detector.media
11.08.2008 13:50
Розгляд справи ІТК проти Нацради щодо «мовного питання» перенесено на жовтень
 Розгляд справи ІТК проти Нацради щодо «мовного питання» перенесено на жовтень

У п’ятницю, 8 серпня відбулося друге судове засідання по справі Індустріального телевізійного комітету (ІТК) до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення (Нацрада) щодо оскарження мовних рекомендацій НацРади. Про це «МедіаБізнесу» повідомили в ІТК.

Розгляд справи перенесли на жовтень 2008 року у зв’язку з невиконанням НацРадою розпорядження суду, відповідно до якого Нацрада мала повідомити у «Віснику Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення» про судову справу з ІТК, та з огляду на літній період відпусток. Мета такого повідомлення - проінформування усіх зацікавлених осіб з тим, щоб вони могли приєднатися до справи.

Нагадаємо, 26 березня 2008 року Нацрада прийняла рішення №580, я ким встановила, що для загальнонаціонального мовлення нормативи обсягів програм і передач, підготовлених українською мовою, від загальних обсягів мовлення мають становити не менше 80 % з 1 вересня 2009 року та не менше 85 % з 1 вересня 2010 року. Раніше квота становила 75%. Також встановлено, що ці квоти мають бути у межах окремих часових відрізків мовлення (у прайм-таймі): в будні - з 18 год. до 24 год., у вихідні та святкові дні - з 9 год. до 24 год.

10 червня 2008 року ІТК подав позов до Нацради щодо скасування мовних рекомендацій, оскільки вважає, що Нацрада не наділена повноваженнями визначати мовні питання. На думку ІТК, це є прерогативою Верховної Ради.

Перше судове засідання за цієб справою відбулося 1 липня. Тоді ІТК подав клопотання про забезпечення позову шляхом зупинення рішення Нацради щодо мовних рекомендацій. Нацрада, у свою чергу, подала два клопотання: щодо колегіального розгляду справи та клопотання щодо заміни ІТК як неналежної сторони – позивача.

 
«МедіаБізнес»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY