detector.media
31.05.2008 11:41
Комісія з питань захисту суспільної моралі вивчатиме творчість Захер-Мазоха
Національна експертна комісія розглядає питання щодо відкриття у Львові закладу під назвою «Мазох-кафе», біля якого встановлена скульптура цього письменника.
 
«Відразу після того, коли у пресу потрапила інформація про встановлення у Львові скульптури барона Леопольда фон Захер-Мазоха та відкриття «Мазох-кафе», - розповідає регіональний представник Комісії у Волинській, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях Олександр Хитров. - Комісія звернулася до міського голови Львова Андрія Садового, до керівництва управління культури Львівської ОДА з проханням роз’яснити ситуацію в рамках виконання місцевою владою Закону України «Про захист суспільної моралі». Зрозуміло, що деяких львів’ян може непокоїти той факт, що у місті таким чином використали ім’я австрійського письменника, чиє ім’я психологи пов’язують із «отриманням задоволення від приниження та фізичного болю».
 

Комісія, за словами пана Хитрова, з розумінням поставилася до авторів проекту, адже вони вдалися до креативних заходів, аби привабити туристів та гостей Львова до свого закладу. «В той же час слід відзначити, що скульптура Мазоха (скульптор Володимир Цісарик) належить до творів мистецтва, а барельєфи, які використано у декораціях «Мазох-кафе», теж потребують мистецької оцінки. Зрештою, відповідь на запитання «Чи потрібно у Львові таким чином вшановувати Леопольда фон Захер-Мазоха», котрий народився 27 січня 1836 року в м. Лемберґ (тодішня назва Львова) в родині поліцай-президента Королівства Галичини та Володимирії Леопольда Захера, потрібно давати, у першу чергу, громадськості міста Львова та органам місцевого самоврядування» - йдеться у повідомленні. Комісія вважає, що перед тим слід добре вивчити творчість письменника та зрозуміти, чому саме його ім’я 1886 року психіатр та невролог Ріхард фон Крафт-Ебінг використав для назви нового на той час поняття у психіатрії та сексопатології.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY