detector.media
14.03.2008 15:15
Прокрустове телебачення
Прокрустове телебачення
Судячи з активних дій, що ведуться навколо ТРК «Київ», припинять її діяльність досить швидко… Про ситуацію на муніципальному телеканалі розповідає його співробітник.
У давньогрецькій міфології був розбійник Прокруст, який відрубував або витягував ноги жертвам, що не відповідали довжині його ліжка. Скількох бідолаг цей садист зробив інвалідами, достеменно невідомо. Але шкоди, кажуть знавці міфології, він наробив багато. Не перевелися Прокрути і нині: під довжину свого ліжка вони намагаються «підтягнути» вже не окремих громадян, а цілі регіони. Задля цього не гребують нічим, у тому числі й обробкою співвітчизників через засоби масової інформації. Під прокрустові стандарти, які формуються на Хрещатику, 36, підганяють журналістів на телеканалі «Київ». Всіх, хто думає не так, як Леонід Черновецький і компанія, виживають з роботи. Слава Богу, відрубаних ніг поки що не зафіксовано. Але для тих, хто досі не підкорився, створили нестерпні умови роботи: позбавляють зйомок, заробітку.
 
Я, наприклад, працюю на телекомпанії з 2001-го. Раніше вів у столичних телевізійних новинах («СТН») економічний блок: готував матеріали про роботу київських заводів і фабрик. За даними ради директорів промислових підприємств, організацій та  станов міста, майже третина міського бюджету формується саме за рахунок «промислових податків». Отже, тема важлива. Але не для нинішнього керівництва телекомпанії: директор дирекції інформаційно-публіцистичного мовлення Світлана Криворучко забороняє зйомки на підприємствах, стверджуючи, що це нецікаво. Пані Криворучко повністю підтримує в цьому і керівник телекомпанії Дмитро Джангіров. Коли група журналістів поскаржилася Дмитру Георгійовичу на бездарне керівництво «СТН» та свавілля Світлани Володимирівни, він відповів, що повністю їй довіряє. Чи не тому колись дружний і потужний колектив редакції новин розвалився за останній рік? У ньому залишилося фактично 10 журналістів, які надривають м’язи, закриваючи сюжетами майже годину ефіру.
 
У такому напруженні довго працювати неможливо: журналісти часто хворіють. Здорові ж їх колеги йдуть на роботу, як на каторгу. А тут їх ще більше намагаються принизити: працівників редакції новин змушують щодня ходити на безглузді літучки-збори на 10-ту ранку, де відбувається розмова ні про що. Після таких зборів дехто годинами висиджує на телекомпанії, очікуючи на вечірню зйомку. Окрім цього, кожного естеенівця змушують надсилати електронною поштою з одного кабінету в інший повідомлення про теми на наступний тиждень. А 26 лютого Дмитро Джангіров зобов’язав керівників структурних підрозділів «…надати до планово-економічного відділу службові записки для встановлення або скасування премій та надбавок по результатах роботи за місяць з обов’язковим прикладанням звітів про виконану роботу (перелік, об’єми, якість тощо) по собі та кожному працівнику». Дехто в цих звітах описав ледь не скільки разів він ходив у туалет за день.
 
На Хрещатику, 36 на всі ці нововведення пана Джангірова дивляться крізь пальці, а точніше життям міського телеканалу ніхто не переймається. Періодично заходить на компанію радник Леоніда Черновецького Казбек Бектурсунов, але з людьми він навіть не вітається. Його головне завдання, кажуть у колективі, не допустити до ефіру критичний матеріал на роботу мерії. Відфільтровані новини разом із Леонідом Черновецьким розповідають про якесь нереальне столичне життя: майже щодня вони хвалять мера за найдешевший в Україні хліб, не говорячи, що міські хлібокомбінати працюють збитково, бо місто не покриває їхні витрати. Про доплату медпрацівникам від Черновецького товкмачимо постійно, а навіть не цікавимося, чи регулярно її отримують працівники лікувальних закладів. Незабаром, кажуть телеглядачі, молитимемося на мера за те, що сонце світить над Києвом.
 
Журналісти телеканалу «Київ» добре розуміють, що лукавлять, але, позичивши очі у Сірка, продовжують вихваляти Леоніда Михайловича. Хто – з примусу, а хто і за гроші. Нещодавно КРУ виявило порушення фінансово-бюджетної дисципліни та порядку ведення бухгалтерського обліку на компанії на суму понад 1,7 мільйона гривень. З них 1,3 мільйона, що призвели до збитків. Зокрема, КРУ виявило завищені посадові оклади у штатних розписах, у яких не враховано розмір мінімальної заробітної плати та коригування її на коефіцієнт граничних розмірів, встановлених Колективним договором. Звісно ж, «жирували» не рядові працівники телекомпанії. У кореспондента того же «СТН» – 630 гривень ставка, а в директора дирекції інформаційно-публіцистичного мовлення – 4,5 тисячі. При цьому Світлана Криворучко примудряється дописати собі ще й по 15 і більше тисяч гривень гонорару за місяць. Журналісту ж і однієї тисячі вистачить, вважає директорка. До того ж, керівництво телекомпанії грубо порушує Колективний договір: заробітну плату працівникам виплачують із значним запізненням, ще й у неповному обсязі. Зарплату люди повинні отримувати 10-го числа кожного місяця. У березні її ще не було. Натомість 12 березня люди отримали роздруківки із зарплати, яка на третину (а в кого і більше) зменшена від попередньої. Чому це було зроблено, ніхто з керівництва не пояснив обуреним підлеглим. Дмитро Джангіров лише вказав у своєму розпорядженні, що в такий спосіб «стимулюється належний стан трудової та виробничої дисципліни на підприємстві». Навздогін пан Джангіров видав ще один наказ, у якому з метою того ж «підвищення трудової дисципліни та якісного виконання посадових обов’язків» вирішив «скасувати з 12 травня надбавку за високі творчі досягнення» усіх працівників телекомпанії.
 
У колективі кажуть, що такими діями керівництво телекомпанії економить кошти на заробітній платі і покриває штрафи КРУ. Так це чи ні, людям знову не пояснюють. Дмитро Джангіров навіть відмовляє профкому у проведенні профспілкових зборів. Востаннє працівники компанії збиралися кілька місяців тому, на подвір’ї телекомпанії. Бо Дмитро Георгійович пригрозив, що покарає кожного, хто наважиться взяти участь у зборах у приміщенні ТРК «Київ».
 
Обурені такими діями керівництва компанії, деякі працівники оголосили страйк: зранку 13 березня, наприклад, відмовилися виїжджати на зйомки водії, котрих без будь-яких пояснень позбавили значної частини зарплати. Згори одразу ж була дана команда відправляти знімальні групи на таксі. Директор навіть своїм «Крайслером» поділився. Знайшлися і кошти на чужий транспорт – 120 гривень платили за машину. Така зневага до водіїв обурила ще більше: на обслуговування автотранспорту (більше року машини не ремонтуються, масло в них не міняється) пан Джангіров грошей не знайшов, а от на таксі видав навіть готівку.
 
Все, що діється сьогодні у телекомпанії та довкола неї, не може не турбувати. Не випадково Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, яка провела нещодавно перевірку діяльності ТРК «Київ», оголосила попередження компанії, зокрема, через невідповідність ефірного мовлення законодавчим вимогам та ліцензійним зобов’язанням. Вона навіть не змогла встановити, хто є засновником ТРК «Київ». А в колективі давно говорять, що хазяїн тут – радник мера Казбек Бектурсунов. Все робиться лише з його згоди. У нас навіть директор перестав бути директором. Дмитро Джангіров є головою комісії з припинення ДКП ТРК «Київ». Судячи з активних дій, що ведуться навколо телекомпанії, припинять її таки швидко.
 
Олександр Крючков, працівник телекомпанії «Київ»
 
Від редакції: «Детектор медіа» звернулась до директора дирекції інформаційно-публіцистичного мовлення ТРК «Київ» Світлани Криворучко із проханням прокоментувати звинувачення Олександра Крючкова. «Я не забороняю зйомки на підприємствах. Взагалі все, що написано в цій статті – це неправда», – сказала пані Криворучко, навіть не дослухавши про що йдеться в матеріалі. «ТК» готова надати керівництву телерадіокомпанії «Київ» можливість висловити свою позицію.
 
P.S. Тим часом прес-служба умовного Київського медіахолдингу повідомляє про значне зростання рейтингу «Новин» – інформаційної програми на каналі «Київ». Рейтинг випуску о 20.00 13 березня за аудиторією «Київ 18+» становив 2,4%. Ще більшим був рейтинг новин спорту – 2,45%.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY