detector.media
01.08.2008 17:00
«Новинар» закрився не через мову свого видання
«Новинар» закрився не через мову свого видання
Якщо закриття журналу «Новинар» - це наслідок низького попиту на періодику українською, тоді закриття журналу «Der Spiegel Профиль» - це занепад російської словесності, а продаж газети «Дело» Гандельсблаттом – це падіння західної цивілізації перед величчю української олігархії.
 
Замість того, щоб навішувати ярлики, краще нам, фахівцям, зайнятися професійним аналізом того, що сталося.
 
Запуск такого видання як «Новинар» - це сукупність величезної кількості чинників. У першу чергу – це зміст видання. Саме якість контенту є ключовим елементом для довготермінового споживання інформаційного продукту. Далі – маркетинг і просування. Якою була обіцянка бренду «Новинар»? Для якої аудиторії і з якими цінностями та інтересами він мав апелювати? Яка була унікальна пропозиція журналу аудиторії? Чим журнал відрізнявся від «Корреспондента», «Фокуса» чи «Українського тижня»? Чи зусилля, докладені до відлагодження дистрибуції, були (кладемо руку на серце) достатніми і професійними? Якщо мова настільки важлива, тоді чому україномовний Львів-Франківськ-Тернопіль читав російськомовний «Корреспондент»?
 
На мій погляд, Джед Санден як видавець не зміг повторити власний успіх власне через сукупність проблем з продуктом та його упаковкою і через перебільшення впливу чинника мови. Мовність на українському ринку якраз не є достатнім диференціатором, і це було критичною помилкою КР Медіа. Зазнала поразки не українська аудиторія, а уявлення про те, що україномовному читачеві можна давати продукт «другої свіжості» і залишатися при цьому успішним. При всій моїй персональній любові та повазі до фаховості команди «Новинаря»…
 
І про коментарі.
 
Звідки у Тетяни Єфименко, директора Українського медіахолдингу, дані про те, що «70% украинцев говорят и думают на русском языке»? Точно не 69% і не 72%? Чому не 90%? Коментар редактора «Фокуса» Михайла Гладкого про те, що УМХ «изначально не запускает украиноязычные бизнес-проекты, поскольку интуиция подсказывает, что они убыточны» - просто подарунок конкурентам! Я б на місці акціонерів УМХ захвилювався.
 
Що ж тоді робити з Іваном Малковичем і успіхом Гаррі Поттера українською?
 
Євген Глібовицький, керуючий партнер консалтингової компанії pro.mova та викладач Києво-Могилянської бізнес-школи. У минулому – ведучий та редактор програм на «1+1» та 5 каналі, один із співавторів концепції 5 каналу.
 
«Детектор медіа» готова опублікувати інші думки щодо закриття журналу «Новинар».
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY