detector.media
27.05.2008 14:07
UMH провела приватне розміщення 15% акцій на біржі та планує інвестувати $30 млн. у телепроекти
Компанія United Media Holding, у яку входять група компаній «Український Медіа Холдинг» і російський видавничий дім «Популярна преса», першою з українських медійних компаній провела приватне розміщення 15% акцій на Франкфуртській фондовій біржі. З 27 травня акції UMH включені в лістинг Франкфуртської фондової біржі. У ході розміщення компанія залучила $45 млн., капіталізація склала $300 млн. Організатором розміщення та ексклюзивним фінансовим радником UMH виступила українська інвестиційна компанія Concorde Capital.
 
На думку Олександра Омельчука, керуючого директора групи ринків капіталу інвестиційної компанії Concorde Capital, з точки зору інвесторів історія UMH виявилася дуже привабливою. Понад 30 інвесторів, як юридичних, так і фізичних осіб, придбали акції компанії. «Це, наприклад, великий інституційний інвестор EastCapital. Серед приватних осіб пакет акцій придбав російський медіаменеджер Леонід Макарон», – розповів пан Омельчук. Відтак, Леонід Макарон увійшов до ради директорів UMH. У частину акцій інвестували як сам президент UMH Борис Ложкін, так і компанія Concorde Capital. Але, зазначив Борис Ложкін на прес-конференції, його особиста частка після угоди все одно зменшилася.
 
«Це позитивний сигнал для ринку, – оцінює розміщення акцій Борис Ложкін. – Отже, українські медіакомпанії можуть розраховувати на подібні кроки – у них готові інвестувати». Вихід на фондовий ринок у момент світової фінансової кризи пан Ложкін пояснює тим, що компанія формує інвестиційну історію для проведення IPO в Лондоні наприкінці 2011 – на початку 2012 року. «Ми звикли у своїх діях виходити не з ринкової ситуації, а зі стратегії. Ми вирішили: навіщо нам плисти за течією та поплили проти неї. І в нас це вийшло», – позитивно оцінює результат операції президент UMH. На час виходу на IPO Ложкін розраховує на капіталізацію компанії не менше $1 млрд. Під час публічного розміщення акцій контрольний пакет продавати не планується.
 
Провівши операцію з приватного розміщення акцій, UMH збирається вкладати гроші в нові медіа. «60-65% залучених коштів, а також грошей компанії та кредитних ресурсів будуть витрачені на інвестиції в Інтернет і телебачення в Україні та Росії, – каже Борис Ложкін. – На телебачення в обох країнах піде близько $30 млн. Йдеться передусім про нішеві проекти. Ми розглядаємо різні варіанти, у тому числі це буде, очевидно, придбання існуючих каналів і запуск нових, а також виробництво продукту в Росії з можливим виходом на окремі телеканали. Це буде щонайменше один проект в Україні та один у Росії. Але цей проект буде розкладатися на 5-6 проектів поменше». Нагадаємо, що наразі компанія не володіє телересурсами ні в Україні, ні в Росії. Подробиці проникнення на телевізійний ринок компанія обіцяє оголосити в червні.
 
За словами Бориса Ложкіна, UMH розвиватиме свій Інтернет-підрозділ у трьох напрямках. Компанія інвестуватиме в існуючі проекти, зараз готує декілька цікавих старт-апів в Україні та Росії, а також завершує кілька угод з придбання Інтернет-проектів в Україні. Крім того, пан Ложкін задоволений результатами співпраці з російською компанією SUP, оскільки доходи від продажу реклами в українському LiveJournal зросли. «Ми будемо розвивати наше рекламне агентство, у нас з’являться найближчим часом іще цікаві рекламні партнери», – пообіцяв президент UMH.
 
Борис Ложкін стверджує, що ті проекти, які компанія планує купувати, не пов’язані з групою «Приват» або особисто з Ігорем Коломойським чи Геннадієм Боголюбовим. Також він роз’яснив деталі наявного спільного бізнесу: «Історія відносин UMH та «Привату» розпочалася в 1999 році, коли ми придбали в російської компанії «Проф-Медіа» 50% газети «Комсомольская правда в Украине». Решта 50% належали «Приват-банку», який відмовився від придбання російської половини. Так ми стали партнерами з «Приватом». За останній час Геннадій Боголюбов особисто викупив частку «Привату» в наших спільних проектах. Це «Комсомолка», радіостанції «Авторадіо» і «Європа Плюс», типографія «Укрполіграфмедіа». Частка Боголюбова в цих проектах становить 50%». Володіючи 50%, UMH завжди контролює операційний менеджмент, що вигідно партнерам. Щодо журналу «Фокус» UMH пов’язаний з «Приват-банком» кредитними відносинами, оскільки останній виділив значний кредит на розвиток журналу.
 
Борис Ложкін не виключає в майбутньому появу спільних проектів з «Приватом», але підкреслює, що конкретних планів наразі не існує. Водночас UMH надалі ніколи не розглядатиме пропозиції про міноритарну частку в спільних проектах, за винятком ситуацій, коли купує міноритарний пакет з опціоном на контроль через певний час.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY