detector.media
«Телекритика»
13.10.2008 13:18
«Шустер live» 10 жовтня: Тимошенко проти Януковича
«Шустер live» 10 жовтня: Тимошенко проти Януковича

Савік Шустер, ведучий: Добрий вечір. Для мене кожна програма – це свято, тому що прямий ефір – це свобода. Сегодня у нас много революционных новшеств. Первое новшество – впервые в прямом эфире Премьер-министр Юлия Тимошенко и лидер оппозиции Виктор Янукович. Я благодарю Юлию Тимошенко, которая с температурой 39, тем не менее, согласилась участвовать в нашей программе, и я благодарю Виктора Януковича. Мы начинаем быть похожими на цивилизованную страну, где люди разговаривают друг с другом, и это очень хорошо. Значит, Юлия Владимировна, у меня сразу к Вам вопрос. Очень много было разговоров о той коалиции, которая могла спасти страну от досрочных выборов. Об этой коалиции много писалось, очень много размышлялось, даже конспирировалось. В итоге коалиция не состоялась. Почему? У меня ощущение, что Премьер-министр нас не слышит. И мы так же ожидаем связи с Виктором Януковичем. Все не так просто в нашем 21-м веке. Я говорю, что у нас сегодня будет очень много сюрпризом, революционных и всяких. Вот у нас Руслана сидит, к примеру. Гарик Кричевский, Андрей Кравчук, к нам еще скоро приедет Ирина Билык. И никто не знает, почему. Уже немножко ближе к концу мы будем обсуждать очень-очень важную тему. У нас будет звучать музыка. Руслана обещает даже исполнить что-то такое. Но тема очень важная, реально очень важная тема, которую в конце мы обсудим, потому что от этого зависит очень серьезно будущее современной украинской культуры, я бы сказал, поэтому это очень важно. Премьер-министр меня слышит?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Так, я Вас чую.

Савік Шустер, ведучий: Значит, Юлия Владимировна, Вы не слышали, я Вас поблагодарил за то, что Вы все же согласились участвовать, не смотря на то, что у Вас 39 температуры. Вы прекрасно выглядите, тем не менее.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Дякую дуже.

Савік Шустер, ведучий: Значит, мой вопрос прозвучал так. Что очень много говорилось о широкой коалиции, о том, что эта коалиция сможет предотвратить досрочные выборы, может быть, написать новые правила политической игры, и тогда уже страна бы пошла, даже если бы пошла на выборы, то что-то новое бы произошло. Но эта коалиция не состоялась. Почему?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Мені здається, що коли політичні сили ідуть на вибори, вони щось чітко говорять людям, які за них голосують. І якщо ви пам’ятаєте, то коли я йшла на вибори з усією командою, я дуже чітко і неоднозначно сказала, що в парламенті наша політична сила буде працювати в демократичній коаліції. І, до речі, наша команда, незалежно від того, що їй створили надзвичайно важкі умови для роботи, залишилась в демократичній коаліції, і ви знаєте, що по суті справи вона зруйнована, тому що вийшли наші партнери з коаліції. Я вважаю, що якщо будь-які інші вибори, і можна сказати людям про те, що тепер країна потребує більш широких форматів, то це потрібно говорити до виборів. Але, безумовно, коли кризові важкі ситуації є в країні, потрібно іноді приймати і ті рішення, які вимагають обставини. Можу вам абсолютно щиро сказати, що коли парламент почав голосувати за дуже потрібні країні закони по 300-350 депутатів, то це відчуття, власне, щастя ні з чим порівняти неможливо. Це було приємно, коли ми мали можливість проголосувати закон «Про престижність шахтарської праці», який не голосувався в парламенті десять років, коли можна було проголосувати зміни до бюджету і підвищити заробітні плати всім бюджетникам. Це, дійсно, викликає задоволення, коли є таке спільне відчуття єдиного плеча. Але в той же час кожна політична сила йшла зі своїми ідеологічними принципами, зі своїми засадами. Мені хотілось би, щоб так, як в будь-якій цивілізованій країні, коаліція створювалась тільки для того, щоб сформувати уряд, а коли ставляться на голосування життєво важливі питання країни, то щоб парламент, не залежно від того, коаліція чи опозиція, набирав по 400 голосів. Це і є відповідальна політика, за яку, мені здається, і політики, і країна мріють. Крім того, ви знаєте, хотіла б ще звернути вашу увагу, що практично в усіх європейських країнах майже навпіл ділиться парламент на коаліцію, владу, і опозицію. Сильна влада і сильна опозиція – це і є запорука розвитку демократії. Тому що коли немає опозиції, неможливо контролювати владу, і влада відчуває себе абсолютною, а значить, аморальною. І тому мені хотілось би, щоб ми навчилися працювати: влада у владі, опозиція в опозиції, і не руйнувати цей розподіл, який вже давно визнаний світом.

Савік Шустер, ведучий: Юлия Владимировна, все знают, что Президент Виктор Ющенко был в Италии на днях, как раз, когда появилось его обращение о досрочных выборах, и там он дал интервью газете «Република», это одна из ведущих газет страны. И, в принципе, на традиционный вопрос об «оранжевой» коалиции, которая развалилась, он ответил следующим образом: «Я бы попросил вас не создавать ареол легенды вокруг «оранжевой» коалиции. Речь шла о координационных действиях политических сил, и нет ничего трагичного в том, что эти силы отдалились друг от друга». Взгляд в будущее, будущая Верховная Рада, можно ли говорить, что вот та коалиция с «Партией регионов» - это еще возможный разговор?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ви знаєте, я думаю, що голосування в парламенті, вони, дійсно, можуть бути спільними, і не один раз голосування співпадають. Наприклад, вчора голосували за дострокові вибори в парламенті, власне, включення до порядку денного певних законів. І там «Наша Україна» голосувала з «Партією регіонів» і з Литвиним. І я не роблю з цього трагедії, тому що голосування можуть співпадати. Але об’єднуватися політичні команди можуть тільки тоді, коли, дійсно, по-перше, співпадають їх цінності, їх принципи, їх головні ідеологічні засади, а, по-друге, коли політичні сили ще на виборах попереджають людей, які їм віддають голоси, з ким вони єднаються. Це правильно. Тому що не може людина вибрати політичну партію інкогніто. І я вважаю, що потрібно навіть порядок такий зробити, щоб кожна політична сила, яка йде на вибори, декларувала, з ким вона може створити коаліцію, а з ким ні. Це важливо для майбутнього парламенту. Але я ще раз хотіла би зупинитися на тому, що зараз світ переживає найважкішу за всі часи, які тільки можна згадати в історії, фінансову кризу, руйнуються і знищуються сьогодні банки, як карточні будинки, які мають 180-200 років свого існування і своєї історії. Впало все абсолютно іпотечне кредитування, припинено будівництво в усьому світі. І в цей час кожна країна знаходить в собі можливості об’єднати всі політичні сили без виключення, відкласти навіть чергові вибори, якщо в якихось країнах вони є, і зробити так, щоб кожна країна мала свій антикризовий фінансово-економічний штаб. І мені хотілось би, щоб в цей час в Україні, яка дуже слабка перед цими світовими викликами, щоб все ж таки народився єдиний спільний штаб, і щоб не дострокові вибори оголошувалися, руйнуючи все і вся, а щоб ми знайшли порозуміння в цьому парламенті. І я переконана, що з «Партією регіонів» ми можемо спільно голосувати в парламенті по значимим, важливим, суттєвим для країни законам.

Савік Шустер, ведучий: Значит, я понимаю, голосовать вместе вы можете, но создавать вместе коалицию большинства – это маловероятно.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Мені хотілось би, щоб «Партія регіонів» була дуже сильною опозицією. І я хочу, і зверталася до «Партії регіонів», проголосувати закон «Про опозицію», який дає їм право робити такі речі, які опозиція мусить робити – контролювати кожен крок влади, притягати владу до відповідальності, в тому числі в судах, мати свої серйозні слідчі органи, наприклад, на базі рахункової палати, або на базі спеціальних слідчих комісій в Верховній Раді. Я вважаю, що корупція і все, що дуже не подобається і світу, і людям нашим, все це можна подолати, якщо опозиція отримає права контролю. Тому що влада сама себе, на жаль, контролювати не може, і коли, наприклад, силові структури є у владі, то у влади завжди є спокуса простягнути руку до державної казни. І тому я і сьогодні хочу абсолютно чітко сказати і Віктору Януковичу, і «Партії регіонів», що я готова буквально в наступний сесійний тиждень проголосувати закон «Про опозицію», який дає їм надзвичайні права – контролювати владу, притягувати владу до відповідальності, водити окремих чиновників, які займаються незаконними справами, корупцією, зловживанням з грошима, до суду, і виносити, власне кажучи, у судах їм покарання. Тут ми готові буди абсолютно з «Партією регіонів» спільні, створити такі умови.

Савік Шустер, ведучий: Ми все еще в ожидании связи с Виктором Януковичем. Тогда еще один аспект, эти досрочные выборы, которые должны состояться седьмого декабря, многие называют репетицией, генеральной репетицией президентских выборов. Так или не так, Вы это понимаете, наверное, лучше. Но даже если это генеральная репетиция к президентским выборам, мы слышали голосование «О Кабинете Министров», мы слышим голоса о необходимости изменения Конституции. Какие полномочия, с Вашей точки зрения, должен иметь президент Украины?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: По-перше, я хочу зразу сказати, що я переконана в тому, що ніяких дострокових виборів не буде. Тому що вони країні сьогодні не просто не потрібні, вони абсолютно небезпечні сьогодні. Уявіть собі, по-перше, дострокові вибори практично призначені на Новий рік, і як це буде виглядати, коли люди будуть їсти оселедець під шубою і «Олівє», в цей час їм ще потрібно кинути бюлетень, а комусь ці бюлетені на Новий рік порахувати. Ви розумієте, що такі речі в жодній країні на свята не робляться. По-друге, якщо зараз розпустять парламент, Україна зможе зібратися і побачити парламент тільки приблизно в березні місяці. Це значить, що країна залишається без головного фінансового документу на 2009 рік, без бюджету. Це значить, ні заробітні плати, ні пенсії, ні всі абсолютно бюджетні програми розвитку не зможуть бути здійснені, якщо не буде прийнятий закон «Про бюджет на 2009 рік». А завтра вже вступив в дію указ Президента під номером 911, це номер як раз тривожної служби в Сполучених Штатах Америки, це той номер, який практично декларує біду, який декларує, вибачте, іноді і смерть, тому що по номеру 911 викликають службу невідкладної допомоги. Так от цей указ практично і кидає країну в велику біду. І тому я вважаю, що виборів дострокових не буде, і що політики знайдуть інше порозуміння. А що стосується змін до Конституції, то вони надзвичайно країні потрібні, тому що після того, як нашвидкуруч під час президентської кампанії проголосували зміни до Конституції, в країні змішалося все. Сьогодні в країні працює три уряди: один – це Рада національної безпеки і оборони, другий – це Секретаріат Президента, третій – це діючий уряд. Всі абсолютно мають право і можливості здійснювати виконавчі функції, але відповідає за це тільки прем’єр-міністр. Хто завгодно може накласти вето на рішення уряду, і уряд не може прийняти рішення, а відповідає за все, що відбувається. Саме так були накладені вето Президентом на всі абсолютно антиінфляційні рішення уряду. Я не хочу, щоб так було, і тому нова Конституція, вірніше, змінена, вона дуже потрібна держави, чітко розмежувати президентські повноваження, повноваження виконавчої гілки влади, уряду, і повноваження Верховної Ради. І я знаю, що саме навколо такої концепції і можна єднати Верховну Раду і працювати успішно.

Савік Шустер, ведучий: Юлия Владимировна, я тут лишился дара речи, честно сказать, я тут стоял, молчал, потому что я увидел пустое кресло лидера оппозиции Виктора Януковича, который вдруг пришел в студию. Виктор Федорович, тогда я уже должен задать первый такой же вопрос, который я задал Юлии Владимировне. Нет, я вас скажу, что, конечно, это фантастическое и неожиданное зрелище – Премьер-министр и Вы, это вот…

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Мужчина стоит перед женщиной, это нормально.

Савік Шустер, ведучий: Почему не состоялась коалиция, которая бы предотвратила досрочные выборы и, как говорит Юлия Владимировна, не ввергла бы страну в такую ситуацию просто непонятности, неизвестности?

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Этот вопрос не ко мне, он, прежде всего, к Юлии Владимировне, Вы правильно адресовали этот вопрос Юлии Владимировне. Потому что коалиция была создана как раз Премьер-министром, и Премьер-министр, лидер коалиции, и я думаю, что другой коалиции в этом составе парламента практически не могло быть.

Савік Шустер, ведучий: Ясно. Тоже Юлия Владимировна говорила, я задал вопрос по поводу, возможно ли в будущем, раз, Президент Виктор Ющенко считает, что уже нет этого ареола «оранжевой» коалиции, он заявил в Италии, что надо забыть про это, что могут быть разные коалиции между политическими силами, которые преследуют одинаковые цели, поэтому не важна уже идеология. То раз так, то можно ли в будущем говорить о том, что к этому разговору можно вернуться у будущей Верховной Раде?

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Любые выборы, которые проходят в любой стране, они проходят под каким-то идеологическим флагом, или та или иная партия идет со своей программой. И объединение, естественно, происходит только тогда, когда эти принципы программы совпадают и совпадают цели. Но я считаю, что неправильно, когда целью есть приход к власти любой ценой, и этот приход оправдывает все, то есть, можно изменить своим принципам, можно изменить своей программе, то, что мы очень часто наблюдаем сейчас в украинской политике. «Партия регионов» никогда не отступала от своих принципов и не отступит. Поэтому мы создали коалицию в 2007 году, антикризисную коалицию, которая успешно работала. И мы показали хорошие результаты в 2006 году, в 2007 году фактически экономика выросла до десяти процентов вначале года. И затем эта стабильность, о которой мы все время говорим, и которой сейчас не хватает, она была разрушена новым пониманием украинской политики – досрочными выборами. Мы получили досрочные выборы, мы разрушили стабильность в стране, и год фактически Украина живет в постоянных кризисах, экономических, сейчас в политическом кризисе. Последствия авантюрных решений политиков и политиков от власти привели к тому, что страна сегодня находится, можно сказать, в глубоком кризисе, что отмечают практически все наши партнеры во всем мире. Изменить ситуацию можно в одном случае, стране нужна стабильность. Стабильность будет тогда, когда власть будет ответственной, когда она будет нести ответственность перед украинским народом, и когда политики перестанут манипулировать избирателями. Потому что мы знаем, обещания, которые даются политиками, они, как правило, очень редко исполняются. Манипулируя избирателями, политики ставят перед собой одну цель – любой ценой придти к власти. Мы считаем, этот принцип нам не подходит, нам подходит принцип совершенно другой. Мы считаем, что нужно строить честную политику, правдивую политику, слушать украинский народ, а народ всегда говорит правду, и вместе с народом решать задачи, те, которые стоят перед страной. А эти задачи по плечу Украине.

Савік Шустер, ведучий: Юлия Владимировна, я вот как раз подчеркну то, что Вы сказали, и Виктор Федорович этого не слышал, потому что он входил в студию. Вы сказали, что этих досрочных выборов не будет. А как это сделать, чтоб их не было?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Справа в тому, що для дострокових виборів, особливо в цей рік, нічого не може бути передбачено, бо Конституція України чітко говорить, що дострокові вибори не можуть проводитися вдруге швидше, ніж за рік після попередніх дострокових. І мова йде про те, що в бюджеті країни немає грошей на ці вибори, закони, які сьогодні є у нас, вони не забезпечують цих виборів, електронного реєстру немає, парламентарії не хочуть цих виборів і навряд чи ці голосування вийдуть. Тому я переконана в тому, що дострокові вибори не відбудуться, однозначно. І думаю, що час це покаже.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Я хотел бы напомнить уважаемой Юлии Владимировне 2007 год. Я уже об этом говорил, что тогда была стабильность, тогда была стабильная коалиция, и стабильно работало правительство. По инициативе Блока Тимошенко Президент Ющенко подписал указ «О роспуске парламента». Мы тогда задавали вопрос и говорили, вы подумали о стране, какой смысл был этого указа – дестабилизировать ситуацию в стране или стабилизировать. Конечно, дестабилизировать. Разрушив эту коалицию, какая была цель Юлии Тимошенко и Виктора Ющенка? Цель была – отстранить от власти действующее правительство, фактических своих оппонентов, и таким путем бороться затем за власть на досрочных выборах. Я скажу известной пословицей, как говорят, за что боролись, на то и напоролись сейчас. Только разница сейчас в том, что нет стабильной коалиции, и сегодня нет стабильной власти, и в таком состоянии страна не может жить дальше. Фактически мы сегодня должны положить конец тому хаосу, который сегодня есть в стране. А конец этому хаосу может положить только украинский народ, высказав свою точку на этих выборах. Поэтому мы должны здесь быть честными, я считаю, что нас слушает сейчас огромное количество наших телезрителей, наших избирателей и уважаемых людей, которые будут нам давать оценку. Спасибо.

Савік Шустер, ведучий: Значит, Вы считаете, что седьмого декабря народ должен высказаться и, в конце концов, определить, кто будет управлять их жизнью?

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Я уверен, что другого пути у нас нет, мы должны возвратить страну к нормальной жизни, к росту экономики, к улучшению жизни людей, мы должны строить эффективную внешнюю политику и вернуть доверие наших партнеров в мире.

Савік Шустер, ведучий: Юлия Владимировна, очень много опять-таки разговоров, в том числе со стороны Президента Виктора Ющенка, в своем обращении восьмого числа он это еще раз сказал, он говорил о личных амбициях, о президентских амбициях. Вы и Виктор Федорович, в принципе, всем очевидно, что вы будете кандидаты на президентских выборах, которые через год. Насколько вот эти президентские амбиции не позволяют реально сесть за один стол и решать проблемы страны?

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ви знаєте, я хотіла би все ж таки відреагувати, в першу чергу, на ті відповіді, які зараз давав Віктор Федорович. По-перше, він сказав, що не можна так самовіддано боротися за владу, порушуючи принципи. Але я в той же час хочу нагадати Віктору Федоровичу, що коли він об’єднувався в єдину коаліцію в 2007 році з Президентом Ющенко, він, власне, підписав Універсал, і якщо ми всі пам’ятаємо, то йшов Віктор Федорович на вибори з двома ключовими гаслами: це друга державна російська мова і ні за яких обставин неможливо вступати в НАТО. І на цьому і були побудовані всі вибори. Але в той же час, коли треба було створювати коаліцію з Віктором Ющенко, і коли треба було йому добитися того, щоб Президент подав його кандидатуру на посаду прем’єр-міністра, він підписав Універсал, в якому 12-м пунктом записав, дослівно: «Всебічний розвиток і функціонування української мови як єдиної державної». Я абсолютно поділяю цей принцип, і ви знаєте, що я відстоюю єдину державну українську мову, але просто Ви йшли з іншим гаслом, а коли потрібно було поборотися за посаду прем’єра, Ви підписали саме те, що я прочитала. Що стосується другого питання, це НАТО, так пунктом 27 Універсалу, який Ви підписали, написано: «Взаємовигідна співпраця з НАТО у відповідності із законом України «Про основи національної безпеки». Так от, що цікаво, що закон «Про основи національної безпеки», який прийнятий під час Кучми, коли Ви були прем’єр-міністром, стаття вісім звучить так: «Основними напрямами державної політики з питань національної безпеки України є набуття членства в Організації Північно-Атлантичного договору». І в мене навіть є голосування, яке проводилося по цьому закону вашою партією, тобто за вступ до НАТО з 46 голосів 41 голос дала ваша політична команда. А крім того, коли голосували за відправу наших військ в Ірак, а Ви знаєте, що це чітко програма НАТО, і більше того, проти якої дуже багато політичних сил виступали, щоб на чужу війну посилати людей, але ваша політична сила 46 голосами з 46, тоді ваша фракція, коли Ви були прем’єр-міністром при Кучмі, складала 46 голосів, повністю проголосувала за відправку військ в Ірак, на чужу війну, а наша фракція тоді не проголосувала. Так скажіть, будь ласка, якщо Ви говорите, що боротися за владу будь-якою ціною не можна, то тоді виходить так, що головні принципи, по суті справи, коли потрібно було обійняти крісло прем’єр-міністра, в Універсалі відійшли на другий план. А крім того, сьогодні, коли Ви знову збираєтеся творити нову коаліцію, Ваш дуже близький колега Борис Колесников буквально вчора сказав, я його буквально читаю цитату: «Необходимо отозвать законопроекты по русскому языку как второму государственному и найти взаимопонимание». Ви розумієте, справа не в тому, що якісь тут цитати є, а справа в тому, що коли йдуть на вибори, то людей ділять по різним партіям і голосують люди по-різному саме тому, що оголошуються певні принципи. І тому, коли Ви говорите, що хтось бореться за владу, то потрібно чесно сказати, що кожна партія, яка іде на вибори, бореться за те, щоб отримати інструменти для здійснення своїх обіцянок людям, а це і є влада. І можу Вам ще сказати, Ви говорите про 2007 рік, про стабільність, про зростання ВВП, так я хочу Вам сказати, що я була дуже здивована, коли прийшла зараз на посаду прем’єра, і знаючи, що члени вашої фракції володіють шахтами, металургійними підприємствами, що у наших шахтарів і металургів заробітна плата була втричі нижча, ніж навіть в Росії, а шахтарям навіть мінімальну заробітну плату зробити меншу встановленої законом, щоб заробляти на них надприбутки. Я вважаю, що такий порядок країні не потрібен, я вважаю, що все мусить бути по-чесному, і люди, які займаються бізнесом, вони все ж таки мусять ним займатися, а влада, вона мусить бути максимально відмежованою від цього. І тому я думаю, що порядок – це тоді, коли, дійсно, люди відчують, що якщо вони працюють на тих підприємствах, які виробляють експортоорієнтовану продукцію, то у них заробітна плата буде не втричі нижча, ніж в СНД, і не в шість-десять разів нижча, ніж в Європі на таких самих підприємствах, коли продукція продається за одну і ту саму ціну. Я думаю, що я могла би навести сотні прикладів, як виглядало благополуччя в 2007 році, але я не хочу цього робити, я вважаю, що зараз як раз люди на виборах і розставили все по своїм місцям, хто є влада, хто опозиція, і потрібно нормально працювати. А якщо Ви говорите про вибори в 2007 році, то згадайте, на яких умовах тоді депутати перетягувалися з фракції в фракцію, коли був практично порушений вибір людей. Я думаю, що потрібно поставити сьогодні крапки на хаосі. І я, Віктор Федорович, від влади Вам як представнику і лідеру опозиції готова протягнути руку, потиснути її заради того, щоб прийняти закон «Про опозицію» і дати право вам контролювати кожен наш крок, а ми будемо для вас відкриті в усіх аспектах нашої роботи, від А до Я. А що стосується президентської кампанії, то, безумовно, вона в 2010 році буде. І сьогодні до цих виборів ще майже півтора роки, потрібно працювати, а не думати про наступні президентські вибори. Потрібно сьогодні робити справи і знати, що кожен день просто можеш подивитися в очі людям, це буде правильно.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Ми почули черговий блисковий такий спіч Юлії Володимирівни. Це нікого вже не дивує, ми звикли до того, що Юлія Володимирівна каже одне, на сході каже інше. Я не буду коментувати зараз, Юлія Володимирівна, що Ви обіцяли людям, чого Ви не зробили, і так далі, я не хочу обмінюватися, як кажуть, з Вами цими колкостями. Я лише хочу сказати одне, що я і мої партнери по коаліції, яку ми створили в 2006 році, ми виконали свій обов’язок перед суспільством і також ті зобов’язання, які ми брали, коли ми підписували коаліцію. Тому наша коаліція була стабільною. І ми попрацювали трошки більше року, нам просто Ви не дали разом з Президентом далі працювати, тому що вас хвилювала влада і вас хвилювали майбутні президентські вибори. Для того було прийнято рішення про дострокові вибори, і ви за будь-яку ціну пішли на руйнацію українського законодавства, і Конституції, і Конституційного суду. Все це бачила вся країна. Я хотів би порадити Вам, щоб Ви, я готовий з Вами зустрітися і обговорити закон «Про опозицію», я вважаю, що це буде правильно, що ми обговоримо, Вам треба готуватися до опозиції. І, до речі, мені приємно б було таку людину, як Ви, бачити в опозиції, в опозиції Ви набагато ефективніше працювали, і я про це казав постійно. Що стосується урядів, які Ви очолювали, і в 2005 році, і зараз уряд, можна шукати будь-які причини, чому не вдавалося працювати так, як хотілося, але цю роботу постійно супроводжували кризи, скандали, різні авантюрні рішення, і це була така сцена, це був спектакль, на який дивився весь світ і Україна. Але нам же потрібні не актори чи, як сказати, ательє мод, нам потрібні державні управлінці, які здатні багато не казати, а спокійно робити свою справу, а за кожне слово відповідати. Цього очікують від нас люди. І не роз’єднувати країну, як ви це зробили в 2005 році, на демократів чи не демократів, на кращих чи гірших, а думати, як об’єднуватися. Тому чудово, що зараз пішов діалог, чудово, що зараз ми вже почали розуміти, що не треба з політиків робити ворогів, тому що за політиками стоять виборці, які за них голосують. Нам треба, так, як і в інших країнах, дійсно, домовлятися, виконувати, опозиція повинна виконувати свою роль якісного контролера влади, а влада, безумовно, повинна працювати ефективно і до влади повинна бути довіра. А довіра до влади буде, коли вона буде чесною перед власним народом. І тоді ми будемо, безумовно, розвиватися, буде зростати економіка і буде стабільність в Україні. Отака моя відповідь.

Савік Шустер, ведучий: Я обязан уйти на рекламную паузу. Я надеюсь, что и Виктор Федорович, и Юлия Владимировна с нами останутся, не смотря на их всякие занятости и обязанности.

(реклама)

Савік Шустер, ведучий: Еще раз добрый вечер. Мы в прямом эфире. Я говорил вначале программы, что у нас сегодня будет несколько революционных изменений. Вот я сказал, что Премьер-министр Юлия Тимошенко и Виктор Янукович будут на связи, Юлия Владимировна из своего кабинета, Виктор Янукович из своего кабинета. В итоге, мы все там установили, в кабинете Виктора Федоровича, который внезапно оказался в студии. Вот это тоже революционно. Эти кресла, они тоже революционные новшества, их не было, наконец, эта студия уже почти готова. Юлия Владимировна, Виктор Федорович сказал, что он готов с Вами встретиться, протянуть Вам так же руку и обсудить все, что надо обсудить.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Я якраз, знаєте, що думає, все ж таки які чоловіки ловкі, вимовляючи промову, Віктор Федорович намагався просто безліч разів мене десь там ущемити, то йому мої плаття не подобаються, то авантюри, я думаю, що все ж таки чоловіки навіть в політиці мусять бути більш ввічливими. А що стосується ательє мод і моїх платтів, то я хочу сказати, Віктор Федорович, що єдиний раз, коли про Вас написала вся Європа, коли Ви приїхали в Європу в страусиних туфлях, які коштують більше десяти тисяч євро. Навіщо страуса закатували? Тому, коли Ви про моди жіночі говорите, то не треба цього робити, тому що ми прекрасно знаємо, що депутати, які ходять до парламенту, вони мають краватки, костюми і взуття, яке коштує, можливо, сотню місячних заробітних плат однієї нормальної людини. Тому краще наряди не чіпайте, давайте поговоримо про політику, про те, як нам будувати стосунки, і я з великим задоволенням це зроблю. А що стосується хаосу і всіх інших речей, про які Ви кажете, то я хочу Вас як лідера опозиції порадувати прекрасною новиною, ми зібрали зараз вдвічі більший врожай зернових, ніж Ви в минулому році. І, до речі, всі рекорди перевершили, які навіть під часи Радянського Союзу в Україні були. І, більше того, ми на це виділили вдвічі більше грошей в бюджеті, підтримали селян. Я також хочу повідомити Вам як екс-прем’єр-міністру України, що я, як і обіцяла на виборах, вдвічі більше підвищила стипендії дітям, так, як і обіцяла, молодим мамам заплатила на першу, другу, третю, четверту, п’яту дитину, щоб українці народжувались, рівно стільки, скільки обіцяла. І ми почали сьогодні серйозну детіневізацію економіки. І, Ви знаєте, теж приємна новина, що на наступний рік ми подали бюджет на сто мільярдів по видаткам більший, ніж навіть в цьому році, за рахунок детіневізації і за рахунок зростання економіки. Це абсолютно рекордна цифра. А те, що всі канали телебачення, які в тому числі контролюються нашою українською олігархією, постійно знаходять, за що побити уряд, це просто велика шкода для держави. Тому що люди повинні жити з оптимізмом, з відчуттям, що їх країна процвітає, з відчуттям, що ми кожен день стаємо сильнішими, і це так. І коли весь світ сьогодні переживає фінансову кризу, то ми в Україні, не роблячи з цього галасу, але тримаємо всі макроекономічні параметри на дуже високому рівні, і вважаю, що робимо це, дійсно, так, як потрібно в країні робити. А скандали, всі авантюри, вони, на жаль, невід’ємна частина політики, і Ви скандалили з Президентом, я дуже добре пам’ятаю, коли були прем’єром, Вам теж було нелегко. Але сьогодні влада і опозиція чітко визначені, давайте просто працювати. І не треба ходити на дострокові вибори, щоб ще раз і ще раз примушувати людей ділитися на кольори, на уподобання, вони хочуть просто жити, як нормальні люди, отримати підтримку парламенту, незалежно від кольорів. І я думаю, що ми з вами абсолютно можемо це людям дати.

Савік Шустер, ведучий: Я понимаю, что Вам нужно уходить.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Конечно же, я хочу отдать дань уважения Юлии Владимировне и ответить, и, тем более, мне не часто приходится выступать перед такой живой аудиторией. Что касается урожая, конечно, селяне знают, кто в прошлом году посеял урожай, и почему этот урожай в этом году, как говорят, благодаря господу богу и труду селян. Но после того, как убрали урожай, нельзя же так грабить безбожно, как говорят, село, как это происходит сейчас, и продавать за бесценок зерно, вывозить его с Украины, а потом мы будем завозить, уже не ваше правительство, а наше правительство, на следующий год по мировым ценам покупать свое же зерно. Такие примеры уже у нас были и не раз. Теперь что касается финансовой политики. Ведь не секрет, что нас власть обокрала дважды, первый раз, снизив курс доллара, и на ревальвации обокрали тех людей, кто держал валюту в долларах, и экспортеров, которые потеряли на экспорте порядка десяти миллиардов, и не заплатили налоги, и не получили прибыль, и не начали инвестиционные проекты своевременно. А второй раз, когда подняли курс доллара, когда людей начали убеждать, что выгодней всего держать сбережения свои в гривне, подняли курс доллара и обокрали второй раз. Я не говорю, Юлия Владимировна, что это лично Ваша вина, и я не хочу сказать, что Вы не хотели сделать для страны намного больше, чем Вы сделали. Не получилось. Разные причины. Одна из главных причин – то, что Вы не нашли, как говорят, общего языка со своими партнерами. И вы постоянно мешали друг другу работать, обвиняли друг друга вплоть до грязных, я сказал бы так, оскорблений. И на это просто надоело уже смотреть. Я с Вами абсолютно согласен, что прежде, чем кого-то обвинять, нужно посмотреть на себя, Вы так не сказали, но приблизительно так. У меня есть недостатки, как и у любого человека, и у нашей партии, но, как говорят, мы с этими недостатками боремся, и не всегда мы их побеждаем, чаще они нас. Я в определенной степени шучу. Но, прежде всего, и главное, власть может быть эффективной тогда, когда во власти находятся люди, которые говорят народу правду, первое. Второе, когда говорят правду и слушают людей, осуществляют эффективную политику. Эффективную политику могут осуществлять профессионалы, которые объединены в единую команду и идут к единой цели. Этого мы не видели ни в 2005 году, когда закончилась эта коалиция, когда мы все смотрели на те коррупционные обвинения друг друга, и этим закончилось и в 2008 году, к сожалению. Мы хотим в стране стабильности, мы не хотели досрочных выборов в 2007 году, вы разрушили стабильность. В 2008 году, когда нет коалиции, вы сейчас пытаетесь любой ценой удержаться у власти. Скажите, а кому нужна такая власть? Спросите народ, народу нужна такая власть или нет. И Вам люди ответят, что народу нужна власть, которой можно доверять. Поэтому я с Вами абсолютно согласен, что нам не нужно делить сегодня Украину, а нужно сегодня Украину объединять под ним флагом государственным, желто-синим. И, конечно же, политики обязаны договариваться, где бы они не были, в коалиции или в оппозиции, но всегда нужно помнить об одном, что ответственность за ситуацию в стране несет власть. Сегодня в стране вся власть принадлежит одной «оранжевой» коалиции. Скажите, пожалуйста, если Вы так сильно хотите хорошо работать, и Вы так красиво рассказываете, спросить у людей, а почему тогда у нас в стране кризис, и почему люди так плохо живут. Вот на этот вопрос нужно ответить.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Я готова дати відповідь на це питання. І, Віктор Федорович, знаєте, краще не взагалі говорити, тому що люди, дійсно, хочуть добре жити, а просто конкретні питання розібрати. Скажіть, будь ласка, чому Ви, люди, яка більше чотирьох років була прем’єр-міністром, і при Кучмі, і при Ющенко, представляючи шахтарський регіон, маючи абсолютну більшість в парламенті, і при Кучмі, і при Ющенко, жодного разу не поставили на голосування закон «Про престижність шахтарської праці», де збільшуються багаторазово пенсії шахтарям, де збільшується багаторазово заробітна плата, де захищаються родини, в тому числі і ті родини, які мають загиблих в шахтах людей. І чому я така погана, коли прийшла до влади, вас, перепрошую, заштовхала силою практично прийняти ті закони, які ви десять років не приймали. І саме під моїм тиском ви прийняли закон «Про престижність шахтарської праці», зміни до бюджету, і сьогодні пенсії шахтарям і заробітні плати мають зовсім інший розмір. Чому ж Ви, такий гарний екс-прем’єр-міністр, представляючи шахтарські регіони, не закрили ту вопіющу ситуацію, яку ваші колеги робили, коли у шахт забирали всі гроші і купували матеріально-технічні ресурси в п’ять-десять разів дорожче, ніж вони коштують, вимиваючи з шахт все, що тільки там з грошей було. А чого ми, такі погані, все це припинили. Я думаю, що не треба говорити огульно, а потрібно говорити про чіткі конкретні речі. І саме тому, Віктор Федорович, я, дійсно, хочу, щоб ми спільно працювали під єдиним українським прапором. Але в той же час я твердо знаю, що сьогодні не дуже дають уряду працювати, і сьогодні не дуже дають боротися з корупцією, тому що все керівництво генеральної прокуратури по домовленості між Вами і Президентом залишилося ваше, і на 12 мільярдів гривень зловживань, які ми передали в прокуратуру, контролько-ревізійне управління передало, з доказами, з актами, коли з «Укрзалізниці», з НАК «Нафтогаз», з шахт, з усіх державних підприємств були ці 12 мільярдів викачані, чому жодна кримінальна справа не порушена. І я сьогодні без зброї в боротьбі з корупцією, тому що зброя в Ваших руках. І чому Ви, Віктор Федорович, не говорите, що ваш союз з Президентом достатньо тривалий і стабільний, тому що якраз другий уряд країни, це Рада національної безпеки і оборони, секретарем в якій є член вашої партії Богатирьова, і найближчий соратник Рената Ахметова. По суті справи, ви і ділите владу. У вас одна прокуратура на двох, у вас одна Рада національної безпеки на двох і у вас багато програм разом. І я розумію, що я як прем’єр-міністр і як політик не подобаюсь вам, бо я за ці дев’ять місяців невеличких своєї роботи до жодної кормушки ні кого не допустила і не допущу, отут Ви вже мені повірте. І саме тому ми маємо і в цьому році плюс 32 мільярди до плану бюджетного, тому що ми закрили всі зловживання, і саме на наступний рік ми маємо плюс 100 мільярдів. І я знаю, що якщо Господь і народ дадуть попрацювати нашому уряду ще хоча б пару років, то і металурги, і шахтарі, і хіміки, і аграрії будуть отримати саме такі заробітні плати, які отримують всі підприємства в світі, які так само виробляють ту саму продукцію. Я знаю, що я подолаю ці складнощі, і ваш чоловічий табір політичний, хоч він і дуже сильний і консолідований, вам не вдасться сьогодні знищити і уряд, і мене як прем’єр-міністра. І я вірю в те, що ми навчимося працювати в парламенті, вірю в те, що влада і опозиція помиряться, і будуть робити єдину справу. А за країну будьте спокійні, якщо б не істерики, які інформаційні навколо цього робились, я думаю, в країні все було би набагато краще. І, знаєте, у мене ще в руках така невеличка табличка, це якраз інфляція. Оце інфляція, яку ви нам залишили. Ви бачите, що піднімалася вона різко, особливо в останні місяці. А ось те, що ми сьогодні маємо. Я обіцяла людям, що коли я отримала від вас просто гіперінфляцію, то за півроку з нею можна впоратися. І сьогодні навіть маючи показники інших країн світу, де криза фінансова захлиснула все, то у нас за третій квартал цього року інфляція в дев’ять разів менша, ніж у вас в третьому кварталі за показниками Держкомстату. І навіть в таких країнах європейських як Німеччина сьогодні під час фінансової кризи, коли інфляція захлиснула весь світ, у нас все ж таки ми тримаємо ті параметри, які можемо тримати. І тому я би на Вашому місці не критикувала сьогодні роботу уряду, а єдналися в парламенті всі разом і голосували важливі закони так, як ми це з вами робили всього два тижні, але робили дуже успішно. Давайте і далі це робити, а не штовхати на Новий рік всю країну на вибори. Я розумію, що Вам хочеться дострокових виборів для того, щоб зробити спробу прийти до влади, але це не факт, що Вам це вдасться, але країну всю переколотимо. І тому я хочу просто Вам порадити, власне, не збуджуватися виборами, тому що є таке явище як сублімація, я не знаю, чи знаєте Ви це слово, чи ні, але Вам доведеться цю збудженість відносно дострокових виборів конвертувати в якісь інші корисні справи. І я Вам в цьому обов’язково допоможу.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Юлія Володимирівна, Ви затронули мене за душу. Я чутлива людина, і я не дозволю Вам, щоб Ви мене перед шахтарями, перед моїми виборцями так принижували. Я 20 років працював в вугільній промисловості, я все життя прожив в вугільному регіоні, я знаю, що таке шахтарська праця, не на словах знаю. І навіщо Вам казати таку неправду, як Ви сказали, що Ви примусили когось голосувати в парламенті за шахтарів. Як Вам не соромно це казати. Ви ж добре знаєте, добре знаєте, що саме рішення про престижність шахтарської праці було прийнято на колегії Мінвуглепрому за участю Прем’єр-міністра Януковича в 2006 році, коли був міністром Сергій Тулуп. Саме тоді ми на колегії Мінвуглепрому прийняли це рішення. Ми відпрацювали цей закон, ми готові були вже прийняти цей закон в травні 2007 року, тоді, коли Ви разом з Президентом знищили парламент, знищували Конституцію України, знищили Конституційний Суд. Тоді вже був готовий закон. Зараз Ви хочете сказати, що Ви з’їздили в Луганську область один раз, з’їздили в шахту, сфотографувалися з шахтарями, обмазалися вугіллям, і Ви хочете сказати, що шахтарі Вам повірять. Я вважаю, що це, знаєте, Ваше обличчя, Ваше обличчя таке, як воно є. Якщо б Ви мене не чіпали, я б про це не казав би. Ви досить красива жінка, цікава, я знаю, що таке сублімація. Я Вам також хочу сказати, щоб Ви зараз вловили цю сублімацію, я Вам допомагаю.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Ви знаєте, я просто хочу Віктору Федоровичу нагадати, що в червні місяці, коли ми поставили перший раз на голосування закон «Про престижність шахтарської праці, то ваша фракція, для того, щоб не дати нам це зробити, дала виключно один голос пана Турманова, який очолює профспілки. І тільки після того, як ми провели дуже великі розмови з вами, і після того, як, дійсно, ми і шахтарів в зал запросили, і тільки після того проголосували. Я думаю, що за весь час, поки Ви були при владі, а це більше чотирьох років прем’єром, Ви могли би для шахтарів це зробити. Я б теж не говорила про це, Віктор Федорович, якщо б не Ваші закиди про те, що наш уряд абсолютно не здатний, що тут є авантюри. Я хочу Вам сказати, що ми професійно і чітко працюємо, і ми працюємо на благо країни, і думаю, коли завершаться всі ці політичні протистояння і баталії, ми обов’язково зможемо ще більше зробити для людей. І я кожне слово пам’ятаю, яке я давала як обіцянку тим людям, які кидали голоси за нашу політичну силу в скриньки. І я з цим живу, це моє життя, це зміст мого життя, мені більше від цієї посади нічого не потрібно. А так, як ви, чоловіки, спільно зібравшись, катуєте мене як прем’єр-міністра і як жінку, я думаю, що тільки ви знаєте, як це у вас виходить. Але, повірте, жінки дуже сильні, і вони можуть проходити шлях, навіть коли мають дуже великі перешкоди. Тому не треба один одного ображати, і я сподівалась на те, що і цей ефір, і наша співпраця в парламенті, буде позбавлена будь-якої агресії. І хочу тільки людям, які зараз нас слухають, сказати, ви собі навіть не уявляєте, яка Україна сильна, і той врожай, який я назвала вам, це тільки одна маленька складова, яка є славою нашої країни. Ми зайняли одні з найпочесніших місць, наприклад, на параолімпійських іграх, четверте місце, 143 країни залишили позаду, включаючи самі великі. Ми побудували першу європейського рівня магістраль автомобільну. Ми зробимо ще багато того, що буде давати Україні славу. І я хочу, щоб люди вірили в те, що наш уряд це здатний зробити. І парламент працювати буде, не бажайте дострокових виборів, бо це остаточно виб’є Україну з колії, і до середини літа просто взагалі ніякий парламент працювати не буде. Давайте працювати для людей.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Я дуже коротко відповім. Я абсолютно згоден, що сьогодні ми повинні думати вже про майбутнє. А для того, щоб Юлія Володимирівна, як кажуть, опустилася на землю, їй треба поїхати на базар, послухати там людей, і люди скажуть, як вони живуть, і після цього робити висновки. Я Вам би це радив зробити, Юлія Володимирівна. Я розумію, що Вам важко зараз відірватися від своєї роботи, але інколи це треба робити для того, щоб зустрічатися з людьми.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: По-перше, я обов’язково буваю на базарах, Віктор Федорович, тому що я іноді, власне, для себе приїжджаю це подивитися. Але в той же час Ви мусите сказати людям, що сьогодні весь світ практично переживає дуже серйозну продуктову інфляцію, в деяких країнах навіть в три рази підвищилися ціни на продукти. А ми за півроку з вашою спадщиною ледве-ледве впоралися. І я думаю, що зараз ми будемо все робити для того, щоб і заробітні плати, і пенсії були більше, і в той же час ціни на продукти не зростали. Тому, Віктор Федорович, я теж думаю, що популярні речі могла говорити кожна опозиція. Коли Ви були при владі, теж слова «давайте сходимо на базар» теж виглядали так само, як виглядають зараз, просто треба всім нам зробити так, щоб у людей і заробітна плата, і пенсії були такими, щоб вони вільно могли ходити і на базари, і в магазини. І тому давайте цю справу зробимо разом.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Я, Юлія Володимирівна, бажаю Вам, щоб Ви за той невеличкий термін, який Вам залишився попрацювати прем’єр-міністром України, виконали найбільші свої обіцянки, які Ви давали виборцям. Я це робив в минулому році, коли ви зруйнували коаліцію, і коли ви рвалися до влади такою ціною – ціною дестабілізації ситуації, а вам це прийдеться робити зараз. Але я хотів би закінчити побажанням і нашим телеглядачам, і шановним учасникам нашої програми, гарного настрою перед вихідними днями, в вівторок відмітити Покрову Святої Богородиці, побажати, щоб вона своїм покровом святим накрила нашу Україну, і доброї всім праці заради майбутнього України. Дякую.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Я теж хотіла би приєднатися до привітань з святом, я теж хотіла би побажати вам спокою, побажати вам впевненості, тому що, дійсно, я переконана, що ніяких дострокових виборів не буде. І те, що Віктор Федорович тут сказав, що недовго залишилося, Віктор Федорович, знаєте, корова теж любить молоко, але ж дотягнутися не може, тому я Вас прошу, не треба прогнозувати, що десь там хтось довго, не довго, я думаю, що все буде стабільно і довго, і тому я хочу, щоб Ви були також спокійними, налаштовувалися працювати в опозиції і робили все так, щоб парламент і країна були стабільними. А всі, хто нас зараз слухає, хочу просто сказати, щоб ви були впевнені, що як би не складалися політичні обставини, я служу вам і буду служити, і думаю, що рано чи пізно ми побудуємо країну таку, яку ви всі омріяли.

Віктор Янукович, лідер «Партії регіонів»: Безумовно, цей діалог піде на користь і країні, і суспільству. Я дякую нашим людям за велике терпіння, яке зараз вони мають, терплячи цю владу і цей діалог в тому числі.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо, Виктор Федорович Янукович. Если Юлия Владимировна Тимошенко, Премьер-министр, еще желает оставаться с нами, пожалуйста. Мы после рекламной паузы вернемся уже в политическую дискуссию.

Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України: Я дякую. До побачення.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо.

 (реклама)

Савік Шустер, ведучий: Это было живо. Значит, сейчас как бы начинается новая программа. В этой программе, я так понимаю, будет три программы в одной. Значит, я благодарю еще раз Премьер-министра Юлию Тимошенко, которая, не смотря на высокую температуру, участвовала в программе. И благодарю лидера оппозиции Виктор Януковича, который внезапно взял и приехал прямо в студию, что было неожиданностью, но это правда. Это был, мне кажется, кроме того, что он был очень красивым визуально, это был очень важный диалог между двумя лидерами. Итак, у нас в студии Наталья Королевская от Блока Юлии Тимошенко, Борис Тарасюк, до недавнего времени министр иностранных дел, я так понимаю, тоже Блок Юлии Тимошенко уже, да?

Борис Тарасюк: Нет.

Савік Шустер, ведучий: Еще нет, но почти да.

Борис Тарасюк: «Наша Україна – Народна самооборона».

Савік Шустер, ведучий: «Наша Украина – Народная самооборона» пока.

Борис Тарасюк: Народний Рух України.

Савік Шустер, ведучий: Александр Лавренович, первый вице-спикер Верховной Рады, мэр Киева Леонид Черновецкий, он же лидер третьей космической силы. Правильно? От БЮТ Юрий Полунеев и Валерий Писаренко. От «Партии регионов» Елена Лукаш, спасибо, что Вы пришли. Святослав Пискун, Александр Ефремов, Александр Голубь, партия коммунистов, Давид Жвания. Тоже не знаю, «самооборона», БЮТ, кто Вы сейчас?

Давид Жванія, народний депутат, «НУ-НС»:«Народна самооборона».

Савік Шустер, ведучий: «Народна самооборона». Николай Катеринчук, господин Жибривский от Блока Литвина, извините, Олег Зарубинский, это Блок Литвина. И Павел Жибривский, «НУ-НС», «Наша Украина – Народная самооборона». И еще раз представлю наш бомонд, который будет играть очень важную роль. Я не всех знаю, поэтому я буду произносить еще раз, и вы кивните головой, чтоб зрители поняли, кто есть кто, я не всех знаю, честно. Вот Руслану я знаю. Дальше я знаю Андрея Кравчука, вот Эдуарда Клима, музыкального продюсера, я не знаю. Спасибо. Дмитрий Костюк, тоже музыкальный продюсер. Олег Михайлюта, этого мы знаем. Кстати, Дмитрий Костюк – музыкальный продюсер «Виа гры». Правильно? Нет. Не важно. У нас тут сублимация, «Виа гра», у нас тут все сублимируется. Фома, фронтмен группы «Мандри». Я не всех представил, у меня не все записаны. Гарик Кричевский, Гарика я уже представил в тот раз. А вы сами можете представиться?

Володимир Бебешко, продюсер: Владимир Бебешко.

Савік Шустер, ведучий: Очень приятно.

Олександр Ксенофонтов, продюсер: Александр Ксенофонтов, продюсер.

Савік Шустер, ведучий: Очень приятно. Мне сейчас подсказывают, что Вы супруг Русланы.

Олександр Ксенофонтов, продюсер:За кадром.

Савік Шустер, ведучий: За кадром. Сублимация, еще одна сублимация. И Александр Пономарев к нам присоединиться. Я еще раз говорю, в конце программы очень важная тема, от которой зависит развитие современной украинской культуры. Повторяю, очень важно, смешно – смешно, а очень важно. Наша аудитория, значит, наша аудитория сейчас уже работает. Мы решили, что не будет показывать на экранах, когда говорит Премьер-министр и лидер оппозиции, чтобы это на них не влияло, тем более, что один на включении, другой в студии, это все же разные совершенно ситуации. Тем не менее, мы можем показать два момента, где аудитория, как бы сказать, отрицательно отнеслась к тому и к другому. Что аудитории не понравилось, мы сразу можем показать. Первое.

Повтор: Віктор Янукович: «Ми звикли до того, що Юлія Володимирівна на заході каже одне, на сході каже інше. Я не буду коментувати зараз, Юлія Володимирівна, що Ви обіцяли людям, чого Ви не зробили».

Савік Шустер, ведучий: Этот момент Виктора Януковича не понравился студентам. А что касается Юлии Владимировны Тимошенко…

Повтор: Юлія Тимошенко: «І у мене навіть є голосування, яке проводилося по цьому закону вашої партією, тобто, за вступ до НАТО, з 46 голосів 41 голос дала ваша політична команда».

Савік Шустер, ведучий: Я не знаю, почему, но вот именно эта фраза не понравилась женщинам, не знаю, почему, это так. Значит, дальше, наша аудитория сегодня перед программой ответила на вопрос: седьмого декабря вы будете голосовать так же, как вы голосовали 30 сентября прошлого года? Вот ответ, который мы получили. Значит, 40 процентов практически людей будет голосовать иначе, а это значит, может, за другую партию, может, не пойдет на выборы, может, будет голосовать против всех, этого мы не знаем, но 40 процентов электората, извините за это слово такое формальное и не очень уклюжее, но неважно, 40 процентов будет голосовать совсем по-другому, а это огромное количество людей. Поэтому я говорю, что это будут другие результаты, это может быть совсем другая Верховная Рада, не смотря на то, что говорят. И еще новшество в нашей программе сегодня, у нас сегодня Донецк и Львов, но не так, как мы делаем часто, где мы ставим микрофоны на площадях, сегодня мы нашли две семьи, в Донецке и во Львове, такие среднестатистические украинские семьи в двух разных регионах. Вот, мы видим, наш редактор Владислав Майструк, который находится в Донецке. Владислав, значит, Вы в семье Славченко. А Георгий Тихий, наш редактор, он находится во Львове в семье Якимовичей. Итак, кто начнет? Георгий, Вы, раз мы вас видим. Расскажите в 30 секунд о семье, в которой Вы находитесь.

Георгій Тихий, редактор: Вітаю, Савіку. Ми знаходимося в затишній квартирі у спальному районі міста Львова. І поруч зі мною на цьому м’якому диванчику розташувалася сім’я Якимович, тут три покоління цієї сім’ї. Оце Анна Іванівна, вона пенсіонер, Вікторія і Марія – це її дочки. Вікторія бібліотекар, вона має також доньку Катерину, це внучка Анни Іванівни, їй 15 років, вона навчається у коледжі. А Марія на разі не працює, вона в декреті, тому що цього чудового золотоволосого пана, пана звуть Маркіян, йому два роки, і він вже розмовляє українсько і англійською мовами. Це Ігор, він кормилець сім’ї, він приватний підприємець, і він чоловік Вікторії. Отака у нас сімя. 

Савік Шустер, ведучий: Спасибо, Георгий. Значит, Владислав Майструк в Донецке, семья Славченко, в нескольких словах, пожалуйста.

Владислав Майструк, редактор: Добрый вечер, Савик. Я нахожусь в Донецке. Со мной семья Савченко. Они пустили нас сегодня вечером к себе домой. Около меня Владимир Савченко, он тоже кормилец семейства, он работает на частного предпринимателя. Тоже с моей левой стороны находится Наталья Савченко, ее маленькая дочка Кира и еще есть один очень тоже маленький девятимесячный Назар, он спит, потому что он маленький. Есть мама Натальи, Анна Евгеньевна, она сама по специальности инженер, но судьба расположилась так, что она теперь продавец-консультант. И сестра Натальи Татьяна, ей 17 лет, она поступила в этом году в Донецкий национальный университет. Я должен сказать, что политикам сегодня будет очень сложно убедить в чем-то эту семью, потому что настолько разочарованы в политике, что, как они мне сказали, на выборы в этот раз они не пойдут.

Савік Шустер, ведучий: Они как раз часть тех 39 процентов, которые могут повести себя иначе. У вас два месяца, господа политики, чтобы убедить людей все же, что на выборы, если они состоятся, идти обязательно надо. Две семьи, совершенно разные, из разных регионов, но они будут иметь возможность задавать вопросы политикам или комментировать то, что говорится. Итак, Леонид Черновецкий, пожалуйста, к микрофону. Аудиторию прошу работать. Значит, я напомню тем людям, которые не смотрели на специальный эфир в день роспуска парламента, когда об этом объявил Президент о прекращении полномочий, Леонид Черновецкий пришел к нам в прямой эфир и заявил, что он будет третьей силой на этих новых парламентских выборах. Так вот, Вы видели две первые силы, да, Виктор Янукович и Юлия Тимошенко, Вам там место есть между ними?

Леонід Черновецький, київський міський голова: Позвольте я об этом подробнее расскажу. Во-первых, то, что я видел, я видел две совершенно непримиримые силы, и, наверное, правильно, что нужны новые люди в парламенте, которые будут объединять страну, а не разъединять ее. Это очень важно. Важно так же отметить, что это были два блестящих оратора, и совершенно бесспорные были аргументы, но все же они различались вами, кто присутствует здесь, в аудитории, и, наверное, телезрителями, даже не по тому, на каком языке они говорили, на русском или на украинском, вы явно их различали по западу и востоку Украины, что является грустным, как для меня. Я хочу сказать, что вообще есть правда, есть неправда, я некоторые факты приведу, поскольку я всех политиков хорошо знаю. Я хочу сказать, что, во-первых, абсолютная неправда, что политики приходят, те, которых мы видели, в политику только ради того, чтобы народ жил очень хорошо. Это неправда. Они, конечно, борются за власть. И я думаю, что вам обязательно надо в Донецке и во Львове придти на выборы, чтобы выбрать политиков, которые будут больше думать о вас. Нет, не факт, что они обязательно будут такими же, как вы, ходить в такой же одежде и ходить на базар, ведь неправда, что Юлия Владимировна ходит на базар в Киеве, потому что все базары находятся у меня в подчинении, как мэра Киева, и я точно знаю…

ВСІ: (Аплодують).
Савік Шустер, ведучий: Нет, давайте будем корректными.

Леонід Черновецький, київський міський голова: На базаре она не была. Виктор Андреевич Ющенко бывает на базаре, и мне сразу же звонит директор базара и говорит: «Президент нас посетил».

Савік Шустер, ведучий: Нет, надо правду сказать, даже я, я отнюдь не премьер-министр и не такой популярный человек, как Юлия Владимировна, я прихожу на базар, меня все окружают и все должны знать, как сыграют «Шахтер»-«Динамо», правильно. Поэтому я на базар стараюсь не ходить, тем более, Премьер-министр.

Леонід Черновецький, київський міський голова: Я знаю обо всех. О Вас мне не докладывают, Вас любят по-своему, и тут проблемы никакой нет. Вы очень популярный человек. Я хочу сказать, это просто тезисы, да, что для того, чтобы вы воспринимали хорошо политика, и чтобы вы свидомо голосовали, вы должны знать все, что было раньше в жизни этого человека. И я вам хочу сказать о том, что не бедный человек ни Юлия Владимировна, ни Виктор Федорович, они богатые люди, и надо говорить правду. Надо говорить правду о том, что в парламент идут в большинстве случаев за деньги, и больше всего этих денег платилось в БЮТ. Там две третьих находится людей, которые платили минимум по пять миллионов долларов. Если Юлия Владимировна подтвердит, я буду ее уважать и снимусь с выборов, и буду голосовать за нее. В парламенте нужны люди, которые не платят деньги, а идут туда для того, чтобы принимать законы, важные для вас. Я хочу, чтоб вы это понимали. Теперь я хочу сказать о том, что неправильно говорить, что перед выборами вы недоедите селедку или с майонезом этот салат очередной, и не пойдете на выборы, этот как-то совсем нехорошо о вас думать, вы же совсем другие люди. Я понимаю, о чем идет речь. И совсем не селедкой вы будете измерять ситуацию в стране. Обществу нужно очищение. Ничего страшного, хоть это не популярно, я скажу, что выборы в стране будут, ничего страшного, пусть их будет больше или меньше, это неважно. Самое главное, чтобы вы получили то, что вы заслуживаете по праву. И вы единственный носитель власти в Украине. Вы должны знать все, что было в прошлом и у одного политика, и у другого, потому что без прошлого нет будущего. И это обязательно. Люди не меняются. И я вам хочу сказать, что я много видел всякого, и в судьбе одного политика, и другого, вы хотите об этом знать, этому можно посвятить отдельную передачу, и об этом надо обязательно говорить, это важно. Что касается третьей силы в парламенте, какой бы космической она не представлялась Савику или мне, или другим, третья сила обязательно нужна, она вам нужна. Нужна третья сила, нужна четвертая сила, пятая, шестая, десятая, и до тех пор, пока вы не получите настоящую народную власть. Не факт, что все там будут такие же хорошие, как вы сами, факт, что с каждыми выборами вы будете более подготовленные, вы будете выбирать именно тех людей, которые будут защищать ваши права. Это все, что я хотел сказать, кроме только еще одного. Нельзя иметь злых политиков. Мне больше импонировала ситуация присутствующего здесь лидера оппозиции, потому что зло не должно править страной, это очень важно. И когда Премьер-министр говорит так, что с ее губ капает яд, это нехорошо, потому что это не по Богу, это неправильно. Кроме того, я вам хочу сказать, что о Боге было мало слов, потому что в Конституции Украины, вы должны об этом знать, за которую я голосовал, будучи депутатом Верховного Совета, прямо написано, что политики должны руководствоваться божьими принципами, о чем забыла и одна, и, по-моему, немного и вторая сторона. Вот это все, что я хотел сказать и пожелать Юлии Владимировне выздоровления, сказать, что третья сила ее любит и уважает, она блестящий оратор, то же самое я могу сказать и о Викторе Федоровиче Януковиче.

Савік Шустер, ведучий: Олег Зарубинский, пожалуйста. Тоже возможная третья сила, да?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Я думаю, что реальная. Леонид Михайлович, Вы сказали, что должны в политику, в парламент придти новые люди, новые политики. Я знаю, что Вы в украинском парламенте, в Верховном Совете с 1994 года, неизменно вы побеждали на мажоритарном округе. Можно ли считать пребывание в парламенте на протяжение больше, чем десяти-двенадцати лет чем-то новым? И еще Вы сменили несколько депутатских фракций в Верховном Совете Украины. Скажите, пожалуйста, с чем связана такая смена фракций, как Вам жилось во фракции «Нашей Украины», почему Вы из нее вышли, а потом, когда баллотировались на пост мэра Киева, насколько известно, во всяком случае, это в открытой прессе было, очень тесно сотрудничали именно с Президентом Украины? Спасибо.

Леонід Черновецький, київський міський голова: Я, действительно, хочу сказать, что в парламенте я, правда, не с 94-го, а с 95-го года, оказался там вынуждено, потому что меня преследовала нехорошая власть Кучмы. Это правда. Но в результате моего пребывания в парламенте я был одним из самых активных законодателей, я подал, и с моей подачи было принято больше законов, чем было подано многими фракциями, я был хороший парламентарий. Все, что я делал, это, кстати, я хочу сказать для вас, кто не знает, я автор закона «О морали», вот такой вот закон, вот, и всегда придерживался морали, которая состоит в следующем. Человек всегда ищет правду. Это правда. И ничего страшного нет, когда он, поддерживая кого-либо, когда я был во фракции, я не помню, как она называлась, по-моему, тогда не было «регионов»…

Савік Шустер, ведучий: А я вижу, что это не очень интересует.

Леонід Черновецький, київський міський голова: Но это была фракция, представляющая донецкую часть, восточную часть Украины. Меня очень заботил вопрос о русском языке. Я считаю до сих пор, что принижение русского языка на Украине осуществилось. Это неправильно. Потому что у нас всегда была одна история, и у нас, в принципе, очень похожее будущее и настоящее. И те, кто живут в России, они такие же, как вы, простые, добрые и хорошие люди, и они не политики, которые воюют сегодня за непонятно, какие ценности. То есть, это было в моей жизни таким образом, причем я ни копейки нигде за это не имел. Но самое лучшее время я прожил во фракции «Наша Украина», куда я вступил для того, чтобы бандиты сидели в тюрьмах, чтобы Украина была единая, чтобы вы имели по-настоящему народную власть, и чтобы на Украине царила доброта, любовь, христианство и все, что вы слышали тогда с трибуны прямо на Майдане. Я горжусь тем, что я был активным участником всех событий, которые были связаны с «оранжевыми» процессами, хотя я себя не очень выпячивал. Я горжусь, что я поддерживал тогда Президента Украины. Но сегодня я имею собственную позицию, которая не является, как у нынешних политиков, против, она является за, она является за Украину, за то, чтобы простые люди жили, не на словах, а на деле, лучше. Ведь это слова были, и я знаю, что вы, наверняка, на это отреагировали, о том, что вроде и инфляции нет, и в девять раз она снизилась. Если бы в девять раз у вас зарплата повысилась, я был бы счастлив, в парламенте мне б было нечего делать. Но это же брехня. Но ужас в том, что происходит массовый гипноз. Я смотрю на вас и не верю собственным глазам. Вы верите в это во все и аплодируете тому, что вы стали жить лучше. Вы не стали жить лучше ни при том правительстве, ни при этом правительстве, и единственная заслуга – урожай – не является заслугой ни того правительства, ни этого правительства. Потому что если вы откроете энциклопедию, в ней написано, Украина – зона неблагоприятная для земледелия, толи дождик, толи снег, толи будет, толи нет. Поэтому урожай у нас происходит совершенно независимо от того, какое правительство у власти.

Савік Шустер, ведучий: Во Львове или в Донецке у нас есть вопросы или комментарии?

Леонід Черновецький, київський міський голова: Больше, оказывается, гордиться нечем, караул, слушайте, разве так можно жить.

Савік Шустер, ведучий: Донецк, пожалуйста.

Владислав Майструк, редактор: Да, у нас есть вопросы. Пожалуйста, Владимир.

Володимир Савченко, Донецьк: Скажите, пожалуйста, а почему Вы себя считаете третьей силой?

Леонід Черновецький, київський міський голова: Я считаю себя по тем причинам, которые я изложил, я считаю, что я имею право претендовать на ваше внимание, как человек незапятнанный ни в каких политических, коррупционных или других нехороших процессах, потому что, в принципе, я простой человек, такой же, как и Вы. Я работал с 14 лет на заводе, я знаю жизнь, мне 57 лет, у меня есть принципы. Если Вы хотите со мной поговорить на эту тему сейчас, пожалуйста, позадавайте мне вопросы…

Савік Шустер, ведучий: Нет, сейчас, может быть, не надо.

Леонід Черновецький, київський міський голова: Я украинец, я здесь родился, здесь родились мои дети, мой брат родной жил и работал в Донецке, он был четвертым в забое, 17 лет он там проработал. Я приезжал туда, я знаю и вашу жизнь, она никуда не годится, вам нужна лучшая жизнь. Поэтому вы лучше во время выборов придите и проголосуйте. Не обязательно за меня. Голосуйте за того, кому вы верите.

Савік Шустер, ведучий: Это хороший совет. Юрий Полунеев?

Юрій Полунєєв, народний депутат, БЮТ: Леонід Михайлович, я не знаю, де Ви побачили яд і зло в тих дебатах яскравих і блискучих, які мали місце перед всією країною і всіма глядачами. Це дебати, які дуже подібні на ті дебати, які відбуваються між парламентарями, опозицією, владою в будь-які розвинутій країні, це інтенсивність дебатів тих же Сполучених Штатів між претендентами. І в цих дебатах Юлія Володимирівна, на об’єктивну думку, я думаю, більшості людей, була більш переконливою, оперувала фактами, аргументами, і емоцій в неї практично не було. А тепер в мене є запитання до Вас. Скажіть, будь ласка, Ви спираєтесь на Бога і це абсолютно правильно, я сподіваюся, що він поможе вашій третій політичній силі ввійти до парламенту, якщо відбудуться вибори.З якою економічною програмою, що Ви запропонуєте третього, унікального, який третій шлях Ви запропонуєте Україні? Дякую.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо. Вы задали вопрос, на который Леонид Михайлович может отвечать примерно три-четыре дня. Поэтому мы сейчас уйдем на рекламную паузу, пока он сформулирует главные два пункта, правильно, из вашей новой экономической программы. Спасибо.

 (реклама)

Савік Шустер, ведучий: Мы в прямом эфире продолжаем. Повторяю, у нас две семьи, во Львове и в Донецке, у микрофона Леонид Черновецкий. Юрий Полунеев имел неосторожность задать вопрос об экономической программе третьей силы. Поэтому я прошу, если можно, в двух-трех пунктах.

Леонід Черновецький: Хорошо. Во-первых, я хочу сказать, что моя экономическая программа на лицо, и те, кто приехали в Киев, вы ее, очевидно, заметили. Киев разительно отличается от тех городов, в которых вы живете.

Савік Шустер, ведучий: Вот сидят киевляне. Вы заметили?

Леонід Черновецький: Я правду говорю или нет?

ВСІ: (Аплодують).

Леонід Черновецький: Вам нравится Киев, Киев, действительно, европейский город, и если бы все города жили так же, как Киев, и имели такие же громадные социальные программы, которые осуществляет моя власть в Киеве, то, наверняка, ваша жизнь бы стала намного лучше. Мы не на словах, а на деле, не выращивая урожай, увеличили бюджет Киева в пять раз, в пять раз, с пяти миллиардов до 25.

Савік Шустер, ведучий: Жвания, что так смешно?

Леонід Черновецький: Если это не есть экономическая программа, тогда я не знаю, что еще можно по этому поводу сказать. Я поскольку Савик меня торопит, я просто закончу свое выступление следующим. Мне нравится, что вы улыбаетесь, когда я выступаю, я вызываю у вас положительные эмоции. Для меня это большая честь. Не унывайте, идите не выборы, выбирайте тех, кто вам нравится, кто сеет у вас в сердцах доброту. Я всегда, выступая по любому каналу, говорю, а поскольку нас слушает очень много людей по всей Украине, и они не слышали, наверное, моих слов о том, что позвоните на выходные своим пожилым родителям. Слышали об этом? Вы, наверное, не звоните, поэтому вы смеетесь. Позвоните, это хорошее дело, это самое лучшее, что вы можете сделать в это неспокойное время. Спасибо большое.

Савік Шустер, ведучий: Мы до рекламной паузы успели только показать отрицательные реакции на Юлию Тимошенко и Виктора Януковича. Сейчас мы уже успели сделать самые положительные моменты их выступления, в какие моменты их поддерживала аудитория. Итак, первый момент.

Повтор: Юлія Тимошенко: "Голосування можуть співпадати, але об'єднуватися політичні команди можуть тільки тоді, коли, дійсно, по-перше, співпадають їх цінності, їх принципи, їх головні ідеологічні засади".

Савік Шустер, ведучий: Вот эта мысль Юлии Тимошенко, ее поддержала молодежь, с 18 до 29, в основном, массово. А что касается Виктора Януковича...

Повтор: Віктор Янукович: "А конец этому хаосу может положить только украинский народ, высказав свою точку на этих выборах".

Савік Шустер, ведучий: Вот этот момент поддержали служащие государственного сектора, практически все, которые сегодня в зале. Значит, у нас и Донецк, и Львов. Хотелось бы услышать комментарии, может быть, к тому, что говорил Леонид Черновецкий, может быть, Юлия Тимошенко, может быть, Виктор Янукович. Пожалуйста. Начинает Львов, пожалуйста, Георгий.

Георгій, редактор: Отже, який коментар у Вас є, Ігоре?

Ігор, Львів: По-перше, добрий вечір. Звичайно, наші політики не здивували нас популістськими, як завжди, висловлюваннями. Дуже приємно, що, на кінець, Віктор Федорович гарно розмовляє української мовою, а пан Черновецький швидко розмовляє, хоч є вже якась надія. Судячи по всьому, він себе рахує якоюсь третьою силою, яка прийде в Верховну Раду, яка і так далеко була від народу, тепер вона має реальний шанс стати космічною радою. Дуже приємно, що селяни знають, хто посіяв врожай, це також дає якісь певні надії. В цьому найкращому шоу, як завжди, перемагають політики, нічого конкретного, одні обіцянки і так далі. Юлія Володимирівна говорить про якісь високі показники, а чомусь замовчує, що наша інфляція на такому високому рівні, що, по-моєму, тільки Африка нас обігнала. Одним словом, все, як завжди.

Савік Шустер, ведучий: Георгий, когда говорят люди, простые жители города Львова, к примеру, нам бы понять, бюджет семьи, получается жить от первого до первого, более-менее все нормально или очень трудно?

Георгій, редактор: Да, Савіку, вдається жити від першого до першого, сім'я з середньостатистичним достатком, тобто, середнього класу, вона може собі дозволити багато, але не захмарно, тобто, жити виходить, виходить робити і якісь інвестиції в майбутнє, сім'я середнього достатку. Якусь конкретну цифру ми вам не зможемо назвати, але це сім'я середнього хорошого достатку.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо. Вы видели, Леонид Михайлович, даже во Львове, Вы известный человек, и даже они там про космос знают.

Леонід Черновецький: Я не оставляю никого равнодушным, то есть, есть или за, или против, это радует.

Савік Шустер, ведучий: Это правда. Владислав, Донецк?

Владислав, редактор: Да, мы слышали все комментарии на счет экономического кризиса, которые прозвучали. Вот Наташа хочет задать вопрос Леониду Михайловичу и вообще всей студии.

Наталя, Донецьк: Добрый вечер, уважаемая студия, добрый вечер, Леонид Михайлович. У меня насущный вопрос для нашей семьи на данный момент. То есть, Вы говорите об экономическом кризисе в стране, Вы говорите о том, как плохо живется простому народу. Ответьте, пожалуйста, как Вы и Ваша так называемая третья сила предполагаете решить такую проблему. Нам подняли процентную ставку по кредиту на недвижимость на три процента, для нашей семьи из четырех человек с двумя маленькими детьми, это на данный момент достаточно большая сумма и достаточно сложно стало в последнее время ее выплачивать. Как Вы планируете урегулировать этот вопрос, и что Вы можете предположить сделать для этого?

Савік Шустер, ведучий: Так какая сейчас общая процентная ставка стала после того, как подняли?

Наталя, Донецьк: У нас была 12,8 процентная ставка, на данный момент она 15,8.

Савік Шустер, ведучий: Почти 16 процентов, очень сложно платить, что делать людям?

Леонід Черновецький: Да, это вообще-то относится к деятельности, к сожалению, нынешнего правительства, потому что инфляция заставила банки выдавать деньги под большие проценты. Но я не хочу знать о том, какие проблемы у банков, я хочу, чтоб уважаемая избирательница из Донецка знала, что такие люди, как вы, имеют право на государственную поддержку. И вопрос о программе такой поддержки вообще нигде, ни в каком правительстве, ни в Верховном Совете, кстати, никогда не стоял, это чистая правда, она даже не обсуждался, это тоже правда. И это очень грустно. Потому что брать кредиты таким, как вы, людям, которые живут на зарплату или на доходы Вашего мужа, это вообще неправильно совершенно, вы должны жить в кредит у государства без всяких процентов, если у вас есть проблемы. И, кстати сказать, в Киеве, в Донецке этого нет, мы имеем 600 тысяч семей, таких, как вы, которым мы ежемесячно из бюджета выделяем средства. А этого научил меня мэр Москвы Лужков. Я был очень удивлен, когда поехал в Москву, и он мне рассказал, как он работает со своими избирателями. Поэтому московский опыт мне пригодился, и я тут же поставил на голосование в Киевсовете вопрос о том, чтобы мы помогали людям выживать...

Савік Шустер, ведучий: Лужков еще своим избирателям Севастополь обещает, всякие другие вещи.

Леонід Черновецький: Мы киевлянам помогаем.

Савік Шустер, ведучий: Наталья, пожалуйста.

Наталя, Донецьк: Все эти вещи опять-таки из области фантастики и из космоса, то есть, в Донецке, не знаю, как в Киеве, не знаю, как в Москве, это практически нереально жить на государственные какие-то субсидии, дотации. У нас была реальная проблема, нашей семье негде было жить, мы решили таким образом, мы взяли кредит на недвижимость, теперь повышается кредитная ставка. Что делать в данном случае?

Леонід Черновецький: Вы даже не представляете, как это реально. На самом деле, надо меньше воровать, и в правительстве, и в Верховном Совете. Сегодня 90 процентов, наверное, всего валового дохода, который зарабатываете вы и в Донецке, и во Львове, они идут в карман чиновникам. Сегодня взятки - это абсолютно нормальное явление, это ваши деньги, вы сегодня абсолютно беззащитны. Вот это и есть моя программа, чтобы в судах с вас не брали взятки, чтобы ваша зарплата не облагалась таким же налогом, как зарплата или доходы очень богатых людей. Это все очень просто. Но для этого надо, чтобы в парламент шли люди, лидеры фракций, на которых не давит остальная парламентская группа, очень богатая, имеющая каждый свои интересы. Такие люди есть и в "Партии регионов", и в БЮТ, это абсолютно точно.

Наталя Королевська, народний депутат, БЮТ: Леониду Михайловичу я хотела бы сказать о том, что Вы начали свое выступление о законе о морали, и, действительно, нам к морали нужно было возвращаться. И тогда необходимо сегодня говорить о морали, о морали, которая сегодня есть в городе Киеве, и здесь в зале присутствует много киевлян, и, наверное, согласятся с тем, что далеко не так сегодня в Киеве, как Вы говорите, и далеко не ушли сегодня в Киеве от взяток, не ушли от коррупции, не решили все проблемы жилищные, и цены сегодня на жилье в Киеве, к сожалению, во много раз выше, чем во всех других городах. А семье из Донецка мне хотелось бы сказать, что есть проект бюджета на 2009 год, подготовленный правительством Тимошенко, где именно отдельно заложены деньги на финансирование банков под ипотечные кредиты для того, чтобы кредиты, во-первых, было получить легче и их было гораздо больше, и, во-вторых, заложены деньги специально на компенсацию процентной ставки через Фонд молодежного строительства. Такое же представительство Фонда есть в городе Донецке. Сегодня Блок Юлии Тимошенко блокирует трибуну парламента, требуя одного, что не имеет права страна идти на выборы и говорить о выборах, не приняв бюджет 2009 года, не запланировав финансирование людям по выплате пенсий, по выплате зарплат, по всем социальным гарантиям. И мы гарантируем, что, приняв бюджет 2009 года, люди, действительно, получат все те деньги, которые правительство Тимошенко смогло в этом году саккумулировать в бюджете и получат те же компенсации процентов по кредитам и объемы финансирования по кредитам, и большое количество тех социальных гарантий, которые было представлено.

Леонід Черновецький: Это абсолютная неправда. Я Вам хочу сказать, Вы просто не знаете, Вы очень милая женщина, очень добрая, но Вы в политике человек неизвестный, я никогда Вас, к сожалению, до этого не видел.

Наталя Королевська: И, слава богу, Вы знаете, в БЮТ должны приходить новые, должны делать новые делать, лучше не видеть нас, чем Вас много лет видять, но не видят никаких изменений.

Леонід Черновецький: Вы сначала научитесь говорить правду. В Киеве получают квартиры простые люди, без копейки денег, в таких масштабах, что Украина этого не знает, Вы этого не знаете, дорогая моя. В Киеве они получают без процентов, с великолепным ремонтом, и живут вместе с буржуями в одном доме, которые платят за квартиры бешенные деньги.

Наталя Королевська: Но, к сожалению, этих людей очень и очень мало, это единицы людей, которые получают эти квартиры.

Леонід Черновецький: И я это делаю публично, прямо перед телевиденьем, и сказки о том, что в бюджете что-то заложено, в проекте, это борьба за власть.

Наталя Королевська: Леонид Михайлович, почитайте бюджет, там абсолютно все написано, он зарегистрирован в Верховной Раде 15 сентября.

Леонід Черновецький: А Вы просто не знаете этого, и мне очень жаль.

Наталя Королевська: Я, действительно, не знаю, может быть, несколько квартир киевляне и получили, но, к сожалению, это далеко не решено сегодня проблему жилищного строительства в Киеве.

Леонід Черновецький: Вы посмотрите ТРК "Киев", Вы увидите, что это сотни, тысячи людей, и там все абсолютно прозрачно.

Наталя Королевська: ТРК "Киев", конечно, покажет те несколько квартир, которые люди получили бесплатно. Просто у Вас есть, над чем сегодня сконцентрировать, Вам и нужно работать над Киевом, над теми проблемами, которые сегодня есть в Киеве, и очень, и очень много.

Леонід Черновецький: Я не смею Вам перечить, но я еще раз обращаюсь к тем, кто сегодня здесь находится, если они скажут, что Киев не отличается в лучшую сторону от их городов, я очень удивлюсь.

Наталя Королевська: Нет, внешне, Киеву уже очень-очень много лет, и он много лет отличается, это столица нашей страны, и я думаю, никто с этим не спорит, и вся Европа согласна с тем, что Киев очень красивый город.

Леонід Черновецький: Слава Богу, значит, все нормально.

Савік Шустер, ведучий: Александр Ефремов, пожалуйста.

Леонід Черновецький: Он не только красивый, он удобный.

Олександр Єфремов: У меня одна ремарка, не возможно что-то сказать, наверное, слишком много уже политиков, поэтому, может быть, надо подумать и сократить Верховную Раду, и тогда будет лучше. А что касается конкретной проблемы, которую люди подняли, и о том, что говорит так бодро мэр города Киева, вы знаете, я восемь лет проработал губернатором в регионе, в Луганской области, где и шахтеры, и сельское хозяйство, и масса проблем. И все доходы, которые зарабатываются на наших предприятиях, оставляя там грязь, дым, пыль и все остальное, чем люди дышат, они собираются, к сожалению, в Киеве. И Киев распределяет, куда их отдавать. Они приходят сюда в банки центральные, которые есть, они собираются сюда налоговыми службами, качается нефть по всей Украине, но здесь платятся налоги нефтяные организации, и так далее, и тому подобное. Поэтому нам надо, наверное, говорить о бюджетном федерализме, то, что сегодня Саркози поставил в Европе. И когда мы придем к этому пониманию, когда бюджетное ассигнование будет равномерно распределяться по регионам, тогда проблема, которая есть у людей сегодня и в Донецке, и в Луганске, и во Львове, они будут решаться и быстрее, и качественнее. Спасибо.

Савік Шустер, ведучий: 90 процентов поддерживают концепцию налогового федерализма.

Леонід Черновецький: Это хорошая концепция, но я хочу сказать всем, кто живет не в Киеве, что бегут в Киев из-за того, что на окраинах жуткая коррупция, не уважение к людям и вообще за людей вас не считают. А здесь центральные органы власти, и все-таки в Киеве власть прозрачная. И когда я квартиры выдаю, и какие-то решения принимаю, и девять тысяч звонков в день принимаю, и на все на них мы имеем ответ. У нас ни одна проблема в Киеве не остается нерешенная.

Савік Шустер, ведучий: Я смотрю на Руслану, Руслана как все же депутат бывший, у Вас после всего этого нет желания создать третью силу?

Руслана Лижичко, народна артистка України: Я вам хочу сказати, єдине, пам'ятаєте, на останньому ефірі, коли я тут була, я сказала, що дуже би хотілося, щоб наші передвиборчі політичні технології вдосконалювалися так, щоб для людей хоча б був якийсь перформенс, єкшн. Я сьогодні бачила реальне зрушення в цьому напрямку, більше позитивних емоцій, лише я не впевнена, що вони дотримаються до самої передвиборчої агітації. Я би не хотіла, щоб політики, які йдуть зараз в політику, в передвиборчу гонку і суперечки, щоб не тримали людей за лохів, я думаю, що людям сьогодні дуже важко локшину вішати. Я сьогодні бачила реакцію аудиторії, бачила реакцію, яка мене дуже тішила, чим більше було ідеологій, чим більше було неконкретики, чим більше було якихось незрозумілих формулювань, тим менше це чіпляло. Чіпляли реальні речі, коли людина переконливо говорить і розуміє, про що вона говорить. Позитивні емоції сьогодні в студії існують, і це тішить, принаймні, нас артистів. Я не знаю, хіба Володимир Бебешко озвучить наш жарт, який відбувся на прес-конференції у вівторок, коли він сказав, що ми зробимо партію митців за бабло, чи як це звучало...

Володимир Бебешко: За гроші.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Ми потім так в кулуарах сказали більш конкретно. Але це жарт, звичайно. Ми сьогодні маємо свою позицію і тему, яку ми пізніше будемо обговорювати. Але, звичайно, все, що відбувається тут в студії, нас хвилює.

Савік Шустер, ведучий: Юрий Полунеев, пожалуйста.

Юрій Полунєєв Було задане абсолютно конкретне питання при включенні з Донецьку стосовно того, чому зросли ставки по іпотечному кредиту.

Савік Шустер, ведучий: Ні, там що робити.

Юрій Полунєєв: І що робити, так, і чому це сталося. Це яскравий приклад того, як світова криза вплинула сьогодні на фінансовий ринок в Україні. Ми маємо абсолютно чіткий план, який сьогодні розроблено Кабінетом Міністрів, ми сподіваємося, до нього підключиться Національний банк України по фінансовій стабілізації. Що можна конкретно зробити в цьому випадку? По-перше, що треба, це, дійсно, затвердити бюджет, країна не може зайти в Новий рік, не маючи бюджета. В ньому, в тому числі, можуть бути передбачені кошти на покриття таких збитків, які виникають, в банків подорожчали ресурси, вони змушені були підняти процентні ставки. Крім того, в банківській сфері ще є приклади непрозорості, коли банки це можуть робити без аналізу всіх необхідних факторів. Тому сьогодні ситуацію, я не хочу сказати, є кризовою, але ми мусимо готуватися до того, що ситуацію в світі можепогіршитися, ми маємо бути готові до цього. Сьогодні вибори - це крок в нікуди. І тому нашаосновна теза сьогодні - треба, дійсно, перед лицем глобальної кризи, яка може вплинути накожного Українця, на кожний бізнес в Україні, треба об'єднатися, прийняти бюджет, неможна розпускати Верховну Раду, країна не може бути шість місяців без влади.

Савік Шустер, ведучий: Наша аудитория, я уже несколько недель подряд повторяю, что наша аудитория, она живет с нами неделю. Мы уже друг друга знаем в лицо, мы уже очень хорошо, мы же неделю жили вместе, все события этой недели они пережили с нами, в том числе и указ Президента, и его обращение по телевиденью. Значит, мы следим за тем, как вы голосуете, как вы реагируете и выбираем несколько людей, которые, как бы, голосуют определенным образом. Так вот у нас Людмила Бус, ей 54 года, она из Запорожья. Вы управленец и Вы, как мне сказали, самые стабильные. Вы голосуете все время вот так, за этих, да, а за этих нет. А скажите, Премьер и лидер оппозиции Вас как-то сегодня переубедили?

Людмила Бус, гостья студии: Это две силы, два лидера - это мое мнение.

Савік Шустер, ведучий: Две силы, два лидера?

Людмила Бус, гостья студии: Да, две личности, которые имеют высокий уровень интеллекта, высокую креативность, высокую самооценку. Они смело и твердо стоят на своей земле. Но немножко, я считаю, нужно сбавить ход амбиций, а побольше симпатии. И еще раз я подчеркиваю, как оптимист, я, все-таки, верю в то, что мы скоро увидим генерацию нашего общества и наступит время прекрасного и доброго, телесного и духовного.

Савік Шустер, ведучий: Не только духовного, но и телесного. Вот придет такая генерация. Так, значит, у нас Светлана Рыбалова, 38 лет, она из Донецка. Светлана у нас самая неравнодушная. Вот у нее не было моментов, где она нажимала на серую кнопку, что ей это неинтересно. Она все время либо за, либо против. Светлана, был ли момент равнодушия, когда выступали лидеры вот у нас в студии?

Светлана Рыбалова, гостья студии: Конечно же, нет, потому что я воспитателем работаю, поэтому мне очень за будущее нашего поколения волнительною. Я беспокоюсь за него. И глядя на все, что происходит, выборы меняются, приходят и уходят президенты, приходят и уходят они, а наше будущее поколение остается. И я хочу, чтобы больше внимания уделяли будущему поколению и молодежи нашей. Потому что, как бы, все про нее забыли. Давайте не только будем вспоминать о ней, когда нужно идти на выборы и призывы в армию, а давайте почаще будем вспоминать о наших детях. И я вот смотрела какой-то момент, который был, может, кто-то заметил. Две семьи: Донецк и Львов. Мы все вместе и дети тоже вместе. Ребенок из Донецка попросил печенья. Со Львова увидел мальчик по телевизору и начал просить тоже печенья. Значит, ему тоже захотелось этого же. Значит, давайте все будем вместе, объединимся и, действительно, пойдем и будем решать наши проблемы вместе. Спасибо.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо. Дальше у нас Александр Лыпин. Где Александр? Вот Александр, да? Значит, Александр Лыпин, 37 лет, город Донецк. Это Вы? Прямо рядом. 37 лет, авто-слесарь. Вот Вы самый позитивный. Вы все время положительно... Вам все нравится, да? А был ли момент, который Вам не понравился?

Александр Лыпин, гость студии: Я скажу честно, мне не все, конечно, понравилось в выступлениях и Юлии Владимировны, и Виктора Федоровича. Но тем не менее, на протяжении всей нашей недели, которую мы здесь провели... Есть много мудрых и умных политиков, что со стороны Тимошенко, что со стороны Ющенко. Почему бы им не объединиться и не провести эти оставшиеся два года до президентских выборов, поднять страну хоть более менее в нормальное состояние, поднять экономику хоть немного?

Савік Шустер, ведучий: Видите, это вот то, что Вы говорите, то духовно, может, у них и получается, а телесно никак. Значит, мы продолжим после рекламной паузы. Но я просто должен попрощаться со Львовом. Спасибо большое за участие в программе. Это был такой из эксперимент войти в семьи и почувствовать, как люди живут. И мы обязательно этот эксперимент продолжим. Спасибо большое.

 (Реклама).

Савік Шустер, ведучий: Прямой эфир продолжаем. Борис Тарасюк, пожалуйста.

Борис Тарасюк: Добрий вечір всім.

Савік Шустер, ведучий: И какое же Ваше решение? Где Вы были? Вы были в "Нашей Украины", в Блоке "Наша Украина - Народная самооборона". Сейчас уже есть всякие сообщения, объявления о том, что Вы входите в Блок Юлии Тимошенко. Что не получилось у вас с президентской силой?

Борис Тарасюк: Хочу сказати, що там, де був, там і залишаюся - фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Але перед тим, як ми почнемо розмову нашу, я хотів би дати одну пораду, Савик, якщо Ви не заперечуєте.

Савік Шустер, ведучий: Конечно.

Борис Тарасюк: Учасникам цієї передачі і аудиторії не ділити своїх опонентів за ознакою статі, тому що початок передачі показав, що інколи і чоловіки програють. Я до того, що не треба ділити за статтю опонентів своїх. Що стосується участі в виборах, то зараз багатоговориться про Народний рух України і мені, як голові Народного руху України, приємно це відчувати. Нарешті наше суспільство згадало про існування тієї сили, яка привела суспільство до відновлення державної незалежності України. Якщо говорити взагалі про вибори, то Народний рух України виступив проти проведення дострокових виборів і проти розвалу коаліції демократичних сил. Ще першого вересня до цього сумнозвісного рішення фракції "Нашої України", більшості фракції, ми прийняли рішення, що будемо все робити аби відстояти те надбання, яке подарував український народ, а саме демократичну більшість,яка матеріалізувалася у Верховній Раді в коаліцію демократичної більшості. Я думаю, що було помилковим рішення фракції "Наша Україна - Народна самооборона" так само, як і було помилковим рішення про проведення дострокових виборів. На мій погляд, необхідно дослухатися до думки виборців. А соціологічні опитування свідчать про те, що більше 70-ти відсотків українських громадян виступають проти дострокових виборів. Отже, це свідчить про те, що Народний рух України, а також чотири інших партії, що входять до Блоку і фракції "Наша Україна - Народна самооборона", зайняли правильну позицію за збереженнякоаліції демократичних сил. Ми виступаємо за те, щоб країну не штовхали на дострокові вибори, які принесуть лише дестабілізацію в нашій країні. Ми виступаємо за те, щоб натомість об'єднати всі політичні сили, всі інститути влади: і Президента, і уряд, і Верховну Раду, і Національний банк для того, щоб вирішувати ті проблеми, які сьогодні так гостро стоять перед всім світом і Україною.

Савік Шустер, ведучий: Но тем не менее, если вы готовы, а заявлений очень много, что вы готовы вступить в Блок Юлии Тимошенко, значит, вы считаете именно президентскую сторону ответственной за то, что развалилась демократическая коалиция?

Борис Тарасюк: Савик, я не говорив того, що Ви сказали.

Савік Шустер, ведучий: Я понимаю, что Вы не говорили, это я сказал.

Борис Тарасюк: Я повторюю, що Народний рух України визначиться відносно того, яким чином іти на ці дострокові вибори, на які штовхає Президент. І саме з'їзд Народного руху України, який пройде за тиждень, визначить, в якому форматі Народний рух піде на вибори.

Савік Шустер, ведучий: Валерий Писаренко.

Валерій Писаренко: Ви знаєте, Савік, от я хочу повністю підтримати свого колегу по минулій коаліції. Я хотів би вам запропонувати ось те питання, яке Ви сьогодні задали, воно, можливо, є актуальним. А задайте аудиторії те запитання "А хто сьогодні підтримує факт проведення виборів в Україні?". Є соціологічні дослідження і було б цікаво подумати і послухати думку людей, хто сьогодні хоче ці позачергові вибори.

Савік Шустер, ведучий: Это интересно? Провести такое голосование?

Голос із залу: Так.
Валерій Писаренко: Запитайте у людей, а потім я продовжу.

Савік Шустер, ведучий: Это в одну секунду делается. Вы готовы? А мы готовы? Сейчас сразу у вас появится другая графика. Я сейчас посмотрю. Вы за досрочные выборы или против? Очень просто сформулирован вопрос. Сейчас это будет сделано.

 (Голосуют).

Савік Шустер, ведучий: И там будет две кнопки: "так", "ні". Очень все просто. Сейчас появится у вас сразу на экранах этот вопрос и две кнопки. И вы нажмете на ту кнопку. Раз Валерий Писаренко попросил, то мы опрашиваем: "Чи потрібні дострокові вибори: "так","ні"?". Господин прокурор, подождите секундочку, сейчас ответит народ. Значит, нажимайте или "так", или "ні". Номер 11, не так деликатно. 61, 66, пожалуйста, 67, 49, 80, пожалуйста, 12 еще раз. Должна зажечься лампочка. 95, пожалуйста, еще раз. И еще раз 12. Вы последний, по-моему, да? 12, еще раз нажмите, пожалуйста. Все, приняли. Сейчас смотрим. Сейчас увидим результат. Кстати, я бы сразу попросил, если можно, посмотреть, как голосовало молодое поколение. Мне самому интересно. Сейчас общее посмотрим, как молодое поколение голосовало, которое, может быть, первый раз будет голосовать с 18-ти до 29-ти. Есть люди, которые первый раз будут голосовать. Итак, мы смотрим. Так, значит, 29,71, считайте, 30 на 70. Да, 71 процент против, считает, что не надо. Это общая аудитория. Значит, сейчас мы немножко посмотрим, если вы хотите, по стратам посмотрим: молодежь, жители востока, юга, запада. Молодежь вот видим, что молодежь за 33 процента. В принципе, примерно, национального среднее. Может быть, давайте посмотрим на западную Украину. Сейчас посмотрим на западную Украину, как она считает. Западная Украина вообще против выборов полностью. А восточная, раз уже так? Вот восточная 50 на 50. Вы понимаете, вот восточная Украина 50 на 50. Сейчас, Валерий, еще один, чтобы не обижать центр и юг, давайте уже посмотрим, а то это будет неправильно. Значит, если мы смотрим на юг, значит, юг против на 70 процентов, как и вся страна. Ровно юг, как страна - 71 и 29. И уже смотрим центральную Украину, включая, конечно, Киев. Значит, в большинстве страна против досрочных выборов. 50 на 50 только на востоке страны.

Валерій Писаренко: Дякую, Савик, за проведення цього опитування і за результат.

Савік Шустер, ведучий: Нет, за результат не мне.

Валерій Писаренко: Дякую всім за результат.

Савік Шустер, ведучий: За результат - это Председателю ЦВК, это не мне.

Валерій Писаренко: Тому що ми тільки що побачили настрої людей і саме свободу в їх волевиявленні. Дивіться, що відбувається, схід України хоче перемін, тобто, сходу не подобаються ті результати, які вони дали на минулих виборах, а це сигнал для "Партії регіонів". Західна Україна готова до того, що ситуація буде продовжуватися, як вона є. А тепер щодо того, що Ви сказали. Хто призвів до цієї ситуації? От Ви говорите, що Віктор Ющенко. Чи винен він в цьому? Ви знаєте, я думаю, що біда Блоку Юлії Тимошенко в тому, що в нас не вистачило сил переконати Ющенко не пхати країну в дострокові вибори. І біда "Партії регіонів" в тому, що їх керівництво пішло на цю змову знову і також пішло на дострокові вибори. Ми бачимо, що зараз штовхають країну на дострокові вибори. Ми бачимо, що зараз штовхають країну на дострокові вибори без бюджету на наступний рік. Що таке бюджет? Це заробітні плати, пенсії і основні всі показники фінансові.

Савік Шустер, ведучий: Валерий, это уже все сказали.

Валерій Писаренко: Ви знаєте, якщо я вам навіть шостий раз скажу, це не переконає вас до того, що люди повинні жити нормально. Коли ви будете їздити в турне передвиборче і їм знову обіцяти те, що ви не виконуєте у Верховній Раді. Тому я хочу сказати, що більшість України не хоче дострокових виборів. І тут ми повністю, я вважаю, підтримали Прем'єра в тому, що дострокових виборів не буде. Дякую.

Савік Шустер, ведучий: Еще бы вы не поддержали Премьера. Александр Ефремов.

Олександр Єфремов: Хотелось бы совершенно без эмоций сказать одну мысль и задать вопрос Борису Ивановичу. Мысль заключается в следующем - вы знаете, есть у нас народная мудрость о том, что из двух спорящих виновен тот, кто умнее. Мы четыре года наблюдаем, как два человека в нашем государстве спорят. Может, тут уже пора поставить вопрос, что может быть, умным в данной ситуации окажется украинский народ. И все-таки, он выберет тех политиков, которые не будут между собой спорить. Теперь вопрос, Борис Иванович, к Вам. В "Нашей Украине - Народной самообороне", если я не ошибаюсь, девять партий сегодня, да? В результате общего мнения нет и они сегодня практически раскололись на несколько частей. Если допустить то, что сегодня происходит в политикуме, и верить той информации, которая идет у нас и большая часть ваших партий перейдет в БЮТ, то не будет ли через полгода в БЮТе та же самая ситуация, которая сегодня в "Нашей Украине"?

Борис Тарасюк: Питання гіпотетичне. Для того, щоб дати відповідь на нього, треба, щоб те, про що Ви говорите, сталося. Я думаю, що і БЮТ, і партії, що склали Блок "Наша Україна - Народна самооборона", відносяться до тих самих демократичних сил, які боролися разом під час "Помаранчевої революції", які разом створили цю коаліцію, до речі, вдруге, демократичних сил. Нагадаю, що в 2006-му році через зраду виборців було змінено формат коаліції в 2006-му році. В результаті цієї зради виборців ви отримали коаліцію більшості. Я думаю, що ті партії, які складають Блок "Наша Україна - Народна самооборона", зуміють співпрацювати врешті-решт. І здоровий глузд, відповідальність перед виборцями візьмуть гору.

Савік Шустер, ведучий: Николай Катеринчук.

Микола Катеринчук: Доброї ночі. По-перше, я хотів би прокоментувати ті голосування, які відбулися в студії, що ще раз говорить, що народ у нас є єдиним джерелом права в Україні, влади. І я впевнений, що люди, які голосували зараз, виказували ту народну мудрість, якої, нажаль, не вистачає сьогодні політикам. По-друге, я хотів би сказати, що Європейська партія "Україна", яку я представляю в Парламенті, так само не погодилася із розвалом демократичної коаліції. Хоч я би відповів на питання "Хто винен?". Всі ми винні в цьому,тому що, насправді, люди дали колосальний кредит довіри кожному із нас і ми не змогли переконати своїх партнерів припинити це взаємознищення, абсолютно безрезультатну політику і все інше, що заважає побудувати справжню європейську демократичну державу. Але сьогодні я хотів би...

Савік Шустер, ведучий: А вы решили, с кем вы пойдете, как вы пойдете?

Микола Катеринчук: Зараз ми проводимо консультації із Блоком Литвина, а також проводимо консультації із Блоком Тимошенко.

Савік Шустер, ведучий: Зарубинский об этом ничего не знал.

Микола Катеринчук: Пропозицій від "Нашої України" немає, тому я думаю, ми будемо визначатися, але сьогодні я хотів би ще сказати одну дуже важливу річ. Ви знаєте, коли політики, високі чини говорять про економіку, вони мають бачити бюджет кожної української сім'ї. Там справжня економіка. І тому сьогодні, коли, скажімо, поширюються наслідки світової економічної кризи, дуже важливо мати чіткий план заходів. Я хотів би сьогодні запропонувати. Є такий в країні дуже видатний доктор економічних наук Лановий. Він підготував план виходу із кризи. Я не буду зачитувати весь цей план, але перший пункт передумови - це відмова від проведення позачергових парламентських виборів. Потрібен працюючий парламент, який разом із Кабінетом міністрів і Нацбанком має сьогодні втілити цей план. І повірте мені, що ми зможемо подолати всі наслідки поширення світової кризи, тільки якщо буде влада відповідальною. Тут Віктор Федорович Янукович багато казав про відповідальність. Це абсолютно правильно, але відповідальні політики з'являються тільки тоді, коли ви їх контролюєте. Але Віктор Федорович Янукович ніколи не проголосує за відкриті списки, навіть за стару систему, мажоритарну систему, коли ви знаєте свого депутата. Тому я впевнений, що тема цих виборів позачергових пуста. Вона нічого кожному із вас не принесе. І саме головне - після цих виборів ніколи не створиться нова коаліція, тому що ви сьогодні бачили двох кандидатів в президенти, а їх буде чотири, як мінімум, а може, і п'ять. Вони ніколи не підуть на союз один із іншим, тільки тому що в них президентські амбіції. Тому я виступаю і виступав за те, щоб вже сьогодні ми призупинили указ. Вибори зараз не потрібні. Але Ющенко із Тимошенко мають домовитися.

Савік Шустер, ведучий: Так, все, уже на эту тему очень много высказываний. Нам надо уйти на рекламную паузы. Она короткая, рекламная пауза. Я просто новость хочу прочитать. Она удивительная. "Президент Украины уволил с должности судью Киевского окружного административного суда Владимира Килиберду. Мотивация - судья не имел права рассматривать иск Блока Юлии Тимошенко относительно остановки действия указа Президента о роспуске Парламента. Об иске стало известно после увольнения судьи". Вот так. Это после рекламы.

(Реклама).

Савік Шустер, ведучий: Прямой эфир продолжаем. Олег Зарубинский, пожалуйста.

Олег Зарубінський: Я хотів поставити запитання Борису Івановичу.

Савік Шустер, ведучий: А он Вас слышит.

Олег Зарубінський: Да, бо він так довго стояв, а мої колеги спічі такі рекламно-пропагандистські виголошували, не поважаючи те, що людина стоїть перед мікрофоном. Ну, до речі, очевидно, і не можна це сьогодні робити, тому що пропаганда і агітація будуть дозволені після того, як суб'єкти виборчого процесу будуть зареєстровані, але це так.Шановний Борисе Івановичу, Ви знаєте, я як представник "Блоку Литвина" і Ви це прекрасно знаєте, завжди казав і сьогодні кажу, що, очевидно, розпуск парламенту спровокований, сценарований, зрежесований, зпродюсований з одного місця і є найгіршим варіантом, який можна було тільки обрати.

Савік Шустер, ведучий: А где он спродуцированный, срежесированный?

Олег Зарубінський: Ну, я думаю, хто були ініціатори цього процесу, ті його і організовували, це абсолютно зрозуміло, я думаю, всім тут присутнім. Але, у мене питання іншого ґатунку. Ви знаєте, тут багато говорили про відповідальність. Але, от в мене таке питання, і мені не зовсім зрозуміло, дайте мені зрозуміти, от, фактично, і Голова ВерховноїРади, і нинішній Прем'єр-міністр, і Президент України - це є люди з однієї команди, це є одна команда, яка 11 місяців тому взяла більшість 228 голосів. Мала всі можливості приймати всі закони, які відповідали виборчим обіцянкам, тим більше, що свій Президент, він би не накладав вето, ви це прекрасно розумієте. Більше того, захоплені, ну, давайте скажемо, розподілені між собою всі посади, всі можливі посади, все, що рухається і не рухається, від центральних органів влади, закінчуючи чиновниками в райадміністраціях. Я думаю, що ці вибори, якщо вони будуть, я думаю, що все-таки вони будуть, мають дати першза все оцінку команді з цих трьох людей, бо вони є її репрезентантами. І сьогодні не зовсім коректно, і Ви знаєте, вже набридає слухати, як представники однієї команди, які сьогодні, ніхто з них не позбувся влади, хто подав у відставку, який міністр, може якийсь голова державного комітету, керівник якоїсь державної монополії близької до державних ресурсів подав у відставку? Ні, вони всі залишилися при владі. І сьогодні набридає слухати взаємні обвинувачення, коли буде нести відповідальність от ця єдина команда при своїх сварках, яка 11 місяців тому захопила всю владу в Україні. Дякую.

Савік Шустер, ведучий: Это к Борису Тарасюку?

Олег Зарубінський: Він добре відповість, він добре відповість, я знаю.

Савік Шустер, ведучий: Ну, и Наталья Королевская сможет ответить.

Наталя Королевська: Я хотела бы просто задать вопрос, спросить об одном. Скажите, когда "Блок Литвина" будет нести ответственность за то, что вы присутствуете в Верховной Раде, что при этом вы не являетесь и не в оппозиции и не в коалиции.

Олег Зарубінський: Спасибо, я отвечу, я отвечу.

Наталя Королевська: За то, что вы буквально на этой неделе голосовали в предварительном голосовании за досрочные выборы, и вы поддержали досрочные выборы.

Олег Зарубінський: Спасибо. Я отвечу.

Наталя Королевська: Когда наступит тот момент, когда стране, всё-таки будет нужен Литвин, вот меня интересует только это.

Олег Зарубінський: Ну, этот момент уже наступил.

Савік Шустер, ведучий: То что меня волнует...

Олег Зарубінський: Да. Давайте я отвечу.

Наталья Королевська: Потому что моменты проходят.

Савік Шустер, ведучий: Меня волнует, что Жвания исчез.

Олег Зарубінський: Я отвечу, потому что у моих коллег с БЮТ и с других фракций...

Валерій Писаренко: А он к циганам поехал.

Савік Шустер, ведучий: Куда поехал?

Валерій Писаренко: К циганам.

Савік Шустер, ведучий: Как циган? Его не взяли, не арестовали, он там?

Олег Зарубінський: Господин Савик, мы ж не о Жвании сейчас говорим.

Савік Шустер, ведучий: Нет, так он исчез.

Олег Зарубінський: Я хочу ответить на Ваш вопрос и очень доволен, что Вы его поставили, потому что Вы никогда не отвечаете на конкретный вопрос.

Наталя Королевська: Так Вы ответьте.

Олег Зарубінський: Вы всегда стремитесь перевести разговор в другую тему. Так вот, сегодня, как раз, я думаю, Вы если, а Вы честный человек, можете сказать, что стране, действительно, нужен порядок.

Наталя Королевська: Порядок, да.

Олег Зарубінський: Потому что тот бардак, который спродуцирован, в том числе и Вашей командой, хаос, безлад, українською мовою, а он порождён владою. Вдумайтесь, власть не продуцирует порядок, не гарантирует порядок, а она сеет хаос, постоянные разборки, постоянное взаимное унижение, постоянный обман. А их двух полуправд, что мы сегодня слышали, как известно, можно сделать одну большую ложь. Сегодня мы её и слышали. Поэтому, я думаю, что с чем мы шли на выборы, мы и пойдём на выборы, потому что тот порядок, который ещё не сумели добиться в Украине, очевидно, та команда, которая перегрызлась, установить никогда не сможет.

Наталя Королевська: Вы знаете, нашей стране нужно одно, это нужна стабильность сегодня и отсутствие той депрессии, которую Вы сеете в первую очередь. Нам нужна стабильность.

Олег Зарубінський: А год назад...

Наталя Королевська: Порядок, стабильность, а не постоянные провокации.

Олег Зарубінський: А год назад вы о стабильности не говорили?

Наталя Королевська: Мы говорили и год назад.

Олег Зарубінський: Нет.

Наталя Королевська: И мы делаем всё. Сегодня Кабинет Министров - это единственный островок стабильности, который остался сегодня в стране, который принимает решение. И который делает всё, чтобы в стране была стабильность.

Олег Зарубінський: Одна реплика: место сидения определяет точку зрения, место сидения определяет точку зрения.

Наталя Королевська: Вот, именно, так и получается в "Блоке Литвина", потому что вы не присоединяетесь, не принимаете решений, а постоянно занимаетесь, исключительно провокацией сегодня.

Олег Зарубінський: Если бы "Блок Литвина" не голосовал, вы бы вообще ни одного законопроекта не приняли.

Олег Зарубінський: 80 процентов проголосованные вами, Вы знаете, за счёт голосов "Блока Литвина". Ну, будьте ж честными.

Борис Тарасюк: З Вашого, з Вашого дозволу...

Савік Шустер, ведучий: Он на свободе, слава Богу.

Наталя Королевська: Стабилизируйте сейчас ситуацию в стране, стабилизируйте её.

Олег Зарубінський: Мы её стабилизируем, Вы убедитесь в этом скоро.

Борис Тарасюк: З Вашого дозволу, я все-таки дам відповідь на Ваше запитання, пане Олеже. По-перше, і "Блок Литвина"...

Олег Зарубінський:й Не про "Блок Литвина", Борисе Івановичу.

Борис Тарасюк: Не був обділений своєю присутністю у владі, можу назвати декілька посад. По-друге, я хочу сказати, що так, дійсно, ми вважаємо, що "Блоку Литвина" повинен брати...

Олег Зарубінський: Так я не про "Блок Литвина", Борис Іванович.

Наталя Королевська: Ми ж про "Блок Литвина".

Борис Тарасюк: Був би брати участь в формуванні коаліції демократичних сил. Якщо так не сталося, то це шкода. І третє, хто має нести відповідальність з однієї команди, я думаю, що відповідальність вже несуть. Це і відповідальність, яка відображається, на результатах соціологічних опитувань відносно "Нашої України", відносно рейтингу Президента, це вже є відповідальність. А відповідальність буде остаточно визначена на виборах. Дякую.

Савік Шустер, ведучий: Александр Голуб.

Олег Зарубінський: Борис Іванович, все-таки Ви були однією командою чи ні, Ви владу взяли 11 місяців чи ні, Ви 228 голосів мали при відсутності вето Президента.

Савік Шустер, ведучий: Мали, було, всё было.

Олег Зарубінський: То давайте казати як воно є, то чого ж придумувати.

Наталя Королевська: Мы работаем, нормально.

Олександр Голуб: Но насчёт реплики последней хотелось бы сказать господина Тарасюка. Вы знаете, не даром говорят, что вовремя предать - это не предать, а значит предвидеть. Вот, по всей видимости похожая ситуация складывается. Но у меня, я не об этом хотел сказать. Знаете, Савик, я впервые в этом формате передачи у Вас и у меня вот не покидает чувство, такой, знаете, какой-то иррациональности, к слову говоря, как и в Парламенте. Почему, вот такое впечатление, что даже не врачи, а какие-то лекари такие заштатные собрались и спорят. Вот знаете, есть труп, которого залечили до смерти, вот потел он или не потел там. Извините, но, понимаете, большинство людей, я так, я себе так, понимаете, я себе так подозреваю, большинство людей совершенно по барабану, скажем, кто в какой пойдёт блок, кто куда перебежит и так далее. Вопрос другой, как выжить в той ситуации, которая конкретная есть. К сожалению этих рецептов сегодня те политики, которые пришли сюда представить не могут. Мы здесь увидели всё, что хотим, мы здесь, вот с гостями из шоу-бизнеса, они посмотрели, поговорили: "Слушайте, - говорит, - там столько, - говорит, - таких кадров есть, столько креатива в политиках, что это, что". Не знаю, комедия, не комедия. Знаете, нам здесь очень смешно, а вот людям по другую сторону экрана очень многим и не смешно на эту тему, но, может быть, если бы поменялись так, знаете, часть политиков ушла в шоу-бизнес, может быть, часть шоу-бизнеса в парламент, был бы другой бы результат. Но, но, я...

Савік Шустер, ведучий: Так я насколько понимаю, часть политиков уже ушло в шоу-бизнес.

Олександр Голуб: Да, фактически уже находится.

Савік Шустер, ведучий: Я так понимаю.

Олександр Голуб: Но, Савик, Вы знаете, вот что какие мысли рождает, вот мы говорим об ответственности политиков, очень правильно говорим, хорошо, что показали эти семьи. К слову говоря, мне было бы интересно посмотреть, когда между собой дискутировала Тимошенко и Янукович, вот если бы ваши пункты стояли, скажем, в аптеке, на рынке, в магазине, каком-нибудь. И те люди, которые там оценивали эти слова про инфляцию, про рост доходов, про увеличение пенсий. Вот тогда бы мы посмотрели насколько острой и насколько правдивой была ба эта ситуация. Но, я хотел бы повернуть чуть-чуть к другому. Может быть, я не в плане, может быть, понимаете, не в том, чтобы... Политики должны нести ответственность, но, наверное, всё-таки, сегодня пришло и время подумать об ответственности тех людей, которые выбирают этих политиков. Мы разные, мы нравимся вам, не нравимся, но те люди, которые сидят в Парламенте, избраны вами. Я сталкивался не один раз, я сам со Львова, с коллегами, Вы знаете, в своё время, почти 90 процентов проголосовало за Кучму. Когда Кучма подходил к концу, нельзя было найти человека, который говорил бы, что я голосовал за Кучму. Сегодня такая же ситуация с Виктором Ющенко. Но, когда наконец, мы поймём, что политики несут ответственность, но и должны нести ответственность и понимать эту ответственность те люди, которые голосуют за политиков.

Савік Шустер, ведучий: Павел Жебрівський.

Павло Жебрівський: Дуже добре питання поставлено, чи хтось хоче виборів. Я думаю, що і народний депутат жоден не хоче виборів. Вони обиралися на п'ять років. Хтось їздив по селам, районам, хтось платив гроші за те, щоб попасти в список і не відбив, а хтось відбив за цей час свої гроші. Через це не коректне питання чи хтось хоче на вибори. Ніхто не хоче, ні люди, ні політики не хочуть йти на вибори. Я думаю, що, власне, от те шоу, яке продовжується, хто миліше, хто краще зробив. Погано зроблять і ті, і ті. Сьогодні люди, які зібрались тут, у телеекранів, не почули, а що ж збираються робити. Борис Іванович, Ви кажете про демкоаліцію, а що таке демкоаліція? Це когось посадити в якесь крісло, комусь дати доступ до ресурсу, про який каже Олег? Чи коаліція - це прийняття рішень тих, які потрібно приймати. Ви подивіться, так про бюджет зараз затурбувалися бютівці. В березнімісяці, коли ми приймали бюджет, формували коаліцію, було чітко заявлено, що до кінця березня ми приймемо зміни до бюджету, бо те, що підготовив Уряд Януковича є ганебним. І ми маємо перерахувати пенсії, заробітні плати, поправку на інфляцію і все інше. До цього часу немає. А зараз кажуть, бюджет треба. Та так хочуть, каже: "Ви мене куме так хочете, як я Вас боюся". От це приблизно ви так бюджет хочете приймати, друзі. Не про бюджет іде мова, іде про передвиборчий популістський крок і нічого іншого. Я перший був би, що підтримав би демкоаліцію і ніколи не виходив, навіть не зважаючи на от те блудство, якеробилося з другого два тижні. Але, саме головне, якби пані Тимошенко сказала: "На вулиці криза, в світі криза, потрібно щось робити з економікою, потрібно, щоб ПІБ не рухнув, потрібно, щоб металургійні заводи працювали, а не 17 доменів закривалося. От для цього потрібно ось такі, такі кроки". І повірте, Борис Іванович, ніхто з "Нашої України" не те, щоб не вийшов би з коаліції, голосував би за ці законопроекти. А нам кажуть: "Не чіпайте, бо мені тут зручно, я так класно всілася в цьому кріслі. Не чіпайте, не рухайте, ну, все ж класно, в мене все класно". Та не класно у людей, людям з цього приводу сумно.

Борис Тарасюк: Павло Іванович, Павло Іванович, я хочу сказати, що демкоаліція, що таке демократична коаліція я знаю так само, як і Ви, я був одним з авторів програми коаліції, на якій базувалася коаліція. Що вас не влаштовувало в цій програмі, все нормально в цій програмі, треба було тільки дати працювати. Але що відбувалося насправді, там, до речі, вкоаліції є один пункт, який стосувався етики поведінки між учасниками коаліції. Так от, цей пункт був від самого початку порушений однією стороною, і не фракцією "НУ-НС", а тими силами і політиками, які знаходяться за межами Верховної Ради, Секретаріату Президента, нападки на уряд, до речі, половина з яких знаходяться наших побратимів з "Нашої України - Народної самооборони". З Банкової нападки почались Секретаріату Президента від самого початку діяльності цього Уряду. Більше того, звідти були зусилля зруйнувати коаліціюдемократичних сил, тому що вона з самого початку була не мила на Банковій панові Балозі і іншим. Тому...

Павло Жебрівський: Борис Іванович, я чітко знаю, якщо в сім'ї є розлучення, то винні обидві сторони, казати, що тільки жінка винна, або чоловік не доводиться.

Борис Тарасюк: Але хтось же починає.

Павло Жебрівський: Я думаю, що кожен шлях, частину пройшло в Секретаріат Президента, частину Прем'єр з своєю командою пройшла. І, по великому рахунку, що одні неправі, що другі. Я останній буду, хто буде звинувачувати тільки одну сторону. Дії потрібні, закони потрібні, які будуть працювати на людей.

Савік Шустер, ведучий: Я хотел у, я хотел у первого вице-спикера спросить, Александра Лавриновича, вот здесь много говорилось, что не будет выборов, не будет выборов, такая, есть такая возможность, что их не будет?

Олександр Лавринович: В Украине есть возможность для всего. Але, найперше, що я хотів би сказати Вам, що ми, і сьогодні, і багато разів перед цим можемо бачити різних політиків, які говорять не всю правду. А є частина політиків, які говорять відверто і цинічно неправду. І вони, як правило, найбільше спекулюють на відчуттях людей. І якщо сьогодні постає питання, скільки разів можна з'ясовувати хто більше чого зробив, починаючи від 2005-гороку. Я не думаю, що цей серіал, вже який триває в Україні три роки, четвертий рік, що він настільки захоплюючий, що заради нього можна втратити все, що люди мають в Україні. Дві людини, на прізвище Ющенко і Тимошенко взяли в заручники всю країну і знущаються над ними. Ну, треба звільнитись колись від цього. І сьогодні задавати питання хто хоче виборів чи придумувати якісь штучні конструкції, хтось проголосував, голосували за вибори, за вибори взагалі ніхто не голосує, вибори призначаються, коли спливає термін, або достроково, коли президент приймає відповідне рішення. От бажання зробити так, щоб видати за правду те, що хочеться, те, чого не може бути в природі взагалі. І якщо подивитися на вересень місяць, так, ми пішли на консультації з Блоком Юлії Тимошенкопісля того, коли побачили влітку, всі побачили, що залишилось 225, яких також не можна зібрати докупи, Верховна Рада не працює. Ми пішли на консультації з тим, щоб Парламент працював і вирішував ті проблеми, які потрібно вирішити для людей. І, я думаю, що сьогодні уже багато знайдеться тих, хто захоче приписати собі таку ефективність, яку ми забезпечили, забезпечили, дійсно, ухвалення того, що не розглядалося роками, тому що жоден проектзакону, який передбачав би привілеї для окремої групи людей, де передбачав би спеціальні корупційні норми, він просто, навіть не потрапляв до порядку денного. Вирішувались питання і сільського господарства, і будівництва, і шахтарів, і загальної системи функціонування українського суспільства, такі, як регулювання системи нормативних актів, вирішення питання що до права людей висловлювати свою точку зору на референдумах. Ато ми до людей все апелюємо, а потім страшна боязнь, щоб вони, не дай Боже, не здійснили свою функцію, як єдине джерело влади. І можна говорити про те, що ми хочемо опозиції щось запропонувати, от, наприклад, Закон "Про слідчі комісії" було сказано. Так, ми проголосували разом з БЮТ цей закон. І що з ним сталося? БЮТ з "Нашою Україною" потім проголосували за те, що його треба скасувати. Вже не треба ніякого контролю, вже нічого не треба, потрібно тільки зберегти владні повноваження, які конвертувати в інші блага. Хіба може бути в країні уряд, який спирається на одну третину в парламенті? Є бажання того, щоб залишити так як є, щоб в Парламенті нічого не приймалося, ну, то, що ми бачимо зараз.Блокування може придумати багато причин, ми, навіть з партнерами нашими, друзями, колегами, з Блоку Юлії Тимошенко по парламенту жартома придумували десятки питань, які можна поставити кожен день для того, щоб виправдати перед всеукраїнською аудиторією чому не потрібно, щоб Парламент працював. А відповідь же ж дуже проста, ну, елементарно проста. Ну, якщо немає коаліції, Парламент не працює, безприв'язний Уряд, який буде воювати з Президентом, це взагалі така небезпека для країни, це вже не просто народ взаручниках, це вже починаються терористичні дії з боку тих, хто взяв в заручники народ. Тут є велика небезпека, справді. І те, що я дуже рідко можу прочитати, сказати, що ПрезидентУкраїни може видати указ, який з правової точки зору складно критикувати, от цей указ, який він видав, він виписав все точно, абсолютно, як передбачено в основному законі. Нам ці вибори абсолютно не потрібні. Ми давали можливість, будь ласка, працюйте як завгодно, ми згодні чотири роки працювати в опозиції, ви тільки дайте результат, такий, щоб можна було зрозуміти, скільки можуть люди вас терпіти. Ну, не може дати результат, тому що змагання всередині, між собою є важливішим від загальноукраїнського процесу і від того, щоб мати можливість щось вирішувати взагалі в державі. І таким чином ми прийшли до того пункту, коли потрібно спитати, чи потрібно в Україні непрацюючий парламент, який пожирає людські кошти, чи потрібен в Україні уряд, який абсолютно безконтрольний і працює виключно тільки на вирішення своїх потреб. І при цьому чи потрібен постійний серіал змагання хто більше винен, Президент держави чи Прем'єр-міністр. Потрібно це людям чи ні. Я думаю, якщо задати зараз це питання, легко прогнозована відповідь буде.

Савік Шустер, ведучий: Ну, я вижу, вы поддерживает Александра Лавриновича, значит вы уже поменяли свою точку зрения, да. Значит, сейчас вы уже за досрочные выборы, я так понимаю, да? Изменилась точка зрения?

Голос із студії: Это зависит от того, как поставить вопрос.

Савік Шустер, ведучий: Вопрос так же. Наталья Королевская.

Наталя Королевська: Вы знаете...

Савік Шустер, ведучий: Валерий Писаренко, Вы.

Валерій Писаренко: Я буквально, я також підтримую Олександра Лавриновича, тому що я як правник не можу не підтримувати, він говорить красиві речі. Але мені дивно, коли "Партія Регіонів" стає адвокатом Віктора Ющенка в питанні видачі указу про дострокові вибори, адже сьогодні є лише судова установа, яка може сказати законний цей указ, чи не законний. Як ви відноситесь до норми, яка не дає права взагалі протягом року розпускати парламент - це першу. Друге - є багато ще юридичних нюансів, про які ви знаєте, і про які не говорите нажаль, про те, що вибори не можливо провести. В мене ось тут є календарний планпроведення виборів під той указ, який Ющенко зараз підписав. 112 пунктів необхідно зробити. Майже по кожному другому пункту немає законодавчого врегулювання і вони не можливі для проведення. Більш того, Парламент повинен сьогодні працювати... Не нервуйте, я Вас прошу. Парламент сьогодні повинен працювати щонайменше для того, щоб внести зміни до бюджету, якими потрібно забезпечити позачергові вибори. Як ви збираєтесь це зробити, скажіть мені будь ласка, якщо Президент вважає, що сьогодні ви вже безробітні, отскажіть мені будь ласка. Тому давайте не будем захищати конкретну особу, а будемо захищати людей, яким потрібно буде жити ось цими вашими перевиборами. І ми сьогодні не хапаємося за крісло і коли ви говорите про якийсь серіал, чому ви з цього серіалу викинули Віктора Федоровича Януковича. Де він був всі ці чотири роки тут. Чи він не був цей час і прем'єром, чи не підписував універсали, чи не працював з Віктором Андрійовичем Ющенко в коаліції поза межами парламенту. Олександр Іванович?

Олександр Лавринович: Ви знаєте те, що казав перед цим, оцей набір штампів, які вписуються для спікерів для озвучення, він викликає у мене завжди в середині якесь відторгнення. Ну не можна настільки все перекручувати. Що стосується мене особисто, Ви до мене звернулися, що я виступаю адвокатом, я думаю, мало людей в країні, які можуть подумати, що Олександр Лавринович буде адвокатом Віктора Ющенка. Думаю, що для цього дуже мало таких людей знайдеться. Я на себе таку місію не возьму. Але заплющувати очі і називати біле чорним я також ніколи не буду. Так, Віктор Андрійович попирає українське право дуже часто і без жодних сумнівів, коли він видає свої акти, які повністю відповідають основному закону, я про це кажу, я не буду називати біле чорним, навіть якщо у мене немає симпатії, підтримки, я маю іншу позиції. Так я правник і я не хочу опускати рівень своєї професії цим. Потім, я можу вам сказати, що "як ви відноситесь до року", знаєте, як раз через те, що я читаю книжки, в тому числі основні закони, я знаю чим відрізняється день виборів від дня набуття повноважень народними повноваженнями України. Це є різні поняття, які описані в основному законі. День виборів в Україні останній був 30-го вересня минулого року. Сьогодні, якщо я не помиляюсь вже 11-те, 11-те жовтня вже наступного року. І попередній раз ми мали абсолютно безвідповідальний, я б сказав такий демогічно хуліганський спосіб ліквідації парламенту в України. Коли Блок Юлії Тимошенко використовуючи засоби, які притаманні більше для хуліганських бригад, влаштовували в сесійній залі, в електрощитових, скрізь все, що могли тільки зробити, щоб зупинити роботу. І без конституційних підстав спонукали Президента, який вступив в змову з БЮТом для того, щоб в Україні на півроку взагалі не працював парламент, ми від цього отримали величезні збитки всієї країни і, я думаю, що цього разу абсолютно точно відповідності до основного закону приймається рішення про дострокові вибори, воно має бути виконано і Парламент має працювати до першого дня, поки не зберуться разом новобрані народні депутати і не принесуть присягу українському народу.

Савік Шустер, ведучий: Господин Жванія, пожалуйста, к микрофону.

Валерій Писаренко: Савік, це і є підтвердженням того, що Партія регіонів сьогодні є найбільшим захисником і дострокових виборів і Віктора Андрійовича Ющенко, я це хотів тільки сказати.

Савік Шустер, ведучий: Пожалуйста, господин Ефремов. Постойте, чтобы Вы не уходили никуда.

Олександр Єфремов: Вы знаете, нельзя так цинично подходить. Вы где-то слышали, чтобы Партия регионов с кем-то ругалась или с кем-то выясняла отношения. Мы создали свою коалицию в 2006-м году, внутри коалиции никогда не было выяснения отношений. То, что было выяснения отношений с Ющенко - да, выяснение отношений с Тимошенко - да. Сегодня мы присутствуем целый вечер и мы слушаем нелицеприятный разговор внутри власти. При таких отношениях нам в оппозиции делать нечего, мы безработные, поэтому, может быть, каждому надо заниматься своим делом. Януковичу лучше делает, когда он возглавляет исполнительную власть. Согласитесь, это получается лучше и для страны и для всех. Тимошенко лучше, когда она в оппозиции, тогда все станет на свое место. И не надо Партию регионов, с одной стороны БЮТ называет Партию регионов о том, что мы делаем что-то с «Нашей Украиной», а с другой стороны «Наша Украина» называет нас, что мы делаем что-то БЮТ, мы делаем то, что от нас требуют наши избиратели и будем это делать всегда и никому мы подыгрывать не будем, на подтанцовках и в одной политической силы, тем более, которая разобраться у себя не может, Партия регионов никогда не будет.

Савік Шустер, ведучий: Значит, мы узнаем сколько Давид Жвания останется на свободе, что буде делать Народная самооборона и наконец поймем почему Руслана и все наши исполнители, почему они здесь в студии после короткой рекламной паузы.

 (реклама).

Савік Шустер, ведучий: Мы продолжаем прямой эфир. Уже не возможно пообщаться в парламенте, по крайней мере здесь. Давид Жвания у микрофона. Я все время пытаюсь пригласить Юрия Луценко, который настойчиво не приходит на эту программу, видимо, студия ему не нравится, поэтому приходится с Вами общаться. Мне интересно, Вы за выборы, потому что, в принципе, это тоже гарантия свободы, личной в том числе? И Самооборона она с БЮТом пойдет?

Давид Жванія: У нас опять же нет такого решения в связи с тем, что мы против выборов, дискуссия по поводу с кем мы пойдем и как мы пойдем, она даже не начиналась. Дело в том, что сегодня нужно делать все, чтобы выборов не было. Поэтому позиция, которая принята сегодня Народной Самообороной, что мы против выборов и мы декларируем это и в зале и своим поведением и своим голосованием и делаем все возможное, чтобы выборы в ближайшее время не состоялись.

Савік Шустер, ведучий: Но если, скажем, Александр Лавриновчи говорит, что все абсолютно юридически корректно со стороны Президента, то как это можно сделать.

Давид Жванія: Я не буду говорить с точки зрения правника, я скажу с точки зрения, скажем так, той логики, которая выкладывалась в последнее время. Партия Регионов, естественно, как и любая оппозиция заинтересована пойти на выборы, но сегодня население против выборов, поэтому все будут лукавить, говорить разные доводы, приводить разные доводы, она заинтересована пойти на выборы, любая оппозиция заинтересована пойти на выборы. Любая коалиция, любая, сегодня правительство или парламент, та часть парламента, которая сложила правительство, она будет против выборов, потому что это реально сегодня дестабилизирует ситуацию, а мировой кризис на лицо. Поэтому мы сегодня приняли, я думаю, ответственное решение, что мы против выборов, мы стоим на этой точке зрения и декларируем, что мы делаем все возможное. То, что делает сегодня Президент это его хотелка. Дело в том, что это не входит, это не входит, это не обязательно, чтобы он издал указ, он хотел его издать и он к этому шел очень долго и упорно. Он создал все условия для того, чтобы коалиция развалилась и он в первый же день издал указ, то есть, первую же возможность, которая ему предоставилась. Абсолютно прав Лавринович, что есть юридические, скажем так, основания для того, чтобы он мог его подписать, хотя с определенными нарушениями. Например, для того, чтобы выборы начались, для этого нужно выделить деньги, для этого Парламент нужно признать, что парламент после того, как был издан указ, он правомочный и он будет работать до конца, пока не будет издан следующий парламент, Президент же этого признать не хочет, все его действия направлены не только чтобы он издал указ, но скажем, дискредитация Парламента как такового, как органа, который, в принципе, является основой, основой власти в этой стране, потому что мы живем в парламентско-президентской республике, мы не живем в президентско-парламентской республике. Поэтому сам подход, стиль, тон, как себя ведет Президент, он, в принципе, нарушает этику политическую в первую очередь. Но когда издается указ, а он не находится в стране, на переговорах он стал для нас большим политическим туристом, а внешняя экономика у нас, внешняя политика от этого не улучшается. И все призрачные обещания, которые по его курсу были намечены, они уходят в далекое-далекое, скажем так, в далекую перспективу и, скажем так, даже не оставляет шансов на эту перспективу. С каждым своим действием. Поэтому тут я не критикую, я говорю о том, что, к сожалению, политикум не сложился как элита и действия у них происходят персональные, заангажированные, а не политические обоснованные и необходимые.

Савік Шустер, ведучий: Господин прокурор, он будет на свободе?

Святослав Пискун: Кто он?

Савік Шустер, ведучий: Давид Жвания?

Давид Жванія: Я между прочим, раз уж Вы обратились к генеральному прокурору, бывшему, экс-генеральному прокурору, там все обвинения по поводу того, что я не хожу на допросы, вот как раз это и лукавство, вот он может подтвердить, сколько раз он меня вызывал на допросы и сколько раз я у него просидел по 12 часов. Да, у нас в Парламенте есть еще бывший голова СБУ, у нас есть еще один генпрокурор, экс, поэтому я, те люди, которые могут подтвердить, что на допросах я был сотни раз и на все вопросы, на которые я мог ответить как свидетель, теоретический свидетель, потому что, в принципе, я даже не понимаю почему я свидетель, то есть, у меня вопросы почему же я свидетель, а по 12 часов я просиживал, вот если подтвердит, мы в разных партиях, поэтому мы не можем... Заангажировано.

Святослав Піскун: А меня вообще слышно или нет?

Савік Шустер, ведучий: Конечно, Вас слышно, господин Прокурор.

Святослав Піскун: Если говорить о том, что Давид Важевич на свободе, то, может быть, это не его заслуга, а наша недоработка - это первое. А второе, а если говорить серьезно, я все время слушаю про эту демократическую коалицию и мне кажется, что в этой демократической коалиции столько же демократии, сколько сейчас снега на дворе. Потому что демократия в первую очередь предусматривает строгое соблюдение законов и подчинения воли большинства меньшинством, а в данном случае этого не было в «помаранчевой» команде и в «помаранчевой» коалиции. Вот скажите, Давид Важевич, почему Вы считаете, что в вашей бывшей коалиции больше демократии, чем в той антикризисной коалиции, которая была до того, как вы ее незаконно разогнали.

Давид Жванія: Вы пока мне ответьте, сколько раз в меня вызывали на допросы, потом я Вам отвечу на Ваш вопрос.

Святослав Піскун: Да, действительно, вызывали Давида Важевича и по 10 часов его допрашивали.

Савік Шустер, ведучий: А о чем, если он говорит, что он даже не свидетель, о чем вы говорили по десять часов?

Святослав Піскун: А мы его допрашивали как свидетеля. То, что он считает себя не свидетелем это его личное дело, главное, как мы к этому относимся. Но, я думаю, что придет время и правда восторжествует. Вопрос только, когда придет это время. Возможно, скоро.

Савік Шустер, ведучий: Так правда на какой стороне?

Павло Жебрівський: Давід Важевіч, насправді, якщо коаліції немає, а її не існує, то безумовно потрібно виконувати закон, подобається він, не подобається, і є конституція, закон України і її потрібно виконувати. Давайте не будемо звинувачувати одну і другу сторону. Я думаю, що як є закиди в сторону Президента, то потрібно і закиди робити в сторону Тимошенко, тому що фракція НУ-НС насправді ніколи не звинувачувала ні в чому Тимошенко і власне особливих, як би таких предпосилок для того, що з другого числа голосування пішли таким чином, як пішли, також є доля вини. Але так сталось. Чому сьогодні ви, в принципі, не хочете виконувати конституцію. Звинувачень достатньо багато в Президента, тому що він порушує конституцію, а давайте говорити кожен про себе. Я про себе, що є конституція, є закон і я його виконую, подобається мені, не подобається, але я його буду виконувати. Сьогодні є всі конституційні підстави і ви це підтвердили. Чому ви сьогодні говорите "тому що не хочу", "тому що народ не хоче", ще щось? Конституція є, закон, давайте виконувати.

Давид Жванія: Я отвечу на этот вопрос, я еще раз хочу подтвердить. Во-первых, мне с самого начала, почему я был против, не нравилось, когда началось унижение самого парламентаризма с первого дня этого парламента, дискредитация самой сути парламента и парламентаризма. И скажем так, подход, что есть вертикаль. Власть это у нас на само деле с первого дня начались президентские выборы им президент декларировал, что есть, скажем так, главное лицо в государстве, которое имеет по сути не имея этих полномочий, выписанных конституцией, он просто декларировал. Это переросло в такое, скажем так, невежество, я не хочу называть ее более грубым словом, в политическое невежество. Это политическое невежество длится с первого дня, как образовался парламент беспрерывно, беспрерывно и он сегодня продолжается. Я, в первую очередь, как парламентарий уже не один год, не один год, уже четвертый созыв я, если не ошибает память.

Павло Жебрівський: Третий.

Давид Жванія: Третий, да, четвертый все-таки. Буду, наверное, в парламенте и я каждый раз защищал саму формулу парламентаризма. Никто еще себе не позволял так вести себя с парламентом, как себя ведет Ющенко.

Савік Шустер, ведучий: Александр...

Давид Жванія: Второе, если можно закончу, когда мы говорим, что Президент не нарушает конституцию, да у него есть право распускать парламент, для этого нужно провести консультацию, а вот теперь мы вернемся к консультациям, как они проходили. По сути, с Нашей Украиной - Народной самообороной консультаций не было, это был по сути приглашение, маленький монолог и никаких действий, даже не задали вопрос вообще за, против, кто имеет какое мнение, ничего не было, в первую очередь я хочу задекларировать, что даже меня не пустили туда.

Савік Шустер, ведучий: Что значит даже Вас? Главным образом Вас.

Давид Жванія: Главным образом меня и рассчитывали, что туда не пойдет вся самооборона. Но я еще раз говорю, что невежество сегодня стало законом политики и политикума и это нужно прекращать всем, между прочим, тут без исключения.

Савік Шустер, ведучий: Господа, все. Александр Евремов и все, и мы...

Давид Жванія: Поэтому принимать решения нужно политическое, а не что выписано в конституции.

Олександр Голуб: Уважаемый коллега, Вы знаете, люди справедливо не хотят выборов, потому что они не верят, что в результате выборов что-то изменится, но Вы, как объективный человек не можете отдавать себе отчета в том, что ваш семейный такой «помаранчевый» сериал с изменами, уходами и так далее, для все страны уже превратился в какой-то фильм ужасов с тарифами, с ценами и так далее и с этим нужно что-то делать. Вот как представитель одной из тех сил, которая несет ответственность за это, что Вы предлагаете?

Давід Жванія: Я вообще сторонник того, что с каждыми выборами, я вообще не против выборов, я всегда декларировал, что частые выборы, они формируют и политикум, и избирателя в первую очередь, он становится мудрее, он понимает, за что он голосует и появляется более открытая риторика, потому что страна все-таки молодая. И вот если сравнить пару лет тому назад как говорили политики и сегодня, все-таки диалог стал более профессиональный и больше называется реалий, меньше популизма. И с каждыми выборами популизма будет меньше и меньше. Разочарование населения оно тоже неплохо, потому что, в принципе, люди, которые придут на выборы, они будут цинично заангажированы, они точно будут знать за какие пункты они будут голосовать, за какую политическую силу. И дело в том, что сегодня политикум превратился в такую большую массу. Мы не признаемся в каком обществе мы живем, в капиталистическом, социалистическом, коммунистическом, у нас все перемешалось. После развала Советского союза, у нас до сих пор нет четких разъяснений. Политики говорят на птичьем языке, они не сформировались как элита. Они не несут за собой, они не дают, знания, познания и, скажем так, не ведут нацию, а они с нее все время требуют, а люди требуют с них. И вот это взаимовыдергивание, оно составило, так называемую аморфную массу, как у избирателя, так и в политикуме. Сегодня это все превратилось в такую жижу. Поэтому я за то, чтобы, в принципе, политики, во-первых, открылись и начали вести куда-то людей. Не декларировать просто, что они сделают, спекулировать на каких-то вещах, обращаться к ним все время, говорить о том, что мы сделаем вам на две копеечки лучше, а куда-то вести страну и декларировать четкие свои планы.

Савік Шустер, ведучий: Александр Ефремов?

Олександр Єфремов: Уважаемый Давид Важаевич, мы с Вами давно в хороших дружеских отношениях, я надеюсь взаимных. И в отличие от меня в 2004-м году Вы очень активно агитировали за Ющенко. Вы мне объясните, пожалуйста, что случилось за четыре года, Вы прозрели или он испортился?

Савік Шустер, ведучий: Давид Важевич, только не четыре года истории, я Вас прошу.

Давид Жванія: Нет, я буду очень коротко. Есть, так называемые основные принципы, которые нас объединяли и мы стояли на одной платформе, которую мы все вместе декларировали, не только я, но и мои коллеги. Поэтому говорить о том, что мои коллеги сегодня принимают какое-то решение эмоциональное или какое-то заангажированное - это не правда. За это время изменилось очень многое. Во-первых, я хочу задекларировать, что курс Президента, который тогда нами был одобрен и мы за него агитировали изменился на 150 градусов, он идет совершенно в другую сторону, он перестал быть флексибильным. Мир поменялся, геополитика поменялась. По сути мир перевернулся в другую сторону, а у нас не меняется ничего.

Савік Шустер, ведучий: Вы разочарованы. Понял.

Давид Жванія: Да.

Савік Шустер, ведучий: Олег Зарубинский, коротко только очень.

Олег Зарубінський: Давид Важевич, я, в принципе, с большинством того, что Вы сказали согласен. Добавил бы единственное, что существует демократический принцип непрерывности функционирования политических институтов парламента и это нужно, чтобы существовало. Вопрос такой к Вам, вот Вы говорите, что нужно препятствовать каким-то образом проведению выборов. Скажите, пожалуйста, какие Вы видите механизмы, способы, действия для того, чтобы не допустить эти выборы, если Вы считаете, что в юридическом плане они являются легитимными, пожалуйста.

Давид Жванія: Еще раз, я не считаю, что они возможны в юридическом плане, я не считаю их легитимными абсолютно, я считаю, что там есть масса вопросов, которые не решены и нужно их решить. В первую очередь, должна была быть дискуссия между Парламентом, всем парламентом без исключения и Президентом, вот Президент еще раз, опять же, Президент должен был прийти в парламент, не озвучивать ее, потом подписывать указ, а прийти в парламент, озвучить и провести дискуссию, что должен проделать парламент для того, чтобы эти выборы состоялись, какие сроки возможны для того, чтобы они состоялись безболезненно, потому что за год до президентских выборов меняется парламент, переворачивается по сути еще раз пласт.

Голос з зали: Что делать?

Давид Жванія: Дискуссия в Парламенте, в первую очередь.

Савік Шустер, ведучий: Спасибо. Наталия, ну...

Наталя Королевська: Одно слово. Вот мы сейчас говорим, такое впечатление, что у нас сначала спланировали мост, а теперь под этот мост планируют реку. Сначала издали закон о том, что будут выборы, а теперь думают, а вот зачем эти выборы, 70 процентов людей выборы не поддерживают, и все сегодня прекрасно понимают, что от перемены мест слагаемых, в парламент космические силы, мы понимаем, конечно, не попадут и в результате мы получим ту же самую ситуацию, но при этом на шесть месяцев экономика в стране будет парализована. Поэтому давайте не говорить о том будут или не будут, нужна эффективная, нормальная работа парламента. Нужно принимать те законы, которые там есть, а не выбирать из повестки дня законы, которые будут приводить либо к блокировке парламента, либо мешанию работы парламента. Нам нужна нормальная, стабильная работа сегодня.

Олекснадр Лавринович: Я вибачаюсь, але я не можу не відреагувати, тому що не хочеться інколи говорити ті правдиві речі, які були, ми працювали не два тижні, як казала прем'єр, а рівно 30 днів, спільно з Блоком Юлії Тимошенко, ухвалюючи рішення в парламенті. І припинилась ця робота за рішенням Блоку Юлії Тимошенко, коли в один день прийшли і сказали: "Ми із вами більше не погоджуємо порядок денний. Ми йдемо працювати із "Нашою Україною". Тому говорити про те, що щось можна робити не можна. Ви відмовилися від цієї роботи. І вибори змінять, очевидно, просто більше правдиве ставлення уряду до українського народу. І щоб можна було говорити речі ті, які робляться, а не видавати бажане за дійсне.

Савік Шустер, ведучий: Хорошо. Значит, для того, чтобы представить следующую тему и в ней , я надеюсь, политики будут участвовать, потому что тема очень серьезная, я приглашаю вокальную группу "Мен саунд" в студию. Так, значит, у нас дальше... Это замечательная киевская группа. Сейчас она продемонстрирует, что она имеет. И это будет очень хорошее введение в тему. Я сразу тогда приглашу Александра Пономарева еще в студию, народного артиста Украины. Он и так зашел, правильно. Значит, дальше у нас Сергей Ступак, председатель Всеукраинского объединения субъектов авторских прав "Оберіг". И кого еще? Алексей Гоменщук, Украинская лига музыкальных прав. Николай Поладий и Гнат Бережной. Все здесь? Итак, слушаем.

 (Выступает группа "Мен саунд").

Савік Шустер, ведучий: Вот сколько в Украине талантов - много. Руслана, может, Вы выйдете и скажите, в чем суть проблемы. Вы обратились с открытым письмом к правительству, к Премьер-министру.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Я якраз хотіла себе відчути Януковичем, але мікрофон забрали. Насправді, мені дуже важко буде перенастроїти всіх вас після політичних дебат, оскільки, Савик, ваша програма - це, все ж таки, політична програма. Ми абсолютно із неполітичним питанням і наша тема неполітична. Дуже дякуємо "Мен саунд" за такий чудовий виступ. Ми зробили унікальний, напевно, лист на ім'я Прем'єр-міністра. Цей лист унікальним тим, що, мабуть, стільки підписів артистів не було іще на жодному документі. Я трішки введу вас в курс, про що йдеться. Чому тут стільки шановних музиканті, продюсерів, людей, які фактично не перший рік створюють унікальні пісні, хіти, які ви всі співаєте, і під які ви зустрічаєте Новий рік, всі свята і так далі. Знайте, що наші українські виконавці, наші популярні артисти на сьогоднішній день, мабуть, не побоюся цього слова, найбідніші у світі, а через те, що в нашій державі абсолютно не діє виконання закону і всі норми захисту інтелектуальної власності і авторського права. Я вам хочу сказати, що всі ви, куди б не прийшли, за що би не заплатили, а вартість в послугу в кафе, в барі, в магазині, в супермаркеті включена за те, що довкола вас звучить музика, автором якої хтось є. Хтось цю музику створив, хтось цю фонограму зробив. Автор, який не отримає за це кошти - це недопустимо просто. В усьому світі цивілізований шоу-бізнес існує в першу чергу за рахунок того, що не тільки продаються його диски чи квитки на концерти, а те, що одного разу одна людина може написати мега-хіт і більше не робити нічого, а все життя отримувати авторські відрахування. Ці авторські відрахування не доходять до артистів. Це мета, чому ми всі тут зібралися, чому ми у вівторок зробили досить скандальну і дуже гостру прес-конференцію, на якій ми проголосили, всі артисти, які підписалися на цьому листі, не отримують авторський відрахувань при тому, що є люди, які збирають ці кошти в нашій країні із вас, але до артистів, тобто, до авторів, до тих, хто є право-власником цього продукту, хто вкладає свої зусилля, кошти, іноді абсолютно все, не доходять. Тут сидить мій чолові, який не дасть мені збрехати, що ми іноді відмовляємося від дуже багато того, щоб зробити цей продукт, всі артисти, які знаходяться тут: і Фома, "Мандри", і Олежка, "Танок на майдані Конго", і Дмитро Костюк, який представляє і "ВІА ГРУ", і Меладзе, і Андрій Кравчук, і Едуард Клім, який представляє, напевно, більшість у вітчизняному каталозі українських артистів, і Сашко Пономарьов, і Гарік Крічевський, і Володимир Бебешко, який створив так само безліч чудових хітів. От така сумна тема і мені би не хотілося, щоб сьогодні український шоу-бізнес був на нульовій, знаєте, критичній вже відмітці. Тому що, насправді, я думаю, ви зараз просто шоковані, що артисти, українські виконавці, які досить активно гастролюють по Україні, мають такого роду проблему. Ми знаємо ті компанії, які сьогодні під нас збирають ці авторські кошти, але нам їх не перераховують. Ми назвали ці компанії на прес-конференції: "Оберіг" і "Автор". Якщо будуть сьогодні суперечки, я готова до дискусії так само, як і всі артисти.

Савік Шустер, ведучий: Обязательно. А сейчас очень короткая рекламная пауза. И потом мы вернемся. Руслана, оставайтесь и будемо говорить, кто виноват для начала, а потом, что делать, как всегда.

 (Рекламна пауза).
 Виступ групи "Мен саунд".

Соліст гурту "Мен саунд": Щиро дякуємо. Ось як ви бачите, українська пісня - це чи не єдиний такий продукт, який об'єднує всіх в цій залі. І це є, насправді, справжня українська цінність. До речі, за цю пісню ми створили авторський гонорар тому, кому належать авторські права на цю пісню. І у зв'язку із цим гурт "Мен саунд" запрошує всіх на фестиваль вокальної музики 15-го жовтня. Приходьте, поспілкуємося і на цю тему, і на багато-багато інших. Дякую.

Савік Шустер, ведучий: Руслана, наконец Вам дали микрофон. Вы, как Янукович. Вот люди сидели очень долго, слушали. Может быть, все выскажутся. Давайте Вы их представляйте.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Так. Савик, якщо можна, я тоді побуду трішки модератором.

Савік Шустер, ведучий: А это известный исполнитель Александр Ефремов.

Олександр Єфремов: У меня просто есть кое-что общее с Русланой - одна поездка в штаб-квартиру НАТО. Она тогда была политиком.

Руслана Лижичко, народна артистка України: В Брюссель і НАТО ми разом їздили.

Олександр Єфремов: Да. Меня интересует один вопрос, Руслана. Я прошу на него позже ответить, потому что я хочу кое-что сказать. Все-таки, где лучше, в политике или в шоу-бизнесе? Ты подумай и ответить. А вообще, если серьезно, Савик, то отношение к этой проблеме и вообще к авторским правам - это очень серьезная проблема и она очень серьезная во всем мире. И то, что мы вот так по остаточному принципу сегодня относимся здесь на передаче, когда в полвторого ночи ставим этот вопрос, а ребята очень здорово объединились и пришли на эту передачу. И я надеюсь, что, все-таки, когда будет повтор, то общественность увидит это дело. И самое главное, что гражданское общество начнет эти вопросы подымать. Потому что сегодня я, когда ознакомился с письмом, которое ребята написали, то по сути дела, в государстве решено формально все. Есть соответствующий законопроект, который вошел в действие, есть решение Кабинета министров, которое, вроде бы, должно исполняться. Самое малое остается - никто ничего не исполняет, поэтому никто никому ни за что не платит. Для этого есть два решения проблемы: первое - надо обращать внимание у общественности на этот вопрос, а второе - необходимо понуждать государство, чтобы оно со своей стороны занималось этим вопросом. И как первоначальное, что Руслана была в Парламенте, но я не видел законопроект, чтобы, допустим, увеличить на культуру, именно на решение этих вопросов больше бюджет. Тогда мы бы могли дискуссировать сегодня по этому вопросу.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Ми робили тоді інформаційну компанію по євроатлантичній інтеграції.

Олександр Єфремов: Да, по этому вопросу. А так у нас и там остаточный принцип, здесь остаточный принцип и в обществе мнение по остаточному принципу. Отсюда и проблема есть. То, что она сегодня начинает решаться - это здорово. И дай Бог, чтобы все получилось.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Я хочу відповісти. Ця поїздка для нас була дуже знаменна в НАТО, тому що в нас були дуже сильні дискусії, але вона закінчилася тим,що, коли ми захотіли знайти спільну мову в кулуарах, ми її знайшли і потім ми досить нормально сформували позицію. Що стосується моєї...

Олександр Єфремов: Ми один із одним розмовляли українською мовою і розуміли один одного.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Що стосується сьогоднішньої теми, то я би дуже хотіла, Савик, щоб всі мої колеги виступили, тому що фактично я не можу сказати, щоя їх підбила на ці всі кроки. Я думаю, що всі свідомо розуміли, що це дуже потрібно робити. Але десь відповідальність на мені лежить, тому що я фактично обдзвонювала артистів, я просила їх поставити ці підписи. І моє запитання було тільки одне - "Чи отримуєте ви авторські відрахування? Я, ні. А ви?". У відповідь так само артисти говорили: "Ми так само, ні". Це сказала Могилевська, це сказав Андрій Данилко, це сказала Ірина Білик, це сказала Ані Лорак, це сказали практично всі виконавці, яких ви знаєте, і пісні їх знаєте, і їх творчість. Я би хотіла, щоб Андрій Кравчук сказав від себе два слова і далі, щоб всі мали можливістьвисловитися із цього питання. А тоді ми зможемо коментувати.

Андрій Кравчук, співак: Если говорить абсолютную правду, то мы получаем деньги, немножко получаем, все-таки. В этом месяце, по-моему, около 500 гривен я получил. То есть, чтобы вы понимали, в соотношении с тем, что мы должны получать, это, наверное, может быть, один процент, потому что есть организации, которые следят за этим. Мало того, мы этим организациям платим проценты большие - 20-30 процентов, которые должны теоретически следить за тем, чтобы наши интересы были соблюдены. Но не законами и не нашим желанием меряется это, а культурой в обществе. У нас нет уважения, к сожалению, на сегодняшний день оно не сформировано и не воспитано, уважение к тому, что интеллектуальный труд - это такой же труд, как шахта, то, что шахтеры делают. Поверьте мне, вот сегодня я приехал сюда в студию после концерта. Вот уже два с половиной или три часа сижу жду, когда сказать два слова и сил нет никаких уже. Как будто тигр из клетки должен вырваться. Вот я вырываюсь из клетки и призываю всех не к пустым словам, а к тому, чтобы воспитывать в обществе уважение к тому, що интеллектуальный труд - это огромный ресурс. Ты можешь два или три дня находиться в жесткой депрессии, создавать каких-то два-три слова, две-три ноты и отдать этому такое количество энергии, которое другой человек отдает неделю, ходя на работу с восьми до шести вечера. Поэтому, мне кажется, вот это самое главное - уважение к интеллектуальному труду, которое нам всем вместе предстоит еще воспитать. Его нет.

Дмитро Костюк, музичний продюсер: Почему, в общем, собственно, и наш клан оказался в этой истории. На самом деле, потому что мы с Константином занимаемся реальным сектором, с Константином Меладзе, реальным сектором в шоу-бизнесе, в Украине, в России и дальше. Ситуация сложилась такова, что стали доходить слухи, что кто-то начал здесь собирать. То есть, законодательство есть, все вроде бы есть, и кто-то собирает деньги. А мы знаем, сколько мы денег получаем с России, сколько мы денег получаем, там, с Японии, с Европы и так далее. Украина в этой сфере находится, знаете, черная дыра. Но, оказывается, я начал эту тему изучать, я занимаюсь, изучаю ее уже около года. И в этой сфере выясняется, что есть какие-то общества, их, оказывается, аж 14, одно собрало миллион гривен, другое, там, два миллиона гривен. Цифра прозвучала, что один миллиард гривен вообще-то на этом рынке существует, и доля нашего клана, она довольно-таки существенная, потому что песни Константина Меладзе, наверное, ни одного человека здесь нет, который их не слышал и не знает. Поэтому мы решили в этот процесс включиться. А ситуация, чтоб для всех была понятна, вспомните телевиденье, которое было десять лет назад, когда на одной частоте, лицензии раздавались, три телекомпании вещает, стоимость рекламного времени ровнялось нулю, телевиденье не развивалось, или, допустим, лицензии на продажу рекламного времени телеканал "Украина" будет иметь, там, 15 рекламных агентств, эксклюзивно продают. Бизнеса не будет, развития не будет. Поэтому работу, которую мы провели на этой пресс-конференции, это реально встряхнуло всю эту ситуацию, и мы нашли общий язык и понимание в МВД, и я надеюсь, что дальше, когда речь дойдет уже до исполнительной власти, то есть, до Кабинета Министров, у нас есть программа, как это все выстроить правильно. Нам не нужна помощь государства, потому что здесь сидят, находятся люди, реально делающие, создающие этот рынок. Нам не нужна помощь ни финансовая, никакая, нам нужно пару постановлений правительства и не мешать. Все. Спасибо.

Олег Михайлюта (Фагот), лідер гурту «ТНМК»: Скажімо так, напевно, що можна задати питання, що музиканти, взагалі що ми робимо тут сьогодні. В принципі, прийшли сказати, де наші гроші? Не зовсім так. Просто ті процеси, котрі відбуваються в країні, вони відбуваються, і ми всі дуже хочемо, ми всі дуже хочемо, щоб все ж таки ми впевнено могли назвати Україну європейською державою. Ці процеси, вони існують в Європі, взагалі в усьому світі, вони працюють, вони працюють, і про 14 контор, котрі десь там збирають гроші, і куди вони їх подівають, ніхто не знаю, тобто, ми і з цим питанням теж прийшли сюди. Але дуже важлива тема, ми всі розуміємо, що громадська відповідальність повинна бути, вона виховується з кожним днем, напевно, що потрошки, але виховується. І якщо ми знаємо, що нам треба платити за газ, тому що якщо ми не будемо платити, його виключать, якщо ми не будемо платити за світло, його теж виключать, ми всі розуміємо, що якщо ми не будемо платити за музику, її ніхто не виключить. Правильно? Але на секунду просто уявіть собі, вона всюди, вона всюди є, музика, вона постійно, кожну секунду десь поруч. І це, мені здається, все ж таки громадська якась відповідальність повинна бути в кожної людини, якщо вона є, то треба за неї платити. А якщо є кому платити, то тут вже виступають економічні питання, котрі, в принципі, напевно, вирішувати вже не артистам. А ми, напевно, тому саме тут, що хочеш зробити щось добре, зроби це сам.

Фома, фронтмен гурту "Мандри": Я однозначно підтримую ініціативу Руслани, тому що це перше таке дуже важливе питання взагалі про культуру, і це перший взагалі має бути тільки крок. Тому що культура, наприклад, і, власне, музична індустрія в розвинутих країнах, наприклад, в Англії, вона складає величезну суму в бюджет країни, тому що англійська музична, наприклад, культура приносить величезні кошти, перш за все, Англії як грошима, звичайно, артисти там себе почувають ідеально, а, відповідно, робить славу своїй державі. І якщо ми сьогодні у себе вдома, як подпольщики, це неправильно, тому що українська музична індустрія, артисти є надзвичайно сильними, є дуже конкурентноспроможними і мають хороший попит у людей як продукт, скажімо так. Але в нас не існує ні законодавчого порядку в цій сфері, як вже і це питання про гроші, відшкодування авторські, це тільки одне, перше питання, насправді, цих питань багато. І я виступаю за те, щоб питання культури, яка є дуже важливою, всі кажуть, чому український народ роз'єднаний, схід, захід, українська пісня об'єднує, українське кіно, якого теж нема, об'єднує. І всі потужні, сильні гравці на світовій арені, це можуть бути Штати, Росія, Англія, прекрасно розуміють, наскільки важливо, що це національний продукт, будь то музика, кіно, тобто, національним героєм може бути людина, яка робить культуру. Відповідно, треба з величезною повагою ставитися до всіх тих питань, які існують. Я дякую, що я тут приймаю участь.

Олександр Пономарьов, народний артист України: Добрий вечір. Правильно хлопці все кажуть, і Руслана молодець, що організувала це все діло. Але, насправді, зараз це якось виглядає, політики, я бачу, посміхаються багато, хоча, насправді, нічого такого смішного нема. Але я поясню, що я хочу сказати. На сьогоднішній день, зараз це виглядає, ніби ми прийшли, люди дивляться телевізор або тут в залі, звичайні люди, і думають собі в голові, типу, багаті люди, артисти, їздять на хороших машинах, користуються всіма зірковими благами, скажемо так, а тут ще говорять про якісь гроші. Я не хочу, щоб це так виглядало, тому кажу про те, що, на жаль, на сьогоднішній день, на жаль, чому, тому що це не на часі питання. Поясню, чому. Є прислів'я дуже гарне, що спочатку хліба, потім зрелищ. В даному випадку все виглядає ніби так, що, дійсно, це питання дуже важливе, дуже важливе питання, дуже актуальне, дуже правильно підняте, але, на жаль, якщо говорити про те, що на сьогоднішній день немає парламенту, він розпущений, якщо говорити про те, що на сьогоднішній день немає, кому навіть доробляти ті закони, які вже існують нібито, але немає засобів контролювання і так дальше, якщо говорити про те, що сьогодні, на сьогоднішній день, гривня падає, тобто, є маса економічних проблем, то говорити зараз про те, що треба відраховувати гроші і давити на те, що суспільство має це відраховувати, зараз це не на часі. Хоча я підтримую цю ідею. До чого я це все веду. Можливо, це питання стане актуальним, але це питання треба піднімати своєчасно, правильно ми зробили, що зараз акцентуємо увагу на цьому. Чому? Тому що треба, артисти що можуть зробити, вони можуть привертати увагу людей звичайних, політиків, які тут існують. Але ж, подивіться, так само ми сьогодні останні в переліку, так, це перше, а, друге, з нашого боку, з артистичного, каже, що якщо ти останній, значить, ти замикаєш концерт, це кльово. Чому я кажу, повторюю, що це не на часі питання? Тому що, дійсно, зараз в нашої України, маю на увазі, в моєї України, нашої спільної України, не будемо політизувати ситуацію, в Україні зараз дуже багато таких проблем, які треба вирішувати негайно. І, на жаль, зараз нема, кому це вирішувати. Тому я просто пропоную зараз звернути на це увагу, а потім, коли питання стане на часі, я не знаю при такій ситуації, коли воно стане на часі, але коли воно стане на часі, щоб ми ще раз нагадали про це, а зараз спробували просто, намагалися робити так, щоб потрошечки, потрошечки, збираючи інформацію, думаючи, як правильно це зробити, яким чином зробити так, щоб було колись, як Даас, пам'ятаєш, при Радянському Союзі, коли дуже багато артистів заробляли в місяці три тисячі, Ваап називалося, да, три тисячі рублів на місяць, вони не заробляли з концертів, вони заробляли... Треба зробити, повернути цю схему, тому що при Радянському Союзі не все так погано було. Тоді, коли на часі буде, тоді треба це робити, зараз, на жаль, ще раз повторюю, мої колеги, на жаль, зараз треба займатися іншими питаннями, і давати ефір вам, політики, які тут сидять.

Едуард Клим, музичний продюсер: Я представляю украинский музыкальный холдинг "Лавина" и говорю от имени большого количества украинских артистов, которые находятся у нас в каталоге, то есть, это и Ани Лорак, и Тина Кароль, и Козловский, и Гайтана, и "Скай", то есть, я могу этот список продолжать. Но я позволю, Саша, с тобой не согласиться, потому что мы впервые в жизни никем не организовано сверху, от правительства, каким-нибудь одним чиновником, то есть, или одним предводителем, сделали такую акцию и обратили внимание на проблему, которая относится не к проблемам просто артистов. Вы, Савик, вначале передачи сказали, что в конце будет тема, которая, действительно, очень важна. И она, действительно, важна в том смысле, что сегодня мы ничего не будем откладывать, мы сегодня собрались и сегодня мы будем говорить. Хорошо, в два часа ночи, но будем говорить об этом. Потому что проблема заключается в очень простой вещи, которая от культуры... Знаете, проблемы у всего общества существуют, но существуют узнаваемые люди, которые могут быстро обратить на какую-то проблему быстро внимание. Вот артисты стали вот этими хедлайнерами, которые хотят обратить внимание на то, что есть практически, мы много можем говорить о политике, сегодня мы три часа просидели, мы не часто бываем в таких передачах, потому что есть чем заниматься. И вот "Менсаунд", чудесный коллектив, показал сегодня пример, когда если бы политики вот так вместе делали работу, мы бы такие законы получали, как эти песни, которые сегодня здесь звучали. И вот это пример. Надо делать работу. А когда мы договариваемся о правилах игры и знаем о том, что много говорят о бюджете, о деньгах, которых не хватает, о пенсиях, музыкальная индустрия, на сегодняшний день это в полной мере индустрия, которая точно так же работает, как металлургия, как все остальные очень важные для государства виды деятельности, которые приносят деньги, которые могут пополнять казну, которые могут пополнять бюджет. И сегодня те деньги, которые, одно дело, если бы мы пришли и реально просили льготы, дайте нам льготы, там, на развитие культуры, нет, мы представляем индустрию, которая работает, которая может зарабатывать деньги. Эти деньги есть, они существуют уже, только они уходят совершенно в другие карманы, которые не попадают к нам, и мы, в свою очередь, меньше инвестируем в свою индустрию. У нас есть ряд социальных программ, то есть, как это не смешно для, может быть, некоторых политиков или чиновников, которые забирают эти деньги. У нас есть программы, где мы неоднократно и конкретно помогаем и детским домам, и все. Это деньги, которые существуют. И вопрос состоит в том, что не дайте нам чего-нибудь больше, или артистам, или индустрии, а давайте мы увидим, где эти деньги, и почему закон тот, который на сегодняшний день существует, масса ответственных политиков, которые реально влияют на ситуацию, закрывают глаза, кто-то, может быть, из них участвует в этой теме, абсолютно понятно, если вещи своими именами называть. Поэтому эту тему надо поднять, и за этой темой, когда мы найдем и разберемся, потому что сейчас разговор идет не о деталях, абсолютно не о деталях, в законе есть такие нюансы, есть деньги, давайте прекратим воровство и давайте наконец договоримся, что хотя бы начнем с артистов, потому что они всем известны, вот они есть, и когда они скажут, что все в порядке, дальше эта волна будет касаться интеллектуальных прав ученых, масса других ветвей интеллектуального права, которые тоже нужно защищать. Поэтому сегодня речь, я все-таки хочу, чтоб мы не откладывали, раз мы уже через такие три часа дебатов политических, которые, там, я окончательно сегодня понял, что мы говорим на разных языках, потому что любой вопрос, который со стороны людей приходит, он получает какой-то ответ из другого, из параллельного мира. Поэтому если мы можем сейчас поговорить...

ВСІ: (Аплодують).

Едуард Клим: Вы это заметили, и это очень сильно бросается в глаза, потому что заигрались. Вам очень близкий пример, футбол, если мы с вами договорились в футбол, то это мяч, гетры, буцы, но не маска, ласты, и вдруг мы на поле выходим, начинаем играть. У меня такое ощущение, что сейчас происходит театр абсурда, то есть, есть правила определенные, все говорят, да, надо выполнять, да, классно, молодцы, и одевают ласты, маску, значит, и на футбольное поле. Вот такая ситуация.

Олександр Пономарьов: Савик, вопрос короткий. В чем не согласен ты со мной? Я не понял.

Едуард Клим: Что откладывать не надо. Мы не так часто собираемся. Я с тобой согласен в основном, то, что подписано там, мы все вместе подписали, но откладывать не надо, не хочется.

Володимир Бебешко, музичний продюсер: Сашка, я хочу один приклад привести, дивися, власне, для тебе один приклад. Сашко Пономарьов, приклад для всіх і для тебе. Давайте ми вирішимо, я одну ситуацію, приклад вам скажу, а ми вирішимо, чи треба нам це контролювати, чи ні. До мене подзвонив Кузьма, ви знаєте всі його, і каже, дивися, на Закарпатті повінь, люди бідують, давай зробимо пісню, знімемо кліп і ти приймав участь. Пам'ятаєте, була повінь, там, де співали всі зірки, всі відгукнулися, слава богу. Ми зробили кліп, його крутили. До нас прийшов папір з Мінфіну, що наш кліп зібрав 47 мільйонів гривень. Це, до речі, написав пісню Кузьменко, кліп якого забороняє комісія по етиці, виявляється, в нас ще комісія по етиці, по моралі є, яка забороняє кліпи. Це вже кінець демократії, напевно. Так от цей кліп зібрав 47 мільйонів гривень. Давайте розберемося хоч раз в житті, куди пішли ці гроші. Якщо ці гроші пішли тим нещасним людям, то дай боже, а якщо ні. Хтось з політиків може нам допомогти? Микола Катеринчук, допоможіть нам розібратися, куди пішли ті гроші.

Микола Катеринчук: Можна це зробити, завтра я підготую необхідний запит, і з Міністром Фінансів, отримаю на Ваше ім'я його довідку, домовилися, в адресу програми Шустера, і я хотів би, щоб ми з Савіком домовилися, що він потім цю інформацію поширить.

Савік Шустер, ведучий: Добре.

Гарік Кричевський, заслужений артист України: Дело в том, что у меня есть простой рецепт, я не понимаю, зачем так много говорить на эту тему, есть элементарная вещь, которая уже давно прошла на западе, в Америке, люди годами этим занимаются, а мы разговорами занимаемся. Надо сделать две вещи всего лишь, Вова, две, и все. Нужна одна контора, которая будет собирать, а вторая контора должна ее проверять, все, и больше ничего не надо. И если одна контора будет собирать, мы будем точно знать, кто собирает, и где лежат деньги ваши, а вторая контора будет время от времени, и это будет где-то...

Савік Шустер, ведучий: У нас же проблема, что та, которая собирает, назначает ту, которая проверяет, и поэтому получается...

Гарік Кричевський: Мы будем знать, куда ходить, то есть, мы будем знать. Та же проблема существовала и в Соединенных Штатах Америки еще в 30-е годы. Тоже была одна контора, которая собирала, вторая контора проверяла. На самом деле, кто собирал деньги, как мы говорили с нашим товарищем, собирала итальянская "Коза-ностра", еврейская мафия. Сегодня собирают дополнительно черные там, реперы, реперские группировки. Но, по крайней мере, мы знаем, кто собирает. Вот я, например, не знаю, кто собирает. Вова, кто у нас собирает деньги?

Володимир Бебешко: Ви же знаєте, що пісню "Києвлянка" на Україні програло мінімум 52 мільйонів людей, уявіть собі, що це міліонер, він не подібний на міліонера, по-моєму, подивіться на нього.

Гарік Кричевський: Вова, миллион - это сегодня не деньги, ты что?

Олександр Ксенофонтов, музичний продюсер: Насправді, ця тема надзвичайно серйозна, я як продюсер просто скажу зі своєї, так би мовити, як називається, колокольні, дзвіниці, скажемо так. Нам набридло, нам набридло ходити по спонсорах, клянчити в них гроші, нам набридло бігати і доводити, що це коштує стільки, а це коштує стільки. Всі українські артисти, може, ми трошки менше з тим стикаємося, але всі українські артисти, їм нема куди діватися, вони ходять на корпоративи, співають під "Олів'є", під... Дуже гарно сказав Леонід Михайлович, это же стыдно из-за селедки отменить выборы. А из-за гречки вони не відміняються, вони відміняються виключно через селедку. До речі, якщо чесно, оті всі напівправди, мені дуже тяжко зараз переключитися, бо три години такого потужного шоу, воно трошки нас наводить кудись в сторону...

Руслана Лижичко, народна артистка України: Трохи інакші бюджети.

Олександр Ксенофонтов: Так, тут я згоден. Насправді, дійсно, вибачте, я мушу переключитися, в мене досі якісь там емоції в середині. Виходить, одна людина, дуже поважна, яку я дуже поважаю, каже, при мені всі стали жити набагато краще, ми слухаємо, потім інша людина, яка так само багато робила, робить, я так думаю, що і буде робити, каже, ні, це при мені люди стали жити набагато краще, а потім виходить третя і каже, подивіться, запитайте в тих людей, при тому чи при тому вони стали жити краще. Всі дивляться, кажуть, ясно, що абсурд. Він каже, при мені вони стали жити краще. Після цього ти починаєш розуміти, що правди тут немає, насправді, немає правди. Це є той театр абсурду, який ми спостерігаємо. Чи мені дуже приємно було чути пана Миколи Катеренчука, який сказав, ми не маємо шукати винуватих, ми винуваті, ми всі винуваті. Якщо ви всі винуваті, нащо ви знову туди ідете? Для чого? Який сенс, якщо ви вже винуваті, ви вже наробили цього всього. І ти це слухаєш, і розумієш, що це дуже тяжко, в це дуже тяжко вірити, в це неможливо вірити. Зараз ми говоримо про дуже конкретні речі, ми не просимо грошей з бюджету, ми не просимо у Прем'єр-міністра скласти ще якусь частинку бюджету і роздати ті гроші артистам, нам це не потрібно. Ті гроші закладені, вони просто до нас не доходять, а ми ходимо по спонсорах, співаємо на корпоративах і живемо від виборів до виборів. Єдині люди, яким вигідні ці вибори, крім певного, скажем, прошарку політичних сил, це артисти, вони заробляють від виборів до виборів, розуміють. Так от ми хочемо цьому покласти край. Для цього ми зібралися, це не є недоречна тема, ми хочемо заробляти чесно, ми хочемо показувати податки. Тому ця тема дуже важлива. І я Сашкові просто привів приклад, що це дуже легко переходиться від одного до другого і воно дуже легко поєднується.

Едуард Клим: У нас впервые сложилась ситуация, когда, действительно, к этой проблеме отнеслись серьезно со стороны власти. Потому что у нас на следующий же день была встреча в МВД, у нас на вторник планируется встреча с Премьер-министром, то есть, впервые в жизни это реально затронуло абсолютно серьезные государственные интересы, поэтому нам эта динамика очень сильно удивила, с одной стороны, с другой стороны, мы понимаем, что это, наверное, первый такой звоночек, что если уже к таким проблемам относятся, то, наверное, мы перейдем потом дальше. То есть, это не будет таким разовым моментом, это все-таки может перерасти в систему, если мы будем регулярно обращать на это внимание.

Андрій Кравчук: Предположим, мы говорим сейчас о пиратстве в Украине, вот нас пиратируют, предположим, условно, нам не доплачивают каких-то денег. Но если, предположим, ты делаешь какой-то продукт, то, я думаю, что Диме Костюку это тоже близко, который нравится, например, не только у тебя в стране, не только в Украине, я говорю о треке своем, который сейчас издан на 15-ти сборниках в России, контролировать это невозможно, это другая страна. Предположим, мы беспокоимся сейчас о том, чтобы мы получали деньги таким образом, но, я знаю, есть здесь FPI, агентство, которое, здесь, среди гостей, которые занимаются этой проблемой. Может быть, еще как-то вы на этой встрече с Премьер-министром объедините эти две темы в одну и поговорите о пиратстве... Если вы уже встречаетесь, то, наверное, побольше вопросов поднять надо. Не только, чтобы мы получали деньги от каких-то агентств, которые следят за нашими авторскими правами, еще чтобы как-то можно было пластинки выпускать спокойно.

Едуард Клим: Дело в том, что это касается всех территорий, но давайте наведем порядок у себя на территории, а потом займемся проблемами в России. Потому что если у нас Украина не платит деньги, а мы сейчас будем предъявлять претензии России, наведем здесь порядок, давайте поговорим, потому что есть живые люди, с которыми сейчас, не мифические в России, а живые здесь сидящие люди, с которыми мы можем нормально разговаривать на эту тему и конкретно задавать вопросы. Потому что балаган устраивать, мы же не политики, то есть, у нас немножко другая история.

Фома, фронтмен грпи "Мандри": Можна, маленька ремарочка? Справді, Діма абсолютно каже, що в Росії якраз це захищається і при чому дуже чітко захищається, тому що зрозуміла ситуація, якщо є сильна держава, вона цікавиться своєю інтелектуальною власністю, тому що інтелектуальна власність є хорошим поштовхом для розвитку культури держави взагалі. Це серйозний інструмент впливу. Росія і її культура - це серйозний інструмент впливу. І це треба розуміти і для України також, тому що ми теж можемо мати такий інструмент впливу, і ми можемо від того бути сильними. І класна ідея, що одна контора збирає, а друга контора перевіряє, абсолютно класна ідея.

Руслана Лижичко, народна артистка України: Савік, я сьогодні хочу зробити ексклюзив спеціально до вашої програми, тому що в мене якась особиста до вас симпатія, не зважаючи, що мій чоловік поруч, я якось ексклюзивно щось хочу приготувати завжди, вдруг до вашої програми. Я думаю, це буде цікаво. Бо ми з чоловіком обговорювали, чи варто взагалі говорити про існування, що ці документи існують, і як вони виглядають і так далі. Я би хотіла, щоб до мене підійшла камера, щоб телеглядачі побачили, що я тримаю в руках, оскільки інакше ми не зможемо нашим телеглядачам пояснити, що це таке. Значить, в мене в руках мої роєлті, які надходять до мене зі всього світу. Значить, я хочу сказати, що така чітка звітність від паблішінгових компаній, з якими в нас контракти, в даному випадку в мене контракт з EMI в Лондоні, є чітка звітність, де скільки разів програли "Дикі танці". В Англії, будь ласка, в Данії, в Скандинавії, в Фінляндії, в Норвегії, в Австралії, в Польщі, в Чехії, у Бельгії, у Греції і так далі. Значить, є ця механіка, чому я взяла ці документи показати, що вони існують. Тут пів відсотка розписано, де, в якому кафе, на якому радіо, на якому телеканалі використовують і програють ці пісні. В нас, в Україні такої звітності немає. Знаєте, я почула дуже цікаву фразу, яку, буквально, нещодавно сказали на прес-конференції представники "Оберіга". Тобто, ми говоримо вам, що існує 14 організацій колективного правління, яких ми вважаємо самозванцями, м'яко кажучи. Вони збирають ці кошти, і до нас вони не доходять. Такої звітності жодна компанія в Україні, крім тих грошей, які надходять артистам, це 400, 500 гривень і так далі, за рік чи за три роки, при тому, що збирається мільярд за рік в Країні, не надходить такої звітності. Я таку звітність маю тільки з Європи, а в Україні, мені здається, що ніхто до такої звітності навіть не приступав. Тому я, її просто не існує, тому я думаю, що коли звучать заяви, чому артисти не приходять, ми їм все виплатимо, вибачте, ви для того існуєте і ви берете 20 відсотків. Для того, щоби здійснювати цю звітність, це, ми за це вам і платимо гроші, щоб ви надсилали нам цю звітність разом з нашими грошима. Тому що це приходить до мене в конверті, мені, як ви розумієте, в Лондон їздити не треба. Я би дуже хотіла, щоби Ігнат, представник, Ігнат Бережний, представник "АІФПА"в Україні додав кілька слів до тої ситуації. Тому що Ігнат представляє дуже поважну світову організацію, яка є європейською організацією, в офісі якої я була багато разів і в Лондоні. Яка допомагала нам тоді розбиратися з ситуацією, що ж таке золотий, платиновий диск в Україні. І Ігната позавчора викликали в прокуратуру, і я пішла до нього. Це сталося відразу після прес-конференції, а потім йому надійшов відразу виклик до СБУ. Нам дуже дивно, тому що артисти підписалися на бланку саме його асоціацій, асоціацій музичної індустрії України. Я би хотіла, щоб Ігнат кілька слів додав з цього приводу.

Ігнат Бережний: Ассоциациии музыкальной индустрии Украины, действительно, является на территории Украины представительством Международной федерации фонографической индустрии. Это организация, которая, начиная с 1933 года, только тем и занимается, что защищает права исполнителей и продюсеров, для того, чтобы музыкальная культура во всем мире развивалась. И к счастью за эти десятилетия в Европе выработаны четкие, абсолютно прозрачные принципы функционирования этого бизнеса. И там проблема, на которую сейчас очень обращают внимание артисты, возникла именно потому, что в Украине все происходит не прозрачно. Из-за того, что меняется сама бизнес-модель этого бизнеса, меньше люди покупают дисков, больше обращаются к Интернету, появился новый источник дохода для артистов, это публичная сфера. Каждый бизнес в Украине, который использует музыку в своей коммерческой деятельности, будь то кафе, ресторан, бар, такси, маршрутка, абсолютно любой бизнес, по закону должен отчислять соответствующие выплаты. Из-за того, что у нас этого не происходит, мы получаем ситуацию, когда артисты возмущены. И существует, кроме того, ряд организаций, которые получили лицензии от государства и непрозрачно собирают деньги и как можно дальше стараются держаться от артистов, потому что, не дай Бог, те скажут, дайте нам наши деньги. Вот такая ситуация.

Савік Шустер, ведучий: Сергей Ступак, так как Вас обвиняют?

Сергій Ступак: Я так розумію, що я уособлюю як раз тих, хто зібрав мільярд і не віддає артистам. Сергій Ступак, всеукраїнське об'єднання суб'єктів авторських і суміжних прав "Оберіг". Є певні неточності, справа в тому, що цифра мільярд євро, це цифра, яка прозвучала, мільярд гривень, прошу вибачення, це цифра, яка прозвучала у звіті Рахункової палати при перевірці діяльності всієї системи Міністерства освіти і науки. І це гіпотетична цифра, яка, вважаться, що потенційно в Україні такий оборот авторських і суміжних прав. Насправді минулий рік був рекордний по збору винагороди. Всі організації разом зібрали, дещо менше 27 мільйонів гривень. Тобто, ми збираємо в Україні менше трьох відсотків нашого потенційного ринку збору винагороди. Це важливо розуміти. Тобто, суми, від цієї суми, вони просто ще не зібрані. Що стосується тих сум, які зібрані, значить, 26 от цих мільйонів, то сума, яка була зібрана об'єднанням минулого року, це дуже скромна цифра, яка менше десяти відсотків від цієї суми. Я маю на увазі відділення, яке я представляю. Стосовно звітності, всі прізвища всіх виконавців, яких я сьогодні бачу, вони всі, здається, майже всі, є на сайті об'єднання "Оберіг" "Оберіг. Орг", як прізвища тих людей, чию винагороду виконавців зібрано. Підкреслюю, не авторів, виконавців, авторську винагороду ми вашу не збираємо, бо не маємо повноважень. Що стосується винагороди як виконавців, то маємо повноваження від держави. І тут ситуація інша, ми не маємо права її не збирати. Так от, ваша винагорода часткова в тому невеличкому сегменті, в якому ми працюємо, вона є зібраною. Звіти, суми готові на перше жовтня цього року. Звіт може бути даний по кожній пісні, по кожному платнику. От так, як я не бачив Вашого документа, але аналогічні документи можуть Вам бути надані.

Микола Катеринчук: Громадською організацією?

Сергій Ступак: Громадською організацією. Так, ми - об'єднання громадської.

Микола Катеринчук: А хто ваш засновник?
Сергій Ступак: Засновником є громадяни України, артисти.
Микола Катеринчук: Прізвища назвіть засновників?

Сергій Ступак: Без питань. Справа в тому, що правління об'єднання "Оберіг" опубліковано в журналі "Інтелектуальна власність" за серпень місяць.

Микола Катеринчук: Назвіть прізвища заступників?

Сергій Ступак: Значить, в правління входять: Павло Зібров, Анатолій Матвійчук, президент Олександр Злотник.

Микола Катеринчук: А скажіть, от ці автори сидять, вони уповноважили цих фізичних осіб збирати ці кошти?

Сергій Ступак: Значить, пане Катеринчук, справа в тому, що законодавство передбачає.

Микола Катеринчук: Зрозуміло, по законодавству все зрозуміло.
Сергій Ступак: Не зрозуміло.
Микола Катеринчук: Зрозуміло.

Савік Шустер, ведучий: Расскажите важный момент. Мы должны закончить, к сожалению, мы подняли эту тему.

Сергій Ступак: Тому, колеги, проблема, насправді я слухав дуже уважно, з великою зацікавленістю виконавців. Тобто, я не відчув тої, як би, того негативізму по відношенню до тієї чи іншої конкретної організації. 

Савік Шустер, ведучий: Потому что Руслана нам еще.

Сергій Ступак: І не відчув мотивацій, чому в листі п'ять організацій, а тут прозвучало дві організації, що їх треба чомусь знищити.

Микола Паладій:Почему по решению суда была лишена компания "Оберіг" лицензии год назад. Почему тогда.

Сергій Ступак: Насправді це не так.

Савік Шустер, ведучий: Они представляют якобы тот орган, который собирает, да?

Микола Паладій:Они являются организацией, которая собирает.

Савік Шустер, ведучий: Один из 14?

Микола Паладій:Год назад по решению суда.

Савік Шустер, ведучий: Контролирующих нет ни одной?

Сергій Ступак: Контролюючий державним департаментом інтелектуальної власності пан Паладій - голова, тут серед нас. І це організація, яка.

Савік Шустер, ведучий: То есть, Вы собираете, Вы и еще 13 друзей Оушена собираете? 

Сергій Ступак: І здаю звіти в департамент. Колеги, мені здається, що тут відбувається, як би, погоня за ведьмами. Організація абсолютно відкрита.

Савік Шустер, ведучий: То есть, я бы с удовольствием, слушайте, я очень рад, что мы подняли эту тему. Я, правда, я в Украине с ней не знаком, я думал, что здесь гораздо более все нормально почему-то, но не знаю.

Микола Паладій: Можна ще слово.

Савік Шустер, ведучий: Нельзя. Вы знаете, просто вот все. Мы уже и так, нас выкидывают из эфира безжалостно. Хуже, чем Ющенко их из Парламента.

Микола Паладій: Конкретное предложение. Алло.

Савік Шустер, ведучий: Вот именно, я говорю, в два часа ночи уже алло.

Микола Паладій:Савик, эту проблему надо было ставить первой на повестке дня сегодняшней передачи. Это первое.

Савік Шустер, ведучий: Слушайте, мы когда сюда пригласили параолимпийцев, политики сказали, вот их надо было ставить первыми, потому что мы параполитики. Понимаете, это всегда так. 

Микола Паладій:Во-вторых, понимаете, Савик, это вопрос государственной важности. В третьих, по этому вопросу ко мне обратились весной представители всех творческих союзов.

Савік Шустер, ведучий: Боря, я Вас прошу.

Микола Паладій:Направлена докладная.

Савік Шустер, ведучий: Вы потеряете голоса на выборах.

Микола Паладій:Не потеряю.

Савік Шустер, ведучий: Потому что Руслана не исполнит песню.

Микола Паладій:Поэтому я предлагаю после этой передачи всех, кто сегодня из представителей артистов, собраться и пойти к Премьер-министру во вторник.

Савік Шустер, ведучий: Хорошо. Это, нет это, слава Богу, что они подняли проблему, что она есть, что мы понимаем. Я хочу подвести итоги программы быстро, потому что все же у нас есть итоги программы. Во-первых, я хочу посмотреть, кто получил сегодня. Что, максимум, кто из политиков получил максимальную поддержку во время вот этого марафона, который будет каждую неделю сейчас. Это даже хорошо. Итак.

Микола Паладій: В цьому найкращому шоу як завжди перемагають політики, нічого конкретного, одні обіцянки і так далі.

Савік Шустер, ведучий: Вот это из Львова, вот такая точка зрения получила максимум одобрения. Это простая семья. Сегодня не было минимума, что хорошо, это радостно. Но сегодня был максимальный раскол. То есть, кто расколол общество?

Юлія Тимошенко: У нас за третій квартал цього року інфляція в дев'ять разів менша ніж у вас в третьому кварталі за показниками Держкомстату. І навіть в таких країнах європейських, як Німеччина, сьогодні, під час фінансової кризи, коли інфляція захлиснула весь світ, у нас, все ж таки ми тримаємо ті параметри, які можемо тримати.

Савік Шустер, ведучий: Мы не видели показателей, насколько Юлия Тимошенко расколола. Да, вот как раз сразу 47, то есть, полстраны с ней согласны, а полстраны с ней не согласны. Дальше, наш шаржист, художник Василий Вознюк, мы готовы показать, сколько у нас шаржей, четыре, по-моему, да. Давайте, сейчас буду раздавать подарки, после чего подарок от Русланы. Это у нас Жвания - невежество. Давид, Вы, между прочим, председатель Комитета по интеллектуальным правам. Дальше у нас Тарасюк - зрада. Дальше у нас, это у нас Александр Лавренович, но Александр Ефремов ему передаст, да. Все возможно, говорит он. И Леонид Михайлович Черновецкий - третья сила. Это он, но это ему передаст, придется мне. Итак, Руслана, я очень рад, что мы подняли эту тему. Вы извините, что мы так поверхностно, но хотя. Два слова, нет, давай на Руслану?

Давид Жванія: На самом деле ребята молодцы, что они подняли эту тему. Эта тема касается и ученых, и разработчиков, и всего.

Савік Шустер, ведучий: Правильно.

Давид Жванія: Это колоссальный пласт, о котором мы вообще должны обсудить вместе со всеми.

Савік Шустер, ведучий: Пожалуйста, давайте выступление.

(Виступ Руслани Лежичко).

 
Стенограма підготовлена компанією Sourcer.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY