detector.media
08.10.2008 17:43
Рішення щодо телеканалу «Україна-Донбас» має бути ухвалено за тиждень
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення і ТРК «Україна» на засіданні 8 жовтня знайшли вихід із ситуації щодо створення ТРК «Україна-Донбас». За новою концепцією, «Україна-Донбас» буде не регіональною телекомпанією, яка мовитиме на восьми частотах у семи населених пунктах Донбасу – Донецьку (57-й та 6-й ТВК), Луганську, Маріуполі, Краматорську, Торезі, Артемівську, Костянтинівці, – а місцевою, що використовуватиме 6-й ТВК у місті Донецьк.
 
Нагадаємо, потребу утворення окремої компанії на донбаських частотах ТРК «Україна» аргументувала кількома причинами. Перша соціальна – ТРК «Україна», ставши офіційно за всіма документами загальнонаціональною, змінює основне місце базування – перебирається до Києва, у столиці ж матимуть офіси і нові продукти компанії – ТРК «Футбол» і ТРК «Новини». Тимчасом у Донецьку лишається 200 працівників, які «Україна» має намір працевлаштувати на ТРК «Україна-Донбас». Друга – технічна: ТРК «Україна» має два передавачі в Донецьку. Як відомо, згідно із законом «Про ТБ і РМ», одна юридична особа може мати тільки по одній ліцензії в кожній територіальній категорії мовлення (загальнонаціональне, регіональна, місцеве) і, відповідно, на кожну ліцензію – лише по одному передавачу в одному населеному пункті.
 
Як пояснив сьогодні «ТК» віце-президент ТРК «Україна» Володимир Манжосов, зміни в концепції зумовлено тим, що фахівці компанії прорахували втрати покриття при виділенні цих восьми частот в окрему регіональну ліцензію, і з’ясувалося, «що тоді компанія не матиме двох третин покриття в кожній області», а отже може втратити статус загальнонаціональної.
 
Голова Нацради Віталій Шевченко пояснив, що утворення місцевої компанії «Україна-Донбас» є цілком логічним, оскільки це дасть змогу ТРК «Україна» вирішити питання двох передавачів в одному населеному пункті.
 
Основу програмної концепції місцевого каналу становитимуть ексклюзивні програми місцевої редакції, а також програми загальнонаціональної ТРК «Україна». Мову програм, за словами пана Шевченка, цілком імовірно, буде проліцензовано у відсотковому співвідношенні 60% української мови.
 
Сьогодні рішення було прийняте за основу; остаточне рішення Нацрада має ухвалити за тиждень.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY