detector.media
18.04.2008 17:14
Комітет з питань свободи слова надіслав Нацраді рекомендації щодо її мовної політики (+текст)
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації склав та надіслав до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення рекомендації щодо приведення у відповідність із чинним законодавством підзаконних нормативно-правових актів Національної ради. Документ розроблено відповідно до рішення, прийнятого під час засідання комітету 16 квітня за участю топ-менеджерів всеукраїнських телеканалів.
 
«Нацрада, встановивши відмінні від вимог чинного законодавства нормативи обсягів мовлення українською мовою, на нашу думку, грубо порушила Конституцію і чинне законодавство, оскільки, відповідно до Основного Закону, застосування мов визначається законом (ст. 10 Конституції України), і виключно законами України має визначатись порядок застосування мов (ст. 92 Конституції України)», - йдеться у тексті рекомендацій.
 
Таким чином, ідеться далі у документі, запровадивши відмінні нормативи, аніж ті, що передбачені Законом України «Про телебачення і радіомовлення», Нацрада вийшла за межі своєї компетенції і перебрала на себе повноваження Верховної Ради України, яка, відповідно до Конституції, має виключне право визначати порядок застосування мов у певних сферах суспільного життя, встановлювати певні обмеження, визначати інші особливості функціонування мов в Україні.
 
Відтак, комітет рекомендує скасувати рекомендації Нацради щодо поетапного збільшення української мови на телебаченні і квотування прайм-тайму, і повернутися до визначеної в законі норми про те, що відсоток української мови на телебаченні має становити «не менше 75%» загальнодобового мовлення. «Оскільки Нацрада зобов’язана керуватись у своїй діяльності чинним законодавством, і, зокрема, дотримуватися принципу законності, як це і передбачено ст.ст. 2, 3 Закону України «Про Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення», рішення про затвердження нової редакції Рекомендацій необхідно скасувати, а самі Рекомендації привести у відповідність до Конституції, законодавства та чинних міжнародних договорів України», - рекомендують депутати.
 
Варто відзначити, що рекомендації комітету частково перегукуються із позицією галузевих громадських організацій, зокрема Індустріального телевізійного комітету (ІТК) та Незалежної асоціації мовників (НАМ).
 
Також у зазначеному документі ідеться про трактування Нацрадою поняття «національний аудіовізуальний продукт»: «Неприпустимо, на нашу думку, при оцінці діяльності ТРО вимоги Закону щодо «50 відсотків національного аудіовізуальний продукту або музичних творів українських авторів чи виконавців» тлумачити довільно, і, окрім законної вимоги «50 відсотків у загальному обсязі мовлення» програм, фільмів, аудіовізуальних творів, вироблених фізичними або юридичними особами України – національний аудіовізуальний продукт, ставити додаткову вимогу – українська мова національного аудіовізуального продукту. Зазначимо, що єдиним критерієм віднесення аудіовізуального продукту до національного, згідно із Законом України «Про телебачення і радіомовлення», є вироблення такого продукту фізичними або юридичними особами України».
 
Як повідомила «ТК» народний депутат України Олена Бондаренко, не підписали ці рекомендації троє членів комітету -  Андрій Шевченко, Юрій Стець та Святослав Вакарчук. Документ із дев’ятьма підписами членів комітету уже переданий до Нацради.
 
Повний текст рекомендацій дивіться тут.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY