detector.media
18.08.2008 17:55
Мінтрансзв'язку зацікавилось цифровим мовленням у регіонах
У 2009 році Міністерство транспорту і зв'язку України планує розпочати наукові дослідження можливості використання багаточастотних мереж із застосуванням малопотужних передавачів для розгортання місцевого цифрового мовлення, а також перспектив використання для цих цілей НВЧ-радіотехнологій, кабельних і оптоволоконних мереж. Про це йдеться в офіційному листі, що надійшов на адресу Незалежної асоціації телерадіомовників.
 
Як повідомляє прес-служба НАМ, саме ці технології були визнані найбільш прийнятними для вирішення проблем переведення місцевих та регіональних телекомпаній на цифрове мовлення учасниками науково-практичної конференції «Проблеми впровадження цифрового мовлення на загальнонаціональному, регіональному та місцевому рівні», яка проводилась НАМ та Одеською національною академією зв’язку ім. О.С. Попова 25-26 квітня в Одесі.
 
Нагадаємо, у ході конференції професор Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова Олег Гофайзен та провідний інженер Українського науково-дослідного інституту радіо і телебачення Дмитро Маковєєнко, запропонували ідею створення місцевих «міні-мультиплексів»: багатоканальних мереж із використанням малопотужних передавачів.
 
На думку вчених, це технічне рішення дозволяє вирішити цілий комплекс завдань із забезпечення незалежності місцевих та регіональних мовників, що стоять перед державою:
 
1) припинити їх змагання із регіональними та загальнонаціональними телекомпаніями за право користування радіочастотним ресурсом та водночас забезпечити максимально раціональне використання радіочастотного ресурсу: адже, міні-мережі можуть працювати на радіочастотах, які у відповідних зонах з технічних причин мають залишатися вільними від загальнонаціонального та регіонального мовлення;
 
2) підвищити рентабельність місцевих мовників за рахунок значної економії коштів на поширення сигналу, а отже – підвищити їх фінансову стабільність та незалежність, адже саме постійні високі витрати спонукають телекомпанії брати незаконні кошти у політичних сил та окремих рекламодавців;
 
3) створити умови для функціональної незалежності місцевих мовників, які спроможні самостійно створити та обслуговувати міні-мультиплекси: адже, контроль телекомпанії за «рубильником» є основою її безпеки та гарантією від безпідставного виключення з ефіру.
 
На думку керівника Центру законодавчих ініціатив НАМ Ольги Большакової, рішення Мінтрансзв'язку взятии витрати із проведення досліджень на себе є позитивним для галузі, оскільки регіональні телерадіоорганізації неспроможні самі профінансувати такий проект.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY