detector.media
29.10.2008 15:32
Данило Яневський закликав визнати порубані тіла в новинах шкідливими для суспільства
Данило Яневський закликав визнати порубані тіла в новинах шкідливими для суспільства
Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі,  представники громадських організацій  і журналісти під час зустрічі 29 жовтня за круглим столом намагалися налагодити діалог та знайти шляхи саморегуляції інформаційної галузі.
 
Голова НЕК ознайомив присутніх із діяльністю нещодавно оновленого складу комісії та зміною акцентів в роботі. «Ми розробили зміни до 15 чинних законів України, а також підготували новий проект Закону «Про захист суспільної моралі». Крім того комісія ініціювала створення громадських колегій у кожній області. Пробуємо налагодити співпрацю з Українською радою церков та іншими організаціями. Я думаю, що суспільство, всі, хто має дітей, стурбовані станом суспільної моралі в Україні», – сказав Василь Костицький.
 
Він запропонував учасникам зустрічі ознайомитися з відкритим зверненням НЕК та приєднатися до нього. Для багатьох із них це був перший досвід співпраці з комісією. Зокрема для виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, яка зазначила, що у медіа інформація часто підміняється «чорнухою». На її думку, те, що відбувається в телеефірі – це наслідок свідомої політики власників і менеджерів. Вона вважає, що було б доречно почути висновки психологів про те, як такий ефір впливає на стан людини.
 
Вікторію Сюмар підтримав журналіст Данило Яневський, який є членом НЕК. На його думку, сьогодні відбувається розпад суспільства. «Я виступаю за запровадження цензури. Зокрема мусить бути маркування програм, і ми мусимо говорити на весь голос, що порубані тіла в новинах – шкідливі для суспільства. Те, що вони показують, ні в які рамки не лізе. Мова йде про те, що проти нашого народу ведеться війна», – сказав він.
 
Президент Академії української преси Валерій Іванов виступив проти запровадження будь-якої цензури, оскільки це є порушенням Конституції. «Мені теж не подобаються «новини для Барбоса», але я вважаю, що ухвалення закону про захист суспільної моралі – це величезна помилка. Суспільною мораллю мають займатися громадські організації. Ми ні в якому випадку не можемо вимагати від ЗМІ давати тільки добрі новини», – переконаний Валерій Іванов.
 
Аморальною є й поведінка представників державної влади, яка перебуває у фокусі уваги ЗМІ. «Треба показувати приклад моральної поведінки в першу чергу хоча б народним депутатам. Бо те, що відбувається в парламенті, моральним не назвеш: блокують трибуну, штовхаються, не чують одне одного», – сказав голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко.
 
Учасники зустрічі погодилися, що такі зустрічі потрібно проводити регулярно, але в ширшому колі - зокрема запросити до розмови керівників загальнонаціональних каналів. На наступній зустрічі планують обговорити новий законопроект про захист суспільної моралі.
 
Щодо проекту відкритого звернення  вирішено, що його потрібно обговорити в громадських організаціях та внести до його тексту деякі поправки.  «Детектор медіа» пропонує всім охочим долучитися до обговорення проекту відкритого звернення НЕК. Його текст ви можете побачити тут.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY