detector.media
23.05.2008 12:36
Ольга Большакова: У держпрограмах переходу на цифру не враховано інтереси місцевих мовників
Ольга Большакова: У держпрограмах переходу на цифру не враховано інтереси місцевих мовників
Керівник програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова переконана, що в державних програмах переходу на цифрове мовлення не враховано інтереси місцевих мовників. На цьому вона наголосила під час Конгресу НАМ у рамках обговорення галузевого звіту «Стан та перспективи розвитку телебачення та радіомовлення в Україні».
 
За її словами, ці документи враховують лише суто технічні питання і не гарантують вільний розвиток ЗМІ: «Я не вбачаю в них гарантій роботи для телекомпаній – ані загальнонаціональних, ані місцевих; ані гарантій плюралізму, ані гарантій свободи ЗМІ. Таке враження, що ця галузь давно відірвана від цих питань, і є суто питанням розподілу частотного ресурсу». Однією з основних проблем Ольга Большакова називає недосконалість законодавства, а саме закон «Про телебачення та радіомовлення», в якому передбачено, що «кожен мовник, який володіє частотою, отримує мультиплекс, що розвивається на основі цієї частоти»: «Наш закон Про телебачення та радіомовлення” писався людьми, які на той момент не розуміли реалій цифрового мовлення Вони не розуміли, що не буде такої кількості частотного ресурсу, що зміняться частоти, і яким чином технічно розподілятимуться ці частоти», – наголосила Ольга Большакова.
 
Саме тому, за її словами, на сьогодні у місцевих мовників є два варіанти переходу на цифрове мовлення. Перший варіант – це виділення для потреб місцевого та обласного мовлення двох загальнонаціональних покриттів. Другий варіант – це будівництво багаточастотних міні-мереж. Саме друге рішення, на думку Ольги Большакової, дозволить зберегти незалежність місцевого мовлення та дозволить його використовувати не лише для теле-, а і для радіомовлення: «Женевська домовленість не забороняє будувати асинхронні мережі, або використовувати одиничне присвоєння. Адже будівництво синхронних мереж для місцевого мовлення є не доцільним, це розпорошення технічного та фінансового ресурсу. А це рішення дозволить зберегти незалежність місцевого мовлення, оскільки буде створено маленький місцевий мультиплекс, який використовуватиметься для декількох місцевих програм. Це дозволяє зекономити кошти і туди ж поставити частину радіопередач без додаткового обладнання».
 
Також Ольга Большакова закликала індустрію приділити увагу питанням переходу на радіомовлення та процесам, пов’язаним із розподілом радіочастот на міжнародному рівні: «Якщо по телебаченню частоти на міжнародному рівні вже поділені, і ми вже не впливаємо на цей процес, то питання по радіо ще не вирішене. Тому в наших інтересах зробити це вчасно і вплинути на цей процес».
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY