detector.media
Наталія Данькова
28.10.2008 15:04
Друге життя проектів «Інтера»
Друге життя проектів «Інтера»
Навколо «головного телеканалу країни» сформувалась група каналів (і не тільки з U.A. Inter Media Group), які живляться його контентом. Чи йде на користь НТН, ТРК «Київ», К1 і К2 інтерівський секонд-хенд?
Для чого взагалі «Інтеру» новий формат політичного шоу? Хай би повторював стару «Свободу Шустера», гляди – і пощастило б, як із «Караоке».
 
Цей жарт зрозуміють усі, хто стежив за контрпрограмуванням «Інтера» минулого сезону. Він добре ілюструє «новітній» підхід каналу до старих проектів, адже інтерівський продукт проживає по кілька життів – як не на рідному каналі, так на інших, і при цьому приносить непогані показники навіть після n-ної трансляції.
 
Назад у майбутнє
Із початком нового сезону у конфігурації каналів відбулися доволі серйозні зміни, адже на телевізійному полі з’явився новий потужний гравець – загальнонаціональний канал К1. Озброєний новою ефірною мережею розповсюдження, він на диво швидко увірвався до десятки найкращих каналів, витіснивши з неї Перший національний, а за місяць закріпивши за собою сьоме місце.
 
Не останню роль у цих метаморфозах відіграв контент каналу, адже стрімке зростання показників розпочалося саме в новому сезоні. Гумор «95-го кварталу» та «Бійцівського клубу», серіал «Ліквідація» і пакет художніх фільмів дісталися К1 у спадок від «Інтера» і стали одними з найбільш рейтингових трансляцій каналу, особливо у праймові вечірні години. К1 повторює й інші інтерівські серіали та програми різного часу: приміром, серіал «Морозов» ще у травні цього року виходив у постпраймі «Інтера», а «Ігри патріотів» транслювалися кілька років тому. Символічно, що «Ігри патріотів» позиціонуються на К1 під слоганом «Назад у майбутнє».
 
Усе це можна пояснити звичайною оптимізацією бізнес-процесів у групі, яка є закономірним та природнім етапом становлення нового каналу. Щодо майбутнього К1 група «Інтер» наразі ухиляється від коментарів – тримає інтригу. Тож скільки триватиме цей період становлення і як довго доведеться оптимізовувати роботу каналу – наразі невідомо. Бо, приміром, у новому житті К2 після «переселення» до групи Хорошковського відбулося перетворення із каналу серіалів на канал інтерівського минулого. Тільки якщо на К1 добирають більш вишуканий продукт із неохопного арсеналу «Інтера», то на К2 віддають усе підряд. У сітці каналу важко знайти продукт, якого раніше не було на каналі – флагмані групи: «Смачно з Борисом Бурдою», «Знак якості», «Сім’я від А до Я», «Пісня року», «Караоке на майдані», «Зірковий дует», «Модний вирок», «Картата патата», «Шанс», – перелік можна продовжувати й далі. Як у старі добрі часи, найкращою трансляцією каналу є «Тетянин день», його частці далеко до інтерівських 40%, однак 0,38% для каналу К2 із часткою 0,19% – доволі непоганий показник. Вищу за частку каналу мають і названі вже «Караоке», «Квадратний метр», «Зіркові дуети» тощо. А от, приміром, «Модному вироку» на К2 не щастить так само, як і на «Інтері». Є на каналі ще й невдалий експеримент НТН – ток-шоу «Красуні».
 
Така оптимізація, звісно, не становить ніякого ноу-хау, адже повторювання успішних (і не дуже) проектів практикують і канали інших медіагруп. Згадаймо, приміром, повторювання «Фабрики зірок» на М1 після Нового каналу (це в межах четвірки Пінчука) або «взаємообмін» на «Кіно» і «Сіті» (у межах групи «1+1»). Але тут є доволі суттєва відмінність від групи «Інтер»: таку «оптимізацію» канали поєднують із активним виробництвом власних проектів, які й формують бренд. На сьогодні попри стрімке зростання показників, на К1 майже немає продукту власного виробництва, окрім новин «Один день», якими наразі займається «НІС». Звісно, можна ще знайти авторську програму «Земля в ілюмінаторі» з Леонардом Лютим. Хоча раніше К1 мав добре налагоджений процес власного виробництва, там були і свої формати, й авторські програми, і, врешті-решт, обличчя каналу. Однак майже всі ці програми було закрито, а деякі з «обраних» (як, приміром, «Позаочі») перебралися на «Інтер». Виявляється, власне виробництво – не головне, адже навіть за його відсутності результат є – за два місяці частка зросла з 1,17% до 3,14% (аудиторія 18+, загальнонаціональна панель GFK).
 
На К2 знайти власний продукт ще складніше. Хоча ні, є «Колір ночі» – нічний блок програм власного виробництва К2 із поетичним анонсом: «"Безсоння", "Тенденції моди", "КіноГра" – для тих, хто вважає, що не всі вночі мусять спати, адже найцікавіше іноді відбувається не за сонячних променів, а в сяйві місяця та мерехтливих ліхтарів нічної столиці».
 
Отже, можна сказати, що з-поміж усіх невеликих каналів групи «Інтер» із більш-менш цілісним форматом у новому сезоні мовить лише НТН (хоча й тут більшість нових проектів створено на базі колишніх НТНівських плюс інтерівський «Агенти впливу»). А от майбутнє каналів під великою літерою «К» перебуває під темною завісою, тільки досі не відомо, наскільки тривалою буде ця тенденція і наскільки самодостатніми виявляться канали після формування їх нової концепції.
 
Загадковий феномен ТРК «Київ»
Якщо вливання секонд-хенду «Інтера» у мовлення каналів U.A. Inter Media Group є закономірним явищем, то столичний канал ТРК «Київ» є незбагненним феноменом. Жартівливий заголовок інтерв’ю Єгора Бенкендорфа «ТК» перед виборами київського мера – «Группа “Интер” стремится поглотить ТРК “Киев”?» – виявився певною мірою пророчим. На початку сезону муніципальний канал вирішив збільшити свою аудиторію вдвічі і скористався універсальним рецептом, взявши курс на продукт «Інтера». Свою роль у цьому відіграло і призначення генеральним продюсером каналу Андрія Бенкендорфа, який раніше працював у «Файно-компані», котра, у свою чергу, була підрядником Inter Media Production. Виявляється, «Київ» провів дослідження і виявив, що його аудиторія насправді за віком та статтю ідентична до аудиторії «Інтера». «Але в нас вона компактніша (це – кияни), тому нам її простіше омолодити, ніж “Інтеру”», – запевнив «ТК» Казбек Бектурсунов. Як не дивно, омолоджувати свою аудиторію канал зібрався старими серіалами та проектами лідера українського телеперегляду, навіть попри те, що такі «молодильні яблучка» найбільше полюбляють жінки 65+.
 
На сьогодні вже є перші результати подібних трансляцій на ТРК «Київ». Наразі вони дуже далекі від здобутків К1. Загалом хороші показники каналу дає показ розважальних проектів: приміром, частка «Шансу» та «Шиканемо» втричі перевищує середній показник каналу. «Це справді хороші проекти, які дають рейтинг каналу. Глядачі їх дивляться, і нічого поганого я в них не бачу. Результатами цих трансляцій я задоволений», – переконує Андрій Бенкендорф. Зовсім інші наслідки показу серіалів «Вовчиця» та «Зцілення коханням», показники яких наразі нижчі за частку каналу, хоча колись давно, ще на «Інтері», вони брали частку доволі близьку до 30%.
 
Утім, канал не втрачає надій на позитивний результат. «Зараз вони йдуть середненько. Але потрошки набирають показники. Тому якісь надії на позитивний результат від них у нас є. Адже серіали каналу потрібні. Хочете або ні, але це серіали секонд-хенду. Не кожен канал може собі дозволити купити прем’єрний серіал», – зазначає у коментарях «ТК» Андрій Бенкендорф. (Додамо від себе, що прем’єрний серіал не завжди є запорукою успіху, адже на початку цього сезону рекордні показники взяла трансляція зовсім не нового (2006 року) серіалу «І все ж таки я люблю», уже баченого частиною українських глядачів на Першому російському каналі.)
 
Чи буде й надалі місце у сітці ТРК «Київ» для екс-інтерівських трансляцій, Андрій Бенкендорф не говорить, зазначаючи, що все покажуть цифри, адже окрім цього канал ще покладає великі сподівання на показ радянських фільмів та прем’єрних корейських серіалів. Тож швидше за все розважальні проекти «Інтера» у сітці каналу залишаться.
 
Ті, що не виживають на «Інтері»
Добре, звичайно, що наповнення каналу «Інтер» настільки універсальне і багатожанрове, що ним можна завантажити ще з десяток телеканалів, але навіщо глядачеві стільки секонд-хенду? Справді, за роки існування «Інтера» назбиралося багатенько проектів власного виробництва, на будь-який смак і для будь-яких каналів («Караоке», наприклад, прижилося на «1+1», а Comedy Club UA – на Новому каналі). Але це все – проекти старої команди, а сьогодні на «Інтері», як і на інших каналах групи, проблеми з власним виробництвом. Парадокс у тому, що вже другий рік поспіль канал зберігає лідерство і стратегічно не втрачає позицій, однак першість він утримує переважно завдяки вдало підібраним фільмам, серіалам, гумористично-пісенним шоу російського виробництва. Утім, треба віддати належне і новинам каналу – «Подробиці» після тріумфального повернення у свій рідний слот 20.00 та зміни формату залишаються постійними лідерами.
 
Ще одним патичком-рятівничком для каналу є «Студія Квартал 95». На сьогодні «Вечірній квартал» – чи не єдиний власний розважальний проект каналу, який збирає високі показники і виводить «Інтер» у лідери (середній рейтинг проекту в цьому році – 8,85%, частка – 29,37%). До того ж, «Квартал 95» регулярно готує для каналу й нові проекти: минулого року «Бійцівський клуб», цього року – ранковий проект «Прокидайся з Україною». Крім «Кварталу», зі старих проектів канал зберіг ще «Ключовий момент». «Інтер» також виробляє документальні фільмі, які час від часу з’являються серед масового засилля російської документалки.
 
Поки на каналі-лідері зменшується виробництво власних проектів, у другому ешелоні спостерігаються зворотні процеси. Зокрема, до нового сезону цілу партію нових шоу випустила ТРК «Україна», близько десятка нових проектів запустив ICTV, продовжує виробництво власних документальних та соціальних програм СТБ, який до того ж запустив велике танцювальне шоу, нові формати вигадує і Новий канал.
 
На «Інтері» ж проблеми із власним виробництвом почалися ще минулого року, після приходу нової команди, і вже другий рік поспіль канал не може її подолати. Із новими проектами «Інтеру» просто не щастить. Минулого року канал запустив «Знак якості», «Агентів впливу» та «Модний вирок», показники яких були далекі від рекордних і переважно мали нижчу за середню частку. З «Агентами впливу» канал уже попрощався – подарував їх НТН.
 
У новому сезоні «Інтер» народив аж п’ять проектів, які мали зробити цю осінь особливою та вирішальною. Але розважальне шоу «Службовий романс» канал навіть не наважився поставити у прайм, що, власне, і не дивно, бо навіть у передпраймі проект постійно програвав «Плюсам» із російським «Кривим дзеркалом». Загалом, «Службовий романс» мав рейтинг 4,01% і частку 15% (у містах «50 тис.-» частка була ще нижчою – 13,68%). А одразу після його завершення серіал «Загальна терапія» випередив конкурентів і підвищив частку слоту з 14,65% до 17,05%. «Народний суд» так і не зміг випередити «Судові справи» на «1+1» – рейтинг 1,4%, частка 11,22% (спершу проект виходив о 16:20, та через невисокі показники його перенесли на годину пізніше, але частка впала ще більше і програму повернули у попередній слот). Хоча показники програми «Позаочі» вищі, ніж у попередніх проектів, вони все ж таки не перевищують частку каналу (хіба що окремі випуски, наприклад, про Віталія Кличка – частка 32%): середній рейтинг 1,9%, частка 16,85%. Нарешті, ранкова програма «Прокидайся з Україною» має рейтинг 1,85% і частку 12,59%. А показники найбільшої надії «Інтера», «Свободи на “Інтері”», поки що не перевищують середню частку каналу і падають. Приміром, остання програма мала лише 16,85% (середня частка «Інтера» – 21%).
 
І це при тому, що у каналу дуже амбітні плани щодо власного виробництва – продавати свої формати. Утім, однією зі складових вибору формату у всьому світі є результати його показу у «рідній» країні. Адже, купуючи формат, гроші перш за все віддають за гарантовано успішний проект, який уже спрацював у виробника, а отже – може спрацювати і в інших країнах. Звісно, на продаж власних проектів канал надихнула оригінальна ідея політичного ток-шоу «Свобода». Можна навіть повірити, що за вдалого просування ця ідея буде цікавою і користуватиметься попитом у пострадянських країнах, де медіаменеджери не настілки «креативні» і поки що не додумалися поставити політиків ведучими ток-шоу (якщо, звісно, в цих країнах є достатньо відомі публічні політики). Однак і в цьому випадку не останню роль відіграватимуть показники проекту.
 
Продовжуючи постачати меншим каналам свої старі трансляції, «Інтер» не встигає виробляти власні успішні проекти. І даруючи друге життя своїм минулим здобуткам, він чомусь не зважає на те, що його програми власного виробництва не лише рідко народжуються, але й часто виявляються нежиттєздатними.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY