detector.media
23.04.2008 13:28
«Інтер» і ТРК «Київ» отримали попередження від Нацради
23 квітня на засіданні Національної ради з питань телебачення та радіомовлення було розглянуто питання про результати позапланової перевірки загальнонаціональних телекомпаній «Інтер»,  «1+1», НТН, «Україна» і Новий канал, а також муніципального телеканал «Київ».
 
Винесено рішення про попередження телеканалам «Інтер» та ТРК «Київ». Решті телеканалів результати перевірки Нацрада запропонувала взяти до відома, а також вказати керівникам на виявлені ознаки порушення. Спільна ознака порушень для телекомпанії – це порушення  статті 10 закону «Про телебачення та радіомовлення України» (дублювання та озвучення програм українською мовою). 
 
До телеканалу «Інтер», за словами першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, який доповідав із цього питання, основна претензія стосувалась порушення балансу за мовою (за 4 дні перевірки показник коливався від 42-60% української мови в ефірі, тим часом як закон «Про телебачення та радіомовлення» регламентує  75% української в ефірі загальнонаціональних мовників). Також, за словами пана Куруса, «Інтер» самочинно змінив умови ліцензії і не виконував жанрового розподілу програм, передбаченого програмною концепцією каналу».  
 
Відповідаючи на запитання членів Нацради  голова правління  АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» («Інтер») Сергій Созановський заявив, що кінопоказ регламентується не Законом «Про телебачення та радіомовлення», а Законом «Про кінематографію».
 
«На нашу думку, з урахуванням субтитрування, рекомендованого в законі «Про кінематографію», у нас 90% української мови в ефірі», - наголосив він. 
 
Натомість члени Нацради, а також народний депутат Юрій Стець (фракція «НУ-НС»), який був присутній на засіданні Нацради, вказували на те, що  телеканал «Інтер» не є кінотеатром, а відтак на нього розповсюджується не дія Закону «Про кінематографію», а дія закону «Про телебачення та радіомовлення», що регламентує демонстрацію фільмів на телебаченні.
 
Що ж до ТРК «Київ», то, як зауважив заступник голови Нацради Юрій Плаксюк, ця телекомпанія отримувала ліцензію згідно з законом «Про столицю», але виконує цей закон приблизно на 30%. До того ж, на засіданні Нацради згадувалась програма цієї телекомпанії  «Бізнес-ситуація», у якій  ішлося про корумпованість Національної ради. На пряме запитання членів Нацради чи може телекомпанія або підтвердити інформацію, показану в ефірі, або надати її спростування, як того вимагає закон, керівник телекомпанії Дмитро Джангіров наголосив на тому, що він не знає, про яку програму та інформацію йдеться, і  пообіцяв розібратись із цим питанням.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY