detector.media
Світлана Остапа
24.09.2008 12:07
ТО документальних і художніх фільмів НТКУ зливають
ТО документальних і художніх фільмів НТКУ зливають

 Уже понад місяць у Національній телекомпанії України поширюються чутки про намір керівництва переформатувати структуру компанії, об’єднавши творче об’єднання документальних і художніх фільмів із ТО музичних і розважальних програм, підпорядкувавши нову структуру директору останнього – Олені Загороднюк.

 
У ТО документальних і художніх фільмів не бачать потреби у таких змінах. «Ми не розуміли, який у тому сенс, тому поставились до цього не досить серйозно, - сказав «Телекритиці» головний редактор об’єднання Андрій Данильченко. – І раптом наприкінці минулого тижня з абсолютно достовірних джерел ми дізнались, що керівництво НТКУ прийняло рішення про реструктуризацію, під яку створюється концепція. Залишилось тільки підписати наказ. Тоді ми захвилювались». На думку пана Данильченка, якщо об’єднання зіллють, ТО музичних і розважальних програм також постраждає, адже замість нього існуватиме лише редакція, через що, вважає він, «усе зламається».
 
«Зараз ми маємо напрацьовані зв’язки, вийшли на пристойний рівень виробництва. За два роки зробили 150 фільмів, 14 із яких отримали нагороди на різних конкурсах і фестивалях. Троє співробітників удостоєні почесних звань. Ми навіть маємо унікальну нагороду – золоту медаль імені Сергія Корольова від Федерації космонавтики Росії за фільм про Сергія Корольова. Ми маємо нагороду за найкращий фільм із історії України – «Сандармох», медаль від Національного космічного агентства України імені Юрія Кондратюка про фільм про останнього. Зараз у нас у роботі близько 20 фільмів, а працює за штатом 58 осіб», - розповідає головний редактор. Він вважає, що об’єднанню нема чого закидати, адже рейтинги документальних фільмів на Першому втричі вищі за середні показники каналу (якщо, звісно, не демонструються вночі). Він припускає, що формально ТО можуть звинуватити в тому, що за системою врахування робочих годин працівники не сидять весь день на робочому місці. «Але ж створення фільмів не потребує постійного сидіння за робочим столом! Найцікавіше, що найнадійніші люди, які гарантовано зроблять фільм високої якості, найменше часу проводять на роботі. І навпаки: є люди, в яких зафіксована належна кількість робочих годин, але це не гарантує якості їхньої роботи», - пояснює Андрій Данильченко. На виробництво півгодинного фільму, за його словами, в ТО йде приблизно два місяці.
 
«Можливо, ми випускаємо не таку кількість телепродукту, як хотілося б, але нашими 150 фільмами можна було б заповнити певний відтинок ефіру впродовж року. Тому шкода, якщо наша структура зникне, - каже він. – У знищенні структури, яка підвищує рейтингові показники каналу, немає логіки. Тому треба шукати інших причин. На мою думку, причина в тому, що творче об’єднання очолює людина, яка не влаштовує нинішнього керівника НТКУ. В них відбувся особистий конфлікт». Схожі міркування «ТК» почула й від режисерів об’єднання: посаду хочуть ліквідувати через те, що людина, яка її обіймає, - «незручна».
 
Віктор Дерюгін, про якого каже Андрій Данильченко, стверджує, що виконувач обов’язків президента Національної телекомпанії України Василь Ілащук не мав розмови щодо реорганізації ні з колективом, ні з керівництвом ТО. Він побоюється, що під приводом реорганізації буде звільнено не лише його самого, головного редактора та заступників директора, але й усіх пенсіонерів, що перебувають у штаті об’єднання. Щоправда, рішення це прийняти не так просто – його доведеться провести через профспілки, Держкомтелерадіо та Міністерство праці та соціальної політики.
 
«Я вірю людям, які працюють на країну, - каже директор об’єднання. – Коли Віталій Докаленко створював наше об’єднання, він робив це для країни. Ми робимо фільми, яких не роблять комерційні телеканали, бо їм це не вигідно. До нас приходить багато листів із Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента із дорученнями створити такий-то фільм до важливої дати. Ми знімаємо ці фільми за державні гроші та звітуємо про те, як ми ці гроші витрачаємо. Ми працюємо професійно і стараємось, аби це був рівень не новинної подачі, а кіно, яке можна подивитись через багато років, показати учням і студентам».
 
За словами Дерюгіна, ще у травні його викликав до себе Василь Ілащук і сказав: «Нічого особистого, нічого професійного, але ви у мене асоціюєтесь з колишньою командою. Давайте ви підете?».  
 
«Я відповів, що, якщо він не має до мене претензій, то я хочу подумати. Три місяці все було тихо, а тепер, дочекавшись, поки я пішов у відпустку, він розпочав цю реорганізацію Він слабко розбирається у менеджменті, якщо хоче зруйнувати структуру, яка за два роки створила 150 фільмів», - каже Віктор Дерюгін. На його думку, Василь Ілащук хоче одноосібно вирішувати, які фільми знімати. Він також натякає, що керівництво компанії має власні продакшн-студії, яким можна доручити створення фільмів замість ТО.
 
За словами Дерюгіна, заради збереження об’єднання він готовий піти зі своєї посади, якщо справа лише в ньому. Якщо ж виправдаються його підозри – готовий боротись, адже, на його думку, розформовувати ТО зараз не дозволяє закон. «Якщо Ілащук хоче з Нового року нас об’єднати, йому 1 жовтня треба попередити профспілки про скорочення людей», - стверджує директор.
 
«Усі редакції залишаються в силі, – сказав «ТК» в.о. президента НТКУ Василь Ілащук. –Об’єднання редакцій ще не означає їх ліквідацію. Детальніше це я прокоментую, коли буде наказ, десь за два тижні».
 
Директор творчого об’єднання музичних і розважальних програм Олена Загороднюк підтвердила факт підготовки реорганізації. «Після злиття нашого ТО та ТО документальних і художніх фільмів буде створено об’єднання “Мистецтво”. Ті люди, які там працюють, будуть працювати далі, і умови їх роботи не погіршаться», - запевняє вона. І додає, що «є й такі, які уникають виконання своїх службових обов’язків». Вирішити конфліктні питання Олена Загороднюк пропонує за столом переговорів.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY