detector.media
Леся Ганжа
03.04.2008 17:22
Маленькі перемогли великих
Маленькі перемогли великих
Серед 10 переможців конкурсу на мовлення у цифровому мультиплексі МХ-4 - лише один відомий мовник. Решта – нові компанії. Хто вони? Що чекає на ринок із приходом 9 нових мовників?
Такий забіг – мрія букмекера: серед 42 компаній, допущених до конкурсу на 8 вільних частот у цифровому каналі «МХ-4», лише одна компанія – явний фаворит забігу. Ідеться про компанію «ТелеОдин» (із концепцією «М2-Естрада»), чию перемогу можна було прогнозувати.
 
Ігор Курус, перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, на брифінгу, що передував розглядові конкурсантів, дав досить інтригуючу відповідь на запитання, щодо того, чому Нацрада відклала розгляд питання про попередження п’яти загальнонаціональним мовникам (Інтер, «1+1», НТН, «Україна», Новий канал), адже явки на килим керівників, а то й власників гаряче жадали бачити в Нацраді. Мовляв, зараз відбудеться конкурсний розгляд, сказав Курус, і ви все побачите самі… Під час розгляду першої ж заявки телеканалу «Інтер» стало очевидно, про що говорив перший заступник голови Нацради.
 
До речі, група «Інтер» подала 4 заявки в таких форматних категоріях конкурсу:
 
 
 
 
 
Нагадаємо, конкурс мав досить жорсткі обмеження а) щодо часу виходу в ефір – протягом місяця від моменту готовності мережі (deadline для мережі, яку розгортає «УЦТМ», – травень 2008 року); б) обмеження на кількість каналів від однієї компанії. З останньою вимогою пов’язано те, що всі заявки подано від новозареєстрованих ТОВ, проте з того, що деякі з них належать до великих телекомпаній, учасники ніякої таємниці не робили. 
 
Під час презентацій своїх проектів «Інтер» гарантував фінансове забезпечення, закупку найкращих світових форматів, швидкий вихід в ефір, мобілізацію кадрового резерву «Інтер-школи». Концепції, представлені «Інтером», виглядали досить переконливо. Проте, як категорично сказав Ігор Курус у процесі обговорення, він особисто не проголосує за жодну пропозицію каналу «Інтер», який порушує закон. Схожу думку в кулуарних обговореннях висловила і член Нацради Тетяна Мокріді: мовляв, як я можу голосувати за «Інтер», якщо я вже кілька разів виступала за те, щоб винести цій компанії попередження за порушення «Закону про телебачення і радіомовлення»?
 
З аналогічних причин «пролетів» і блискуче представлений в Нацраді гумористичний канал СМЕ-холдингу – «2+2», гумористичний канал для молодої аудиторії. І хоча представники засновника обіцяли, що на цьому каналі не буде жодного «Кривого дзеркала», і що орієнтація на покупний продукт в ефірі «плюсів» була пов’язана із неузгодженим питанням власності, а вже тепер, коли СМЕ має 90% у своїх каналах, і створила власний продакшн україномовного продукту, все зміниться… Проте Нацрада виявилася невблаганною.
 
Частоти не отримала й інша пропозиція СМЕ від ТРК «Гравіс» (концепція «Кіно плюс» - удосконалена концепція каналу «Кіно»). «Онно, спочатку закон, потім – частоти», - казав на прощання Ігор Курус Онно Зонневельду, гендиректору компанії «Гравіс»...
 
Логіку регуляторного органу щодо великих мовників, в принципі, можна зрозуміти: закон –  порушують, і це задокументований факт. До того ж українські телеканали перетворилися на пункти утилізації світової (здебільшого – російської) телевторсировини. Власного, а то й вітчизняного виробництва майже немає. Якщо є – то таке, що спрямоване  одразу на два ринки, а отже, відбиває ситуацію в «умовному часі» неозначеного сьогодення й не менш умовному просторі без видимих ознак державної приналежності. Тобто,  ігнорування «першого ешелону» вітчизняних телеканалів  цілком можна аргументувати їх деліквентною поведінкою на ринку. Також відома практика західних країн, в яких держава, підтримуючи здорову та рівну конкуренцію, надає  підтримку мовникам або виданням саме другого, третього ешелону, або новачкам. (На противагу чому в Україні Нацрада раніше підтримувала в основному  вже існуючі загальнонаціональні мережі).
 
Що ж стосується інших спірних моментів конкурсу – то найближчим часом «ТК» опублікує інтерв’ю з головою Нацради Віталієм Шевченком, в якому ми сподіваємося отримати більш розгорнуте пояснення позиції цього органу. В принципі, зрозуміло, що після такого важкого конкурсу невдоволені його результатами є.
 
Припустімо, СТБ представив два канали в номінації «оригінальний проект». Чоловічий канал «Qtv» (ТОВ «Хмарочос Медіа») для молодих чоловіків з великою часткою програм про екстремальний спорт, бойові мистецтва та історію козацтва; та абсолютно унікальний канал світової анімації «МульТБ» (ТОВ «Пантонія»), що демонструватиме анімаційні фільми всіх течій на напрямів, включно із лінійкою української анімації – як архівної, так і нової – професійної та студентської. Каналу СТБ немає в чорному списку претендентів на попередження. Більше того, коли обговорювалися результати січневої перевірки каналів, то в ході обговорення СТБ хвалили за цікаву програмну концепцію.
 
Досить цікаво представляв концепції нових каналів ТЕТ, мовлення якого в ході січневої перевірки було визнано цілком відповідним законодавству та умовам ліцензії: «Дитячий» (ТРО «ТЕТ-2») з великим блоком мовлення «Цікава школа», що його ТЕТ планував закупити у львівської студії-продакшн, «2012» (ТРО ТЕТ-1) – канал про здоровий спосіб життя для молодих чоловіків з великою часткою спорту (назва каналу – від «Євро 2012») та ТДК (ТД Коньяк – назва походить не від напою, а від назви найбільшого світового кінофестивалю пригодницьких фільмів); пограмна концепція ТДК –  пригодницькі фільми, детективи, просвітницькі програми про закон і право.
 
Олександр Ткаченко, відомий медіаменеджер, співвласник Одеської кіностудії, мережі кінотеатрів «Лінія кіно» та продакшн-компанії «Нова студія», а віднедавна консультант російського РЕН ТВ,  особисто запропонував на розгляд членів регуляторного органу два проекти: «ПРО 2» (ТРО «ЇТВ») та «ПРО 3» (ТОВ «Нова Студія»). Обидва проекти мали акценти на власному виробництві та співпраці з українськими продакшн-компаніями, зокрема й Одеською кіностудією. Також в Нацраді презентувалися проекти із схожими лого «ПРО 1» (ТОВ «Технологічний ренесанс») та«ПРО 4» (ТОВ «Маркетинг Стратеджис Медіа»), є підстави теж вважати такими, що пов’язані із креативними розробками Ткаченка-медіаменеджера. «ПРО 1» пропонував концепцію гумористичного каналу на основі одеських «Масок» (в редакційній раді –  Георгій Делієв), а «ПРО 4» - канал реаліті-шоу.
 
Аналогічну програмну концепцією «реального телебачення» запропонувала членам Нацради і Юлія Литвиненко, відома телеведуча, головний редактор журналу «Телесіті» (ТОВ «Незалежний прес-клуб»). Проте чи то регулятори вирішили, що цей жанр в Україні є здискредитованим, чи то ідентифікували «Телесіті» як частину холдингу СМЕ і вирішили таким чином покарати «плюси» - невідомо, але оригінальними ці ідеї визнані не були. На відміну від, приміром, «оригінального» жіночого каналу «Берегиня» невідомої ТОВ «Футурама» з міста Вишневе Київської обл. Можливо, український супутниковий канал «Маххі» доступний не всім, але загальної ерудиції ніхто не відміняв. Принаймні озвучена в Нацраді концепція виглядала братом-близнюком (чи то сестрою-близнючкою) вже існуючого каналу.
 
Дехто з переможців аж надто явно не розумівся на тому, про що говорив. Так, представник  ТОВ «Лайкс», м. Київ (переможець в номінації «Кіно, телесеріал») пообіцяв, що його канал підписуватиме угоди з кіностудією… наукових і популярних фільмів. Такої кіностудії давно не існує, її спадкоємицею в 90-х роках стала «Національна кінематека України». Про намір реанімувати архіви «Київнаукфільму» говорив у презентації свого кіноканалу й Олександр Ткаченко. Вочевидь, Нацрада вирішила, що «Лайкс» впорається із цим ділом краще. Принаймні, на відміну від Ткаченка, представникові цього каналу додаткових питань не ставили.
 
Гумористичний канал «Штепсель» (ТОВ «Інтер – Ківар» – до групи «Інтер» не має жодного стосунку) обіцяє Нацраді 100% української мови на каналі. Стає і правда смішно: адже у відомій сатиричній парі Тарапунька-Штепсель, Штепсель (Юхим Березін) був якраз російськомовним «гострословом», на відміну від вайлуватого україномовного Тарапуньки (Юрія Тимошенка). Питання: чи покаже канал «Штепсель» за такої умови легендарного Штепселя?
 
Оригінально виглядав і виступ представника ТОВ «Емпаєр Бізнес Брокерс-Україна» з концепцією футбольного каналу «5:0» («Оригінальний проект»). На запитання члена Нацради Ігоря Куруса, чи має канал права на світові чемпіонати чи тільки мають намір їх укласти, представник сказав: «Маємо намір». Тут є два нюанси: перший – права на покази основних світових футбольних чемпіонатів в Україні належать «Поверхность СПОРТ-ТВ», що має власні спортивні канали і, якщо й погодиться їх відступити іншому мовникові, то, звісно, на тих умовах, які б компенсували відтік глядачів з їхніх каналів. До того ж, за умовами конкурсу, новий канал має розпочати мовлення в червні. В червні основні чемпіонати не граються – гравці беруть участь в першості Європи. Тендер на «Євро-2008» відбувся ще торік, тож «5:0» показувати матчі чемпіонату не зможе. «Лишаються хіба що деякі чемпіонати країн Латинської Америки і архівні матчі», - на прохання «ТК» Марія Лисенко, гендиректор «Поверхность Спорт-ТВ», пояснила особливості програмінгу футбольного мовника. Хоча тут же зазначила: що на архівні матчі каналові також доведеться відкупити права в «Поверхности». «Чи велися вже переговори з цього питання?» - «Ні».
 
Анекдот конкурсу: на ТРК «Ера» просто забули, що на «МХ-4» в них уже є канал саме з такою програмною концепцією, з якою вони мовлять в ефірі і… подалися ще раз, подарувавши в такий вишуканий спосіб державній скарбниці 65 тисяч гривень конкурсної гарантії.
 
Отже, загалом запропоновані мовниками концепції не втішили Нацраду. «Ви нас розчарували», – відверто заявив мовникам голова Нацради Віталій Шевченко. «Тільки 3 – 4 є оригінальних проектів», – сказала Тетяна Мокріді. «5 – 6», – підтримав колегу Юрій Плаксюк. Нагадаємо, що  переможцями у конкурсі оригінальних проектів  стали ЗАТ «Телеодин», м. Київ (Логотип «М2»); ТОВ «Емпаєр Бізнес Брокерс-Україна», м. Київ. Нова ТРО. Логотип: «5:0» (футбольний канал); ТОВ «Футурама», м. Вишневе Київської обл. Нова ТРО. Логотип: «Берегина» (жіночий канал); ТОВ «Дотюей», м. Київ. Нова ТРО. Логотип: телевізійний канал «Цукор»; ТОВ «УНІАН ТБ», м. Київ. Нова ТРО. Логотип: «УНІАН ТБ». Усього 5 переможців на 3 місця в мультиплексі.
 
«Детектор медіа» намагатиметься отримати дані щодо власників деяких переможців – тих, що поки що залишаються невідомими громадськості.
 
Проте вже зараз можна сказати, що в Україні з’явилося 9 нових мовників, які не належать до великих телевізійних холдингів. Яким чином це вплине на розвиток телеринку? «Це продовження процесу нішtвізації каналів. Глядачам чим більше нішових каналів – тим краще, сейлз-хаусам теж буде де попастися, а от великим мовникам і медіагрупам – погіршає. Проте зменшення частки рекламного пирога все одно відбуватиметься повільнішими темпами, ніж капіталізація каналів. Тому радикальних змін на ринку не буде», - вважає партнер компанії «Сфера-ТВ» «ТК» Юрій Когутяк. Якщо нові мовники, на думку Когутяка, де факто не належать існуючим великим медійним холдингам – або ж телевізійним, або конвергованим – то їхні рекламні шанси під питанням. Він припустив, що таким маловідомим новим мовникам за відсутності комерційного ресурсу доведеться врешті-решт «переуступити» виграні частоти великим холдингам. Або – додамо від себе – розраховувати на позаринкове фінансування.
 
 
Про визначення переможця конкурсу та видачу ліцензії на мовлення на загальнонаціональному каналі мовлення багатоканальної телемережі МХ – 4
Курсивом виділені переможці
46 культурно-мистецька програма
1. ТОВ „ВЕКТА – ПЛЮС”, м. Київ. Нова ТРО.
Логотип: телевізійний канал „КЛАСИКА”(канал презентувала Марія Лисенко, гендиректор «Поверхность СПОРТ-ТВ»; себе назвала тільки «консультантом»).
47 дитяча програма
1. ТОВ „Мирей”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „Котигорошко”.
2. ПП „ТВ ІНТЕРТЕЙМЕНТ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „ttv”.
3. ТОВ „ТРО „ТЕТ-2”, м. Київ. Логотип: „Дитячий” (ТЕТ).
4. ТОВ „ДОБРОГО РАНКУ”, м. Київ. Логотип: „К5” (Інтер).
 
 
48 пізнавальна програма
1. ТОВ „ЕНЕРГО-ПРОЕКТ”, м. Київ. Логотип: „Природа” (ТОНІС).
2. ТОВ „ТРК „СПОРТ ТВ”, м. Київ.. Логотип: „К7” (Інтер).
3. ТОВ „Ді.Ком”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: телевізійний канал „Мандрівник”.
4. ТОВ „ТРО „ЇТВ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „ПРО ІІ” (Ткаченко).
49 програма кіно (телесеріал)
1. ТОВ „Гравіс”, м. Київ. КІНО” Логотип: „КІНО плюс” (СМЕ)
2. ТОВ „НОВА СТУДІЯ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „ПРО ІІІ” (Ткаченко).
3. ТОВ „ЕПСІЛОН ТВ”, м. Харків Нова ТРО. Логотип: „Е” містить букву „Е”, що є початковою буквою назви „Епсілон ТВ”.
4. ТОВ „ЛАЙКС”, м. Київ Нова ТРО. Логотип: кінематографічна хлопавка, на тлі якої розташована літера „К”.
5. ЗАТ „ТРК „Інтервідео-Київ” м. Київ. Логотип: „К4” (Інтер).
50 гумористична програма
1. ТОВ „МЕДІА СЕРВІСЕЗ УКРАЇНА”, м. Київ. Нова ТРО.
Логотип: „2+2” (СМЕ)
2. ТОВ „ІНТЕР – КІВАР”, м. Київ. Нова ТРО.
Логотип: стилізоване зображення елементу, що служить для підключення електроприладу до електричної мережі – та напису його назви „штепсель”, розташованого під ним.
3. ТОВ „Технологічний ренесанс”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „ПРО І” (?Ткаченко).
4. ТОВ „УА-МЕДІА”, м. Київ Нова ТРО. Логотип: „К3” (?Інтер).
51
оригінальний проект 1
1. ТОВ „Гамма-Консалтинг”, м. Київ.
64 ТВК у м. Києві (4 цифрові телепрограми) Логотип: латинська заголовна літера „G”, що графічно складається з зображувальних елементів – світлих крапок– та розташована в уявному центрі темного квадрату з округленими кутами (заява про реєстрацію).
2. ТОВ „ТРК „РОСА”, м. Київ. Логотип: „Роса” (надіслали заяву про вихід з конкурсу, просили повернути гарантійний збір – заяву задовольнили, гарантію не повернули).
3. ЗАТ „ТРК Люкс”, м. Львів. Логотип: „24”
4. ЗАТ „ТЕЛЕОДИН”, м. Київ. Логотип: „М2”
5. ТОВ „ТРК КЛАС”, м. Київ. Логотип: „Перший муніципальний”. Логотип: „ПРО ВСЕ”
6. ТОВ „Світ ТВ”, м. Київ Логотип: „Перший Автомобільний телевізійний канал”
7. ТОВ „Хмарочос Медіа”, м. Київ. Логотип: „Qtv” (СТБ)
8. ТОВ „ТРО „ТЕТ-1”, м. Київ. Логотип: „2012” (ТЕТ)
9. ТОВ „ТРК „БЛАГО-ІНВЕСТ ЗДОРОВ’Я”, м. Одеса. Нова ТРО. Логотип: телеканал „Доктор” (не презентувалися).
10. ТОВ „Панторія плюс”, м. Київ Нова ТРО. Логотип: „Як?Тб”.
11. ТОВ „ЕМПАЄР БІЗНЕС БРОКЕРС-Україна”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „5:0”.
12. ТОВ „КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ „ПАРТНЕРИ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „Знання”.
13. ТОВ „ФУТУРАМА”, м. Вишневе Київської обл. Нова ТРО. Логотип: „БЕРЕГИНЯ”.
14. ТОВ „ДОТЮЕЙ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: телевізійний канал „ЦУКОР”.
15. ТОВ „ТРК „ЕРА”, м. Київ. Логотип: „ЕРА”.
16. ТОВ Незалежна ТРК „ІРТА” м.Луганськ. Логотип: „ІРТА”.
17. ЗАТ „УКРАЇНСЬКА НЕЗАЛЕЖНА ТРК „ЗАГРАВА”, м. Київ. Логотип: „Перший діловий”, стилізована літера „Д”.
18. ДП „Агентство інформаційних технологій”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „Твій дім”.
19. ТОВ „УНІАН ТБ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „УНІАН ТБ”.
20. ТОВ „НЕЗАЛЕЖНИЙ ПРЕС-КЛУБ”, м. Київ. Логотип: „ТЕЛЕСІТІ” (СМЕ?).
21. ТОВ „ІНТЕРХОЛДІНГ”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „tvSHOP”.
22. ТОВ „Маркетинг Стратєджис Медіа”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „ПРО ІV” (Ткаченко?).
23. ТОВ „ТРО „ТЕТ-2”, м. Київ. Логотип: „ДТК” (ТЕТ).
24. ТОВ „Пантонія”, м. Київ. Нова ТРО. Логотип: „МульТБ” (СТБ).
 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY