detector.media
Світлана Остапа
28.05.2008 13:39
Інший бік розслідувальної журналістики
Інший бік розслідувальної журналістики
Група волонтерів закидає програмі «За Вікнами» (СТБ) перекручування фактів у сюжеті про Глинський дитячий будинок. На їхню думку, наведена у розслідуванні негативна інформація дискредитує ідею доброчинності.
Журналістські розслідування – один із найпопулярніших журналістських жанрів. В Україні цей жанр став досить популярним на телебаченні. Зокрема, торік на СТБ було відкрито проекти «За Вікнами», а цього року на «Інтері» – «Агенти впливу». Ще у пам’яті глядачів – проекти ПЦ «Закрита зона» та деякі інші спроби. Утім, до якості розслідувальної журналістики у експертів чимало претензій.
 
Зрозуміло – щоб технологічно все відшліфувати, потрібен час. Та й досвід, як кажуть, прийде з часом. Але це не звільняє тих, хто робить програму, від відповідальності за поширену, як правило – ексклюзивну інформацію.
 
Звичайно, метою розслідувальної журналістики є розкриття й оприлюднення якихось кричущих неподобств. Тому журналістські розслідування апріорі не можуть подобатися тим, кого в сюжеті виводять на чисту воду. І тут журналіст, як лікар, повинен не помилитися, відрізнити справжню хворобу від «уявної». Навіть подію, безпосереднім свідком і учасником якої ти є, можна потрактувати неправильно – надто ж коли йдеться про такі матеріали, як зйомки прихованою камерою і т.п.
 
Днями на адресу «ТК» надійшов лист від Андрія Ярмоленка і представників «Лідерської програми 83-Київ», які скаржилися на необ’єктивність журналістів і творців програми «За вікнами»: «12 травня на телеканалі СТБ в програмі “За Вікнами” пройшов неправдивий сюжет про Глинський дитячий будинок Роменського району Сумської області. В сюжеті було сказано, що дітей із цього закладу тільки за бажанням керівництва за будь-яку провину відправляють до психіатричної лікарні. Це нахабна брехня!».
 
Автори листа стверджують, що працюють із цим дитбудинком уже два роки і підняли його практично з нуля. Зробили з напівзруйнованих бараків комфортабельні будиночки, провели комунікації тощо. Хвалять вони в листі й директора Сергія Крикуна, який «дуже турбується про дітей і віддає їм всю свою душу».
 
«Нам дуже боляче було дивитися цю програму, – пишуть у листі. –. Ми вклали і вкладаємо в цих дітей дуже багато сил та часу. А всю нашу роботу і роботу директора просто обганили журналісти в гонитві за дешевим піаром. Для нас захистити наш дитячий будинок – це справа честі! Програма руйнує всі наші намагання допомогти дітям, створюючи негативне ставлення людей до питання допомоги дітям».
 
Автори листа не заперечують, що в Україні існують проблемні дитячі будинки, але те, що розповів СТБ про Глинський дитячий будинок, на їхню думку, неправда.
 
Ведучий програми «За Вікнами» Богдан Кутєпов відкинув усі звинувачення, зазначивши, що будь-хто може зробити висновок щодо справедливості критики, просто переглянувши цей сюжет програми «За Вікнами».
 
«Відзняті матеріали свідчать самі за себе. Там однозначно є порушення прав дітей, – стверджує Богдан. – Причому дітей із обмеженими розумовими здібностями. Я розумію таку реакцію на наш сюжет. На наші сюжети часто таким чином реагують. У понеділок 26 травня о 22.25 ми продовжуватимемо цю тему. У нас буде невеличкий матеріал – продовження, в якому ми покажемо реакцію обласного управління освіти. Ми не відмовляємося від жодного слова, що прозвучало в нашій програмі, і готові за це відповідати навіть у судовому порядку. Ми готові відстоювати свої права, оскільки ані хвилинки не сумніваємося в об’єктивності наших матеріалів».
 
В сюжеті, відео якого, за словами Богдана Кутєпова, невдовзі викладуть на сайті СТБ, розповідається про те, як вихованців б’ють, безпідставно лікують у психіатричній лікарні, а дівчаток примусово стрижуть «під нуль». Причому діти не знають, від чого їх лікують і чим саме. Самі ж діти на камеру стверджують, що їх часто лякають психушкою – за бійки, паління тощо.
 
Директор дитячого будинку Сергій Миколайович Крикун переконаний, що журналісти СТБ не розібралися в ситуації і подали викривлену інформацію. За його словами, сюжет було зроблено за ініціативою одного з вихователів дитячого будинку – Олега Миколайовича Картавого, який підтвердив це на зборах трудового колективу. На запитання своїх колег, навіщо він це зробив, він відповів, що йому захотілося сенсації.
 
«У нашому закладі навчаються 118 вихованців. Діти мають діагноз Ф-70 (легка розумова відсталість), деякі мають різні побічні ефекти, – схвильовано розповідає «ТК» Сергій Миколайович. – Згідно з положенням про надання психіатричної допомоги таким дітям, вони двічі на рік повинні отримувати стаціонарне лікування. Наші діти не всі проходять курс лікування, а тільки ті, які цього потребують. Щодо показаних у сюжеті дітей, які знаходилися на лікуванні, то одну дівчину в лікарню поклала мати. Ще одна – Ліда – лікувалася від алкогольної залежності (цю дівчину ще два роки тому поставили на облік районного наркотичного відділення).
 
До речі, Ліда на запитання начальника районної служби у справах дітей (яка відвідала її за місцем проживання на другий день після виходу сюжету), чому вона знаходилася в лікарні, то вона відповіла, що на лікуванні за вживання спиртних напоїв. А під час зйомок про це не сказала, тому що їй Олег Миколайович наказав цього не розповідати. Ще один герой сюжету, Василь (йому 18 з половиною років), якого рік тому судили за пограбування, сам написав заяву на лікування. А в сюжеті все подано зовсім по-іншому».
 
За словами директора дитячого будинку, у них проводилося службове розслідування обласним управлінням освіти, також приїжджали місцеві журналісти. І, як виявилося, у сумських журналістів зовсім інша думка, ніж у журналістів СТБ. Та й після службового розслідування, наголошує пан Крикун, директора не звільнили.
 
Стосовно лікування дітей Сергій Крикун запевнив «ТК», що у них є виписки, в котрих зазначено всі діагнози. Тож твердження, мовляв, достатньо одного рішення директора, щоби покласти дитину на лікування, не відповідає дійсності, підкреслює Сергій Миколайович. Також він стверджує, що побиття дітей взагалі не було. Стосовно ж підстригання, то, за його словами, тут склалася своєрідна ситуація. Ці дівчата обіцяли, каже пан директор, що в разі втечі з дитячого будинку вони, коли їх знайдуть і повернуть, підстрижуться. Тому, повернені до дитячого будинку після втечі і нічних пошуків, дівчата самі взяли ножиці і підстригли одна одну.
 
«Потім медсестра підрівняла їм зачіски, – розповідає директор. – Відео, коли дівчата розповідали про цю пригоду, знімав Олег Миколайович Картавий. Він їм підказував, що потрібно розповідати. А коли ж вони запитали його – для чого це, він їм навіть не пояснив».
 
Автор сюжету про дитячий будинок Наталя Франчук розповіла «ТК», що вони дійсно отримали інформацію від одного з вихователів. Але для того, щоб усе зняти на приховану камеру, вона замаскувалася під волонтера. «Зараз дівчинка, яку побили, підстригли і яку ледь не відправили у психушку, подала заяву слідчому прокуратури. Заява таємним чином зникла, і вона написала її ще раз. Більше того, особисто міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко і Катерина Ющенко (Фонд Україна-3000”) зацікавилися цим питанням. Вони хочуть захистити дітей і вихователя, який надав інформацію».
 
Наталя обурена тим, що за підсумками службового розслідування обласного управління освіти директора не звільнили, хоча за ним числиться чимало прорахунків у роботі: «Він не заперечує факт побиття і підстригання дітей. За цим фактом обласне управління освіти визнало роботу школи незадовільною, винесла догану заступникові директора, а щодо виховательки, яка брала участь у підстриганні дітей, поставило питання про доцільність подальшого перебування на роботі. Але вона написала заяву за власним бажанням, ще коли розслідування не закінчилося. Хоча, згідно із Законом України “Про освіту”, за жорстоке поводження з дітьми, в тому числі побиття і підстригання, взагалі мають звільнити. Але обласне управління освіти просто винесло догану».
 
Волонтери дитячого будинку звинувачували журналістку в тому, що вона не мала права знімати дітей, але вона запевнила «ТК», що має підписаний вихованцями дозвіл, що вони не проти використання їхньої інформації та їхнього зображення на телеканалі СТБ. Крім того, дітям уже є 18 років: «Ці спонсори не викликали в мене довіри. Вони не відповіли, яку організацію представляють, сайту в них також немає. Вони просили в мене розписки дітей, але я їм відмовила. Мені здається, що це адвокати, які збирають документи для суду, а ніякі не волонтери».
 
Директор дитячого будинку назвав волонтерів (авторів листа) ініціативною групою з Києва, яка їм постійно допомагає. «Чотири роки тому, коли я прийшов сюди працювати, становище в закладі було жахливе. Не працював харчоблок, не було протічної (ні холодної, ні гарячої) води, котли вийшли з ладу, теплотраса була розкопана. Я звертався по допомогу у різні інстанції. Ця група людей зі столиці допомогла нам із ремонтом, і тепер допомагає постійно. Ось на день захисту дітей мають привезти обладнання для дитячого майданчика», – зазначив Сергій Миколайович.
 
Андрій Ярмоленко розповів «ТК», що їхня ініціативна група складається з 30 осіб, а взагалі таких об’єднань, які займаються допомогою дітям, дуже багато. «Ми люди з різними професіями, з різними політичними поглядами, колись ми всі проходили тренінг із особистого розвитку, а після нього зібралася група людей, які колективно можуть вирішувати якісь соціальні проблеми. Ми вирішили допомагати дітям. Для цього залучаємо спонсорів. Протягом двох років займаємося допомогою Глинському дитячому будинку».
 
За словами Андрія, вони надали фінансової допомоги на суму 140 тисяч у. о. «Коли ми туди вперше приїхали, там взагалі було жахливе становище, крапала вода зі стелі, не було ніяких комунікацій. Ми здійснили комплексні ремонтні роботи, полагодили дах. Тепер у кожному будинку окреме водопостачання й опалення. Ми завезли різне обладнання. Наші діти перебувають у значно кращих умовах, ніж в інших дитбудинках України. Ми вже два роки з ними співпрацюємо, добре знаємо керівництво і кожну дитину». Зараз ініціативна група волонтерів має на меті втілити в життя програму «Україна – країна майстрів». Ідея програми – навчити вихованців дитячого будинку початків професії і по закінченню школи допомогти влаштуватися на роботу.
 
 
На думку Андрія Ярмоленка, те, що показав СТБ - «якась нісенітниця». «Нам вони відповіли, що вони сюжет зробили, а решта їх не цікавить. А якщо щось не так, і ми доведемо це в суді, то вони будуть відповідати», – сказав він.
 
Головна мета волонтерів не воювати з журналістами СТБ, а дати їм зрозуміти, що не можна вбивати у людей віру в позитивні наслідки допомоги знедоленим дітям. «Не потрібно губити позитивний настрій і емоції. Тому ми хочемо 1 червня – в День захисту дітей – зробити публічне звернення до депутатів і ЗМІ, до Пінчука. Ми не один рік переконуємо громадськість, що треба допомагати дітям. Це не повинна бути одноразова допомога. Деякі депутати привезуть до дитячого будинку один-два телевізори і думають, що вони врятували всю Україну. Так і журналісти – зроблять сюжет про те, що все погано, тому що все погано. Канал можна зрозуміти, йому потрібні рейтинги, але нехай вони їх роблять не на дітях». Тепер Андрій Ярмоленко ставить під сумнів і решту сюжетів «За вікнами». За його словами, постраждати могли герої й інших сюжетів.
 
26 травня продовження цієї теми у черговій програмі «За Вікнами», як зазначали Богдан Кутєпов та Наталя Франчук, чомусь не було. «Мабуть таки дійшли волонтери до Пінчука», – вирішила я.
 

Наступного дня ми поцікавилися у заступника голови правління з питань інформаційного мовлення Олексія Мустафіна, чому не вийшов заявлений сюжет, який мав розповісти про результати службового розслідування. Він запевнив «ТК», що «продовження обов’язково буде».

 

 

«ТК» отримала офіційний коментар від телеканалу СТБ щодо цього матеріалу:
 
- Главная задача программы «За Вікнами» - привлекать внимание общества к его, общества, проблемам. Каждый ребенок, независимо от того, вундеркинд он или нет, имеет право на дом и любовь тех, кому он доверился. И право на защиту от жестокости  взрослых. Вопрос доверия – одна из ключевых проблем благотворительности. Репутация людей, которые работают с детьми и претендуют на помощь спонсора, должна быть безупречной.
 
К сожалению, волонтеры из «Лидерской программы 83-Киев» (письмо от этой группы за подписью Андрея Ярмоленко цитируется в материале Светланы Остапы «Інший бік розслідувальної журналістики») восприняли сюжет о жестокости в детдоме как личное оскорбление и клевету на дело помощи детдому. 
 
Сумма, вложенная спонсорами в развитие Глинского детского дома за несколько лет - 140 тыс. долларов – вызывает только уважение и восхищение огромной работой, которую сделала волонтерская группа. Однако,  это вовсе не отрицает наличия доказанных фактов нарушения прав детей. Служебное расследование, проведенное областным управлением образования, подтвердило факты избиения и насильственного «пострига» детей, более того, управление признало работу школы неудовлетворительной.
 
Телеканал СТБ, как и обещал, вернется еще раз к этой теме в одной из ближайших выпусков программы «За Вікнами».
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY