detector.media
10.10.2008 17:11
МЗС Росії погрожує Україні погіршенням відносин через Нацраду. Нацрада просить припинити

Офіційний представник МЗС Російської Федерації Андрій Нестеренко заявляє, що відключення не адаптованих до українського законодавства російських телеканалів в Україні не може не відбитись на відносинах між двома державами, повідомляє «Обозреватель».

 
Зокрема, він назвав канали, трансляцію яких розпорядилась припинити українська Національна рада з питань телебачення і радіомовлення «якобы неадаптированными к украинскому законодательству». «В результате миллионы русских и украинцев в Украине были лишены возможности получать информацию на своем родном языке», - зазначив Нестеренко. Він вважає, що дії Національної ради спрямовані на витіснення російської мови та культури з суспільно-політичного життя України.
 
«Считаем, что дальнейшее попрание гуманитарных прав русского населения Украины, его дискриминация по языковому принципу не может не отразиться на всем комплексе российско-украинских отношений», - сказав Несторенко. За його словами, на адресу керівництва Росії та МЗС РФ надходять численні звернення від українських громадських організацій та громадян, стурбованих ситуацією з російською мовою.
 
«Мы полностью разделяем глубокую обеспокоенность русскоговорящего населения Украины по вопросу ретрансляции российских телеканалов на ее территории. По нашему убеждению, такие шаги представляют собой нарушения соответствующих положений российско-украинских договоренностей о сотрудничестве СМИ двух стран и не отвечают добрососедским и дружественным отношениям наших стран», - сказав російський чиновник.
 
Нагадаємо, серед 83 телеканалів, які Національна рада назвала адаптованими до українського законодавства, 53 ведуть мовлення російською мовою. Претензії ж Національної ради стосуються телеканалів «Первый», «РТР-Планета» та РЕН ТВ.
 
У відповідь на цю заяву прес-служба Національної ради поширила заяву Віталія Шевченка. Наводимо її повністю:
 
Підбурювання з-за кордону до порушення українськими господарниками норм національного законодавства має бути припинене 
 
У Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення із здивуванням сприйнято вчорашню заяву Міністерства закордонних справ Російської Федерації з приводу ретрансляції програм російських телекомпаній у кабельних мережах України, яка свідчить або про нерозуміння європейської практики порядкування в інформаційній сфері, або про свідоме нагнітання політичної напруженості в міждержавних відносинах.
 
Маємо вказати зовнішньополітичному відомству сусідньої країни: наші вимоги щодо обов’язкового приведення зарубіжних програм у відповідність до норм законодавства України стосуються всіх без винятку, а не лише російських телекомпаній, і незрозуміло, чому нашій країні нав’язуються винятки з правил, прийнятних і зрозумілих в усьому цивілізованому світі.
 
Безпідставним і дивним є твердження Міністерства закордонних справ Росії про „витіснення російської мови з громадсько-політичного життя країни”. Національна рада постійно наголошує: не йдеться про мову або зміст зарубіжних телевізійних передач. Навпаки, Національна рада давно вже подбала про задоволення мовно-етнічних запитів українських громадян, які розмовляють російською мовою, обумовивши російськомовні програми і передачі в ліцензіях десятків українських телекомпаній кожного регіону України. Згідно з останніми рішеннями Національної ради, до трансляції в українських кабельних телемережах рекомендовано 60 російськомовних зарубіжних телепрограм. Натомість органи державної влади Російської Федерації не подбали про поширення в кабельних мережах своєї країни програм хоча б однієї української телекомпанії, незважаючи на те, що в Росії проживають десятки тисяч вихідців з України. Сподіваємося, посадовці із зовнішньополітичного відомства звернуть увагу керівництва своєї країни на цей прикрий факт і посприяють вжиттю на державному рівні заходів, спрямованих на недопущення витіснення української мови з вжитку на території Росії та на припинення дискредитації українців Росії за мовною ознакою.
 
Просимо Міністерство закордонних справ Російської Федерації в подальшому відмовитися від сумнівної практики підбурювання суб’єктів підприємницької діяльності іншої країни до порушення норм законодавства, що поширюється на сферу їхньої діяльності. Адже європейське співтовариство давно вже відмовилося від таких прийомів досягнення кон’юнктурної вигоди і вважає неприйнятним підміну професійних понять і правил на догоду однобокій політичній доцільності.
 
Віталій Шевченко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY