detector.media
«Телекритика»
29.09.2008 10:22
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 28 вересня 2008 року
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 28 вересня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Отже, я Павло Кужеєв. Недільний вечір на «5 каналі» і в ефірі народне ток-шоу «Майдан». Вітаю вас усіх. «Перевибори чи переформатування коаліції» - цим питанням цього тижня переймався, як політикум, так і політично-активні громадяни. А результат перемовин усіх дорівнює нулю. Попри багатогодинні консультації ми бачимо, що намітився розкол у самому «НУ-НС» і частина депутатів фракції вже почала збір підписів за коаліцію із Блоком Юлії Тимошенко та Блоком Литвина. То ж, який варіант реальніший: переформатування чи все ж таки всім дружньо йти на вибори. А про це будемо сьогодні говорити на нашому народному ток-шоу. Радий вітати у цій студії Павла Жебрівського, «Наша Україна – Народна самооборона». Добрий вечір.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Чечетов від «Партії регіонів». Вітаю Вас.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль від Блоку Юлії Тимошенко. Добрий вечір.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: І Олег Зарубінський, Блок Литвина.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: І вам, і нам, і всім глядачам сьогодні допоможе наш експерт, а це професор Києво-Могилянської академії, Школа політичної аналітики Олексій Гарань. Добрий вечір.

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: А також наприкінці кожного блоку будемо долучати і тих активних громадян, які збираються потроху зараз на Хрещатику у Києві. Що вони почують, яка думка в них буде на ці всі виступи, ми почуємо трохи згодом за допомогою Яни Конотоп. Тих глядачів, у кого на «5 каналі» зараз телевізор, запитуємо: «Чи підете ви голосувати у разі перевиборів?». Якщо обов’язково – дзвоніть першим номером телефону. Якщо вам набридли вибори – дзвоніть другим номером телефону. Якщо ж ви упевнені, що виборів взагалі не буде – дзвоніть третім номером телефону. Отже, першим до слова запрошую Павла Жебрівського, «Наша Україна – Народна самооборона». Прошу. Отже, пане Павле, Блок Юлії Тимошенко звинувачує вашу політичну силу у затягуванні переговорів, а ви ж говорите про визначення програмних засад. Які ще, окрім російсько-грузинського конфлікту, залишилися білі плями?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, я думаю, що звинувачення – це останнє, що ми можемо робити. В мене склалося враження, що не тільки наші політики, наші керівники фракції, але і БЮТ змагаються, і все роблять для того, щоб коаліції таки не відбулося. І сьогодні сказати, хто более матери-истории ценен достатньо важко, тому що, якщо сьогодні, все-таки, на фракції «Наша Україна – Народна самооборона» ми аналізуємо ту ситуацію, яка відбувається, десь обговорюємо і так далі, то нажаль, із сторони БЮТ тільки йдуть звинувачення, але пошуку компромісу, пошуку якихось точок дотику, нажаль, ми не знаходимо. Власне, другого вересня те, що відбулося, просто так перегорнути сторінку і стройными рядами йти в якусь коаліцію навряд чи можна. Потрібно піддати аналізу те, що відбулося. Політтехнологи БЮТ назвали друге вересня «понуждение Ющенко к миру». Тобто, не дає їм спати агресія Росії проти Грузії. І власне, вони вирішили повторити той бліц, який відбувся. І сьогодні, безумовно, заяв не достатньо багато. Я думаю, що занадто багато звертають увагу на заяву Грузії, тому що, власне, більшість представників від «Нашої України» зважають на ту економічну ситуацію, яка відбувається в країні, і на те, наскільки не дається відповіді урядом нинішнім на цю кризу, яка відбувається в усьому світі, а не тільки в Україні. І достатньо багато питань із приводу якраз реформ, які не проведені нашою коаліцією. І ми б хотіли, щоб вони деномізувалися. В першу чергу не проведене судова реформа і голосування не були готові, БЮТ не були готові до голосування. Не були проведені реформи в житлово-комунальному господарстві, а це те, на що була підписана коаліційна угода. Не були проведені реформи в податковому законодавстві. Це цілий комплекс. Нажаль, в тому числі і є питання до наших керівників фракцій, які акцентують тільки на двох питаннях. Тобто, на заяві по Грузії і на якраз тих законах антиконституційних, антипрезидентських, які БЮТ проголосував із «Партією регіонів». Я хотів би сказати…

ВЕДУЧИЙ: Вас звинувачують в тому, що ваша політична сила, я маю на увазі, Блок Юлії Тимошенко закидає таке, що ви отримуєте вказівки із Банківської, а саме за цією адресою найбільше зацікавлені в дострокових виборах.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, дострокові вибори навряд чи комусь цікаві. Я не думаю, що цікаві сьогодні вони «Нашій Україні», не думаю, що цікаві більшості політичним силам і громадянам України. Але просто так сьогодні сказати, що нічого не відбулося наша політична сила не може і не дозволить собі. І насправді, яким чином жити будемо дальше в коаліції, і яким чином країна буде жити – це є визначальним для нас. І у зв’язку із цим ми серйозно хотіли б обговорити із БЮТ ці питання. Дивіться, що відбувається. Переговори перший раз, коли БЮТ запросив «Нашу Україну» на переговори, то прийшла тільки складова ПРП. Не прийшли ті, хто сьогодні виступає за коаліцію із «Партією регіонів». А там, нажаль, більше двох третин таких. І неначе перші перемовини були достатньо цікавими, достатньо нормальними. Що стосується наступних переговорних процесів, то сьогодні, нажаль, і пані Тимошенко, і всі БЮТ-івці розказують, що потрібно повернути когось кудись. Перепрошую, це не стійло, куди повертають на сьогоднішній день. І така манера політичної поведінки я не думаю, що красить і Прем’єр-міністра, і її команду. Це ж не телятка заблудні, а насправді політична сила, яка, власне, має свою точку зору на ті події, які відбуваються в державі. І ми хотіли б, все-таки, щоб були партнерські стосунки. І для нас коаліція – це не посадка пані Тимошенко, прем’єр-міністра крісло, а деяких із наших колег міністерське крісло, а це курс держави. Який буде курс держави, чи буде держава мати єдину українську мову, чи так, як згідно Закону «Про державну службу» в тому числі і російську. Чи буде Україна мати ПДЧ в грудні, чи сьогодні буде продовжувати оренду флоту 2017-го дальше – це ті питання, на які важлива відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Пане Павле, час давати бачення коаліції і почуємо зараз на запитаннях-відповідях. Прошу, пане Михайло.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Мой вопрос. В 2006-м году был избран Парламент. Год поработали, Президента он не устроил, распустили. Новый Парламент и год поработал, опять Президента Парламент не устраивает, распустим. Давайте смоделируем ситуацию, что будут новые выборы, новый парламент и опять он его не устроит. То есть, при четырех процентах рейтинга Президента трудно, действительно, смоделировать ситуацию, когда парламент будет проводить ту политику, которую проводит Президент, поскольку люди же не поддержат. Так может, вот так Президент трясет, как грушу, нашу страну? Скоро, если не страна развалится, то экономика точно лопнет. Так вот права Юлия Тимошенко. Для того, чтобы прекратить трясти страну, как грушу, провести в декабре выборы парламентские и президентские одновременно, и поставить точку, поскольку тогда уже, наверное, у страны будет тот человек, который страну, как грушу точно уже не будет трясти.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Михайло, Вас так часом коливає, то Ви так любите Президента, то Ви так любите Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: «Ви» - це особисто пан Чечетов чи вся партія?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Так, пан Михайло, судячи із його виступів. Але власне, я хотів би сказати, що Ви забуваєте, що в 2007-му році настоював не тільки Президент, а одним із головних ініціаторів розпуску Парламенту була і Юлія Тимошенко, із якою ви сьогодні хочете створити коаліцію. Гріхи ви їй всі простили, і Бог з ним, прощайте, Бог велів прощати гріхи. Але суть не в тому, а суть в тому, що безумовно, коли ми йшли на вибори в 2007-му році дострокові, то ми, все-таки, говорили, що в 2004-му році народ України вибрав напрямок, вектор розвитку України – це європейський розвиток України, західний напрямок розвитку України.

ВЕДУЧИЙ: Щодо одночасних виборів і парламенту, і президента?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: І коли в 2007-му році ми говорили, що ми створимо коаліцію із Блоком Юлії Тимошенко і ніколи не створимо коаліцію із «Партією регіонів», ми достатньо серйозно зважали, що наші побратими, частина, бо в Парламенті дуже мало тих, хто із нами стояв на майдані, які знаходяться сьогодні в Блоці Юлії Тимошенко. Дуже багато стояли по іншу сторону барикад. Але ми думали, що реально ми зможемо зробити кроки якраз в цьому векторі розвитку України. Нажаль, сьогодні це не вдається.

ВЕДУЧИЙ: Давайте пана Шкіля послухаємо. В нас час обмежений.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: А що стосується дострокових виборів, то сьогодні підстав на це немає.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль, прошу, Ваше питання.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я погоджуюся стосовно гріхів, що Бог прощає, але він і визначає, тобто, не Вам, пане Павле, визначати, хто тут грішив, а хто ні. Властиво, представляючи ту структуру, яка дуже сильно любила прем’єра Януковича. Ви ж внесли його кандидатуру, підписали із ним універсал. Перед тим був коаліційний уряд, який очолював нинішній Міністр оборони. 78, більше тоді не було у представників «Партії регіонів», голосів. Вони проголосували, зробили тоді коаліційний уряд Єханурова. Але менше із тим я конкретне запитання задам, тому що я ж знаю, що на всі решта Ви ж не відповісте, тому що зараз стоїть установка не створювати коаліцію із Банкової. І Ви це чудово знаєте.

ВЕДУЧИЙ: Задавайте питання. У Вас буде час на виступ.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: І слава Богу, що частина людей із вашої фракції, які є керівниками, це, принаймні, визнали. Стосовно ПДЧ. Я сподіваюся, Ви пам’ятаєте, а якщо ні, то я Вам нагадаю такого пана Файфера, який був у нас в свій час послом Сполучених Штатів Америки. Він заявив, якщо будуть дострокові вибори, то не буде ПДЧ в України в грудні цього року. Ви закликаєте до дострокових виборів, Президент закликає до дострокових виборів, ваш шеф Балога закликає до дострокових виборів, другий ваш шеф Кислинський закликає до дострокових виборів. Тобто, ви закликаєте змінити курс України. Ви закликаєте до того, щоб Україна навіть не розраховувала на те, щоб ПДЧ було розглянуто в грудні міністрами закордонних справ.

ВЕДУЧИЙ: Так це чи ні? Прошу, пане Павле.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: То хто міняє курс?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я єдине хотів би сказати, що шефів, пане Андрію, вибирати Вам для мене негоже. Ви не готові для того і Ви не є тим, хто визначає моїх шефів. Шефів в мене не існує на відміну від Вас.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це Ви так думаєте.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Із приводу того ПДЧ, про яке ви говорите, і що хтось закликає, то я ніколи не закликав до дострокових виборів. Я кажу, що коаліція має бути в складі БЮТ, «НУ-НС» і Блоку Литвина, але не без контрибуції і анексії, а власне, на принципах, які визначать курс розвитку, в тому числі в економічній царині України. А просто розказувати, що ми білі і пухнасті, що тільки ми можемо щось дати Україні… То ви даєте кризу Україні.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, давайте, тому що потім заберемо час у пана Михайла Чечетова, а він цього не хоче. Прошу.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Шановний колего, спочатку невеличка репліка. Я згоден, що коаліція не може бути із контрибуціями і анексіями, але точно так же я вважаю, що вона не може постати із наявністю ультиматумів. Я думаю, що коаліція може бути тоді, коли немає ультиматумів. Ви абсолютно справедливо, я погоджуюся із Вами, сказали, що нажаль, в оцих політичних перетрубаціях не були здійснені реформи, ціла низка реформ. Ви назвали декілька. Я, наприклад, вважаю, що головне – це реформа охорони здоров’я, податкова реформа, реформа житлово-комунального господарства. І в мене абсолютно конкретне запитання, пане Павло, до Вас. Скажіть, будь ласка, дострокові вибори, а вони будуть не одними, Ви прекрасно розумієте, адже за часом дострокові вибори потім зміняться президентськими виборами, потім всеукраїнськими виборами в місцеві ради, а це два роки країна буде обирати. Оті реформи, про які я сказав, і про які Ви казали, можуть бути? Чи сприятимуть ці дострокові вибори здійсненню тих реформ, які потрібні не політикам, а перш за все, українським громадянам?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Олеже, я думаю, що сьогодні те, що всі об’єдналися і звинувачують «Нашу Україну – Народну самооборону» в тому, що ми виступаємо за дострокові вибори, насправді, я не чув в виступах наших колег, що тільки дострокові вибори мають бути, як розрізання конфлікту. Власне, говориться і говорилося про те, що має бути створена коаліція. І я думаю, що якби ми виписали правила гри, скажімо так, ті реформи, які потрібно провести в коаліційній угоді, то така коаліційна угода була б підписана більшістю фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Моє запитання «Чи сприятимуть дострокові вибори реалізації реформ системних, про необхідність яких Ви абсолютно чітко сказали?».

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Про необхідність реформ?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Ні, чи сприятимуть дострокові вибори українського парламенту здійсненню тих реформ, які необхідні громадянам України?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, пане Олеже, я думаю, що і сьогодні за рік роботи Парламенту ми цих реформ не провели. Тобто, коаліція, нинішня коаліція, яка була, вірніше, не здійснила тих реформ. І має вину на себе взяти і БЮТ, і «Наша Україна – Народна самооборона».

ВЕДУЧИЙ: Тобто, була коаліція, не було виборів, а реформ, як не було, так і немає, так?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: І реформ не було. І через це я не думаю, що, якщо ми чітко не випишемо по термінах, які закони ми маємо приймати, і коли, то чи буде коаліція, чи не буде, а реформ не буде. А коаліція ради коаліції не потрібна.

ВЕДУЧИЙ: Більше, ніж зрозуміла відповідь. Дякую. Павло Жебрівський від «Нашої України – Народної самооборони». Прошу, пане Михайле. Поки Ви йдете до трибуни, я нагадаю наше інтерактивне опитування «Чи підете ви голосувати в разі перевиборів?». Обов’язково – перший номер телефону. Якщо вам набридло – другий номер телефону. Якщо ж вважаєте, що виборів так чи інакше не буде – дзвоніть третім номером телефону. Отже, пане Михайло, ваш лідер Віктор Янукович заявив, що «коаліція із БЮТ некомфортна, але можливість її створення є». Отже, на яких умовах ви готові до такого кроку?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Вы знаете, теоретически сегодня можно рассматривать три варианта развития политического сюжета. Вариант первый самый худший для страны – это выборы. Люди это понимают и 80-90 процентов по опросу против, поскольку они понимают, что выборы, кроме хаоса и снижения уровня жизни, ничего не дают. Второй вариант сценария – это создание коалиция БЮТ, «Нашей Украины» и Блока Литвина. И теоретически может быть такая коалиция, поскольку мы знаем, что на корабле «Нашей Украины – Народной самообороны» назревает бунт, серьезный бунт, где из семи фракций, из девяти фракций, которые шиты белыми нитками в одно одеяло политическое…

ВЕДУЧИЙ: Дев’яти партій.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Партій, так.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Семь уже бунтуют против политики Президента, называют Кириленка Вячеслава самозванцем и они выступают за то, чтобы подписать коалиционное соглашение, учитывая, что в коалицию вступают фракции. 37 подписей, если будет… И Гриценко из «Нашей Украины» уже за вместе с БЮТ и вместе с Блоком Литвина. Для нас, мы считаем, что это нормально с точки зрения страны, поскольку это дало возможность, с одной стороны, спокойно проработать до выборов, а для нас это прекрасная стартовая площадка, поскольку противоречия же останутся внутри для того, чтобы Януковичу сесть в президентское кресло. А третий теоретический вариант – это создание коалиции. Теоретически можно рассматривать и БЮТ, и «Партию регионов». С моей точки зрения, прояснится ситуация тогда, когда Виктор Андреевич вернется с океана, где он получит инструкции, как лучше в Украине проводить пронатовскую, проамериканскую политику. Мы считаем, что это… Нам надо отказаться от всяких инструкций, консультаций будь то западных, будь то восточных. Нужно проводить единую проукраинскую политику. Вы интересах украинского народа, украинского государства это можно будет сделать только тогда, когда у нас будет не блоковый статус. Поэтому нужно определить нам и провести референдум. Мы приняли уже Закон «О референдуме». На референдуме вынести не блоковый статус. Я думаю, 80 процентов поддержит. И тогда нам не нужны будут консультации из-за океана, как нам лучше жить, а мы сами будем определять, как нам жить, и как проводить политику в интересах украинского государства и народа.

ВЕДУЧИЙ: Ваша політична сила наполягає на тому, що головую Верховної Ради після Арсенія Яценюка має стати Олександр Лавринович. Ви і далі будете на цьому наполягати? І як ви взагалі можете заохотити інші фракції до такого голосування?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Вы знаете, по набору политиков, по набору менеджеров, наверное, никто не может конкурировать с «Партией регионов». У нас практически на сегодняшний день четыре министра.

ВЕДУЧИЙ: Давайте порахуємо. Тимошенко – раз.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Янукович – бывший премьер-министр. Звягильский – бывший премьер-министр. Кинах – бывший премьер-министр. И Азаров.

ВЕДУЧИЙ: Це в партії? Я неправильно зрозумів.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Четыре премьер-министра находится в Парламенте. Это такой управленческий потенциал. Но избран должен быть не спикер в Парламенте, как сегодня, который открыто говорит: «А я выражаю интересы коалиции. Меня интересы Парламента не волнуют даже». И то, что Арсений Петрович спрыгнул с корабля, то капитан же всегда покидает корабль последний. А он говорит: «Меня корабль-государство не волнует». Он потихонечку спрыгнул в лодочку, поскольку ему нужно уже, так сказать, приплыть в гавань нового парламента. Наверное, должен быть спикером тот человек, который, действительно, будет организовывать и представлять весь парламент. И на наш взгляд, главное не в персоналии, а главное в том человеке, который получит 300 с лишним голосов. За спикера должно быть отдано 300 с лишним голосов, чтобы потом уже можно было вносить серьезные изменения в Конституцию.

ВЕДУЧИЙ: Можливо, Павло Жебрівський заступиться за Арсенія Яценюка.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, просто пан Чечетов згадує 2006-й рік, коли Мороз був спікером. І власне, він представляв виключно тільки «Партію регіонів», соціалістів і комуністів. І не зважали в тому числі на дії і запити, які здійснювала «Наша Україна» і БЮТ. Ви не зважали, ви вважали, що це нормально. Тобто, для вас це правильно, а для інших неправильно. Але запитання наступне. Ви так багато говорите про вказівки, які отримує Ющенко, «Наша Україна» із-за океану. Але я бачу в вашій фракції українофобію більше, ніж достатньо. Той же Колесніченко із піною в роті розказує, які українці негодяи, армія і всі інші, і які класні росіяни. То чиї інтереси в Парламенті представляє «Партія регіонів»? Все-таки, українські чи російські? Бо в вас достатньо багато людей, які, власне, із такою піною у роті виступають на трибуні, із такою ненавистю до України. То чиї вказівки ви виконуєте? І хто у вас депутати сьогодні?

ВЕДУЧИЙ: Давайте ж дамо час на відповідь.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: За «Партией регионов» стоит пол Украины, где проживает 60 процентов населения и производится две третьих ВВП. «Партия регионов» всегда выступала и выступает за то, чтобы решать стратегические задачи. Всегда Виктор Федорович озвучивал, что нужно решить единственную задачу и главную, первостепенную – объединить страну и консолидировать общество. Вот после этого можно говорить об экономическом росте, о последующей конвертации экономического роста и повышения национальных стандартов. Но без этого невозможно. Почему мы и говорили, что власть, которая будет опираться на один… Стоять на одной ноге и опираться на один берег Днепра – это шаткое положение власти. Дунул, а она и упала, как мы сейчас видим, она падает, власть-то. Власть должна опираться на две ноги, и на правый, и на левый берег Днепра. Вот тогда власть будет проводить политику не в интересах востока или запада, восточной и западной Украины, а в интересах всеукраинского народа и украинского государства.

ВЕДУЧИЙ: Можливо, одна нога – це може бути «Партія регіонів», а інша нога – це Блок Юлії Тимошенко, якщо вже такі розмови. Андрій Шкіль, Ваші питання?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякую. Павло, не відводьте, будь ласка, тут до відповідей і до натяків. Сказано було і я, до речі, підтримую абсолютно про ті три ймовірних шляхів розвитку подій. І до речі, вибори, на превеликий жаль, що це найімовірніше.

ВЕДУЧИЙ: Ваше питання?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: В мене питання дуже коротке. Так само, які і малоймовірно… Партія «Наша Україна», а не блок, проти об’єднання нас всіх в одну коаліцію із Блоком Литвина. Але мене цікавить інше. Пане Михайло, от кілька слів. Ви проголосували, тобто, ваша фракція проголосувала за дострокові вибори, більшість вашої фракції. От Ви говорите, що найгірший сценарій, а чомусь ваша фракція його підтримала. Чому?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Это, когда?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Було засідання спочатку політради, а потім фракції, де відбулося голосування.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Нет, абсолютно.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Будь ласка, тоді роз’ясніть ситуацію, тому що я це чую постійно.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Значит, «Партия регионов» и на заседании політради, на всех своих форумах однозначно… Мы перед тем, как принимать решение на политсовете, поехали посоветоваться с людьми. Виктор Федорович был в Луганске. Депутаты еще где-то. В частности и в Чернигове был, и так далее. И приехав оттуда, все сказали, что 90 процентов людей просят выборы не проводить. Это трагедия для страны. Вы знаете, я пример хочу привести. Говорят: «А в Италии же проводятся выборы». В Италии, когда выборы проводятся, они не затрагивают несущих конструкций государства. В Италии выборы, как дождь. Дождь прошел, полчаса солнце и не видно, что дождь был. А у нас выборы сравнить можно с землетрясением. Тектонический разлом земной коры, рушатся здания. А поскольку выборы будут проводиться на радикальных лозунгах, то опять каток политических репрессий прокатится по судьбам десятка тысяч людей.

ВЕДУЧИЙ: Отже, «Партія регіонів» проти?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: «Партия регионов» против, да. И мы делаем все возможное, чтобы выборов не было. Но если, все-таки, Президент получит инструкции из-за океана провести выборы, то мы вынуждены поучаствовать будем. Но свои 40 процентов мы возьмем.

ВЕДУЧИЙ: Олег Зарубінський, коротеньке питання і коротенька відповідь, прошу.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Шановний Михайло Васильович, Ви самі казали, що в Президента чотири відсотки. Ви прекрасно розумієте, що, якщо не буде іще однієї якоїсь потужної політичної сили, яка врешті-решт підтримає вибори, то Президенту буде дуже важко йти по шляху, все-таки, дострокових виборів. Скажіть, будь ласка, «Партія регіонів» готова протистояти достроковим виборам чи все-таки вона врешті-решт погодиться на ці дострокові вибори? Використовуючи певні механізми, ви можете на дати, щоб вибори пройшли. Ви знаєте, які є механізми, ви знаєте, що в вас у фракції є певною мірою різні позиції щодо проведення і не проведення виборчої кампанії. Чи готові ви, як потужна політична сила, яка представляє багато населення, протистояти проведенню дострокової кампанії, яка підводиться достатньо штучно?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Поскольку «Партия регионов» - это демократическая партия европейского типа, это плоть от плоти украинского народа, то «Партия регионов» будет проводить то, что хочет народ. И в рамках закона, и в рамках Конституции мы будем делать все возможное, чтобы выборов не было. И доказывать будем, используя в том числе и средства массовой информации, публичные трибуны и так далее. Конечно, это худший вариант, но я еще раз повторяю, к сожалению, на сегодняшний день ключ от выборной кампании находится в кармане Президента. Вернее, он не в кармане Президента, а находится за океаном. А если они в карман Президента положат его, то он привезет этот ключ. Тогда выборы должны будут состояться.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Крім ключа, в дверях є ще защелка. Є у вас защелка ця?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Я еще раз повторяю, принципиальная позиция «Партии регионов» - выборы в стране не проводить, поскольку это трагедия для страны.

ВЕДУЧИЙ: І Вас, Пане Михайло, і пана Жебрівського слухав Олексій Гарань. Давайте ми його послухаємо зараз.

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: Давайте почнемо із пана Чечетова, оскільки, так би мовити, свіжі його думки. Значить, перше – «Партія регіонів» дуже хоче повернутися до влади. І за великим рахунком, їй все одно, із ким блокуватися аби повернутися до влади. Зараз Ви говорите про заокеанські впливи. Згадайте, що ви формували широку коаліцію із Ющенком. В 2006-му році ви хотіли сформувати цю широку коаліцію. В 2007-му році і зрештою в кінці серпня ви були готові теж формувати широку коаліцію із Банковою. І тоді вам було все одно, який це є вплив. Другий момент – це те, що Ви сказали про відповідальність Віктора Федоровича. Я хотів би згадати безвідповідальність Віктора Федоровича, коли він закликав визнати незалежність Південної Осетії і Абхазії, закладаючи тим самим міну під українські кордони. Тобто, за великим рахунком, Віктор Федорович біг попереду паровозу, щоб прогнутися перед Росією, не думаючи про ці проблеми, які можуть постати перед Україною: і Крим, і Придністров’я, і так далі. І коментуючи виступ пана Жебрівського, я хотів би сказати, що чесно кажучи, я не розумію, яка стратегія «Нашої України», тому що за великим рахунком, зараз є дві можливості, хто очолить цей уряд: або це Тимошенко, або це представник «Партії регіонів», тобто, Віктор Федорович. Або це буде до виборів, або це буде після дострокових виборів. Тому, за великим рахунком, я не можу зрозуміти, чого, все-таки, хоче «Наша Україна». І складається таке враження, що мета головна, щоб прем’єром не була Тимошенко. От в цьому корінь, як би, суперечностей між Банковою і урядом. 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Андрій Мовчанов, прошу. Студентська профспілка «Пряма дія». Стисло, прошу.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: А відповісти можна?

ВЕДУЧИЙ: Можна буде згодом, панове.

Андрій Мовчанов, студентська профспілка «Пряма дія»: Я, насправді, хотів би перевести дискусію в дещо інше русло. Всі зараз тут говорять про коаліцію, але мені здається, насправді, для народу це зараз малоцікаво. От пана Чечетов згадав тут про підняття соціальних стандартів. Я думаю, це більш цікавіше для наших телеглядачів. Із цього приводу я хотів би сказати наступне, що зараз в Парламенті, насправді, створена одна коаліція, постійно діюча – це коаліція депутатів і їхніх спонсорів проти українського народу. Із чого це можна судити? Банально можна судити із спільних голосувань усіх практично фракцій. Згадаємо, будь ласка, голосування 20-го квітня за новий Трудовий кодекс. І я хотів би, щоб депутати шановні прокоментували це голосування. Чому ви приймаєте антиконституційні закони, які насправді знижують соціальні стандарти?

ВЕДУЧИЙ: Давайте дотримуватися регламенту і тоді встигнемо почути. Прошу, по хвилинці на відповідь.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Я кратко прокомментирую. В отношении Южной Осетии Виктор Федорович заявил на весь мир, что не должно быть у международных политиков, у западных политиков двойных стандартов. По Косово они играли одной колодой карт, а в Грузии уже крапленой другой колодой карт играют – это первая позиция. Теперь в отношении… Вы сказали – я ответил. Поэтому здесь был просто брошен упрек западным политикам, что не должно быть двух колод карт. Они играют двумя колодами. А теперь второй момент в отношении коалиции.

ВЕДУЧИЙ: Люди на Хрещатику чекають.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Да, действительно позиция у нас одна. Мы готовы всегда рассматривать вопрос о создании коалиции с теми политическими силами, кто с одной стороны разделяет нашу оценку сегодняшнюю в стране, с другой стороны наше виденье перспективы развития государства и с третьей стороны наши основные программные принципы. А ми всегда говорили, что, чем шире будет коалиция, чем больше консенсус политических сил, тем лучше для страны будет. Это уже люди поняли. Политики только не понимают.

ВЕДУЧИЙ: 40 секунд, прошу, пане Павло.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Олексію, я тільки єдине, що не зрозумів – це Вас не розумію. Насправді коаліція ради коаліції потрібна чи не потрібна? Потрібна, насправді, для коаліції – це здійснення якихось кроків, здійснення вектору розвитку України. І «Наша Україна – Народна самооборона» на сьогоднішній день виступає, що коаліція за цей час…

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: «Наша Україна» виступає.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Добре, «Наша Україна» виступає якраз за те, щоб ми чітко розмежували, коли, що ми приймемо, які реформи в Україні будуть робитися, тому що тільки Юлія Тимошенко в прем’єрському кріслі – це не влаштовує. І сьогодні не звівся світ клином на Юлії Тимошенко. Світ клином звівся до того, що сьогоднішня коаліція, що минула коаліція не здійснила тих реформ, які прописала в коаліційній угоді.

ВЕДУЧИЙ: От що із цього приводу думають люди, які зараз зібралися на Хрещатику в Києві ми дізнаємося зараз. І нам допоможе в цьому Яна Конотоп. Прошу, Яно, Вам слово.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Наші вітання «5 каналу» і всім учасникам дискусії. Оцінити політичні реалії, із якими сьогодні зіштовхнулася Україна, вже готові люди тут на Хрещатику. Першим надам слово пану Валерію. Пане Валерію, будь ласка, давайте сфокусуємося не на тому, хто винен в ситуації, оскільки це безкінечна розмова, а на тому, який, на Вашу думку, найкращий вихід із неї.

Пан Валерій: Вихід може бути єдиним – ні коаліції, ніякі вибори, нічого в нашій країні не змінять. Перш за все, тому що ми полишені права, як активного, так і пасивного права обирати і бути обраними. Якби я був якимось радником Президента, я заготував таку фразу, я вам зараз її зачитаю аби бути більш конкретним, я би сказав так, значить, пану Президенту нашому: «Нашу Раду Верховну треба не просто розпустити, а її треба розігнати до бісових матерів і деяких її нардепів, бо вони давно вже…». Не можу більше нічого казати на цю тему. Значить, треба щоб… Я скажу одну цифру, наведу.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Якщо можна, що треба зробити? Який вихід, якщо Раду розігнати?

Пан Валерій: Ввести якесь тимчасове президентське правління надзвичайного стану до тих пір, поки не буде прийнята народним конвентом референдумом, значить, новітня конституцій, не нова, а новітня. Така конституція, яка потрібна нам, а не їм, правителям. Потрібна всій Україні – це раз. Друге – значить, після цього Кодекс законів «Про вибори». Немає в нас ніде в світі, ні в якій країні в світі немає пропорційної системи виборів. Є пропорційна система представництва, а обираються лише конкретні депутати, а не якісь віртуальні списки. Вони і раніше були відкриті тим, хто в Інтернет заглядає. А там відкриті і закриті списки залиште собі. Ми хочемо обирати людей конкретних на виборчих дільницях. І я багато ще б міг розказати на цю тему.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло, дякую. Вже наступного разу аби дати можливість іншим теж висловитися. Пане Георгію, будь ласка. Який, на Вашу думку, вихід із ситуації, що склалася? І як Ви відреагуєте на можливі перевибори?

Пан Георгій: Як говорять, надія вмирає останньою. Я розумію так, що весь український народ до третього жовтня все ще надіється на те, що «Наша Україна» і БЮТ зроблять крок на зустріч один одному і, все-таки, створять коаліцію. Як відомо, першим і головним пунктом у програмі «Партії регіонів» є зробити державною мовою русский язык. Я дивуюся просто, як можна на це піти.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Пане Георгію, а виходячи із того, як домовляються зараз «Наша Україна – Народна самооборона» і БЮТ, чи вірите Ви у їхню подальшу ефективну співпрацю?

Пан Георгій: Вірю. Досить піти на поступки один одному і коаліція можлива. Іще сюди приєднається і Литвин. Але я ще хочу додати, що, якщо в «Партії регіонів» забрати тему русского языка і НАТО, то їм просто ні про що буде говорити і «Партія регіонів» перестане існувати.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміла Ваша позиція. Дякую. Пане Вікторе, будь ласка, Ваша оцінка реалії нинішньої і можливі виходи із неї?

Пан Віктор: Я бачу вихід зараз тільки один – знову дострокові вибори, тому що нічого зараз в цій коаліції, якщо треба, щоб коаліція була, нічого вони не можуть зробити. БЮТ не йде на поступки «Нашій Україні». Багато є разногласий. Таким, як Чечетов, не місце вже в парламенті. Я дивлюся програму «Рада», пряме включення із сесійної зали. Чечетов ходить, як регулювальник і махає по залу чи голосувати за дане питання, чи не голосувати.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Пане Вікторе, скажіть, будь ласка, перевибори щось змінять, на Вашу думку, якщо не буде змінено законодавство?

Пан Віктор: Я думаю, що змінять. Повинні прийти… Списки повинні бути відкритими, щоб ми знали, кого обираємо, щоб ми не обирали кота в мішку. В мене ще запитання є до Олега Зарубінського. Пане Олеже, то якій країні потрібен Литвин? Хіба що Литві. Пора вже вам визначитися, із ким вам іти, і куди іти. Ви вже дев’ять місяців в Верховній Раді і ви не знаєте, до якого берега вам притулитися.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую за думку. Пане Олександр, будь ласка.

Пан Олександр: Дякую Вам. Шановні громадяни України, ви повинні зрозуміти, ось що – вся Верховна Рада не живе сучасними політико-економічними ситуаціями, а минулими. Так «Партія регіонів», Комуністична партія та інші – це люди, які відірвані від реальних політико-економічних ситуацій.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: А всі решта не відірвані?

Пан Олександр: Відповідаю Вам. Всі решта відірвані абсолютно в Верховній Раді від політико-економічних ситуацій. Тому я пропонував і пропоную зараз негайну реорганізацію Верховної Ради України через те, що, щоб посадити наших депутатів на ті задачі, які зараз відродив ринок. Тобто, в результаті цього, шановні громадяни, в нас повинні бути не тільки представники олігархів, які борються. Юлія Тимошенко бореться із Президентом за президентське місце – це ми знаємо і бачимо реально.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Скажіть, будь ласка, а реорганізація, що це Ви маєте на увазі? Це перевибори мають бути чи якийсь інший шлях?

Пан Олександр: Відповідаю Вам. Шлях може бути такий – значить, Верховну Раду України треба розділити на сектори робочих, інтелігентних, селян і тому подібне, щоб вони познайомилися. Я особисто Президенту вже писав, що нам потрібна… Двопалатна система – це одне, тому що повинні бути представники політичних партій і…

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло, на сектори розділити і таким чином вони, на Вашу думку, будуть ближче до народу. Дякую за думку. Іще одна думка від пана Миколи. Будь ласка, якщо можна, дуже стисло.

Пан Микола: Я вважаю, що сучасна ситуація така, що ніяка коаліція не врятує Україну, тому що органічно «Партія регіонів» і БЮТ нічим не відрізняються по проведеним ними внутрішньої політики. Дивіться, як у Януковича інфляція була страшенна, так і зараз страшенна інфляція, тільки тому що Тимошенко називає її дефляцією, а ціни ростуть так само, як і при Януковичеві.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Вихід, який?

Пан Микола: Я виходу не бачу, тому що вибори навряд чи щось дадуть. Знову ж оці дві партії очолять одні східну вимираючу Україну, одні – західну і центральну вимираючу Україну. Одурять їх, проведуть Чечетових і Ахметових в новий парламент, а там Тимошенко і все залишиться по-старому.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Виходу не бачите?

Пан Микола: Дуже мала надія, що може десь з’явитися якась партія, але я не знаю ніякої порядної партії.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дякуємо. Такі думки тут у нас визріли поки що впродовж програми. Обов’язково слідкуємо за дискусією далі і у наступному включенні наша реакція.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Яно. Дякую громадянам, які зараз не Хрещатику у Києві. Ми зараз швиденько подивимося рекламу і повернемося на майдан знову.

 
 (Реклама).

ВЕДУЧИЙ: А ефірі народне ток-шоу «Майдан». Говоримо чи бути коаліції, чи всім готуватися до нових виборів. На останнє включення із Хрещатика буквально по півхвилинки відреагувати. Прошу, Олег Зарубінський.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Було до мене пряме запитання «Кому потрібен Литвин?». Я скажу, він не потрібен, дійсно, ні Америкам, ні Росіям на відміну від інших політиків, які їм дуже потрібні. І зараз навіть у Верховній Раді, мені здається, це стає зрозуміло вже всім, навіть інтелектуально-необтяженим або необтяженим інтелектом громадянам. А що стосується притягнення або причалювання до двох берегів, то я дуже стурбований, що наші шановні люди за вісім місяців ще не зуміли зрозуміти, до двох берегів немає, що ці береги скоріше нагадують трясовину. Я хочу вас запитати, а ви хочете до трясовини приєднуватися? Тому ми займали свою позицію, будемо займати, яка не відповідає ні інтересам ні Америки, ні Росії, а інтересам українських людей.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Чечетов, прошу.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Я хочу сказать следующее, что «Партия регионов», за которой стоит пол Украины, несет ответственность за страну. И мы выступали, и выступаем за единство страны, но абсолютно правильно было сказано, что хаос в стране нужно прекращать только не путем президентской диктатуры, а нужно внести соответствующие изменения в Конституцию. Вы смотрите, даже в самой богатой стране Америке и в западных странах по одному кабинету министров, а мы в несколько раз беднее, а у нас три кабмина: одни на Грушевского, один в совбезе, один в этом самом… Это порождает хаос. Нужно внести изменения в Конституцию и четко определиться или на вершине власти будет Президент, или на вершине власти будет канцлер. И тогда вопросов не станет, и действительно, будет четкая конституционная форма правительства.

ВЕДУЧИЙ: Не забираємо часу у Андрія Шкіля. Прошу Вас до трибуни. Андрій Шкіль, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: А можна мені півхвилини відреагувати на те, що говорили із майдану?

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Павле, півхвилини.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я хотів би сказати, що, якщо сьогодні депутати навіть тут розказують, що всі інші погані, а їхня політична сила хороша, то зрозуміло, яке бачення в людей буде. Через це, власне, нажаль, на таких в тому числі ток-шоу не знаходяться шляхи виходу, а просто озвучуються директиви, які формуються політичними силами. Нажаль, ми дискредитуємо самі Верховну Раду і потім говоримо про те, що Верховна Рада перестала бути у свідомості людей верховним законотворчим органом.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Андрію, тепер до Вас. Юлія Тимошенко сказала про те, що було б доречним виходом із кризи одночасні вибори і президента, і парламенту. Тим часом не унаслідувала вона приклад Арсенія Яценюка, у відставку не пішла. Вона залишається на посаді прем’єр-міністра. Тому які ще варіанти можуть бути? Про який вихід із кризи можна говорити, коли кожен тягне воза в свій бік?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я не знаю, хто тут, куди тягне воза. Я не хотів би оперувати подібними категоріями. Із приводу відставки я чітко скажу, ви знаєте позицію Юлії Тимошенко. Вона чітко заявила, що у відставку не піде, а буде працювати доти, доки буде працювати Парламент. І це зрозуміло, тому що переформатування коаліції і тоді тільки може бути відставка прем’єра. Виконувати обов’язки чи не виконувати – це вже формальна ознака. Арсеній Яценюк написав заяву про відставку. Це його абсолютне право і він його використав, тому що розраховує, що так само, як і його, думаю, конкурент Балога, що будуть вибори. Але із свого боку я хочу наголосити, що питання виборів дострокових, звичайно, ще не вирішено. Ще є час, як мінімум до третього жовтня, коли може настати такий перший дедлайн, перша точка перетину, коли можна порахувати, що не було десять днів в Конституції записано, а було записано десь інше в Законі «Про вибори» або було. Тобто, коли вже може початися розмова про те, що Президент отримає право на розпуск Парламенту. Наступне із приводу того, чи потрібні вибори, чи не потрібні. Ви знаєте, я прихильник того, щоб вибори відбувалися, якомога частіше. Але противник, щоб ці вибори відбувалися завжди на лінії зламу, бо ми чудово розуміємо, що зараз на виборах буде активізована позиція і зовнішньополітична, що дуже не хотілося б зараз, і внутрішньополітична, що також не хотілося б, щоб розділ був в суспільстві зокрема зараз. Але на превеликий жаль, є в нас політичні сили, які виступають за дострокові вибори прямо чи приховано, чітко чи опосередковано. Тому шкода, звичайно, що від цих політичних сил залежить бути коаліції чи ні, але тим не менше, ви знаєте, є різниця між вимогами абсолютно нормальна і ультиматумами. Причому, коли виставляється вимога, то говориться: «Панове, от ми вимагаємо, щоб в коаліційній угоді стояли такі пункти», «Гаразд, але для того, щоб коаліційна угода була підписана тоді-то, то зараз треба пройти відповідний сценарій». Це теж непогано. Але коли заявляють: «Я був на цих зборах…». До речі, я хочу сказати панові Павлові, що я не належу до ПРП і ніколи не був в цій поважній політичній силі, а був і, навіть більше того, є один із керівників процесу перемовин між «Нашою Україною» і Блоком Юлії Тимошенко, і Блоком Литвина. Тому хочу наголосити, що була заявлена така позиція заступником голови фракції, що один ультиматум там – це прийняти закон «про заборону перебування флоту», другий – оголосити війну Росії і третій ультиматум – скасувати всі закони. Я вас прошу…

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це вже, Андрій, навіть не смішно.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я Вас прошу, приблизно такі заяви були. Але гаразд, ми їх можемо процитувати.

ВЕДУЧИЙ: Оголосити війну Росії, вибачте?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Так, так.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це вже нісенітниця.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Панове, я зараз все поясню. Ви зреагуєте вже після цього. Я ж не перебивав Вас, перепрошую, звичайно. Добре, це можна обговорювати. Я готовий дискутувати над кожним із цих питань. Але питання наступне було логічне «і що далі?». Це мені пояснюють, що буде два-три маленьких кроки, до чого? До початку обговорення ймовірності коаліції. Тому що з приводу заяви скажу, що пропонувалася спочатку заява Арієва, але слава Богу, Володя відмовився від цієї заяви, а потім заява Тарасюка. А ми говоримо: «Давайте ми будемо обговорювати заяви «Нашої України». Була ж заява по Грузії. Ми готові обговорити, тому що вона від заяви Блоку Юлії Тимошенко відрізняється тільки кількома нюансами непомітними неозброєному оку дипломатично. Тому в принципі, немає відповіді. І коли задається пряме запитання… Я, до речі, хочу тут пригадати, що Олександр Олександрович Омельченко чітко задав запитання. От я про це говорив на одному ефірі і не втомлюся повторити і на цьому. Він запитав: «Пане Романе, Ви уповноважені тут вести перемовини про створення коаліції чи ні?».

ВЕДУЧИЙ: Це, до кого? До Безсмертного, чи до кого?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, Безсмертний тоді не був, до Зварича.

ВЕДУЧИЙ: До Зварича?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Так. І до речі, так довго відповідав, що відповіді ніхто не отримав. А не отримані відповіді – це означає, що не уповноважений. І в принципі, будь-які ці проблеми, які створюються по порядку денному, по будь-чому створюються штучно. І всі це знають, і розуміють. Ми відкриті до формування коаліційної структури. Ми вважаємо, що, звичайно, не може бути принцип «коаліція заради коаліції». Але побудова будь-якого союзу будується на тому: а – ми його робимо, б – є моменти, які викликають суперечку тривалу в часі, ми перекладаємо в протокол розбіжностей. І головне, що вже треба зробити зараз, робимо. Узгоджуємо порядок денний, тільки його ж треба узгоджувати, а не говорити про його узгодження.

ВЕДУЧИЙ: «НУ-НС» говорить, що проти коаліції, де є метою розподіл посад, а не принципів.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я повністю погоджуюся, що не може бути метою коаліції розподіл посад, збереження цих посад чи просто відтермінування дострокових виборів. Це абсолютно зрозуміло і логічно. Про це ніхто не говорить. Але процес формування коаліції має бути зрозумілий також. Тобто, я вже казав, що рух має бути на зустріч один одному. І не може бути так, що ми говоримо щось таке незрозуміле, що нас не розуміє фракція, наприклад, «Наша Україна – Народна самооборона». Чомусь «Народна самооборона» розуміє. Половина фракції розуміє. Більшість, я впевнений, членів партії «Наша Україна – Народна самооборона» нас розуміють, але є люди, які, на превеликий жаль, роблять вигляд, що вибори – це те, що розв’яже ситуацію або їх відсутність, бо міфічна ідея про пряме президентське управління у багатьох десь там крутиться в голові.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Андрію. Отже, що Вам не зрозуміло було із цього виступу, пане Павле?

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Взагалі незрозуміло. Тобто, то спочатку нас звинувачують у тому, що ми об’являємо війну Росії, потім кажуть, що готові голосувати за ту заяву, які запропонувала фракція «Наша Україна». Пане Андрію, ви розберіться чи ви розумні, чи красиві. Але власне, питання таке. Якщо ви сьогодні погоджуєтеся із тим, що заява «Нашої України» є достатньо зваженою і ви за неї готові голосувати, тобто, це не є ультиматум? Робити вигляд із приводу того, що ви проголосували по референдуму, по державну службу, по Кабміну і так далі також не можемо. Якщо Ви готові, то сьогодні ви заявіть, що фракція… Ви уповноважені заяви, що реально заява «Нашої України – Народної самооборони» по Грузії є адекватною і БЮТ підтримає, і це є в тому числі позицією БЮТ. Супер! По тим законам, які прийняті, і які, як ми вважаємо, є неправильними, і те, що ми формували порядок денний також анулюємо, анексуємо і тоді сідаємо, розписуємо, коли, які закони приймемо в коаліційній угоді. І тоді фракція «НУ-НС» і фракція БЮТ, і Блок Литвина створять коаліцію і ми будемо жити чудово в прекрасній країні. Ви готові до цього чи ні? Чи ви знову будете займатися оцим?

ВЕДУЧИЙ: Не гаємо часу.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Власне, я дуже коротко і стисло відповім на поставлене запитання. По-перше, щодо заяви я хочу наголосити, що коаліцію вдвох ми можемо створити, але буде голосів мало, тому що…

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви готові чи ні?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, не треба тут оцих коротких і незрозумілих фраз мені задавати. Я готовий, я до всього готовий.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: А фракція?

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: А ви неготові, тому дайте мені відповісти. Я ще раз кажу, я перепрошую, що я невихована людина і Вас не перебивав. А Ви, як вихована людина, мене перебиваєте. Це Вас, звичайно, дуже сильно підвищує наді мною. Перепрошую, тому я хотів би дати відповідь на Ваше запитання. Сподіваюся, що Ви перебивати не будете. Наступне, коли ми говоримо про заяву по Грузії, то я ще раз кажу, реально світ на цьому клином зійшовся, виявляється. Не забувайте, що коаліцію ми робимо втрьох. Тристороння заява і ми її готові зараз підтримати. Треба, то ми зараз це зробимо. Я уповноважений це заявити. Але ж тоді, коли ми заявимо, що ми підтримаємо цю заяву, скажете: «Ні, погано. Давайте крутішу заяву». Ми вже такі дискусії вели, правда. Прийдіть і цю дискусію послухаєте. Наступне із приводу того, що було сказано, я думаю, що ви чули і глядачі також чули. Заяву по Грузії проголосували, закони скасували, ще щось прийняли, а після того ми сіли і починаємо планувати… Неважно Блок Литвина прибіжить. Ми із ним же не будемо радитися. Ми все скасували, невідомо, із ким, правда, і яким чином. І тоді починається тривалий діалог про те, чи потрібна коаліція, чи буде вона створюватися.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Михайло Чечетов, прошу, Ваше запитання.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ось це, я думаю, глядачам зрозуміло чітко. Гальмування процесу, власне…

ВЕДУЧИЙ: Не забирайте час у Олега Зарубінського.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це словоблудство.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви фахівець.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: В 2005-м году «Наша Украина» во главе с Президентом предала и сдала Юлию Тимошенко. Она работала премьером. Сейчас в очередной раз, второй раз «Наша Украина» и Президент опять предают и сдают Юлию Тимошенко. Неужели вы верите в потенциально-возможный политический альянс БЮТ и «Нашей Украины», не опасаясь того, что третий раз «Наша Украина» и Президент сдадут Юлию Тимошенко? Говорят, что предавший раз, предаст и второй, и третий раз.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми віримо в те, що, знаєте, до трьох разів штука, кажуть поляки. Я думаю, якщо третій раз це станеться, то це вже буде таким мистецтвом, яке залишиться назавжди і історії української держави, погане мистецтво. Я впевнений, що зараз ми знову мусимо дати шанс представникам «Нашої України» повернути ситуацію, яку вони зруйнували.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Олеже.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Пане Андрію, Ви працюєте в Комітеті закордонних справ, певно, знаєте досвід інших країн. Скажіть, будь ласка, чи є прецеденти, коли заява щодо інших двох країн і їх взаємин може бути ключовою позицією для формування парламенту, парламентської коаліції і визначення пріоритетних напрямків роботи національного парламенту? Чи десь таке ще є? І друге дуже стисле питання, можливо, риторичне. Чи не вважаєте Ви, що це все слова, слова і слова? Тому що, коли є сценарій і він підштовхується до дострокових виборів, то зрозуміло, що будь-які заяви, будь-які декларації – це є ніщо. Головне – це дії, які підводять, підкреслюю, штучно, навмисно підводять країну до дострокових виборів із тим, щоб, очевидно, парламенту ще рік не було.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я із останнім запитанням тільки погоджуся, а стосовно першого, то я Вам скажу, це, справді, безпрецедентна ситуація, коли все зводиться до того, що ми мусимо проголосувати заяву по Грузії, причому, мусимо, повинні. Це не говорить навіть про те, що… Це було обговорено, що повинні і все. Зробіть, а після того ми зайдемо в окрему кімнату і будемо радитися без вас чи вступати із вами в коаліцію, чи ні. Тому безпрецедентна ситуація. Такого не було і, сподіваюся, в жодній країні, навіть в тих країнах, які явно залежні від інших країн, так не буває і ніколи не буде.

ВЕДУЧИЙ: Бачите, хоча б у цьому ми унікальні.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, ми не тільки в цьому унікальні. Ми унікальні в тому, що вважаємо із одного боку, що треба зупинити хаос, але давайте зупинимо його ще більшим хаосом. Проблема в економіці є? Я повністю згоден, що проблеми існують, тому що є проблеми в світовій економіці в тому числі. То давайте виборами доб’ємо економіку, а потім прийдемо до влади і скажемо, що, бачите, ситуація не змінилася. І я, до речі, рідко погоджуся із політологами, але хочу погодитися із Олексієм Гранем, що він абсолютно зрозуміле питання задав. От що метою є саме «Нашої України»? Боротьба із Тимошенко чи будівництво української держави? Риторичне запитання. Ви можете на нього не відповідати.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Питання до Шкіля теж.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, панове, давайте не перетягувати час.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, а мені все рівно, ваша Тимошенко мені все рівно. Мені не все рівно єдине, якою Україна буде і, як вона буде рухатися. І сьогодні Ви спеціально весь час провокуєте із приводу того, що ми любимо чи не любимо Тимошенко. То хто вона така, щоб я її любив? Вона є жінка, мабуть, хтось любить, хтось не любить. Але вона для мене не є жінкою. Вона для мене є Прем’єр-міністром. І сьогодні, по великому рахунку, вона має здійснити…

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я не буду реагувати, як на невиховану людину на ці заяви.

ВЕДУЧИЙ: Тоді, прошу, пане Андрію. Ми Вам подякуємо.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, одну фразу ще скажу на завершення.

ВЕДУЧИЙ: На останок.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Так, на останок, на завершення я хочу наголосити, що ми не закликаємо нікого любити. Любіть тільки Україну і не доводьте її до прірви, як ви це робите зараз, Ви і ваша політична сила.

ВЕДУЧИЙ: Не будемо забирати час у Олега Зарубінського.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Від Блоку Литвина. Прошу, виходьте на трибуну. Ми чули Андрія Шкіля від Блоку Юлії Тимошенко. Я нагадаю наше інтерактивне опитування «Чи підете ви голосувати в разі перевиборів?». Обов’язково, набридло, їх не буде – це три варіанти відповіді. Можете обирати, голосувати за телефонами, які бачите на своїх екранах. Отже, пане Олеже, до Вас запитання. Лідер вашого блоку пан Литвин заявив наступне. Цитую. «Пливе нудьга, пливе безнадія і стиха схлипує…». Ми пам’ятаємо «Фата Моргану» від Коцюбинського. Так, що переговори – це лише прикриття, це ширма, димова завіса, як говорять у вашому блоці?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Із нашого блоку, ні. Ми є відкриті, ми є прозорі. Якщо ми сказали, що, коли на шальки терезів ставиться двохрічних хаос, а я сьогодні вже казав про те, що безлад – наслідок трьох виборів через півроку підряд і це є гірше, ніж можна придумати. То зрозуміло, що в будь-якому разі у Верховній Раді має постати коаліція. Ми спокійно ставимося до коаліції і без нашої участі. Врешті-решт коаліція не є сама ціль і це банальні речі. І я би хотів, щоб мене колеги підтримали в тому, що є речі, які об’єднують всіх. І тому коаліція – це необов’язково 99 чи 1099 сторінок. Коаліція має передбачати відповідь на ті питання, які політологи можуть сказати, що є в ієрархії потреб людей. А там питання стоять, вибачте, не про заяви по Грузії і по іншим питанням, і навіть не голодомор, нажаль, це так або ж, на щастя. Там стоять питання абсолютно чітко. Це зростання цін на продовольчі продукти і неадекватні зарплати цим цінам. Це несправедливі заробітні плати. Це відсутність і одночасно неякісність охорони здоров’я. Це повна відсутність реформ і навіть нормальної ситуації в житлово-комунальному господарстві. Я ставлю питання так, а чому ж оці питання, які турбують людей, в тому числі, які на Хрещатику, очевидно, стоять, бо це активісти і перш за все небайдужі люди, бо їх це турбує, не поставити ядром і коаліційних угод, і головне навіть не коаліційних угод, а діяльності парламенту? Чому виносяться ці питання, які є за своєю сутністю конфліктогенними, які породжують конфлікт і не тільки в Верховній Раді, але які стимулюють розкол України? І другий момент – ви знаєте, є позитив навіть від того, що відбувається. Я маю констатувати, що ті люди і ті політичні сили, які чотири роки тому будували свої політичні і виборчі компанії на розколі України, на роз’єднанні України, і відповідно рекламна продукція, і все інше, сьогодні це дуже позитивно, я хочу сказати. Говорять всі про необхідність об’єднання зусиль. Говорять про примирення і таке інше. Бо ті питання, які я назвав… Реалізація їх примирить людей, бо люди перш за все думають не про те, про що політики говорять. Іще один момент. Ви знаєте, я хочу навести приклад, коли у Верховній Раді два дні тому, в четвер, тобто, три дні тому проголосувало 359 депутатів із всіх п’яти політичних фракцій. Це був Закон «Про альтернативну енергетику». Так чи ні? Закон «Про «зелену» енергетику». Абсолютно неідеологічний, абсолютно аполітичний законопроект, але який дає розвиватися реально країні, зокрема енергетичному сектору України, зокрема забезпечує енергетичну незалежність України. То можливо, ці питання поставити в центр нашої уваги. Я вважаю, що це правильна позиція і переговори мають продовжуватися. І переговори – це є нормальний формат для роботи парламентарів. Не бруднити один одного. Не ультиматуми, а нормальні консультації. Я думаю, що так.

ВЕДУЧИЙ: Уточнююче запитання, прошу, пане Павле.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Дуже вихована людина, в принципі, бруд і каже, що хтось коаліцію не хоче. Власне, я підтримую із приводу того, що не потрібно брудом обливати один одного, не потрібно закиди про агресії, про щось говорити, а говорити про конкретні речі, про ті, які ми із вами говорили. Проте, я єдине із Вами не погоджуюся, що Верховна Рада не може відсторонена бути від політики, тому що тільки аполітичні закони ми не маємо голосувати. Безумовно, ми маємо голосувати за злободенні закони, які потрібні сьогоднішньому життю людей, але обійти просто поза увагою політичні Верховна Рада не може. 

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Дякую. Я відповім. Абсолютно Ви праві, але частково, тому що не обійти треба те, що викликає конфлікти і непорозуміння, і навіть бійки, а треба вибудовувати ієрархію потреб людей.

Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Безумовно.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Ієрархію потреб українських громадян. І діяти відповідно до цих потреб. А там вже видно, на якому місці стоять ці політичні закони. Я переконаний, що навіть не в першій десятці.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Буквально на днях заместитель председателя Рады нац.безпеки Степан Гаврыш в интервью сказал, что политически-решен вопрос о возврате в Украину Павла Лазаренко. Как Вы думаете, против кого карта Лазаренко будет, против какого из кандидатов в президенты будет разыграна в Украине карта Лазаренка?

ВЕДУЧИЙ: Ви хочете почути ім’я?

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Да.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Мені дуже цікавий цей феномен, коли фішка ця трималася десь дев’ять чи десять років і в потрібний час вона достається. Зрозуміло, що це пов’язано із виборчою президентською кампанією, ви це прекрасно розумієте. Зрозуміло, що це не може не бути пов’язаним із тією конкуренцією, яка сьогодні є в одному колишньому таборі між конкурентами, які сьогодні нібито вже вороги.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви були тоді учасником переговорного процесу трьохстороннього. Він був коротким, але змістовним. От у Вас не склалося враження, що представники тої сили, яка тут представлена, тут є один її представник, симулюють переговорний процес, вони не відчувають навіть потреби саме це приховувати?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Я відповім абсолютно чесно, не відходячи від запитання. Я був, дійсно, стурбований, коли в п’ятниці о пів на десяту я прийшов і за спільною домовленістю мова йшла про формування порядку денного. Блок Литвина вважає, що у формуванні порядку денному, а це, значить, ієрархія, що має розглядатися, мають брати участь не дві, не три, а взагалі всі фракції, бо парламент є представницьким органом. І п’ять мільйонів чи один мільйон проголосував за ту чи іншу силу виборці мають вимагати від своїх представників формувати порядок денний. Нажаль, одна із фракцій не прийшла, хоча в середу…

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це, хто?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: «НУ-НС». Я вимушений це сказати. Хоча в середу це було першою умовою, коли було сказано, що із наступного дня ми маємо спільно формувати порядок денний. Але Ви, пане Андрію, не загострюйтеся на цьому питанні, бо мені здається, що оця завіса димова сьогодні стає домінуючою у всій системі переговорів. Мені здається, що треба зробити дуже просто, як в мене цей блокнотик, взяти аркуш і перегорнути, уроки вивчити. Бо розумієте, сама система переговорного процесу, сама методологія переговорів не передбачає примушувати іншу сторону весь час вибачатися і весь час виправдовуватися, бо вона знайде, в чому має інша сторона виправдовуватися. Перегорнули і вперед, якщо дійсно щиро хочете, щоб Парламент працював, щоб реформи відбувалися. А якщо це ж димова завіса, то тоді і огород городить немає чого.

ВЕДУЧИЙ: Наскільки Ви говорили зробити уроки, а зараз оцінку почуємо за виконане завдання від пана Олексія Граня. Прошу.

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: Оцінку я не буду ставити, але якщо можна, я скористаюся правом на запитання. Мені здається, це буде корисніше і глядачам почути відповідь. Пане Зарубінський, скажіть, будь ласка, рік тому Блок Литвина кликали в коаліцію. Ви тоді не пішли, а зараз ви ведете переговори про це. Знаєте, в мене таке враження, що причина одна, що тоді крісло спікера вже було зайнято, а зараз воно вільне. Отже, питання дуже конкретне. Ви готові погодитися на те, що спікером буде не Литвин, а хтось інший? І які посади ви хочете отримати? Бо для того, щоб здійснювати політику, вам, все-таки, посади якісь потрібні. І в мене є питання, якщо можна, до Андрія Шкіля.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, так.

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: Пане Андрію, скажіть, будь ласка, якщо, все-таки, дійде справа до коаліції БЮТ і «Партії регіонів», як найменшого, зла за Вашою логікою, щоб не було дострокових виборів, наскільки комфортно Вам буде в компанії із паном Чечетовим, Бойком, Табачником, Азаровим? Чи підете Ви, чи Ви складете свій мандат тоді? І я хотів би одразу репліку із приводу цифри, яку постійно повторює пан Чечетов, що за «Партію регіонів» голосує половина населення України. Неправда це. Голосувала третина виборців, які прийшли, а від загальної кількості виборів це одна четверта. Тобто, не треба на всю країну повторювати неіснуючі цифри. Це, чесно, не красить Вас і вашу партію. В мене все.

ВЕДУЧИЙ: Відповідь слухаємо.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Найгірше навіть, коли політики пересмикують факти, коли це роблять політологи. Мені це нагадує ситуацію, коли в мене є концепція, а у Вас є до пана Литвина певна концепція, то якщо факти не відповідають цій концепції, то тим гірше для фактів. А факти полягають в наступному – рік тому нас не кликали до коаліції. Нам запропонували. В нас є 227 чоловік. Ми між собою, Ви це прекрасно знаєте, підписали вже коаліційну угоду. Вона затверджена сімома печатками. А Ви приєднайтеся, щоб нам допомогти голосувати. Сьогодні ситуація не пов’язана із вільним чи невільним кріслом, а пов’язана із тим, що Блок Литвина заявляє, наші колеги зараз це підтверджують і погоджуються, що Блок Литвина може стати співзасновником і партнером, чого рік тому нам не пропонували. І Ви це прекрасно знаєте.

Олексій Гарань, Школа політичної аналітики: Тобто, ви не наполягаєте?

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: І не треба пересмикувати факти. І щодо кадрових, безумовно, моментів, то тут сидять люди, які були і в середу, і в п’ятницю. Вони можуть підтвердити, що жодних кадрових претензій Блок Литвина ні тоді, ні зараз не висуває. І знаєте, чому? Тому що ми маємо по-іншому бачити і ми, Блок Литвина, бачимо по-іншому алгоритм створення коаліції. Не підібрати вірно-відданих людей, а потім думати, куди їх прилаштувати, а спочатку визначити те, що я казав, які реформи, що треба робити, а потім подивитися, щоб ці люди не були дилетантами і проходимцами.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль, до Вас було запитання. Прошу.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дуже дякую за запитання, але я думаю, по-моєму, із мого виступу ні разу ні із цієї трибуни, ні із будь-якої іншої не виходило, що я пропоную менше зло. Я просто кажу, що злом є дострокові вибори, але найбільше шансів на їх проведення. Просто я хочу, щоб і Ви, і люди знали, що це є зло. Я проти цього зла, але говорити про те, як я себе буду почувати в майже неймовірній коаліції я не хочу, тому що чутки, коли стануть фактами, тоді я їх буду коментувати. Я чутки не коментую.

ВЕДУЧИЙ: 30 секунд, пане Михайле, щодо пів країни.

Михайло Чечетов, народний депутат, «Партія регіонів»: Да, я хочу отреагировать на реплику уважаемого политолога. Я подчеркивал и еще раз говорю, что «Партию регионов» поддерживают в абсолютном большинстве те области, где проживает 60 процентов населения страны, где производится две третьих ВВП страны, где находится индустриальное сердце страны.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо вам. І переходимо зараз до наших активних і політично-небайдужих громадян, які зібралися на Хрещатику у Києві. Отже, Яно, прошу, по 40 секунд на кожну репліку. Слухаємо. Я так розумію, що в нас є якісь негаразди із зв’язком, то спробуємо іще раз звернутися на Хрещатик якимось чином, щоб Яна нас почула, а також всі громадяни, які там зібралися.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Отже, ми приєднуємося знову до аудиторії, яка зараз займається обговоренням найнагальнішого, напевно, для нашої країни питання, і готові висловитися наступні співгромадяни тут на Хрещатику. Пані Олена першою це зробить. Отже, пані Олена, спостерігаючи те, що відбувається зараз у великій політиці, яка Ваша думка, який найкращий вихід із тої кризи, в якій ми опинилися наразі?

Пані Олена: Моя така думка, що нехай депутати домовляться із тим, щоб не було перевиборів.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Вони намагаються домовитися вже досить довгий час. Якщо Ви слідкуєте, то яку Ви бачите ймовірність того, що справді відбудеться домовленість і не дійде до чергових перевиборів?

Пані Олена: Надіюся, що домовляться над тим, що все одно ті зайві кошти підуть. І надіюся, що вони, все-таки, домовляться.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дай Боже, Вам оптимізму і надалі. Пане Тарас, будь ласка.

Пан Тарас: В мене запитання до Андрія Шкіля із БЮТ. Запитання таке. А як Ви будете дивитися в очі своїм виборцям, куди ви приїжджаєте на зустрічі, коли ви створите широку коаліцію? От Ви зараз сидите у вишиванці і Ви хочете утворити широку коаліцію, наприклад, із «Партією регіонів», наприклад, в складі якої є відомий діяч Олександр Фельман, який відомий своїми українофобськими висловами. І чому пані Тимошенко не хоче поставити його, щоб люди послухали, як він ставиться до України? І відомо, що в «Партії регіонів» є інші…

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Ви, скоріше за все, не Фельмана мали на увазі, а іншого регіонала. Подумайте точно.

Пан Тарас: Ні, Фельмана. Він ж в БЮТ зараз.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: В БЮТ? Зрозуміла, так, будь ласка.

Пан Тарас: Він перейшов із «регіонів» в БЮТ. І відповідно, якщо переформатується коаліція, то ви ж розумієте, що ви стаєте політичною силою нижчого ґатунку. Ви стаєте нічим у порівнянні, припустимо, із тими ж націоналістими, наприклад, із Всеукраїнським об’єднанням «Свобода».

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Пан Андрій відреагує на Ваше питання, сподіваюся. Пані Надія, будь ласка, Ваша оцінка того, що відбувається? І можливо, Ви бачите вихід, який був би найкращим?

Пані Надія: Добрый вечер, студия. В Украине, действительно, сейчас сложилась непростая ситуация. Опять стоит вопрос «что делать?», как всегда «что будет делать?». Значит, новый формат коалиции, что он дает? Он ничего не дает. Все те же проблемы. Очередные перевыборы, что они дают? Очередное, мягко говоря, втюхивание денег. Знаете, такое впечатление, что это кому-то просто выгодно, чтобы была нестабильность, чтобы были какие-то очередные перевыборы. Такое впечатление, что политики на этом просто делают деньги. Правильно, если предположим, сейчас депутат в час имеет, это по независимому источнику, 216 гривен в час.

Голос із майдану: Не имеет, а тратят на него.

Пані Надія: Да, тратят на него, да. 5180 гривен в день, по независимому источнику. Как может человек отказаться от этих денег? Как?

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Пані Надія, а Ви сказали, що комусь вигідна така ситуація дестабілізації. На Вашу думку, Ви бачите, кому?

Пані Надія: Получается, что тем, кто стоит у власти, и выгодна эта ситуация нестабильности. Уже, по-моему, все равно, кто будет, какая будет коалиция: «оранжевая» или «бело-голубая». Главное, чтобы эти люди работали на народ и на республику. Понимаете, причем здесь цвет? Господа, сядьте уже, договоритесь до чего-то. Уже давайте начинать что-то делать для Украины, для народа. И вообще, чтобы нам не было стыдно за эти действия перед всем миром, перед всем людом, который смотрит на нас.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Зрозуміло. Дякую за Вашу думку. Ми так само сподіваємося на реакцію. І пан Микола ще готовий висловитися ось тут у нас.

Пан Микола: Моя точка зрения такая, что выборы… Сегодня кидать Украину, богатейшую страну в выборы – это просто тратить деньги и издиваться над украинским народом. Я считаю, моя точка зрения, что необходимо в первую очередь сделать необходимые законы о коалиции, о выборах конкретно, а потом уже решать эти вопросы. А то кидать народ и тратить деньги миллиардные на выборы, и кидать этот народ, который простой народ сегодня обнищавший, кидать его в выборы, я считаю, это абсурд и просто вредительство. С моей точки зрения, это вредительство для украинского народа.

Яна Конотоп, кореспондент «5 каналу»: Дякую за думку. Дякую всім, хто взяв участь у нашій сьогоднішній розмові. Звісно, хотілося б почути реакцію учасників дискусії в студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Дякуємо всім небайдужим, хто прийшов сьогодні на Хрещатик. В нас залишається остання хвилина. Прошу і Вам, і Вам слово. Хоча Ви чутки не коментуєте, наскільки я знаю.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, я прокоментую сказане.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Олеже.

Олег Зарубінський, народний депутат, Блок Литвина: Три позиції в мене. Хто ініціює і підводить країну до виборів, нехай і платить 400 мільйонів гривень із своєї кишені, а не із кишені тих людей, які стоять в тому числі на Хрещатику – це перше. Кому вигідна нестабільність і хаос, приклад, в 2007-му році із України вивезено 300 мільйонів доларів, а за сім місяців тільки цього року 6,2 мільярди, а із них 5,8 в Кіпр, щоб ви знали. І наступний момент - я погоджуюся із тим, що кажуть. Недоговоро-спроможність, недоговоро-здатність кількох осіб на владному олімпі не повинна робити заручниками всіх українських людей.

ВЕДУЧИЙ: Андрій Шкіль, швидко, прошу.

Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякую. Мені дуже приємно, що так багато людей турбується за мій комфорт і за мій зовнішній вигляд, за мою вишиванку ту ж саму. Я хотів би тільки наголосити… До речі, я не довідповів. Необов’язково складати мандат, щоб не бути в коаліції. Тому я би так хотів, щоб просто Ви про це знали, пане Олексій. Із приводу представника-активіста цієї сили, то він дуже комфортно себе би почував із «Партією регіонів», тому що і представник тої політичної сили, який виступав, який розраховує на виборах зібрати більше, ніж один відсоток, як вони зібрали останній раз. І «Партія регіонів» категорично проти НАТО і проти європейського вибору України виступають. Тому вам би точно було комфортно із політичною силою, яка представлена в Парламенті. І на завершення. Повірте, що я особисто не буду в жодній антиукраїнській коаліції, щоб ні в кого не було сумніву. Бо всі будь-які коаліції в парламенті будуть проукраїнські, я вам гарантую.

ВЕДУЧИЙ: Отже, панове, дякую вам усім за те, що взяли участь у нашій сьогоднішній бесіді. Як любить повторювати пан Чечетов, в кого є вуха, той почує, в кого є очі, ті побачили. Я вам лише скажу, що близько тисячі дзвінків надійшло на питання «Чи підете ви голосувати в разі перевиборів?» . Так от обов’язково прийдуть 60 відсотків, навіть 61 відсоток. Набридло – 34. Їх не буде, цих виборів – впевнені лише п’ять відсотків громадян. Отже, поживемо – побачимо, що із того вийде, наскільки праві були прогнози від наших глядачів сьогодні на «Майдані». Це було народне ток-шоу «Майдан». Я, Павло Кужеєв, прощаюся із вами до наступної неділі. На все добре.

 
Стенограма підготовлена компанією Sourcer.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY