detector.media
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
03.08.2008 18:45
«КоммерсантЪ» разом із Джедом Санденом перетворили українську мову на невістку
«КоммерсантЪ» разом із Джедом Санденом перетворили українську мову на невістку
«ТК» продовжує отримувати відгуки на закриття журналу «Новинар» та ті причини цього рішення, які озвучив видавець Джед Санден. Свою позицію вже висловив Євген Глібовицький, на черзі репліка Юрія Луканова. Не сумніваємось, що є й інші думки з цього приводу, і запрошуємо наших читачів і дописувачів висловлюватись.
 
На жаль, доводиться констатувати, що, розповідаючи про закриття журналу «Новинар»,  вельмишановна газета «КоммерсантЪ» спрацювала напівпрофесійно. На перший погляд, усе  з фахової точки зору  начебто зроблено правильно. Відбулася подія, журналістка Дарья Трусова констатувала факт, взяла коментар у найбільш зацікавленого Джеда Сандена, власника корпорації, яка видавала «Новинар». Також подію прокоментували фахівці зі сфери медіабізнесу.
 
З усього цього матеріалу вийшло, що українська мова стає в нас, наче та невістка із приказки: «Хто вс…..авсь?» - «Невістка!».  Нагадаю, що пан Санден назвав причиною закриття «низький попит на україномовні видання». Мені можуть заперечити, мовляв, що робити, коли факт є фактом і нічого тут не вдієш? І справді, на перший погляд, на це нема чого відповісти. Але для подібних висновків необхідно мати значно різнобічнішу інформацію. Скажімо,  авторці подібних публікацій, мабуть, варто не просто сприймати і оприлюднювати один факт, а пошукати інші з цієї ж галузі. Зокрема, запитати в пана Сандена про те, чи були випадки закриття російськомовних видань. І вона б почула від нього, що в Дарницькому районі столиці  та сама корпорація, яка видавала «Новинар»,  спробувала випускати районну газету, але її через деякий час було закрито. Видавалася вона російською мовою. Отож, у читача зразу постало б питання: може, справа не в мові? Якщо ні, то в чому? 
 
Авторка статті у «Коммерсанте» зібрала коментарі у двох  представників однієї й тієї ж структури -  «Українскього  медіахолдингу», який, за словами головного редактора журналу «Фокус» Михайла Гладкого, «изначально не запускает украиноязычные бизнес-проекты, поскольку интуиция подсказывает, что они убыточны».  Цю думку підтвердила і директорка УМХ Тетяна Єфименко – вона пояснила причину того, чому україномовні видання не користуються попитом на ринку, мовляв, 70 відсотків українців розмовляють і думають російською мовою.
 
Оскільки УМХ апріорі не видає нічого українською мовою, то їхня точка зору має право на життя, але вона не може бути цілковито коректною. Варто було б поцікавитися, чи існують в Україні успішні з фінансової точки зору медійні  бізнес-проекти саме  українською мовою. І виявилося б, що вони таки існують. Наприклад, діловий тижневик «Контракти», який побачив світ як одне з перших бізнес-видань і досі існує на ринку. Майже три роки тому утворилася  «Газета по-українськи», і за цей час здобула непоганий тираж, відкрила кілька представництв у регіонах, має два регіональні тижневики і цієї осені збирається відкривати ще два. І найвагоміше для факту закриття «Новинаря» - «Газета по-українськи» восени має намір розпочати видавати тижневий журнал.
 
Автор цих рядків не є бізнесменом, але, мені здається, заява пані Єфименко трохи дивує. Навіть якщо уявити, що вона має рацію і справді 70 відсотків українців балакають і думають винятково російською, то не звертати увагу на інші 30 відсотків просто нерозважливо. Це означає наплювати на понад десять мільйонів людей на ринку. У цьому ж контексті можна згадати львівську газету «Експрес», яка є найуспішнішим із фінансової точки зору україномовним газетним проектом Галичини. Вона поширюється у шести західних областях і трохи в деяких інших областях України. Ось вам і решта тридцять відсотків україномовних. А якщо наведені пані Єфименко цифри поставити під сумнів, то змальована нею картина вийде не такою вже переконливою.
 
Здається, написав там собі «КоммерсантЪ» щось невдало – ну, то це його проблеми. Хай собі пише. Біда в тому, що стаття з цієї  газети стосується такого дражливого питання, як мова. Навколо неї розгоряються такі пристрасті, що хай йому чорт. Дуже часто там вирують емоції, а не спокійний аналітичний підхід. Тому будь-яке видання, пишучи на цю тему, мало б робити це особливо розважливо і різнобічно.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY