detector.media
20.03.2008 10:54
Хтось гавкає, а рейтинг телеканалу «Київ» росте
Хтось гавкає, а рейтинг телеканалу «Київ» росте
Реакція на матеріал Олександра Крючкова «Прокрустове телебачення» про ситуацію на ТРК «Київ».
Дискусія щодо ситуації на муніципальній телекомпанії «Київ» триває. 19 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації вдруге розглянув спрямовані проти Юрія Луценка ролики, які транслювалися на телеканалі на правах соціальної реклами. 20 березня о 14.30 на прес-конференції в ІА УНІАН представники каналу, народні депутати України та правозахисники оприлюднять факти щодо запланованого скорочення значної кількості працівників телекомпанії. Тим часом, керівник прес-служби умовного Київського медіахолдингу Дмитро Козонак відповів на статтю працівника ТРК «Київ» Олександра Крючкова, опубліковану «Детектор медіаю» минулого тижня.
 
Керівництво телеканалу «Київ» поважає право своїх працівників висловлювати власні думки щодо внутрішніх аспектів роботи телеканалу, але не розуміє, навіщо використовувати інші ЗМІ для «зведення рахунків» зі своїми колегами. У матеріалі Олександра Крючкова «Прокрустове телебачення», опублікованому на сайті «Детектор медіа», переважає оцінковий бік та відверта брехня.
 
Олександр Крючков дійсно скаржився на жорсткий режим роботи СТН, який виник із приходом на телеканал нового керівництва. Кількість випусків новин із 3-х на день збільшилася до 6-ти (оригінальних + 3 у повторі), з них практично повністю прибрали політику, якою переповнені новини інших каналів; усі сюжети розповідають про проблеми, максимально приземлені та цікаві пересічним мешканцям Києва, на кшталт бездіяльності ЖЕКів, проривів труб, свавілля забудовників, транспортних заторів, будівництва колектора та сміттєспалювального заводу тощо. Відповідно, замість відвідувань прес-конференцій Президента чи Прем’єра, журналісти мали бути серед звичайних киян та їхніх проблем.
 
Олександр Крючков так і не зміг звикнути до нових вимог, коли журналіст мав сам проявляти активність у виборі теми для сюжету (він цього не приховує у своєму матеріалі, дорікаючи директору інформаційно-публіцистичної служби у вимозі щоденно і щотижнево пропонувати певну кількість тем). Напевно, йому хотілося, як журналісту старої формації, не вигадуючи теми, отримувати прямі вказівки керівництва, яку саме проблему чи подію висвітлювати.
 
Олександр Крючков справді був одним із «передовиків» за кількістю відзнятих сюжетів. Але без жодного бажання зводити рахунки повинні зазначити, що тексти Олександра Крючкова не витримували жодної критики, а деякі матеріали просто викликали сумніви, коли без прив’язки до інформаційного приводу висвітлювався майновий конфлікт, поданий з точки зору правоти виключно однієї сторони конфлікту.
 
Фактом є те, що Олександр Крючков був намічений на скорочення ще минулим керівництвом телеканалу та отримував заробітну плату у розмірі 500 грн. на місяць. Дмитро Джангіров, який минулого літа очолив телеканал, надав пану Крючкову другий шанс – наказ про скорочення було скасовано, його заробітна плата була підвищена до 3 тис. грн. Утім, це ніяким чином не відобразилося на якості його роботи.
 
Залишаємо на совісті Олександра Крючкова висловлені ним образливі слова на адресу його колег по службі СТН та відверту брехню про 120 грн., якими керівництво телеканалу сплачувало за послуги таксі під час саботажу водіїв ТРК «Київ». Сума оплати за виклик таксі була значно меншою (за весь день саботажу – 366 грн. за 8 виїздів), сам конфлікт на сьогодні вичерпано – водії каналу, отримавши по дві суворі догани, які, до речі, завірив голова первинної профспілкової організації ДКП ТРК «Київ» Юрій Миронов, та останнє попередження, знову працюють.
 
Що ж до наявності фінансових проблем, то вони у каналу справді є, але виникли через зменшення Київською міською радою фінансування ТРК «Київ» порівняно з минулим роком рівно втричі, а враховуючи інфляцію, – у 4 рази. Відповідно, адресувати їх потрібно міським депутатам, зокрема нашоукраїнцю Зоряну Шкіряку, який у своєму коментарі «Детектор медіа» назвав це зменшення «великою перемогою опозиції».
 
Демонізація ж Олександром Крючковим радника міського голови Казбека Бектурсунова виглядає просто смішною. Якщо б пан Бектурсунов реально встигав робити все те, що йому приписують (відстежувати програми телеканалу «Київ» тощо), ми були б змушені констатувати факт того, що у добі не 24, а мінімум 72 години.  
 
Як ми розуміємо, для згущення чорної фарби у своєму матеріалі Олександр Крючков додав інформацію про КРУ та Нацраду, тобто питання, в яких він є просто некомпетентним, оскільки доступу до відповідних документів не мав та дізнався про ці проблеми лише з публікацій у пресі. Навіщо взагалі це було робити, коли щодо згаданих ним виявлених КРУ «розтрат» сама «Детектор медіа» публікувала нашу відповідь «Розтрати на ТРК «Київ» не було». Порушення ж, виявлені Нацрадою, дійсно існують (як і у інших каналів) та наразі практично виправлені. Про це також писали.   
 
Незважаючи на все вищевикладене, ми бажаємо Олександру Крючкову успіхів у подальшому та переконані: якщо пан Крючков дійсно володіє всіма тими якостями, про які він розповідає, то у наш час дефіциту чесних та професійних журналістів він не залишиться без роботи.   
 
Закриваючи цю тему, зазначимо, що єдиним справді незаангажованим боком у вирішенні подібних суперечок є рейтинг. На сьогодні рейтинг телеканалу «Київ» та його окремих програм тільки зростає. Зокрема, з часу зміни керівництва дирекції інформаційно-публіцистичного мовлення ТРК «Київ», якої безпосередньо стосувався і Олександр Крючков, рейтинг випусків новин за аудиторією «Київ18+», за даними GFK-Ukraine, зріс на 70%. І це є незаперечним фактом.
 
Дмитро Козонак, керівник прес-служби Київського медіахолдингу
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY