detector.media
27.03.2008 11:07
Юрій Стець: стосовно мовного питання Нацрада діє абсолютно правильно
Юрій Стець: стосовно мовного питання Нацрада діє абсолютно правильно

«Склад нині діючої Нацради є найбільш державницьким на відміну від усіх попередніх і вона методично рухається до правильної, на мою думку, мети – утвердження української мови в медіа-просторі». Про це в інтерв’ю Офіційному сайту Блоку НУНС сказав народний депутат від фракції «Наша Україна – Народна Самооборона», Секретар парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, коментуючи рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про схвалення рекомендацій щодо визначення мови програм у програмних концепціях телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення або претендують на отримання ліцензії.

 

«Будь-які розмови про державну мову в контексті “ми боремось за неї” в будь-якій цивілізованій країні виглядають дивно», - зауважив Стець. «Говорити про те, що ми маємо боротися за державну мову, яка є українською в державі Україна, це нонсенс», - додав він. «Але, на жаль, саме так ставиться питання в Україні», - сказав народний депутат.

 

«Важливо, щоб телекомпанії виконували такі рекомендації Нацради, - зазначив народний депутат, - а Нацрада вживала дієвих засобів до покарання порушників». «На жаль, - зауважив Стець, - я не пам’ятаю жодного випадку, щоб за порушення вимог мовного законодавства позбавили ліцензії великий національний телеканал. Єдиним засобом, що застосовувався до порушників, було попередження».

 

За словами Юрія Стеця, мовне питання є політичним, тому будь-які кроки, спрямовані на утвердження державної мови в інформаційному просторі, наражаються на спротив. Крім того, Стець не виключає, що таке рішення Нацради призведе до чергових спекуляцій опозиції на мовному питанні.

 

«Ми маємо усвідомити, - наголосив народний депутат, - що існують такі звичайні і зрозумілі в кожній країні світу ознаки держави: гімн, прапор, мова, Конституція, Президент». «Якщо ми хочемо називатися державою Україна, то державною в ній має бути українська мова», - додав він.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY