detector.media
26.08.2008 17:13
КЗЖ вітає звільнення в Іраку оператора теленовин APTN
Комітет захисту журналістів (КЗЖ) схвалив звільнення американськими військовими в Іраку оператора телевізійних новин Ассошіейтед Пресс (APTN) Ахмеда Нурі Разіака. Його утримували упродовж понад двох з половиною місяців, не висуваючи жодних звинувачень, і звільнили минулої суботи. Водночас КЗЖ висловив тривогу у зв'язку «з практикою арештів збройними силами США журналістів в Іраку без будь-яких звинувачень».
 
38-річного Ахмеда Нурі Разіака, який працює в APTN з 2003 року, арештували 4 червня у власному домі у м. Тікріт. Пізніше було ухвалено рішення утримувати його, щонайменше, упродовж шести місяців «з нагальних міркувань безпеки». Натомість проти нього не було висунуто жодного звинувачення і не було розкрито жодних доказів вини. «Його арештували, бо вважали небезпечним. Його звільнили після того, як вирішили, що він нічим не загрожує», – заявив АП речник збройних сил США майор Джон Голл.
 
«Ми раді, що Ахмеда Нурі Разіака звільнили. Однак, утримуючи його під арештом, американські військові по суті стверджували, що вони можуть будь-коли арештувати журналіста на власний розсуд, не пояснюючи чому і не дотримуючись мінімальних вимог судочинства», – заявив старший координатор близькосхідної програми Джоел Кампанья. «Ця практика, що триває, викликає тривогу і перешкоджає журналістам висвітлювати події в Іраку», – наголосив він.
 
Речниця АП Кетлін Керролл вітала звільнення репортера, однак заявила, що агентство «домагатиметься докладнішої інформації щодо причин його арешту й утримання під арештом».
 
Минулого четверга американські військові звільнили 39-річного оператора Reuters Алі-аль-Машхадані. Його утримували під арештом, не висуваючи звинувачень, упродовж трьох тижнів. Аль-Машхадані арештували 29 липня у Багдаді. Він перебував у «зеленій зоні» для поновлення журналістського посвідчення, повідомляло Reuters. Американські
військові затримали аль-Машхадані втретє.
 
КЗЖ документалізувало кілька випадків, коли іракських журналістів утримували під арештом упродовж декількох тижнів і місяців без звинувачень. Усіх їх звільнили, оскільки їхньої вини не було доведено. Фоторепортера АП Білала Гуссейна утримали під арештом упродовж двох років на підставі того, що він нібито співпрацював з повстанцями. Ці звинувачення теж не були доведені. Гуссейна звільнили у квітні цього року.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY