detector.media
«Телекритика»
06.06.2008 11:13
Громадська рада при Нацраді знайшла джинсу на каналах групи Пінчука
Громадська рада при Нацраді знайшла джинсу на каналах групи Пінчука
Нацраду просять поцікавитись у ICTV, Нового та СТБ правовими підставами розміщення піар-сюжетів після випусків новин.
«Детектор медіа» отримала повідомлення від Громадської ради Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про те, що в ефірі ICTV, Нового каналу та СТБ зафіксована прихована реклама. Йдеться про сюжети, які йдуть після завершення основного випуску, але без рекламної заставки – про цю практику «ТК» вже писала. Також автори заяви наводять прайс-лист Нової комерційної телегрупи (структури, що продає рекламні можливості каналів групи Пінчука) на розміщення подібних сюжетів. Публікуючи цю інформацію, «ТК» звертається до представників згадуваних телеканалів та Нової комерційної телегрупи з проханням прокоментувати рішення Громадської ради.
 
Громадська рада Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала приховану рекламу, що маскується під журналістські інформаційні сюжети, на телеканалах ICTV, Новий та СТБ. Тепер уже Національна рада має дати свою оцінку зафіксованим експертами фактам.
 
Рішенням Громадської ради (текст дивіться тут) зафіксовано, що одразу після закінчення випуску новин на каналах ICTV, Новий та СТБ регулярно з’являються сюжети, які привертають увагу до однієї торгової марки або підприємства. У цих сюжетах подається однобічна позитивна інформація про продукт чи торгову марку. Часто в денний час розміщується заборонена реклама алкогольних напоїв під виглядом інформації про нову лінію виробництва, чи про нову систему захисту якості, чи при призові місця на конкурсах. Експерти встановили, що відповідно до законодавства такі матеріали є прихованою рекламою. Кожен фрагмент зроблений у форматі і стилі сюжетів випусків новин – озвучені тими ж журналістами, що готують сюжети та використані ті ж елементи підписів місця та дійових осіб.
 
На засіданні Громадської ради були розглянуті інформаційні сюжети, продемонстровані 16 квітня 2008 року. У них подається однобічна позитивна інформація про якості торгової марки «Біленька» (ICTV), про нове обладнання і якості продукції «Одеського консервного заводу дитячого харчування» (ICTV) та про послуги «Надра Банку» (СТБ та Новий).
 
Переглянути ролики можна на youtube.com:
 
     СТБ
 
     Новий
 
     ICTV
    
Члени Громадської ради відзначили, що основне порушення таких матеріалів полягає в тому, що вони не означені як такі, що є «рекламою», тобто вводять в оману споживача щодо справжньої мети таких сюжетів.
 
Член Громадської ради Тарас Шевченко зазначає: «Ми не переслідуємо мети покарати телеканали. Ми лише хочемо щоб вони заробляти гроші чесно, а не обманюючи українських громадян -  ми прагнемо того, щоб рекламні сюжети маркувалися офіційно як «реклама» і з цих коштів сплачувалися податки за рекламу».
 
Телеканали ICTV, Новий та СТБ практично щодня подають приховані рекламні сюжети після новин. Більш того, розсилаються прайси на виробництво так званих PR-сюжетів.
 
Відповідно до прайсу торгова марка «Біленька» та Одеський консервний завод дитячого харчування заплатили по 5200 доларів за хвилину телеканалу ICTV, «Надра-банк» - 3 900 доларів за хвилину телеканалу СТБ та 4 680 доларів за хвилину каналу Новий.
 
Громадська рада просить Національну раду затребувати у телеканалів ICTV, Новий та СТБ пояснення щодо правової природи цих відеороликів, а також здійснити моніторинг інших каналів на предмет поширення прихованої реклами, зокрема під виглядом бізнес-новин та інших програм.

 

За це рішення проголосували члени Громадської ради:
 
Добринська Вікторія
Віктор Майков
Моісеєв Павло
Покальчук Юрій (голова)
Шевченко Тарас
Баландін Федір
Кудрицька Тетяна
Соломаха Андрій
 
Проти: 0
 
Утримались: Галина Танчак, Ольга Большакова

 

 

Наводимо розшифровки зазначених сюжетів: 
 
Новий канал 
Диктор: Новини за кілька хвилин у «Спорт-Репортері»
Сюжет на фоні приміщення відділення Надра Банку, працівників та клієнтів, які там знаходяться.
Закадровий текст: Аналітики стверджують: популярність банківських депозитних вкладів серед українців стрімко зростає. У одного з лідерів української фінансової системи «Надра Банку» депозитний портфель виріс майже в два рази, якщо порівнювати з минулим роком. І нині ця прогресія активно зростає.
Ігор Гіленко, президент Надра Банку: «Сумма вкладов  населения за март в банке приросла, ну скажем так почти на полмиллиарда гривен. Если взять апрель, вот почти половина месяца, которая прошла к данному моменту, то темп роста вкладов в апреле ещё в полтора раза выше, чем он был в марте.»
Закадровий текст: Досягти таких результатів, стверджують у «Надра Банку», вдалося завдяки запровадженню унікальної депозитної програми «Для моєї родини» та постійно зростаючій довірі клієнтів.
Ігор Геленко: «Из месяца в месяц ростёт популярность банка, увеличивается и без того не маленький уровень доверия к нам клиентов, уровень доверия вкладчиков».
Закадровий текст: Тож за даними Асоціації українських банків «Надра Банк» увійшов до п’яти найбільших банків за обсягами залучених  грошей на депозити від фізичних осіб.
 
 
СТБ 
Диктор:
На цьому всі новини, більше о 22 годині та цілодобово на сайті www.stb.ua. До завтра, талани в усьому, адже все набагато цікавіше.
Сюжет на фоні приміщення відділення «Надра Банку» з працівниками та клієнтами, які там знаходяться.
Закадровий голос: За даними Асоціації українських банків «Надра Банк» увійшов до п’ятірки найбільших фінансових установ країни за обсягами залучених грошей від фізичних осіб. На березень 2008 року депозитний портфель банку становив суму, що майже удвічі більша від березневої минулого року. Головною метою для банку залишається постійне поліпшення якости запропонованих клієнтам послуг.
Ігор Гіленко, президент Надра Банку: «Очень важно чесное отношение с клиентом. Если в стране инфляция -  плати ему более высокий процент. Если клиенту нужны гибкие условия, и, скажем так индивидуально под него сконфигурированный продукт с разными вариантами, разными условиями – дай ему эту возможность -  и клиент будет отвечать тебе взаимностью».
Закадровий голос: Активному збільшенню депозитів сприяє зростання довіри до банку з боку вкладників, а також впровадження восени минулого року унікальної депозитної програми «Для моєї родини», яка покликана задовольнити потреби різних категорій клієнтів. На разі в рамках програми Надра Банк пропонує акційні ставки в різних валютах з максимальною вигодою для клієнтів. 
 
 
ICTV 
Диктор: За кілька секунд на каналі ICTV спорт. Завершить цей інформаційний день після опівночі Віктор Сорока. Я вам нагадую, що «Факти» є на мобілці за номером 299, а також вони є в Інтернеті за адресою ictv.ua. До зустрічі.
Відбивка «ФАКТИ»
Сюжет на фоні виробництва горілки торгової марки «Біленька».
Підпис «Харківська обл.»
Закадровий голос:
У торгової марки «Біленька» збільшився рівень захисту від підробок. Вона перша серед горілок демократичного сегменту, що коштують до 12 грн. за півлітра ввела такий рівень захисту. Відтепер на пляшці стоїть броніетикетка, виконана на голографічній фользі. Далеко не кожна дорога горілка має такий надійний захист.
Підпис «Київ»
Роман Степановський, бренд-менеджер ТМ «Біленька»: «Голографичность этикетки можно проверить просто. Для этого просто её необходимо на свету немножко букву «Б» покрутить. Это позволит увидеть полностью дифракционную волну, разноцветную волну, которая продвигается по этикетке».
/Перед менеджером стоять мікрофони «5 каналу», СТБ, Нового, ICTV/
Підпис «Харківська обл.»
Диктор: Змінився і ковпак «Біленької». Щоб упевнитися у справжності пляшки достатньо піднести ковпак до ультрафіолету – контур букв засвітиться блакитним кольором.
Підпис «Київ»
Олексій Філановський, експерт горілчаного ринку: «Если посмотреть на бутылку  этикетку и колпак  «Беленькой», то мы увидим, что сделать непромышленным  способом её невозвожно. Этикетка «Беленькой» защищена лучше, чем любая другая марка».
Підпис «Харківська обл.»
Диктор: Слоган «Біленької» – «Якість вища за ціну!», легко підтвердити, адже виробляють «Біленьку» краще західноукраїнських виробників. Голографічна етикетка та новий ковпак вдосконалили зовнішній вигляд пляшки і захистили народну марку від підробок.
Підпис «Київ»
Та при цьому споживачі як і раніше можуть побачить її на полицях магазинів. 
Сюжет на фоні процесу виробництва продукції Одеського консервного заводу дитячого харчування. 
Підпис «Одеса»
Закадровий голос:
Одеський консервний завод дитячого харчування запустив нове швецьке обладнання з виробництва соків. Воно має потужність … упаковок соку на годину, що задовільнить зростаючий попит на продукцію що узгоджується з внутрішніми та європейськими стандартами.
Наталія Тхир, головний технолог Одеського консервного заводу дитячого харчування: «Безусловно это невозможно сделать без внедрения на предприятии инновационных технологий и внедрения нового технологического оборудования».
Закадровий голос:
До того ж, підприємство виготовляє соки з натуральних фруктів та овочів.  З   небагатьох на вітчизняному ринку, що випускають дитяче харчування з дотриманням високих стандартів.
Віктор Станіславський, голова правління ВАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування»: «В советское время к нашему производству предъявлялось восемнадцать тренований по качеству. А сейчас мы приняли более двадати таких параметров».
Закадровий голос: За ініціативою підприємства було ухвалено Хартію виробників харчування. До неї приєдналися десятки вітчизняних підприємств, що поліпшило контроль якості.
Людмила Крикун, начальник відділу сертифікації харчової продукції Одеського Держстандарту: «Продукция, которая выпускается предприятием соответствует всем нормативным документам и всем требованием покупателя…».

Закадровий голос: Експерти Держстандарту визнають: продукція цього підприємства – якісна і сприяє зміцненню здоров’я.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY