detector.media
28.02.2008 17:10
КРУ: На ТРК «Київ» – збитки на суму понад 1 мільйон гривень внаслідок порушень
КРУ: На ТРК «Київ» – збитки на суму понад 1 мільйон гривень внаслідок порушень
Серед виявлених порушень - завищення посадових окладів, виплати надбавок керівникам телерадіокомпанії тощо.
У зв’язку з інформацією про проведення перевірки на ТРК «Київ», «Детектор медіа» надіслала інформаційний запит до київського управління КРУ щодо результатів ревізії. Текст офіційної відповіді наводимо без змін (оригінал тут – 1, 2).
 
Принагідно зазначимо, що в результаті ревізії встановлено порушення фінансово-бюджетної дисципліни та порядку ведення бухгалтерського обліку на загальну суму понад 1,7 млн грн., з них що призвели до збитків – понад 1,3 млн грн. Серед виявлених порушень ревізори називають завищення посадових окладів, виплати надбавок керівникам телерадіокомпанії, а також – вказується в акті – до порушень належить укладення договору з іноземним підприємством «ГФК Юкрейн» без проведення тендерних процедур. Нагадаємо, ТРК «Київ» є комунальною телекомпанією, що фінансується з бюджету міста Києва.
 
Відповідь на інформаційний запит
КРУ в м. Києві проведено ревізію фінансово-господарської діяльності в Державному комунальному підприємстві «Телерадіокомпанія «Київ» (далі – Телерадіокомпанія) за період з 01.01.2005 по 01.12.2007. Проведеною ревізією встановлені порушення фінансово – бюджетної дисципліни та порядку ведення бухгалтерського обліку на загальну суму понад 1,7 млн. грн.., з них що призвели до збитків понад 1,3 млн. грн.
 
Так, в порушення вимог Кодексу Законів про працю України посадові оклади в штатних розписах визначено в завищених розмірах, а саме без дотримання врахування розміру мінімальної заробітної плати та коригування її на коефіцієнт граничних розмірів, встановлених Колективним договором. Як наслідок, Телерадіокомпанією зайво одержано та використано бюджетних коштів на покриття видатків, пов’язаних з оплатою праці, на загальну суму 1102,7 тис.гривень.
 
В порушення вимог Порядку нарахування та сплати відрахувань частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до бюджету міста Києва підприємствами, організаціями та установами, що належать до комунальної власності м. Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради за результатами діяльності III кварталу 2007 року не нараховано та не перераховано до загального фонду місцевого бюджету належну частку від отриманого прибутку в розмірі 66,5 тис. гривень.
 
Через нездійснення контролю за достовірністю даних, внесених до табелів обліку використання робочого часу, в порушення вимог Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України нарахування та виплата заробітної плати працівникам Телерадіокомпанії, які знаходилися в відрядженнях, проводилися виходячи з повного робочого дня, а не із середньомісячної заробітної плати, що призвело до недоотримання коштів фізичними особами на загальну суму 27,76 тис. гривень.
 
В порушення вимог Порядку оплати праці журналістів державних і комунальних засобів масової інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», здійснено виплату надбавок за високі досягнення у праці керівникам Телерадіокомпанії, а також премій згідно з наказами без відповідного рішення органу місцевого самоврядування. Як наслідок, зайві витрати бюджетних коштів на виплату доплат із відрахуванням до фондів склали 100,73 тис. грн.
 
Також, Телерадіокомпанією допущено зайві витрати бюджетних коштів в розмірі 24,31 тис. грн.. внаслідок оплати праці залучених за трудовими договорами працівників, неявку на роботу та невиконання робіт якими підтверджено документально, тоді як вимогами Кодексу законів про працю України передбачено виплату заробітної плати за виконану роботу.
Всупереч вимог Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» без проведення тендерних процедур здійснено укладення договору з іноземним підприємством «ГФК Юкрейн» на закупівлю робіт та надання послуг з проведення дослідження телевізійної аудиторії загальною вартістю 289,91 тис. грн., відповідно до якого виконано робіт на загальну суму 224,44 тис. грн.
 
При цьому, в порушення вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» кредиторська заборгованість перед іноземним підприємством «ГФК Юкрейн» в розмірі 116,13 тис. грн.. в бухгалтерському обліку не відображена, внаслідок чого занижено боргові зобов’язання Телерадіокомпанії на відповідну суму.
 
 Крім того, проведеними під час ревізії інвентаризаціями встановлено лишки матеріальних цінностей, вартість яких комісією оцінено на 1,48 тис. гривень.
 
Заступник
начальника управління                                                                         К.В.Чевюк           
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY