detector.media
23.05.2008 12:22
Влад Ряшин: Україномовний продукт, орієнтований тільки на внутрішній ринок, посідатиме першість у вітчизняних рейтингах
Голова наглядової ради групи компаній «Стар Медіа» Влад Ряшин переконаний, що україномовні фільми та серіали, вироблені виключно для українського ринку, займатимуть перші місця у рейтингах найкращих програм. На цьому він наголосив під час Конгресу Незалежної асоціації телерадіомовників у межах підготовки галузевого звіту «Стан та перспективи розвитку телебачення та радіомовлення в Україні».
 
«Українські продакшни змушені працювати на зовнішній ринок для отримання доходів, щоб робити інвестиції у якісний продукт. Так буде не завжди, я не сумніваюся, що зі зростанням рекламного ринку (а це не пов’язано з мовним регулюванням Нацради) продукти у цих жанрах будуть вироблятися для внутрішнього ринку. І канали, і продакшн-компанії почнуть це собі дозволяти. І цей продукт, найімовірніше, буде україномовним, що, безумовно, ускладнить його продаж на інші території. І, швидше за все, він займе перші позиції в українських рейтингах», – наголосив він. Але, за його словами, у найближчі рік-два ще не можна говорити про масовий потік такого виробництва.
 
Влад Ряшин назвав основною тенденцією на українському телеринку пряму залежність якості та кількості виробництва телевізійного контенту від обсягів рекламного ринку. За його словами, на сьогодні бюджет на виробництво короткого серіалу для прайм-тайму становить 200-300 тисяч доларів за одну серію, а середній бюджет кіно для телебачення – 300-350 тисяч доларів. Саме тому, як наголосив пан Ряшин, попри стрімке зростання українського рекламного ринку від 20 мільйонів у 1998-му до 650 мільйонів, яке, за оцінкою сейл-хаузів, очікується у 2008 році, цих коштів недостатньо, щоби канали могли виробляти якісний продукт у зазначених вище бюджетах виключно для внутрішнього ринку.
 
Як один із позитивів розвитку українського ринку виробництва він також назвав відкриття в Україні студійних комплексів російських продакшн-компаній («Амедіа Україна», «Централ Партнершип»). Однією з основних проблем Влад Ряшин назвав відсутність будь-якої підтримки кіновиробництва з боку держави та регулювання мовного питання, що зумовлює «втручання держави у цілісність авторського продукту».
 
Ще одна тенденція українського телеринку, за його словами, – це відсутність професійних кадрів та оригінальних ідей. Із цим погодився і керівник каналу СТБ Володимир Бородянський: «Чим яскравіша ідея, тим більше впливає на глядача. Є цікаві ідеї, просто ідеї і погані ідеї. Ми реалізуємо просто ідеї і цікаві ідеї. Поганих ідей, на жаль, багато. Приміром, ми з жовтня шукали сценарій для серіального виробництва, перечитали близько 400 сценаріїв, а відібрали три. Собівартість цього відбору просто шалена». За його словами, позитивною тенденцією на сьогодні є адаптація західних ідей, що дозволяє українським спеціалістам здобути досвід щодо технології виробництва: «В телебаченні треба багато їздити на ярмарки, фестивалі, що більше ваші співробітники бачать, то більше у них виникає ідей», – зазначив він. Також пан Бородянський розповів про те, що СТБ на сьогодні шукає ведучих, і основною проблемою, яка постає перед каналом, є відсутність професійних кадрів.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY