detector.media
17.07.2008 12:26
Відкритий лист ведучої телеканалу «Рада» Вікторії Федоренко
Відкритий лист ведучої телеканалу «Рада» Вікторії Федоренко

На телеканалі «Рада» триває конфлікт. Як уже повідомляла «ТК», суть його полягає в тому, що заступник директора ДТРП ВРУ Світлана Глушенок закрила програму «Запитують виборці», мотивуючи це низькою якістю телепродукту. Автор та ведуча програми Вікторія Федоренко з цим не згодна. Перебуваючи зараз на лікарняному, вона ще раз звернулася до «ТК» по допомогу, вважаючи закриття програми «грубим порушенням авторських прав та умисним перешкоджанням професійній діяльності». «Детектор медіа» чекає на коментарі другої сторони конфлікту.

 

До редакції ТК зателефонувала Світлана Глушенок, заступник директора ДТРП ВРУ, і попросила поінформувати читачів про те, що конфлікту на ТК «Рада» немає. З 14 липня пані Федоренко перебуває у відпустці.

 
Шановна пані Наталя! Колеги!
 
Звертаюся до вас із проханням розглянути та по можливості допомогти вирішити конфліктне питання, що виникло у колективі ДТРП ВРУ. 27 червня 2008 року несподівано в усній формі було повідомлено про закриття моєї авторської телепрограми «Запитують виборці» за листами глядачів на парламентському телеканалі «Рада». Ця програма зворотного зв’язку, започаткована 2006 року, була однією із реальних можливостей звертання виборців до народних обранців із нагальних життєвих питань та ефективного реагування на листи громадян. Темою програми, приводом для підготовки якої був лист багатодітної матері з Івано-Франківської області, були проблеми безробіття в Україні. Виходячи суто з особистих уподобань, перший заступник директора ДТРП Глушенок Світлана, яка ставиться до багатьох працівників упереджено, не дозволила видати підготовлену програму в ефір, запланований на 28 червня 2008 року.
 
Тим часом, участь у програмі взяли представники різних політичних сил, народні депутати України Михайло Папієв, Андрій Павловський, директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький. Зокрема, народні депутати в цій програмі коментували заяву Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко від 25 червня про зниження рівня безробіття на 17%, а також пообіцяли розібратись і допомогти у непростій життєвій ситуації дописувачці Ганні Костюк.
 
Не навівши мені істотних аргументів, Світлана Глушенок заборонила вихід програми, зігнорувавши її учасників та актуальність і злободенність матеріалу. Натомість – певне, після звернень глядачів – через тиждень, за її розпорядженням, мою програму «перекроїли» і в ефір 4 липня в репортажі іншої журналістки вийшли лише окремі фрагменти. Викинуто на смітник листа дописувачки та коментарі представників Державного центру зайнятості, зокрема інтерв’ю Володимира Галицького про відкриття інтернет-порталу «Труд» для безробітних так і не потрапило до ефіру.
 
Я можу назвати те, що відбулося, грубим порушенням авторських прав та умисним перешкоджанням моїй професійній діяльності. Тим більше, що впродовж тривалого часу я чую від заступника директора погрози про моє скорочення під приводом ліквідації посади ведучої у штатному розписі телекомпанії. Про існування нового штатного розпису колектив знає тільки з чуток, жодних документів не оприлюднено, запровадження нового розпису є предметом маніпулювання і тиску на невгодних. Вважаю, що такий тиск чиниться на мене особисто і «жертвою» цього періодично стає моя авторська програма, вихід якої з 2006 року вже не вперше тимчасово припинявся.
 
Раніше ані мій досвід (8 років роботи в прямому ефірі Першого національного в якості ведучої новин, ведення телевізійних марафонів, авторських програм), ані вміння готувати програми не викликали сумнівів. Працюючи в ДТРП ВР, я розробила і, в міру своїх можливостей, почала впроваджувати в життя концепцію соціальної програми, яких в ефірі парламентського каналу відверто бракує.
 
Аж раптом Світлана Глушенок виказує повне незадоволення і розпоряджається зняти готову програму з ефіру. Складність ситуації взагалі полягає в тому, що ефірну долю програм та їхнього ведення нині заступник директора вирішує одноосібно, без аргументів, криком, на емоціях. По суті, телекомпанія працює без чіткого плану, програми знімаються і ставляться в ефір хаотично, без творчого обговорення та колективної оцінки, або ж беруться для прокату з інших телекомпаній. Водночас мовлення телеканалу не надто багате на програми власного виробництва і досить часто, коли в засіданнях ВРУ оголошується перерва, на екрані стоїть технічна заставка, тоді як могли би транслюватися підготовлений телеканалом продукт.
 
Жанрово і за змістом програма «Запитують виборці» вигідно вирізняється з-поміж інших програм телеканалу «Рада». Відомо, якщо виникають претензії до художнього та публіцистичного рівня програм, існує чимало способів їх удосконалити і покращити. На моє глибоке переконання, в колективі є чимало компетентних і професійно підготовлених людей, які могли би сприяти поліпшенню програми, а не знищенню її.
 
Прошу вашого особистого втручання і захисту мене як автора та ведучої телепрограм соціального спрямування для відновлення моїх прав. Мене та моїх колег лякають звільненням, скасуванням існуючих посад, і я припускаю, що це відбувається всупереч існуючим нормам трудового законодавства. Невідомо, як складеться доля співробітників після оголошення штатного розпису. Зараз я намагаюся в телекомпанії відкрито захищати свої права, але, як кажуть, один у полі не воїн... Відповідні листи надіслала до керівництва парламенту, і з боку першого заступника директора Світлани Глушенок почався відповідний тиск на мене і моїх колег. Погрози, шантаж та грубі вимоги писати пояснювальні (щоб було за що зачепитись і винести мені догану) пані Глушенок довели мене до гіпертонічного кризу, що зафіксовано відповідним документом. Зараз я перебуваю на лікарняному, і мій стан здоров’я на її совісті.
 
З повагою та надією на захист моїх професійних інтересів,
Вікторія Федоренко, ведуча телепрограм Дирекції телерадіопрограм Верховної Ради України
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY