detector.media
«Телекритика»
18.05.2008 00:40
Вахтанг Кіпіані: Ярослав Мудрий переміг у «Великих українцях» завдяки маніпуляціям
Вахтанг Кіпіані: Ярослав Мудрий переміг у «Великих українцях» завдяки маніпуляціям
Ярослав Мудрий опинився на першому місці за кількістю відданих голосів у проекті «Великі українці» внаслідок організованого голосування з кількох десятків мобільних телефонів протягом останньої доби голосування. Про це «Детектор медіа» повідомив шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані, який також брав участь у програмі як «адвокат» Степана Бандери.
 
Нагадаємо, згідно з офіційно оприлюдненими результатами голосування, за Ярослава Мудрого було віддано близько 648 тисяч голосів - 40% від усіх 1621049 голосів, які надійшли протягом фінального етапу «Великих українців». Тим часом, 14 травня перед трансляцією фільму про Ярослава Мудрого, якого представляв народний депутат від Партії регіонів Дмитро Табачник, ведучі програми повідомили, що цей кандидат перебуває на 4-му місці. Степан Бандера, який у цей час перебував на 1-му місці, фінішував на 3-му місці із 261 тисячами голосів (16%). Друге місце посів Микола Амосов із 322 тисячами голосів (19,88%). Неофіційна інформація про організоване накручування рейтингу Ярослава Мудрого з’явилась ще до початку програми: «витік інформації» стався із джерел у редакції програми, які сподівались, що на результат програми ще можливо вплинути.
 
17 травня «Детектор медіа», побачивши в інтернет-щоденнику Вахтанга Кіпіані свідчення «накрутки» голосів за Ярослава Мудрого, звернулась до шеф-редактора «Великих українців» із проханням прокоментувати цю інформацію.
 
Вахтанг Кіпіані, шеф-редактор проекту «Великі українці»:
- З вівторка я був відсторонений від інформації про перебіг голосування, яку до того мав щодня протягом місяця. Заднім числом було пояснено, що це ніби через конфлікт інтересів, адже я є не тільки шеф-редактором «Великих українців», а й адвокатом одного з топ-десятки.  
 
У п’ятницю, в першій половині дня, я повідомив Анну Безлюдну, що маю інсайдерську інформацію, що на цей момент надійшло понад 200 тисяч голосів за Ярослава Мудрого. Це означало, що подальше голосування людей за будь-кого іншого – чистий фарс, цей персонаж вже ставав апріорі недосяжним. Це не було взято до уваги, мене й присоромили: що мені згодом буде соромно за такі підозри тощо. Але цифр я так і не побачив – дізнався про них уже в ефірі, разом з телеглядачами і учасниками шоу.  
 
Увесь сезон команда «Великих Українців» робила все, щоб було і цікаво, і пізнавально, і чесно. У нас у колективі не було настанови – має перемогти цей або інший історичний персонаж. Переможцем мав бути оголошений той, кого найчастіше називав народ. А тепер увага: 60 тисяч голосів за Ярослава Мудрого протягом місяця і близько 550 тисяч – за один день – це як? Якщо з формальної сторони це і не порушення «букви» проекту, але «духом» зманіпульовано. Переконаний, що ніхто в Україні не повірить, що Тарас Шевченко, визнаний всіма як українець номер один, який з великим відривом виграв перший тур проекту і був на третьому місці до 16 травня, програв князю Ярославу в чотири рази! Цей «кидок» є хамством, яке принижує всю націю.  
 
Це була чудово організована акція. Кілька десятків телефонів, номери деяких із яких відомі, і необмежені фінансові ресурси в останній день підмінили вибір всієї країни. Передбачити, що це буде настільки брутально, ніхто не міг. Це не стосується «груп підтримки», які самоорганізовувалися і закликали підтримувати Лесю Українку, Бандеру, Сковороду, Амосова, Шевченка, Лобановського. Робилися великі розсилки серед людей, тривали дискусії в блогах і на форумах. До речі, якраз у Ярослава Мудрого такої організованої групи підтримки не було, хоча ніхто не сумнівається, що він гідна постать і в нього є свої прихильники.  
 
Звучать думки, що маніпулювання вибором людей принесло користь – засвідчило тяглість українського державотворення, європейський вибір і таке інше. Адже, справді, постать Бандери, який ще за два дні до фінала лідирував з величезним відривом, викликає неоднозначне ставлення навіть серед україноцентричних людей. Мовляв, невідомі «добродійники», які не пожалкували за один день подарувати «Київстару» і «Інтеру» сто тисяч доларів, таким чином майже врятували Україну від «розколу» - на тих, хто за лідера ОУН і хто проти. Я би з цим, може, й погодився, якби це сказав народ, а не, як каже кримінальний кодекс, «група осіб, які діяли за попередньою згодою». Як слушно сказав сьогодні історик і один із консультантів проекту Ярослав Грицак: «Вони виграли цю битву, але програли війну».
 
Від «ТК»: «Організоване» голосування, як уже розповідала «ТК», було й в оригінальному проекті Бі-бі-сі 100 Greatest Britons – студенти вищих навчальних закладів, які носять імена Вінстона Черчіля та Ісамбарда Брунеля, масово голосували за цих кандидатів, які в результаті опинились на першому та другому місці. Після відкритої дискусії голоси студентів вирішили зарахувати. В Україні дискусія ще не почалась. Сподіваємось, канал «Інтер», якому «ТК» одночасно з цією публікацією надсилає офіційне прохання про коментар, готовий узяти в ній участь.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY