detector.media
08.11.2008 10:43
Експерти назвали найактивніших поширювачів і замовників джинси на Донеччині
Донецький прес-клуб у рамках проекту «Покращення медіасередовища на Сході України через відкрите обговорення серед регіональних журналістів принципів професійних стандартів та етики», що здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні протягом жовтня 2008 – лютого 2009 років, підбив підсумки моніторингу матеріалів, написаних із порушенням журналістських стандартів. Найбільшими покупцями площ в донецьких газетах виявились асоціація «Строительный Альянс Донбасса» та Партія Регіонів, а опублікували таких матеріалів найбільше тижневик «Панорама» та сайт «Ура-інформ Донбасс», повідомляє ІМІ.
 
До моніторингу було включено тижневик «Панорама», «Донецкие новости», газети «Жизнь», «Салон Дона и Баса», «Донбасс», а також Інтернет-видання «Остров», «КІД» та «Ура-інформ Донбасс». Оцінювання матеріалів здійснювала експертна група, до складу якої увійшли власкор всеукраїнської газети «Голос України» Ліна Кущ, оглядач всеукраїнської газети «Свобода», журналіст та письменник Євген Ясенов,  редактор журналу «Статус. Економічні відомості. Донбас» Олена Самойленко та доцент кафедри журналістики філологічного факультету ДонНУ Олена Тараненко.
 
Експерти визначили 33 матеріали із порушенням журналістських стандартів, у яких є підстави підозрювати приховану рекламу. Зокрема у газеті «Панорама» - 12, «Жизнь» - 6, «Салон Дона и Баса» - 4, «Донецкие новости» - 4, на сайті «Ура-информ. Донбасс» - 7, «КИД» - 1.
 
Найбільшими замовниками прихованої реклами виявились асоціація «Строительный Альянс Донбасса» - 9 матеріалів, Партія регіонів – 4, гіпермаркет меблів «Марго» - 2. Деякі джинсові матеріали були надруковані навіть із логотипами структури-замовника, проте позначка, що свідчила б про вихід статті на правах реклами, була відсутня.
 
До списку матеріалів «з порушеннями» не потрапило, але досить сумнівним видалося інтерв’ю з народним депутатом Борисом Колесниковим «У нас есть рецепт по выходу нашей страны из кризиса», з посиланням на інтернет-видання «Остров», передруковане одразу в декількох газетах («Жизнь», «Донбасс», «Донецкие новости»). Лише в тижневику «Донецкие новости» це інтерв’ю містило символ, яким позначається рекламний матеріал. 
 
 В Інтернет-виданні «Ура-информ. Донбасс» експерти виділили матеріали від корпорації «Іліташ-тур» (компанія Ігоря Шкірі, яка володіє сайтом «Ура-інформ»), яких за місяць розміщено 7 в рубриці «Суспільство». В кінці кожного з них надрукована довідка про корпорацію, види діяльності та т.п. Матеріали виглядають цілком комерційними, але ніяк спеціально не позначені.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY