detector.media
Наталія Данькова
10.09.2008 18:11
Чому «1+1» так не щастить у новому сезоні
Чому «1+1» так не щастить у новому сезоні
Невдале розташування серіалів у праймі, занадто різка заміна облич «ТСН» і намагання використати старий бренд із новим наповнювачем.
«Детектор медіа» вже повідомляла про те, в яких слотах і за рахунок якого програмного продукту у перший тиждень нового сезону знизились рейтингові показники телеканалу «1+1». У сьогоднішньому огляді йтиметься про стратегічні прорахунки, які стали причини не зовсім вдалого старту нового сезону поки що «вічно другого» телеканалу.
 
Лід, що так і не спалахнув
Запорука високих показників у будні – вдало підібраний головний праймовий серіал, який притягатиме аудиторію і на суміжні слоти (у випадку «1+1» це «ТСН» і серіальна лінійка о 21.10). Цього разу «1+1» для свого пік-таймового слоту обрали «Палаючий лід» («Жаркий лед») виробництва «Стар Медіа». Проте вогонь цього напевно  успішного для Росії серіалу так і не зміг розтопити серця глядачів каналу.
 
Генеральний продюсер групи компаній «Стар Медіа» Юрій Мінзянов вважає головною причиною низьких показників серіалу у цьому слоті – специфічний формат продукту. Адже знімали «Палаючий лід» на замовлення російського «Первого канала»; «Стар Медіа» виграла тендер на зйомку серіалу про фігуристів, який проводив цей державний мовник.
 
«Тому матеріал доволі специфічний. Адже в Росії фігурне катання піднесене на вищу сходинку, там багато прихильників цього спорту і маса чудових фігуристів. Після футболу це улюблений вид спорту росіян!», - пояснює Юрій Аглямзянович. «Стар Медіа» запросила на головні ролі у серіалі професійних фігуристів, що мало стати своєрідною фішкою серіалу для російських глядачів.
 
«У нас менше прихильників фігурного катання, і воно саме менш розвинене, тому в Україні ця фішка не дуже спрацьовує. У нас навіть серіал «Чемпіон» пройшов із великим успіхом, бо цей вид спорту люблять глядачі. А в Росії на СТС він провалився, і його навіть не показали до кінця», - каже пан Мінзянов. «1+1» зацікавився «Льодом» на стадії виробництва, коли канал успішно транслював «Танці на льоду». «Напевно, на хвилі успіху цього проекту «Плюси» схотіли купити серіал», - припускає генпродюсер «Стар Медіа». У Росії цей серіал можна транслювати разом із «Льодовиковим періодом», тоді як в Україні значно краще пройшов би серіал, наприклад, про танцюристів – у зв’язці з черговим танцювальним шоу «1+1».
 
Промоція проекту, на думку Юрія Мінзянова, також залишала бажати кращого. «Наскільки точним і сильним була промоція «Ріки широкої»! Цілий місяць пісня фільму звучала в анонсах. Такої промоції для «Палаючого льоду» я не бачив. На деяких каналах промоцію взагалі ігнорують, вона починається за кілька днів до початку серіалу, тоді як насправді хороші серіали треба починати промотувати щонайменше за місяць!», - каже він.
 
Ще несподіваніше низькі показники «Льоду» виглядають після успішного показу «Ріки широкої» - іншого серіалу компанії «Стар Медіа», який наприкінці літа мав частку на рівні 30% (за загальнонаціональною панеллю GFK). Ймовірно, успіх «Ріки» також вплинув на рішення розмістити «Палаючий лід» у пік-тайм.
 
Голова правління Нового каналу Ірина Лисенко вважає, що «1+1» дарма поставив у літку «Ріку широку», яка могла би скласти серйозну конкуренцію «І все-таки я люблю» на «Інтері», а на старт нового сезону залишив провальний продукт. Заступник голови правління телеканалу ТЕТ з питань програмування Валерій Гроссман зазначив, що пояснити не досить високі показники «Палаючого льоду» йому важко: «Кожен крок у програмуванні «1+1» зрозумілий і непоганий. Всі їхні продукти розраховані на глядачів, і мене не здивувало б, якби цей самий продукт, вийшовши у праймі конкурентного каналу, мав величезний успіх».
 
Схожа ситуація склалась на каналі позаминулого року, коли у праймі вийшов серіал «Янгол-охоронець», який навіть його продюсер Валентин Опалєв називав продуктом для «Інтера», а не «1+1». Згодом у праймі «Янгола» змінили «Кадети», розраховані на молодшу аудиторію.
 
 
Дірки у сітці
Причини несприятливої ситуації на «1+1» не обмежуються проблемами одного серіалу. До того ж, доволі скромні показники мають і інші топові продукти каналу – російський серіал «Монтекристо» та американський «Не краса по-американськи» (Ugly Betty). До речі, обидва серіали на сезон 2008/2009 придбав «Первый канал» (Росія), де «Монтекристо» виходить у праймі буднів о 20.00, а Ugly Betty – у неділю о 12.20. Падає й частка «ТСН». Не можна назвати вдалою прем'єру власного проекту «100% Україна», особливо з огляду на те, що, за словами колишнього програмного директора «1+1» Дарії Фіалко, «Плюси» мають на меті лідерство у слотах, де виходять проекти власного виробництва.
 
Якщо поглянути на програмування «Плюсів», бачимо, що у вечірній прайм каналу працює три сері альні лінійки, які перериваються новинами: 18.25 – «Судова колонка» (26 серій), 19.30 – «ТСН», 20.10 – «Палаючий лід» (100 серій), 21.15 – «Монтекристо» (60 серій), 22.30 – «ТСН». Усі три серіали поки що не дають високих показників.
 
Натомість «Інтер» - головний конкурент «1+1» - вибудував іншу систему вечірнього прайму. Поставивши у пік-тайм 24-серійний фільм «І все-таки я люблю», вдало поєднав його у лінійці «чоловіче кіно» з серіалом «Галина» (8 серій). Ці два фільми певною мірою поєднані спільною темою та часовим проміжком, у який розвиваються події. Цей блок завершує документальний цикл про радянську еліту «Кремлівські діти», прем’єра якого – фільм «Діти Брежнєва» - була дуже вдалою.
 
Тривалі ж мелодрами на «Інтері» транслюються у передпрайм – «Вогонь кохання» (трансляція цього серіалу в праймі теж не виправдалась, хоча серіал мав високі показники перш за все тому, що вже завоював свого глядача). «1+1» продовжує ставити у праймі 100-серійні теленовели, навіть попри те, що виробники вважають найкращим часом для трансляції такої продукції передпрайм. Зокрема, Юрій Мінзянов висловив думку, що трансляція «Палаючого льоду» в передпрайм могла би бути більш вдалою, особливо враховуючи вузькоспеціалізовану тематику серіалу.
 
Ще однією серйозною загрозою для стратегічно важливого продукту «1+1» у праймі буднів є Савік Шустер, щоденна програма якого «Шустер Live» у понеділок-четвер розпочинається одночасно з «ТСН». У цей час, за словами ведучого, спокійний і неконфліктний формат має стати альтернативою скандальним та нервозним новинам. «Цей формат народився, коли творці шоу вирішили конкурувати з класичними новинами, які виходять о 19.00 – 20.30. Адже основні новини дуже агресивні, жорстокі, криваві. Людина, приходячи з роботи, дивиться на всі ці трагедії, - сказав Савік Шустер під час презентації свого нового проекту. – Тому винахідники формату вирішили дібрати найголовніше та подати ці новини більш спокійно, із елементом розважання. Щоб людина могла сісти і спокійно побачити все, що вона має знати про день, який минає». «ТСН» із своєю оновленою, скандалізованою концепцією – вдала мішень для контрпрограмування, на якій можна випробувати дієвість нового формату ТРК «Україна».
 
Підсумковий п’ятничний випуск шоу Савіка Шустера (21.30) перетинається в часі з шоу «100% Україна» Анни Безулик. Звісно, 21.30 можна вважати «фірмовим» часом для ток-шоу Савіка. Формати «100% Україна» та «Шустер Live» також істотно різняться, але обидва мають на меті, спираючись на соціологічні дані, презентувати думку українців із різних питань. До того ж, о цій порі на інших телеканалах виходить потужний розважальний продукт: концерти на «Інтері», «Щасливі разом» на Новому, «Диво-люди» на ICTV тощо.
 
Певним викликом для «ТСН» є й нові обличчя ведучих у передпраймовому та праймовому випусках. Тетяна Кравченко доволі несподівано для глядачів, які не читають «Детектор медіа», з'явилась в ефірі «1+1», замінивши звичних Людмилу Добровольську, Олеся Терещенка та Ілону Довгань із Віталієм Гайдукевичем. Після першого тижня її роботи в ефірі о 19.30 вже другий тиждень поспіль працює Наталія Мосейчук. На каналі на прохання прокоментувати таку «аварійну» заміну ведучих  не виключили, що з "молодих" ведучих "ТСН" (Тетяна Кравченко та Марина Леончук) на наступному тижні в студії головного випуску новин «1+1» може з’явитись  остання. На думку Валерія Гроссмана, раптова зміна облич теж могла негативно вплинути на сприйняття «1+1»: «старі обличчя зникли, нові з’явились, і консервативний глядач не зміг із цим змиритись».
 
 
Тіні старого бренду
Ірина Лисенко також називає глядача «1+1» доволі консервативним і вважає, що новий сезон просто не виправдав сподівань аудиторії. «Я думаю, що це падіння було закладене давно – починаючи з появи в ефірі «Аншлагу», коли поступово почав руйнуватися бренд «1+1». Те, що ми бачимо сьогодні – результат неправильних рішень упродовж кількох років. Адже випробовувати терпець глядачів так довго не можна. Якийсь час він залишатиметься лояльним до улюбленого каналу, навіть якщо йому не подобається новий продукт, але з часом піде, і повернути його буде набагато складніше», - каже вона.
 
Новий сезон «1+1» був підготовлений за минуло- та позаминулорічними мірками, без жодних несподіванок. Суттєвих змін у програмування, за винятком оновлення «ТСН», так і не відбулось. Традиційні серіали, танцювальний проект вихідного дня, доросла версія «Найрозумнішого», черговий судовий проект та «Світське життя» на десерт – ось і все меню, яке запропонував канал глядачеві.
 
Два роки тому тогочасний гендиректор «1+1» Юрій Морозов казав, що проблемою каналу є брак розважального продукту. За рік тогочасний програмний директор Дарія Фіалко наголосила, що аудиторія очікує від «1+1» розвитку розважальних жанрів. Проте ця стратегія розвитку не вирішила проблем «Плюсів». Бажання каналу розширювати аудиторію і залучати людей подібним продуктом була зрозуміла, проте глядач «1+1» не був і не є глядачем «Інтера». Уподібнившись до «Інтера», «1+1», може, й залучив частину глядачів лідера ринку, але й значну частину своїх розгубив. Разом із тим, міняючи формат де-факто, «1+1» хапався за тінь минулого позиціонування, боявся остаточно змінити своє обличчя навіть попри те, що старий бренд суперечив оновленій концепції.
 
У новому сезоні «Плюси» остаточно позбулися залишків своїх брендових проектів («Я так думаю», «Епіцентр», іміджева документалістика), але не спромігся наповнити бренд новим змістом. На відміну від «Інтера», куди на початку 2007 року прийшла «залізна леді» Ганна Безлюдна, аби розрубати всі задавнені гордієві вузли, керівництво «1+1», не приховуючи наміру розпрощатися із минулим, обрали тактику «рубання хвоста частинами». До того ж, очевидно, з огляду на зміну топ-менеджменту та перегляд планів, побудованих попереднім керівництвом, «Плюси» не змогли використати царський дарунок «Інтера» - слабку готовність останнього до нового сезону. Прогнозуючи невдачу «Інтера» на старті, «ТК» навіть припустити не могла, що «1+1» практично самоусунеться від конкуренції, пропустивши охлялого конкурента вперед.
 
Звісно, нове керівництво «Плюсів» докладе зусиль, аби виправити ситуацію. Вже розпочалась промо-кампанія телесеріалів «Руда» та «Ворожка». Поки що невідомо, в яких слотах вони виходитимуть, проте серіал «Руда» виробництва російської  Russian world studios позиціонується як головна прем’єра осені під слоганом «Головний колір осені – рудий» (це чимось нагадує слоган рекламної кампанії «Інтера», чи не так?). Розвиток власного виробництва «1+1» тільки починається, і результати діяльності в цьому напрямку можуть з’явитись ближче до Нового року. Втім, за стратегічним планом Central European Media Enterprises «1+1» має час на завоювання першого місця у рейтинговій таблиці аж до 2011 року. Проте, з огляду на запланований ребрендинг, цілком можливо, що до фінішу в цьому змаганні прийде вже зовсім не той канал, який створював Олександр Роднянський.  
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY