detector.media
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
05.05.2008 09:12
Найдовша програма про Ольгу Сумську
Найдовша програма про Ольгу Сумську
Нова програма «Світ кіно з Ольгою Сумською» (ТРК «Київ») зовсім не про кіно.
Ще в жовтні минулого року під час роботи «Кіноринку Молодість» керівник телеканалу «Київ» Дмитро Джангіров пообіцяв, що скоро там з’явиться власна спеціалізована програма про кіно, зокрема – українське, і будуть покази сучасних українських стрічок. Із останнім – сучасними актуальними українськими стрічками – поки що не склалося через причини, які не залежать від керівників ТРК «Київ». А ось першу обіцянку виконано. 5 квітня о 20.20 на телеканалі «Київ» відбулася прем’єра програми «Світ кіно з Ольгою Сумською», про що прес-служба умовного Київського медіахолдингу повідомила заздалегідь. А 25 квітня в Українському домі сама Ольга Сумська представила цю ж таки власну програму. Презентація відбулася в рамках 5-го Київського міжнародного «Кінофоруму України 2008». Отже, хлопці сказали – вони ж і зробили.
 
Тепер на українському телебаченні стало на одну програму про кіно більше. Я вже планував поставити новинку в один ряд із «Кіно. UA» (Перший національний), «Кіно і Крапка» («Кіно»), «Кіно в деталях із Федором Бондарчуком»(«1+1»). Але, старанно переглянувши перші випуски, зрозумів – ця програма вибивається з загального переліку, не вписується в жоден контекст і навіть заслуговує спеціальної номінації «Найкоротша програма про кіно в Україні». Або – найдовша програма про Ольгу Сумську. Так довго – аж цілих десять хвилин – цю вродливу актрису не показують на жодному з каналів. Якщо, звісно, йдеться не про «Роксолану» та інші нечисленні художні фільми з її участю.
 
Думаю, Сумську треба справді частіше задіювати саме в кіно. Якщо актриса через загальний зародковий стан розвитку вітчизняного кінематографу не може поки що стати «обличчям» якогось чергового кіно- чи телесеріального проекту, тоді оптимальний варіант – залишити актрису номінальною ведучою програми на кшталт «Імперія кіно». Чим вона успішно займалася тривалий час на «Плюсах»: кілька хвилин представляла черговий фільм, даючи про нього коротеньку інформацією, підготовану редакторами. Коли проект у такому форматі вичерпав себе, його закрили. Але попри це третього Ользі Сумській не дано: займатися безпосередніми обов’язками (тобто, бути актрисою) чи декоративно оголошувати про початок чергового фільму. На роль самої себе, тобто – телеведучої Ольги Сумської, вона поки що не годиться.
 
Трошки про концепцію «Світу кіно з Ольгою Сумською». Як обіцяла прес-служба Київського медіахолдингу, програма «буде позбавлена демонстрації у рекламних цілях одягу або прикрас, що, безумовно, має порадувати глядачів». Взагалі-то це правда – актриса не рекламує взуття, одяг і коштовності. Хоча це зовсім не означає, що дорогого взуття, дорогого одягу та дорогих коштовностей у неї в кадрі нема. Справа в тому, що Ольга Сумська як дійова особа світського життя Києва й України вже сама по собі є наочним втіленням того, що прийнято вважати гламуром. А гламур, своєю чергою, є рекламою самого себе. Досвідчена акула шоу-бізнесу Велма Келлі, героїня Кетрін-Зета Джонс у фільмі «Чикаго», повчає неофітку Роксі Харт, героїню Рене Зельвегер, яка думає, що адвокат Біллі Флінн, герой Ричарда Гіра, дуже переймається її справою: «Запам’ятай одну істину, дівчинко. Улюблений клієнт Біллі Флінна – сам Біллі Флінн!». Ця фраза цілком лягає в концепцію програми, про яку йдеться: якщо по телевізору показують Ольгу Сумську не в кіно, це буде телепрограма не з Ольгою Сумською, а про Ольгу Сумську.
 
Через те – відверта необов’язковість усього, що відбувається протягом навіть не десяти, а приблизно семи хвилин: решту часу йде нарізка з кіноробіт Сумської, де домінує «Я-лялька» (у фільмі наша актриса грала бой-дівчину в парі з Олександром Домогаровим), вітання актриси та представлення фільму, який почнеться одразу після програми і буде її логічним продовженням. Решта – у форматі «кіно на фоні Ольги Сумської».
 
Інтерв’ю з Іллею Ноябрьовим, який тепер знімає кіно як режисер, відкрило дебютну програму 5 квітня. Особисто мені було б цікаво послухати Ноябрьова і про Ноябрьова, адже він, до всього, і книжки пише. Натомість актриса Ольга Сумська ще не готова вести діалог, нехай навіть зі своїм добрим приятелем. Замість цього переключає глядацьку увагу театралізованим вигуком: «Як вдалося тобі зібрати такий зоряний склад у своїй картині – Маша Миронова, Гоша Куценко?». Можна подумати, що сам Ноябрьов – не того масштабу «зірка», аби поговорити про його прихід у велике кіно.
 
У цій же програмі – ще одне «не вірю». Актор Ігор Рубашкін демонструє свою чудову спортивну форму. Він – у спортивному костюмі. Поруч із ним біжить прекрасна дама Ольга Сумська з мікрофоном у руці, в приталеному плащі та черевичках із високими підборами. Її зачіска, як завжди, акуратна. Потім для додаткового реаліті-ефекту вона починає робити фізичні вправи, відтискуючись від звичайної лавки разом із актором. Це неправда. Подібний прийом ще якось може пройти як елемент стендапу в молодого тележурналіста одного з чільних каналів, який у такий спосіб намагається звернути на себе увагу. Вибачте, але в подібній ролі Ольга Сумська виглядає не дуже ефектно.
 
Наступна програма циклу (12 квітня) – Сумська у творчій майстерні відомого аніматора Степана Коваля. Я можу помилятися, але актриса не дуже знає, про що говорити з героєм своєї програми. Звісно, їй сказали, що Коваль отримав за свої фільми приз «Золотий Ведмідь». «Як ви живете з Золотим Ведмедем?» – запитує вона й отримує рівноцінну відповідь: «Я не живу з ведмедем, я живу з дружиною». Наступне запитання: «А успіх не затьмарив розуму?» – залишається без відповіді: Ковалю цікавіше показати, як робляться анімаційні фільми з пластиліну. Глядач розуміє: майстерня митця – це його мікросвіт, мікрокосмос. Ведуча ж цього, вочевидь, не розуміє, надто вже безцеремонно корпається вона в коробці з персонажами, зробленими Степаном.
 
Прийшовши в гості до композитора Володимира Бистрякова (20 квітня), котрий у своєму будинку-студії разом із Валерієм Чигляєвим працює над озвучуванням 87-серійного мультсеріалу Артура Рені «Про Аліка і Льоліка», знятим у модному 3D-форматі, Ольга Сумська почувається ніби впевненішою – друзі все ж таки. Та, піднімаючись сходами у студію, знову збивається на стендап: «О, знамениті сходи! Я уявляю, скільки знаменитих людей і красивих ніжок тут ходили!». Насамкінець – зовсім уже моветон: виконуючи на два голоси пісню Бистрякова, актриса пускається у хвацький танець, вигукуючи: «Пішла спека!». Хоча навряд чи мудро застосовувати до пісеньки з дитячого мультика ресторанний слоган...
 
У зв’язку з цим я готовий прийняти чіткішу концепцію навіть не нової програми про кіно, а, в ширшому розумінні, всього ТРК «Київ»: телекомпанії, як і всім іншим, потрібні насамперед медійні обличчя. Щоправда, заохотити їх до співпраці, мабуть, простіше, ніж грамотно та повноцінно використовувати. Але це вже запитання зовсім не до Ольги Сумської.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY