detector.media
31.03.2008 17:18
Головреда «Киевского телеграфа» Володимира Скачка не пускають до НАТО. МЗС про це шкодує
Головреда «Киевского телеграфа» Володимира Скачка не пускають до НАТО. МЗС про це шкодує
Консульський відділ посольства Румунії відмовив у візі головному редактору газети «Киевский телеграф» Володимиру Скачку. Як повідомляє сайт «Версии», Володимир Скачко єдиний з шести журналістів (серед яких працівники видань «Сегодня», «Экономические известия» та ін.), які подавали документи, не отримав візи. Оскільки йому офіційно не повідомили причину відмови, він вбачає в цьому політичний контекст.
 
«По-перше, відповідно до українського законодавства заборонено створювати перешкоди роботі журналістів, тому я буду подавати в суд на румунське посольство, – сказав Володимир  Скачко «ТК». – Крім того, мені відмовили і як журналісту, і як громадянину. В консульстві мені чітко дали зрозуміти, що в Румунію на період роботи самміту я  не потраплю, але причин відмови не назвали, тому я тільки можу робити припущення, що причина цього - мої політичні переконання».
 
Володимир Скачко також зазначив, що списки журналістів узгоджувалися з Секретаріатом Президента та МЗС України. «А вони, знаючи мої антипомаранчеві настрої, «узгодили» так, що мене тепер не випускають. Я останній раз був у Румунії 15 років тому, законів не порушував. Після того я перебував у багатьох країнах, у мене ніде не було жодних порушень візового режиму. Терористом себе я також не вважаю, тому не бачу реальних підстав відмовляти мені у візі», –  зазначив головний редактор «Киевского телеграфа». Він також додав, що не збирається подавати до суду на СП та на МЗС, але обов’язково напише скарги до міжнародних журналістських організацій та до парламентського комітету з питань свободи слова та інформації.
 
Речник МЗС України Василь Кирилич повідомив «ТК», що МЗС не має жодного відношення до акредитації журналістів на Бухарестський саміт. «Наша функція полягала лише в тому, щоб поінформувати представників ЗМІ про порядок акредитації. У рамках підготовки до саміту НАТО в Бухаресті працює спеціальна агенція, яка проводить акредитацію. Ми намагалися якомога ширше інформувати про порядок акредитації журналістів на Бухарестський самміт. По-перше, розмістили під окремою рубрикою інформацію з Брюселя на сайті, по-друге, розіслали всім виданням повідомлення про порядок акредитації, по-третє, на щотижневому брифінгу, який ми проводимо щовівторка, постійно роздавали матеріали про порядок акредитації. Таким чином, особі, яка кандидує на акредитацію, треба було безпосередньо звернутися електронною поштою в оргкомітет в Бухарест, який займається питаннями акредитації. Саміт НАТО – це є саміт членів-НАТО. Акредитацією займався Брюсель, а офіс з акредитації розмістився в Бухаресті», – пояснив Василь Кирилич.
 
Він також заперечив інформацію про узгодження списків журналістів, які виїжджають за кордон, із МЗС України. «Посольство Румунії може консультуватися з приводу питання дозволів на в’їзд до Румунії тільки з МЗС Румунії, – сказав речник МЗС. – До нас їм з таким питанням звертатися некоректно. Я шкодую, що пану Скачку не вдалося виїхати до Румунії. На жаль, уже нічим не можу зарадити».
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY