принимать заявления людей, которые подозреваются в убийстве, но неэтично говорить о том, что они между собой договариваются о манипуляции каналом, для того чтобы избежать наказания».
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Юрий Витальевич, насколько я помню, вы собирались защищать диссертацию по УРД. Так вот, данные УРД являются священными и совершенно секретными».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Никак нет. Если вы юрист, то вы должны прекрасно понимать, что есть механизм легализации законным образом полученных разговоров, и именно его мы прошли перед обнародованием на канале».
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Механизм легализации вы прошли, точно так же как, наверное, вы взяли разрешение на прослушивание и публикацию разговоров судей с ответственными чиновниками Секретариата президента».
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Не было такого факта. Пожалуйста, не врите на общенациональном канале».
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Я не вру, Юрий Витальевич. Вы сами рассказывали о том, что у вас есть данные, кто из судей кому звонил во время событий…
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Но не содержание разговоров. Это разные вещи, господин… юрист».
СТУДІЯ: ЄВГЕН ЛАУЕР: «Не содержание. Но согласно постановлению Верховного Суда, даже номера абонентов не являются открытыми. Но это так. А что касается того, что прозвучало, я бы, наверное, сказал, что для того чтобы не звучали подобного рода обвинения, что бьют, избивают, а вы вообще не бейте, постарайтесь не бить. Потому что, исходя из публикаций в прессе, очень много должностей в нашей стране милицейских покупается. И, естественно, люди, которые занесли деньги или цифру, как говорят среди ваших, они плевать хотели на все слова, на все увещевания и так далее. Они заплатили – они имеют право требовать свое. Что касается пыток и избиений в милиции, это притча во языцех, вы меня извините. И об этом знают все, об этом не нужно, как говорится, утверждать, каждый раз брать пояснения у милиции. Это скажет людей человек. Об этом свидетельствуют опросы в прессе, форумы, Интернет, который вы частенько посещаете, статьи, на которые вы не реагируете. И, конечно же, люди, которым поставлена статистика, в силу своих культурных, нравственных, моральных качеств, они применяют для закрытия этой статистики любые методы. У кого-то не хватает схоластических способностей – он бьет лицо. У кого-то хватает – он добивается этого моральным давлением».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане Євгене, в мене є цитата просто в доповнення вашої теми. Я дякую вами, що прокоментували. Ми відкрили лінію…
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Думаю, що це не коментар. Це безфактові звинувачення в тому, що людина читала на сайті».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане Юрію, я вам можу навести думку пересічної людини, яка написала нам на сайт (ми приймали запитання від глядачів). «Поки у міліції буде план по розкриттю злочинів, поки за його невиконання співробітників будуть лишати премій, доти в Україні будуть і вибиті зізнання, і сфабриковані справи, і покалічені долі. Ви можете це заперечити?
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Абсолютно правильно. Тільки я вам скажу, що…»
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Так а чому у вас є той план.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Дослухайте. Абсолютно правильна теза. Але з першого дня призначення мене на посаду жоден працівник не був звільнений, позбавлений премії або навпаки – нагороджений – за процент розкриття. Єдина цифра, яку я контролюю абсолютно чітко, – це прийом заяв громадян повний. Ніхто не має права відмовити у прийомі громадян і порушенні кримінальної справи. Це єдина річ, за яку страждають всі. Якщо бабця принесла заяву, а дільничний не хоче нею займатися і списує її до справи без розгляду, от за 5 таких випадків знімається начальник райвідділу, за 10 – заступник начальника обласного управління. Всі інші проценти є виключно індикативними, але нікого за це не знімають, не відзначають, не позбавляють премії. Я давним-давно знаю цю тезу, і цей мій головний принцип. Тому, звинувачувати мене в тому, що я підтримую, не варто».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ну, дай Бог, щоб він колись і спрацював. Будемо працювати надалі, я сподіваюсь, що більш плідно, і що ми будемо отримувати від вас менше нарікань і звинувачень. Ми дійсно хочемо робити з вами спільну справу, пане Юрію.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Я буду тільки дякувати за цю спільну справу при одній умові: якщо в кожному матеріалі, який дійсно має місце в житті країни, буде врахована не тільки точка зору тих, хто до вас звертається, але й точка зору міліції».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пане Юрію, ось це питання, які вам задали телеглядачі. Вони, звісно, не могли сьогодні прозвучати. Я дуже прошу вас їх розглянути. Там є вже кілька резонансних тем для наших журналістських розслідувань.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Безумовно. Хоча, я вам скажу, що за день у мене заяв разів в 4 товще, тому не думайте, що ми гуляємо і не реагуємо на заяви. І ще раз кажу, цифра в 4 тисячі притягнутих до відповідальності, 450 звільнених з міліції, 500 порушених кримінальних справ про зловживання, – це наш результат роботи».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя – «УС»). Юрій Віталійович, я наостанок просто можу сказати: наступного разу прийдіть до нас, будь ласка, все ж таки з даними, скільки процентів цих справ розкривається і доводиться до суду. Я дякую вам за цю розмову. Дякую, Жане, тобі, дякую пану міністру. І наостанок… ми вам просто хочемо довести, що ми не покликані розказати весь негатив про вашу роботу, і цей матеріал наступний вам це доведе.
Затримано мільйонера-шахрая Роберта Флетчера
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Цього тижня була дуже успішна справа у київських міліціятів. Було затримано одного з шахраїв сторіччя, його можна так назвати. Один американський мільярдер приїхав в Україну продавати американську мрію. Завдяки цьому став іще багатшим, але витяг з ваших гаманців близько 10 мільйонів доларів. Історію Роберта Флетчера досліджував Григорій Жигалов.
СТУДІЯ: ЮРІЙ ЛУЦЕНКО: «Олексій, перепрошую, 400 мільйонів доларів».
СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. 400 мільйонів. Дякую, пане міністре.
 
Cюжет про Флетчера
РЕПОРТАЖ: Автор: Григорій ЖИГАЛОВ. Білий лімузин, кейс із грошима і озброєні охоронці. У ніч проти понеділка на околиці Києва події розгорталися, як у голлівудському блокбастері. Бійці спецназу, СБУ і УБОЗу зійшлися в рукопашній з оточенням американського мультимільйонера.
СИНХРОН: Віталій ЯРЕМА, керівник головного управління МВС України в м. Київ: «Флетчер ІІІ Роберт Томас. В діях якого вбачається шахрайство».
РЕПОРТАЖ: Для своїх він просто Роберт – успішний бізнесмен, який привіз українцям американську мрію. Він брав на своїх курси тих, хто міг платити. Уроки мільйонера коштували дорого: за рік – 3 тисячі доларів. На лекціях, за словами учнів Флетчера, він закликав їх вкладати гроші в успішні проекти – десятки, а часом сотні тисяч доларів.
СИНХРОН: Віталій, активіст кампанії «Антифлетчер»: «Те, що він обіцяв, що ми… я збираю кошти під те, що в Буковелі ми побудуємо курорт, і туди всі будуть їздити. Так він називався проект «Ковбаса».
РЕПОРТАЖ: У Буковелі нам так і не вдалося виявити жодних слідів Флетчера, ковбасний завод знайти теж нелегко. А лімузин замовити неможливо й поготів. У кол-центрі ввічливо відповідають: ані адрес, ані прямих телефонів.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Я дал 17 тысяч. Кто-то дал, там, 20, кто-то 18, кто-то 30. И общая сумма получилась 100 тысяч долларов».
РЕПОРТАЖ: За вкладені гроші учнів катали на лімузинах, влаштовували грандіозні корпоративи. Флетчер давав відчути гроші на смак і обіцяв: от-от усі стануть мільйонерами.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Роберт Флетчер – «УС»): «Гроші ніколи не просять відпочинку, гроші ніколи не скаржаться, гроші ніколи не обманюють».
СИНХРОН: Людмила, вкладниця «GST»: «Его телохранитель находился с чемоданом денег, он вытаскивал эти деньги, давал людям их пробовать».
РЕПОРТАЖ: Міліція підрахувала: Флетчер зібрав більше 10 мільйонів у американській валюті.
СИНХРОН: Інга ГОРБЕНКО, психолог-консультант: «Те, що пропонувалося саме в Global System Training, – це легка нажива. Принось, приходь, принось, приводь. Приводь тих, за рахунок яких ти зараз піднімешся сам».
РЕПОРТАЖ: Чому дорослі й розумні люди добровільно розлучалися з грошима? Секрет – у технологіях маніпуляції, – кажуть психологи. Ось приклад: свої семінари Флетчер влаштовував уночі.
СИНХРОН: Інга ГОРБЕНКО, психолог-консультант: «Після другої години ночі хіба мозок може працювати нормально? А саме після другої години ночі й починалося уквітчування того, що роблять. Люди просто це робили ввечері, вночі, а на ранок приносили гроші».
РЕПОРТАЖ: Проекти Флетчера, на вигляд, – лише покриття. Потік коштів міг формуватися за принципом фінансової піраміди: новачки приносили гроші, а ті, хто опинявся на сходинці вище, отримував прибутки. Принаймні підтвердження прибутковості інших бізнесів ми не знайшли. Із кол-центром компанії ми вели перемови весь тиждень – без жодного успіху.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Хорошо, я сейчас свяжусь… и он с вами свяжется, хорошо?»
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «На жаль, його зараз немає. Йому що передати?»
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «В течение сегодняшнего дня с вами свяжется».
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: «Абонент не відповідає».
РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Ми таки натрапили на світ мільйонів Роберта Флетчера, у Сполучених Штатах. Там на урядових порталах можна знайти інформацію про будь-якого бізнесмена. Це портал штату Невада. Пошук за іменем Роберт Флетчер видає з десяток фірм, де відомий в Україні бізнесмен є або директором, або президентом. Тільки, от біда, жодна з них не працює.
РЕПОРТАЖ: А ось інший веб-сайт – комісії з цінних паперів США. У серпні за її позовом суд виніс рішення: Флетчер шахрайським шляхом заволодів мільйонами доларів довірливих американців, тепер має сплатити штраф – 5 мільйонів. Чи вдасться довести шахрайство українській Феміді? Флетчеру вітчизняні КПЗ знайомі. Торік його затримали на кордоні із підробним паспортом. Відбувся невеличким скандалом і штрафом у 850 гривень. ймовірно, що злочин не вдасться довести і тепер. Ось договори, які підписували учасники проекту. Зверніть увагу: у двох однакових угодах різні адреси і різні паспортні дані Роберта Флетчера. На додаток і розпливчасті формулювання юридичних угод.
СИНХРОН: Роман ХРУСТЕНКО, адвокат: «Юридично цей документ означає те, що пан Флетчер повернув кошти, і попередній позикодавець за власною волею їх реінвестував в інший проект. Тобто, власне, відносини за договором позики вже скінчились».
РЕПОРТАЖ: Здавалося б, каламутні 90-ті навчили, де буває безкоштовний сир: спочатку «МММ», згодом «Олбі», «Хопер» і «Тибет». Недарма піраміду вважають найстійкішою геометричною фігурою. Варто лише відсікти голову однієї з них, як на її місці з`являється кілька нових.
 
Розшифрування надане компанією «Україна сьогодні»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY