detector.media
«Телекритика»
04.06.2008 16:09
Сім орієнтирів «ТСН»: Скандали, Сенсації, Страх, Смерть, Секс, Сміх і Гроші
Сім орієнтирів «ТСН»: Скандали, Сенсації, Страх, Смерть, Секс, Сміх і Гроші
Про те, що з отриманням компанією Central European Media Enterprises повного контролю над «Студією 1+1» та зміною топ-менеджменту каналу зміняться й новини «ТСН», стало відомо під час зустрічі виконавчого директора СМЕ Адріана Сирбу з колективом каналу 18 березня. Характеризуючи новини, які він хотів би бачити на каналі, пан Сирбу вжив специфічну ідіому – «новини для барбоса». Як стало зрозуміло згодом, йшлося про «пожовтіння» та переорієнтацію новин на більш масову аудиторію.
 
Документ, який сьогодні публікує «Детектор медіа» - рекомендації щодо виробництва новин, які були нещодавно поширені серед редакторів і журналістів інформаційної служби «1+1». Достеменно не відомо, хто є його автором, хоча джерела «ТК» припускають, що авторство може належати керівнику «ТСН» Наталії Катеринчук. Ми не редагували цей документ, залишивши граматику та пунктуацію без змін.
 
{без заголовка}
 
Наповнення ТСН здійснюється наступним чином 
 
90 відсотків новин, що входять до випуску формуються за ознаками шести – «С» та одного – «Г».
 
Йдеться про Скандали, Сенсації, Страх, Секс, Смерть, Сміх та Гроші
 
Тобто майже усі новини, що наповнюють випуск і відповідно цікаві для глядачів ТСН мають вищезгадані ознаки.
Дуже ефективні журналістські розслідування, прихована камера. 
Виняток деякі новини культури і мистецтва –вони глядача мають розважати. (Тут важливо обирати дійсно цікаві самі події. І головне відповідно цікаво їх подати. Принцип інфотеймент або таблоїду).
 
Загалом у випуску мають бути різні сюжети, різні жанри, різна форма подачі того чи іншого матеріалу. Комбінація: Екшн-фільм, Емоція, Корисна, важлива інформація, Теленовина, Таблоїд, Інфотеймент.
 
  
ВИМОГИ ДО СЮЖЕТІВ 
Кожен сюжет має обов’язковий стендап журналіста.
Стендапи: Якщо цьому сприяє тема, подія, місце з’йомки має бути обіграний.
Надзвичайна подія: журналіст демонструє присутність.
В деяких випадках журналіст-актор, перевтілюється.
Будь-який рух має бути виправданий. Звідки й куди йдеш і чому.
Сюжети короткі, виняток спец теми, розслідування.
Речення короткі, лаконічні. Мова проста, доступна зрозуміла загалові (без діалектизмів, складних професійних термінів)
Синхрони героїв до 15 секунд. (винятки, щось дуже важливе) .
Високий темпоритм начитки, динамічний сюжет.
Без оціночних суджень
Без мораліте, власних висновків.
Кожен сюжет міні кіно. Зрежисоване журналістом. Початок, затравка, кульмінація, розв’язка.
Тексти завжди відштовхуються від відео картинки. Відео на телебаченні головне. Текст –це доповнення до картинки, а не навпаки. Ми телебачення, а не газета. Максимальне використання Ноу - коментс
Все про що говорить журналіст має бути візуалізовано. Все, що не можна показати, не було можливості зняти, відображається завдяки графіці. Приклад: ДТП є відео наслідків автопригоди. Дизайнери малюють, як це могло статися. Кілька версій.
А цифри – не сприймаються на слух – їх треба писати на графіці.
Для посилення ефекту графіка супроводжується звуковими ефектами. Музикою, тощо. Яскрава мультяшна 3D графіка – завжди покращить сюжет.
Кожен сюжет є авторським та індивідуальним. Кожен журналіст зберігає свій власний стиль. Водночас, він працює в стилістиці новин ТСН.
В подачі політичних сюжетів - перевага інфотейменту – інформуючи розважай. Балагс. Об’єктивнівність. Якщо доцільно сатирично, іронічно.
Розслідквання –прихована камера.
Соціалка, через людей, їхні емоції.
В деяких сюжетах головний герой сам кореспондент. Використання суб’єктивної камери. Камера знімає – веде самого журналіста.
Ексклюзивність: Синхронів тем.
Помічати і акцентуватись на деталях.
Радіопетлічка на журналістові та героєві.
Головний критерій – сюжет має бути яскравим та цікавим. Кожен раз журналіст має ставити себе на місце телеглядача. ЧИ був би йому самому цікавий такий матеріал.
  
 
ТИП НОВИН-СЮЖЕТІВ 
Інфотеймент.- Інформуючи розважай. Прийом можна використовувати в різноманітних темах.
Таблоїд.- Жовті теми, шоу-біз, політика, що усіх дістала.
Журналістські розслідування.- Прихована камера, детективні-серіали. Людям дуже подобається.
Життєві історії. Наркотик для глядача. Через емоції героїв. Сюжети, які викликають сміх та сльози глядачів. Міні-кіно.
Здоров’я, медицина. Теми, що завжди хвилюють усіх. Міні-кіно. Обов’язково - герой. Людська драма або навпаки дивовижне зцілення.
Злі новини. – Кримінал, трагедії, страх. Не смакуємо криваві відео епізоди. А піднімаємо проблематику. Чому так стається. Осоціалюємо. Герой – жертва, герой злочинець. Свідки. Хто винен – Держава. Змушуємо коментувати держдіячів.  Якщо треба – прихована камера
Культура, мистецтво. Веселий таблоїд інфотеймент, розважальний, яскравий матеріал. Позитивні емоції.
Комбінація, інфотеймент, екшн.
 
  
СТИЛЬ ПОДАЧІ 
Цікаві анонси, які заінтригують глядача. Короткі фрази. Влучні міні-синхрони до 5 секунд. Спеціальні записані для анонсів стендами (краще ігрові, ролеві, на фоні події). Глядач після анонсу не може переключити телевізор.
Ведучі: Перша фраза має бути влучною інтригуючою та водночас інформативною.
Перше слово головне – ЩО, ХТО? . вже потім ДЕ? Коли? Чому. В кожній наступній студії першою може бути коротка фраза - місток між новинами. Але якщо вона яскрава та цікава.
Кожна нова студія зачіпка для глядача. Вона має вражати, чіпляти за живе. Речення короткі. Тривалість Студії не більше 25 секунд.
Проста людська мова. Мова якою спілкуємося в повсякденному житті. Без штампів та офіціозу.
Журналісти: в сюжетах речення короткі. Прості речення легше читати. Додає темпоритм. Синхрони героїв короткі або суть або емоція. Для сюжету головне відео картинка. Репортер режисер свого сюжету. Думаємо картинкою. Максимальне використання ноу - коментів. Стендапи – підхід творчий. Рух якщо виправдано, коли розумієш куди йдеш і навіщо. Стендапи на фоні події, яка розгортається просто зараз. Біля місця куди не пустили. Адресні тощо. Акторство, перевтілення якщо це дійсно гарно. Залежить від особистого смаку журналіста.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY