detector.media
Євген Булавка
20.08.2008 14:59
Олімпіада проходить повз українців
Олімпіада проходить повз українців
Спортивні журналісти негативно оцінюють якість висвітлення Олімпійських ігор-2008 Національною телекомпанією. Опитування.
Уже другий тиждень Національна телекомпанія України (Перший національний телеканал) транслює перебіг літніх Олімпійських ігор у Пекіні (Китай). «Детектор медіа» звернулась до експертів – спортивних журналістів та редакторів тематичних видань – із такими запитаннями:
 
1. Як ви оцінюєте висвітлення Першим національним Олімпіади-2008?
 
2. Наскільки на висвітлення олімпіади вплинув зрив домовленостей між НТКУ та групою «Інтер» щодо продажу прав на трансляцію?
 
3. Наскільки якісною, на ваш погляд, є робота коментаторів НТКУ, що працюють на іграх?
 
4. Чого вам не вистачає, або що ви хотіли б змінити у висвітленні олімпіади?
 
Дмитро Копій, головний редактор сайту sport.com.ua:
1. Оценка – максимум 0 баллов, потому что именно ноль раз я включал этот телеканал во время Олимпийских игр в Пекине 2008 года. Достаточно было заглянуть в телепрограмму, чтобы понять, что смотреть будет нечего, и олимпиада проходит мимо украинцев. Ругаться и возмущаться смысла нет: это, как показывает практика, не помогает – выводов на телеканале никто ни из чего не делает.
 
2. На все 200%. Мало того, что сами не освещают, так еще и другим не дают. Украина осталась без Олимпиады вообще. Выбор видов спорта и событий для трансляций – крайне неудачный, очень мало событий в прямом эфире, все самые важные старты украинских спортсменов пропускаются. Более всего удручает ситуация с тем, что телеканалы не смогли купить права не только на трансляцию, но и на видеофрагменты. Поэтому приходится во всех новостях смотреть не видео, а фотовставки. Это чисто по-украински: ни себе, ни людям.
 
3. Могу судить лишь по отзывам знакомых и фамилиям комментаторов. Все комментарии «специалистов старой закалки» критике не подлежат. Савелий и Шарпанский продолжают добивать спорт в Украине.
 
4. Меня полностью устраивает освещение олимпиады на телеканалах Спорт1, Спорт2, Спорт3, Спорт4 (каналы компании «Поверхность ТВ» - «ТК»). Максимум трансляций в прямом эфире, максимум удовольствия от просмотра Игр. Неплохой уровень комментирования, правда, не во всех видах, но понять коллег из «Поверхности» вполне можно: в будущем уровень подтянется. Порадовало и то, что на многие трансляции приглашали известных спортсменов и функционеров.
 
Если говорить о Первом национальном, то ситуацию не изменить. Сколько президентов поменялось у телекомпании, но побороть профсоюзы, защищающие старую гвардию, и кардинально изменить ситуацию на канале, по-видимому, не представляется возможным. По крайней мере, ни одному менеджеру это до сих пор не удалось. Мне кажется, что нельзя отдавать НТКУ приоритетное право на трансляцию таких грандиозных событий, как чемпионаты Европы и мира по футболу или Олимпийские Игры. Этим должны заниматься профессиональные телеканалы.
 
Ігор Левенштейн, спортивний оглядач газети «Экономические известия»:
1. Общая оценка – очень низкий уровень. Те же кадры, те же лица. Кадровая обойма Первого канала давно известна, как и ее возможности. Это так же, как наши пловцы выступают на этой олимпиаде: ждать от них ничего не приходится, как могут, так и работают.
 
Особенно низкий уровень чувствовался, когда комментаторы приглашали спортсменов. Что самое чудовищное, так это коверкание комментаторами фамилий и имен участников Игр. Почему не пригласить человека, знакомого с языками, который бы «расписал» имена? Ведь понятно, что соревнования проходят в Китае, среди медалистов много китайцев. Их имена безбожно перевирают, они идут в массы и закрепляются.
 
2. Я об этом слышу, когда смотрю по вечерам «День Олимпиады» на «Мегаспорте» - они постоянно об этом говорят, жалуются. Для публики, конечно, это большая потеря: на «Мегаспорте» ребята гораздо живее и компетентнее. Я не скажу, что было бы намного лучше, но все-таки лучше. Потому что эти сонные старики на Первом канале уже надоели.
 
3. С комментарием у нас такая же ситуация, как и со спортом: нет системной подготовки. Мы работаем остаточными советскими кадрами, но если спортсменов хоть как-то за год накачивают во время сборов, то с комментаторами так не выходит: людей нужно готовить.
 
 
Семен Случевський, спортивний оглядач:
1. На мою думку, дуже погано. На Першому каналі я подивився тільки відкриття, і те – не все. Молоді коментатори, які вели трансляцію, не знають ні спорту, ні історії, ні географії. Зараз дивлюся Спорт1, Спорт2, Спорт3. Вони зробили досить правильно – запросили як коментаторів багатьох спортсменів і тренерів. Нехай у них не завжди правильна мова, але вони добре знають свій предмет.
 
2. Я хотів би сказати ширше: спорт на українському телебачення зараз немов попелюшка. Комерційні тематичні канали розвиваються, але вони поки що не дуже спроможні.
 
3. Вони не готові. В нас немає ні сучасної техніки, ні школи коментаторів. Найслабшим їхнім місцем є фактично незнання української літературної мови, а вже потім – незнання, власне, спорту. Треба виховувати нову генерацію.
 
4. Крім того, що я вже перелічив, в Україні дуже мало хороших режисерів трансляцій.
 
 
Сергій Болотников, керівник відділу спорту «Газеты по-киевски»:
1. Те, що прямих трансляцій обмаль, нівелює все інше. Немає раціонального підходу: показують необов’язкові види спорту, в той час як в інших виступають українці і здобувають медалі.
 
2. Від цього точно гірше не було б.
 
3. Від НТКУ багато сподіватись не варто, і тому в нас ще непогано вийшло. Зокрема, плавання коментували непогано. В порівнянні з тим, що було раніше, можна поставити «четвірку». Але, якщо брати загальний рівень, то він явно застарілий. Щоб це оцінити, не обов’язково бути спеціалістом: увімкніть хоча б російські, не кажу вже про європейські, канали – і просто порівняйте.
 
4. Треба професійніше підходити до справи, якщо отримуєш права на трансляцію. Робити більше прямих ефірів. Думаю, з огляду на свої рейтинги, НТКУ спокійно могла пожертвувати заради цього якимись своїми програмами. Не відчувається турботи про глядача.
 
 
Сергій Сіваченко, журналіст:
1. Загальна оцінка – негативна. Складається враження, що вся трансляція головного спортивного форуму 4-річчя в Україні ґрунтується виключно на голому ентузіазмі окремих працівників НТКУ. Все якось бідненько, скупенько. Якщо зазирнути в майбутнє і спрогнозувати, що ми в такому ж дусі транслюватимемо на весь світ матчі «Євро-2012», то мені, принаймні, буде за це соромно.
 
Фактично відсутнє анонсування олімпійських трансляцій. Доводиться майже наосліп чекати на те, який вид спорту опиниться в центрі уваги о тій чи іншій годині, та ще й у записі. Якщо на Першому національному вважають, що докладного розкладу трансляцій на інтернет-сторінці з середньою відвідуваністю у 2 000 хостів достатньо для всебічного інформування глядачів, то відзначу, що 2 000 людей мешкає у середнього розміру селі. І оскільки я сам зараз мешкаю в райцентрі, то можу лише переповісти невдоволення на межі з гнівом від українців, далеких від Інтернету та супутникового телебачення.
 
2. З огляду на те, яка катавасія зараз відбувається на телеканалах групи «Інтер» (я й сам нещодавно звільнився з НТН), навіть не наважуся спрогнозувати, який рівень висвітлення Пекінської олімпіади міг би запропонувати один із флагманів українського телебачення. Бо й звідтіля фонить можливим урізанням бюджетів трансляцій.
 
3. Перепрошую за різкість, проте дозволю собі навести кілька типових заголовків із веб-форуму Першого національного: «Коментатори: непрофесіоналізм, безвідповідальність, тупість», «Гецко, набей лицо С. Савелию», «Вы идиоты». У дописах – суцільний негатив. І це при тому, що на сайті каналу новини олімпіади оновлювались останній раз 7 серпня – у переддень відкриття Ігор!
 
А ще цікаво: коли знайдеться на Першому каналі редактор, який тихенько підкаже коментаторам, що кальковане слово «багаторАзовий» за непереборного бажання можна використовувати у зв’язці зі словом «презерватив», а не «чемпіон».
 
Під час самих трансляцій чути старі добрі голоси із їхніми вічними і невиліковними вадами. Водночас репортажі з циклу «Олімпіада за кадром» робляться на рівні студентів-практикантів, які максимально прагнуть пропхнути своє «я» у кожен сюжет і продемонструвати свою безпосередню причетність до всесвітнього спортивного форуму.
 
Перепрошую за сарказм, але здалося, що 19 серпня під час висвітлення змагань на батуті звук на Першому національному зник у відповідь на крик душі тисяч «удячних» телеглядачів. І як це пережили офіційні спонсори трансляції, чию рекламу пускали у «глухому» форматі? І, що характерно, жодних вибачень, коли проблеми було ліквідовано.
 
4. Хочеться одного: щоб топ-менеджери українських телеканалів нарешті усвідомили свою соціальну відповідальність за продукт, який видають на екрани. Бо надбажання окремого працівника телеканалу вкласти душу в телетрансляцію, аби глядач захоплено вигукнув «Овва!», буде недостатньо.
 
 
Олександр Ветчинкін, спортивний оглядач «Газети 24»:
1. Цього року я в принципі не дивлюся трансляцій по Першому національному. Знаючи рівень каналу, напередодні початку олімпіади підключився до кабельного телебачення та дивлюся канали «Спорт 1-2-3-4», «Євроспорт» тощо, і це мене влаштовує. Наскільки мені відомо, виступи наших спортсменів далеко не завжди виходять у прямому ефірі. Я вважаю, що це просто несерйозно – показувати велотрек, де в нас нема нікого навіть у чвертьфіналах, у той час, коли Василь Федоришин бореться за золото!
 
2. Впевнений, що якби «Мегаспорт» отримав права на трансляцію, від цього виграли б усі. Думаю, ми мали б більше прямих ефірів і достойних коментарів. «Мегаспорт», напевно, пішов би шляхом «Поверхности», яка намагається запрошувати експертів – тренерів, спортсменів, здатних пояснити нюанси того чи іншого виду спорту.
 
3. Чути Юхима Шарпанського та Сергія Савелія двадцять років тому, враховуючи те, що вони не розбираються у тих видах спорту, які коментують, набридло не тільки журналістам, але й телеглядачам.
 
4. На мою думку, чим більше, тим краще. Якщо право на трансляцію матимуть кілька каналів, виграють глядачі. Кожен канал намагатиметься бути кращим. Річ не у якості картинки – вона надходить із-за кордону, і вона класна, - а саме у підходах до того, хто і як розповідає про змагання. Адже сьогодні більшість коментаторів не є «асами» у велотреці чи батуті, але коментують не тільки summary, але й самі змагання.
 
Інше – вже питання техніки. «Євроспорт», наприклад, перериває трансляцію, якщо десь на іншому майданчику вирішується доля медалі, й робить короткі вставки. Екран ділиться навпіл, і глядач отримує максимум інформації. Думаю, на Першому національному нікому й на думку не спаде так зробити.
 
Коли під час «Євро-2008» проходила акція «Анти-Дерепа», мене це смішило. Але коли розумієш, що вже є конкуренція, але на головному каналі країни, який можуть бачити всі в Україні, не показують успіхи українських спортсменів, стає прикро.
 
 
Ігор Чемерис, головний редактор видання «СпортГлавред»:
1. Оцінюємо з оцінкою мінус. Погано. Всі репортажі йдуть у повторах, і доводиться дивитись олімпіаду на інших каналах.
 
2. Безперечно, зрив домовленостей вплинув не у кращий бік.
 
3. Робота коментаторів НТКУ не витримує критики. Дилетантство і некомпетентність.
 
4. Бракує оперативності та професіоналізму.
 
 
Ганна Шпак, оглядач газети «Команда»:
1. Судя по тому, как работает Первый национальный, он не представлен на самой олимпиаде. Потому что если бы он был представлен непосредственно в Пекине, не думаю, что наших спортсменов показывали бы так коротко. Понятно, что во многих видах спорта мы не лидеры и не входим в число призеров, но, тем не менее, увидеть выступления наших тоже было бы интересно.
 
Сюжеты «Олимпиада за кадром» на Первом – очень любопытно, здорово. Однако многие виды спорта показывают с большим опозданием. Нам нужно срочно верстать номер, а взять информацию, кроме как из Интернета, просто неоткуда. Ту же борьбу мы смотрели на Первом, уже зная результат.
 
На мой взгляд, неплохо ведут вечерние эфиры Роман Вирастюк и Елена Говорова на «Мегаспорте». Они спортсмены, знают нюансы, к тому же приглашают в студию спортсменов для комментирования. А все остальное… И Елена Степанищева, для которой это уже восьмая олимпиада, и Сергей Савелий – это не тот уровень.
 
2. Думаю, страдает зритель, который не может посмотреть все это в нормальном виде.
 
3. Некачественно: ни красивого украинского языка, ни знания предмета. В основном общие фразы. Хотелось бы больше нюансов по технике. Когда прыжки в воду комментировала бронзовая призерка Сиднея Анна Сорокина – это же было потрясающе! И комментатору вообще не нужно было вставлять свои пять копеек. Вот так бы по каждому виду спорта.
 
4. Мне не хватает полных трансляций без опоздания.
 
 
Валентин Щербачов, спортивний коментатор:
1. Трансляцій багато, та вони не завжди оперативні. Тому ми втрачаємо найцікавіше. Наприклад, 19 серпня Василь Федоришин боровся за золото у вільній боротьбі, а ми не бачили цього у прямому ефірі. У Людмили Блонської проблема: позитивний допінг-тест, і про це можна говорити під час трансляцій, але глядачі дізнаються про це тільки у вечірніх щоденниках. У будь-якій трансляції треба давати оперативні, свіжі новини про результати виступів українців, але цього не робиться.
 
Пекінська студія, з якої виходить Перший національний – це не студія, а просто якийсь сарайчик, обклеєний афішами. В такому сараї важко поставити нормальне світло, і ведучі мають дуже непрезентабельний вигляд. До них приходять наші герої-олімпійці – і їх теж не можуть нормально освітлити! Це не телекультурно, так би мовити.
 
2. Це негативний момент. Мені подобається, як зараз працюють на «Мегаспорті». Я взагалі вважав, що легку атлетику мала б коментувати Олена Говорова, яка працює в студії на «Мегаспорті». Якби «Інтер» або «1+1» мали частину трансляцій, це було б лише на користь.
 
3. Коментар дуже некваліфікований. Наприклад, Юхим Шарпанський називає різновисокі бруси «перекладинами», і таке інше. Спортсменів називають неправильно, словниковий запас дуже бідний. Промінь світла – це Аня Сорокіна, наша призерка на олімпіаді у стрибках із триметрового трампліну. Вона здорово коментує стрибки у воду. І Сергій Фесенко, олімпійський чемпіон із плавання: з українською в нього не все гаразд, та все ж він професіонал.
 
4. Жодних студій. Мають бути щоденники з місць змагань, зняті нашими операторами і прокоментовані нашими ведучими. Більше впевненості, більше знання справи. В нас немає школи, нема розуміння коментаторами певних видів спорту.
 
Сюжети навколо олімпіади мають бути не про гулянки в Українському домі в Пекіні. Треба щось про наших олімпійців розповідати! Ну, і не можна давати китайському телебаченню повністю нав’язувати нам трансляцію: треба робити і свої сюжети, і не лише в Пекіні, але й у Києві.
 
Від «ТК»: Ми чесно шукали експертів, які схвалили б роботу Першого національного, і не сподівались від респондентів аж такої одностайності. Можливо, читачі та дописувачі «ТК» матимуть що додати або заперечити? Присилайте ваші думки на info@telekritika.kiev.ua або висловлюйтесь у коментарях!
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY